Jak jednat s velmi vzteklým dítětem?

27. kvě 2021

Asi se mi moje dcera trochu vymyká kontrole. Má necelých 21 měsíců a je fakt hrozně vzteklá. Vždycky byla, když jí byl rok a něco dokonce si vzteky mlátila hlavou o zem až měla modřinu. Při jakýmkoli nesouhlasu se situací si okamžitě lehá na zem. Například běžná situace v podstatě na denním pořádku. Pořídili jsme houpačku, vydrží se na ni houpat klidně hodinu, ale pak je potřeba, aby slezla dolů nebo šla domů a nastává peklo. Je schopná se třeba 20 minut vztekat, leží na zemi v předsíni a svíjí se. Takto se vzteká i pří odchodu z návštěvy, ze hřiště, prostě pokaždé když není po jejím. Měl někdo takto vzteklé dítě a podařilo se vám je nějak odnaučit se takhle vztekat? V okolí nikdo takhle vzteklé dítě nemá a já už fakt nevím jak na ní. Když to s někým řeším, řeknou mi, že je buď ještě malá a přejde to nebo že bych to měla začít řešit nebo mi to přeroste přes hlavu. Příčí se mi nějaké takové věci jako, že jí hodím do studené sprchy nebo jí dám vařečkou, ale popravdě někdy nad tím už přemýšlím, protože začínám být ve stresu z toho, jaká scéna to zas bude a jak na mě budou lidi koukat, že si neumím ani zpacifikovat vlastní dítě.

merope
27. kvě 2021

Já se na to dívám jako na neschopnost zpracovat věci, které mu přichází. Hlídám poctivě rybí tuk, co mu dávám, přidávám mu B6 - Pyridoxin (na dozrávání nervové soustavy), když leží, nabídnu, že až si to zpracuje, může naznačit, jsem tu pro něj. Prostě neustál říkám, co si myslím, beru to jako tu nezralost a nevím, zda se to lepší či nikoli, ale beru to tak nějak flegmaticky.

autor
27. kvě 2021

@merope já to teda taky beru docela flegmaticky, prostě jdu pryč a když se vyvzteká, tak přijde a já jí obejmu. Mě právě přijde dost brzy na nějaké fyzické tresty, aby si to vztekání do příště rozmyslela viz třeba ta sprcha. Na druhou stranu ona všemu, co jí říkám, velmi dobře rozumí. Popravdě, mě to taky není příjemné, že odevšad odcházíme se svíjejícím se dítětem v náručí a pak si o tom vyprávějí, jak mi to přerůstá přes hlavu. 😔

janule1940
28. kvě 2021

Mluví?casto paradoxně pomaha vyjádřit její pocity a nevnaset tam zadne ALE,které by vzbuzovalo odpor.krasne je to popsané v knize Aha,rodičovství.Vřele doporucuji k přečtení.Napr.dceru date po předchozím upozornění z houpacky,začne se vztekat.Vy řeknete:”ty se zlobis,chces být ještě na houpačce a ja jsem te sundala.tak ted řekneme houpačce papá a odpoledne se zase budeme houpat.jinak doporucuji vřele doplňovat Omega 3 a 6,idealne kvalitní rybi tuk (rosita je skvela,ale dost dráha),dale hořčík formou stravy a 2xdo tydne koupel v epsomske soli,Nedozrala nervová soustava umi strasne věci,dite za to nemuze.varecka nebo studena voda jsou formy týrání a není pro ne zadne ospravedlnění.i při afektivnich zachvatech se zastávou dechu je první volbou fouknuti do obličeje nebo lehké striknuti,ale sprcha určitě ne.přejde to a vy budete rada,ze jste to zvládla bez násilných metod.

merope
28. kvě 2021

@janule1940 Pomůže to Aha, rodičovství i pro člověka, co asi stejně jako tazatelka ví, že se jedná o nedozrálou nervovou soustavu? Jako jestli jsou tam tipy právě na to, jak mu pomoci ty emoce zpracovávat? Řekněme, že vlastní mám asi zpracované 🙂.

autorce: Okoli je třeba říkat cosi o nezralé nervové soustavě. V Praze mi přijde, že to nikdo moc neřeší, pokud matka je poblíž, usmívá se a dítě vyvádí. U nás to dost řeší babička, že nastydne nebo že si ublíží (a že jako pár na zadek by pomohlo). Tak se vždy ptám, jak by pár na zadek pomohlo se zpracováním informace nebo s tím, že ho bolí zuby (momentálně se prořezávají pětky).

Ale je pravdou, že na tu studenou vodu (ale taky jen postříkat) už jednou došlo, když měl asi před půl rokem v noci záchvat pláče, v podstatě spal, ale pořád řval už asi 3/4 hodiny.

palja
28. kvě 2021

Jakobyste psala o mé dceři. Když byla malá cca 8 měsíců, tak při nesouhlasu zaklonila hlavu, samozřejmě se vztekem. Pak to vylepšila, zaklonila hlavu a ještě přepadla dozadu. Kolem roku a půl mlatila hlavou o zeď, o zem, o skříň, dveře. Klidně si venku sedla uprostřed silnice a mlatila hlavou o beton (to je velmi nebezpečné, může i zakrvacet do mozku). Po druhém roce se vztek zase premenil, prostě lehla na zem a kopala rukama i nohama. Situace venku, přecházíme přes přechod a dcrera nechce za ruku, tak si lehne uprostřed přechodu a kope, vím jaká je, takže na nic nečekám, chňapnu jí zezadu za kombinézu a nesu jí jak kabelku na druhou stranu, tam jí položím ať se klidně vyvzteka. Teď jí jsou 3 roky, je víc neooslusna, utíká přede mnou schválně daleko. Vzteka se tak že občas si tahá za vlasy nebo se bije do hlavy, ale většinou sedne na zem a kope nohou hlasitě do země,nekdy rukou bouchá do skříně apod.
Jak jsem jí usmernovala. Četla jsem o tom hodně, co by se mělo a nemělo. Napřed jsem vždycky odvedla pozornost a to zabralo. Jenže jsem pak četla názor od psychologů, že je to špatně, že se tak jen potlačuje vztek a v dítěti se hromadí. Takže vždycky dceru okriknu, nahlas ať to nedělá, když je to opravdu nebezpečná situace a neposlouchá, tak jí lepnu přes zadek nebo ruku (jen jednou, žádné mlácení), aby prostě věděla, že takhle ne. My jsme rodiče a musíme naučit dítě normálnímu chování, protože ono to opravdu preroste přes hlavu a bude to ještě horší. Protože co pak bude dělat ve školce? Mlátit děti? Sikanovat děti ve škole? , když to nechám jen tak a bude si myslet, že si může všechno dovolit.
Jinak byla jsem i s dcerou u psycholozky, kvůli vyloučení autismu a dalších poruch, když se pořád tak bez příčiny vzteka. Je zdravá, prostě některé děti takové jsou, ale musí mít jasné hranice co smí a nesmí. Tady musí mít výchova jasně daná pravidla. Prostě některé děti jsou vzteklejší než ostatní ale je na nás na rodičích, abysme je dobře vychovali.
Jinak dáváme kvalitní rybí olej, vitamín D a na neurologii taky byla.

montmirail
28. kvě 2021

Ahoj vítej v klubu 🤣 našeho syna kdo ho zná tak už ho radši obchází obloukem. Vztekloun vzteklej! Ono ho naštve prakticky cokoliv. Je zvláštní že takové podstatné věci jako třeba, že odcházíme z hřiště vezme úplně v pohodě, nebo jak byly za páskované ty regály s hračkami. Ale pak třeba jdu za ním, donesu mu svačinu a on se začne totálně vztekat, že to nechce, že chce něco jiného a tak podobně. Nebo třeba když ho pozdraví soused se začne brutálně vztekat 🤣🤣

mdch91
28. kvě 2021

Z nasich 3 deti jsem valeni po zemi zazila jen u dcery. Starsi syn byl ke vsemu hodne pasivni, ale je mu 6 a ma nezpracovane emoce doted. Dcera (ta valejici se) je hodne temperamentni i ted. Proste jsem jen neustupovala a byla tam s ni a kdyz se uklidnila, tak jsem ji utesovala a vse v klidu vysvetlila. Nejmladsimu teprve byly dva, ten pri nesouhlasu trucuje nebo s necim hodi a pak je videt, jak to zpracovava a potrebuje obejmout. Trestat dite za emoce je nejhorsi, co bys mohla udelat. Myslim, ze nejhorsi je casto zpracovat v sobe "co si o me mysli okoli", coz je trosku smutne, jak nas toto ovlivnuje misto aby byla priorita, jak se citi nase dite. Vztekani urcite casem prejde, ale je mozne, ze ten temperament vydrzi. Jinak zkus mrknout na videa z Dovychovat (youtube nebo fb), absolutne se ztotoznuju s tim, o cem tam Milan Studnicka mluvi, ale zvladnout to zrealizovat, to bych musela byt vyrazne vetsi klidas.

mdch91
28. kvě 2021

@palja diteti muzes treba zabranit v tom, aby to udelalo, protoze mas fyzickou prevahu, ale nemusis mu za to dat ranu, i kdyz je jen jedna. Tak ono pak ve skolce toho kamose, co ho nastval, svihne taky jen jednou, aby vedel, ze ho nastval. Nedava to moc smysl, ze 🙂

codal
28. kvě 2021

U nás jediné, co občas trochu pomáhalo, dostatečně dopředu upozornit, že půjdeme, pak ještě těsně před odchodem, aby měla čas si dohrát a připravit se, ale stejně to často končilo pláčem. Já mám teď holčičku o něco starší 2,5 roku a ona se dokáže taky zaseknout a nehne s ní vůbec nic... sedí a řve.. vím, že kdyby dostala na zadek, trvalo by to ještě dyl...Takže ji nechám, ať si to odžije, jednou za pár minut přijdu, zeptám se, jestli můžu nějak pomoct, ale někdy to trvá klidně půl hodiny než jí to přestane bavit, ale snažím se být důsledná a trvat si na svém, pokud je to pro mě důležité.

izzylka
28. kvě 2021

Syn jeden čas v obchodě dělal šílený scény....vzal si nějakou dobrotu ale nechtěl ji dát paní na pokladně...vztekal se, řval, ječel...kolikrát jsem mu to musela násilím vyrvat z ruky 🙈 už se mi s nim na nákup ani nechtělo chodit, nic na něj neplatilo a já se při každé takové scéně cítila jak nejhorší matka na světě 🤦🏻‍♀️
Jednou s náma šel muž, a tu scénu si zažil 🤣 u pokladny se naštval, začal ječet přes celý obchod, že teda nic nedostane a já už nevím co vše....rudá jsem byla až na prdeli, celý obchod jakoby se zastavil a zírali na nás 🤣 syn taky trochu zaskočeně koukal a ty vole....od té doby byl klid a dítě v obchodě super vzorné 🤣
I když si myslíme, že jsou ty děti ještě malé a nechápou to, tak to je omyl...ti malý hajzlíci moc dobře vědí a vědí, jak s maminkou manipulovat 🤣 bude to znít blbě, ale tomu děcku se musí ulázat, kdo je autorita a že některé věci jsou už moc 🤷🏻‍♀️ ta studená sprcha je teda už moc, ale občas to chce fakt alespoň pořádně zařvat a dát najevo, že už je to fakt přes čáru 🤣

palja
28. kvě 2021

@mdch91 jo takže ju nechám aby skočila pod auto? Nebo aby vylezla na skříň a spadla z ní? Vypadla z okna? Mlatila hlavou do zdi ať zakrvaci do mozku?
Do školky chodí, děti nebije, nikomu neublizuje.
Jak jinak tedy podle vás jí mám přimět ať to nedělá? Když vůbec neposlouchá, vysvětlení, domluvy nepomáhají? Poslechne jen když na ni zvednu hlas, v krajním případě ji lepnu po zadku /ruce. Není to mlácení, to jsem tu už psala. Pokud takové dítě doma nemáte, tak si ani nedovedete představit jak je to náročné. Jak už je tu psáno, je to nevyzralostí nervové soustavy, ale to neznamená, že nechám dítě, aby si dělalo co chce. Proto jsem to konzultovala i s psycholozkou, jestli je mé jednání správné v té a oné situaci. Ono se totiž krásně radí teoreticky co by jal měl kdo dělat, ale když to člověk nezažil a neprožívá každý den, tak vůbec nemůže vědět, o čem je řeč. To není jen období vzdoru, dětský vztek.

mdch91
28. kvě 2021

@palja rekla jsem, ze ji muzes zastavit svou fyzickou prevahou. To znamena, ze ji pod auto nepustis, ze skrine ji sundas. Mam tri divoky deti, myslim, ze ro zazivam denne, ale presto je nepotrebuje oplacavat po zadcich a rukach, protoze s tim proste nesouhlasim. Na prednasce psycholozka radila pouzit proste fyzicky kontakt, zabranit diteti to udelat. Chytit dite za ruku a stahnout ho prudce ze silnice, kdyz se ozene, tak ho prece nemusis nechat placnout, ale ruku silou chytis a reknes, ze takhle teda ne.

ito
28. kvě 2021

Snazim se tem situacim predchazet. Vetsinou upozornuju dopredu, co se bude dit, aby to vedel. Kdyz prijde vztek, snazim se i odvadet pozornost, aby ho neco upoutalo natolik, ze prestane brecet-zalezi co ma dite rano, u nas zabiraji treba auta a jsem rada za kazdou houkajici sanitku v tom momentu nebo kdyz na nej promluvi cizi clovek. 🙂 Jinak na starsiho obcas zabiralo vzit do naruce a stisknout, pomazlit. Na mladsiho moc ne. Jinak v tomto pripade u nas nikdy nezabiralo dat na zadek ani jine "drastictejsi" metody. V pripade techto zachvatu, jinak na zadek v nekterych situacich urcite dostali, ale kdyz neposlouchali a bylo to nebezpecne nez v amoku. Vetsinou nechavam maleho ten vztek vypustit, je to obcas az komicke jak sebou to batole toci, macha rukama a sam chudak nevi co se sebou, pak zacne do neceho bouchat rucickama ... pokud neco nenici ci to nebudou lidi, tak ho necham a pak se snazim odvest tu pozornost. Jo a unava obcas taky tohle zhorsuje.

janule1940
28. kvě 2021

@merope tak i nevyzrala nervová soustava s sebou nese nějaké emoce a kniha Aha,rodičovství s nimi učí pracovat.za mě je to knížka pro každého.zatim všem,co znam,se moc líbila.

palja
28. kvě 2021

@mdch91 ale já jsem přece nepsala, že když neposlechne, tak jí hned placnu. Psala jsem, že jí okriknu a pokud mě neposlechne třeba 20x tak až pak ji placnu. Většinou poslechne už po okriknuti.
Ty sis totiž z mého příspěvku přečetla jen to, co je pro tebe podstatné a víc už tě nezajímá.

mdch91
28. kvě 2021

@palja ne, jen si myslim, ze se nema placnout nikdy a chtela jsem ti predstavit svuj pohled na to. Proste mi prijde placnuti iracionalni. Nechci to pouzit jako metodu pro vymezeni hranic. Ale kdyz vam to vyhovuje a funguje, tak to klidne pouzivejte. 🙂
Ja jsem pochopila, ze dite nemlatis.

vikaleo
28. kvě 2021

Dobry den, a jak Vam, dcerka spinka? Ono to vztekani muze byt i z nedostatku spanku...

drakenn
28. kvě 2021

Hodně pomáhá, aby se uklidnili rodiče. Řvoucí manžel na dítě není zrovna sám vyzrálá a klidná osobnost, hlavně, že to chce po dítěti. Dítě si ze situace akorát vezme to, že priste muze dostat přes tlamu nebo bude servano a setká se vztekem dospělé osoby!
Za mě to chce se uklidnit, to dělá divy!

izzylka
28. kvě 2021

Když to tady tak čtu, tak se divím, že my jsme jako děti přežili a že jsou z nás normální lidi 😂 Dřív bylo uplně normální, že dítě dostalo za průser přes tlamu a nikdo koho znám, z toho nemá trauma...ba naopak se diví, že kolikrát nedostali víc 😂 měli jsme úctu k dospělím, nevymýšleli jsme zbytečné blbosti.....kdežto teď?
Výchova volná, nejlépe bez trestů a jen s domluvou a jak ta mládež dnes vypadá....neúcta, průsery, drzí jsou až to hezké není...a proč? No protože doma přetrpí max pár blbých keců a je po problému 😂
Jako ukamenujte mě tu teď jak chcete...ale dřívější výchova měla něco do sebe a když dítě zaslouží, tak ho prostě plácnu...já mu nebudu domlouvat každých 5 minut, když má pak ze mě akorát prdel. 🤷🏻‍♀️

autor
28. kvě 2021

@vikaleo spinká teďka jak kdy, někdy po obědě ještě jo někdy ne, jako k večeru je samozřejmě o dost protivnější, tak to vím, že je to z unavenosti a neřeším to. Ale jinak spí docela dost si myslím. Naspí toho teďka víc než třeba v roce. Asi jak je hodně akční, tak to víc potřebuje.

autor
28. kvě 2021

@janule1940 no mluví a nemluví, jakože vypráví pořád, ale nevíme co 😀 a jinak už používá slova, i se umí vyjádřit jestli něco chce, jestli má hlad nebo ještě nechce, jestli chce napít, jít ven, kde si chce hrat. Já se na to snažím brát ohledy, aby to nebylo, že je všechno jen podle mě, ale opačně už se jí to respektovat nechce.

autor
28. kvě 2021

@montmirail taky mi to občas přijde, že je to jako chůze po minovém poli. Nikdy člověk neví jestli šlápne na minu a spustí výbuch vzteku nebo jestli to vezme v pohodě 😀

@izzylka to já mám někdy pocit, že nedělám snad nic jiného než, že jen řvu 🤦 ono to na ní moc nefunguje, respektivě z mého hysterického jekotu si moc nedělá, ale když zařve manžel, že mamka snad něco řekla, tak teda zpozorní. Ale je teda pravda, že jsem jí třeba 3x lepla přes nahatý zadek, když do mě u přebalování kopala (jsem těhotná, tak nechat mi kopat do břicha jsem jí fakt nechat nemohla) a od té doby krásně drží a vůbec o tom nepřemýšlí, že by do mě kopala. 🤷 Ale zas mlatit jí pořád nechci, max přes ruku, když ji několikrát upozorním a ona bez reakce pokračuje. I jsem zkusila jí lepnout přes zadek, když má záchvat, jestli se třeba jakože neprobere, ale to vůbec. To nemá smysl, když má amok, tak nezabere nic. Ale třeba u nás je to tak, že v obchodě je úplně ukázková, hotový milius a vychovaný andílek. Miluje nákupy, tak si tyhle scény nechává na doma 😄

@ito Objímání jí v tu chvíli akorát tak vytočí na maximum. 🙄 Když se uklidní, tak se přijde pomazlit, to jo, ale v tu chvíli je to jak objímat úhoře nebo klubko hadů a je to ještě horší.

vikaleo
28. kvě 2021

Tak ve 21 mesicu jeste je dost brzy rusit denni spanek - je jeste porad malinka. Ja si myslim, ze urcite by pomohlo, kdyby ten denni spanek mela kazdy den - aspon do tech 2,5-3 let urcite. Kdyz Vam ten denni spanek nepospi, tak urcite zkuste ukladat vecer drive. Kdyz toho spanku neni dostatek, tak nebude protivna jen vecer, prave ze se to odrazi na celem dnu, obzvlast kdyz treba noc mate kratkou (9,5 hod. a mene). Samozrejme ze to neni jenom spankem, ale v tomhle veku naprava denniho rezimu vetsinou hodne pomuze a dite je pak najednou hodnejsi. Jinak potreba ve spanku se s vekem ditete zmensuje a nezalezi na tom, jestli uz chodi nebo ne. To, ze Vam v roce spinkala hur neznamena, ze toho spanku nepotrebovala tolik, jako ted - opravdu ne.

izzylka
28. kvě 2021

Jj, my jsme s tim dítětem furt, z našeho křiku si nic nedělá, protože už ví, že většinou nic jiného než křik nebude 🤷🏻‍♀️ jako "mlátit" dítě furt jsem nemyslela. Ale řeknu něco jednou, dvakrát, třikrát, zařvu a když bez reakce, tak prostě dostane (ne, že ho zmlátim do kuličky, ale prostě dostane po prdeli) .... a plácnutí během amoku u nás taky nepomáhá...jakože pokud vím, že ze sebe potřebuje dostat jen emoce, tak ať se vztekne, ale pokud je to fakt kvůli kravině, tak prostě zařvu🤷🏻‍♀️
U nás prostě domlouvání, objímání, a ťuťuňuňu nepomáhá....a ani se nedivím...mě když otec domlouval, taky jsem ho spíš neposlouchala a po domluvě jsem šla a udělala průser....🤷🏻‍♀️ dokud jsem nedostala po tlamě, nedokázala jsem si uvědomit, že je to přes čáru 🤷🏻‍♀️
Pokud má někdo doma hodné dítě, je moralizování druhých fakt sranda 😂 vidím to u synovce....ségra furt jak má zlobivé dítě, jak nevydrží v klidu ale na výchovu používala ťuťuňuňu a hrozně dávala rady, jak na to. Stačilo být u nich týden na návštěvě 🤷🏻‍♀️ synovec je takový ten tip, kam ho posadíš, tam zůstane, občas třeba trochu odmlouvá, ale jinak je to klidné dítě....kdežto mého syna měla za chvilku dost, protože on furt někde běhá, nevydrží v klidu, vše musí prozkoumat a stačí se jen otočit a je v čudu 🤷🏻‍♀️ každé dítě je jiné a na některé prostě domluva neplatí 🤷🏻‍♀️

autor
28. kvě 2021

@izzylka mě ta výchova bez mlácení a pouze s vysvětlovaním přijde super, bohužel malé můžu vysvětlovat co chci, ale v tu chvíli jak kdyby byla hluchá. Ideálně se začne vztekat ještě i proto, že se jí snažím udržet na místě a něco ji vysvětlovat a snaží se zdrhnout, načež huláká protože zdrhnout nemůže 🤦Třeba se k tomu ještě propracujeme, ale v tuhle chvíli to vůbec nefunguje. Dřív se třeba děti řezali na denním pořádku, ale co občas slýchávám, to už fakt hraničí s domácím násilím. V tomhle naštěstí doba trošku pokročila, ale všimla jsem si, že jakmile se tady někdo zmíní, že dá dítěti byť třeba jen jednu ránu na prdel, tak se tady na něho sesypou jaký to je tyran a psychopat a ubohé dítě s takovými rodiči. Moje mamka takhle se ségrou oběhala asi 4 psychology, včetně povinného školní kvůli špatnému chování ve škole a vyšlo z toho akorát to, že psychický problém vážně nemá a že jí měla dát máma občas na prdel. 🙄

veritanas
28. kvě 2021

Já nevím, holky, ale v prvé řadě si myslím, že je základní rozdíl mezi mlátit dítě a dát mu na zadek. Prostě někdo si pod jedním plácnutím přes ruku představuje týrání a trauma, stres. Tři nezneužívanejsi slova vůbec. Něco se nám nepovede, už mámě trauma že selhání...🙄🙄 A popravdě jako těžký cholerik nechápu to objímání
ve vztekuu. Já bych vás zabila😁😁😁, vztekám se, drž se dál. Rozhodně nechci utěšit, ani objímat..😁 Ono u dětí člověk nikdy nechápe, proč to dělají. Já jsem synovi dala asi 2x v životě přes zadek, jinak spíš mluvím. A náš syn je totální kliďas a posera ( promiň 😁). Ale když se třeba zlobím, totálně instinktivně si dává ruce před sebe a uskakuje, jako kdybych ho doma mlátila a řezala hlava nehlava. To máte vidět, ty pohledy lidí okolo. Přitom manžel je o hodně přísnější a jemu to nedělá. Já nevím. Každopádně držím zakladatelce palce a pevné nervy..💜

izzylka
28. kvě 2021

Ano, teoreticky je to super výchovná metoda....v praxi už to tak super není 😂 každý se musí zařídit podle sebe, já se taky snažím hledat jiné cesty, než ho občas plácnout, ale ono to někdy fakt prostě nejde a fakt to není o mojí naštvanosti nebo agresi 🤷🏻‍♀️ kolikrát začnu ječet a nadávat na celý barák, tvářim se u toho jak psychopat, ale zajdu za dveře a mám co dělat, abych nebouchla smíchy .... jenže když nezařvu, syn půjde a udělá to co chce, i když ví, že nesmí 😅 už ani nevím, kdy dostal na prdel, já to taky dělám nerada...ale když vím, že už to jinak nejde, tak prostě dostane a je mi jedno, kdo mě za to bude hejtovat 🤷🏻‍♀️ nedávno jsem byla svědkem toho, kdy dítě mámě zavřelo branku od domu a drželo ji, a ona stála za tou brankou a 10 minut ho líbezným hláskem přemlouvala, ať otevře 🤦🏻‍♀️ tak to bych teda nedala 🤣

izzylka
28. kvě 2021

@veritanas přesně...pro někoho je plácnutí po zadku týrání a nejraději by už volali socku a ať dítě odvednou, že ho doma šikanujou a týraji 🤦🏻‍♀️ kdyby dítě chodilo s modřinama, šrámama, tak neřeknu, ale dnes už se každej plácanec bere jako drasťárna 😂

felixfelicis
28. kvě 2021

Aaaa, už je to tady zase 🙂 (téma tělesných trestu)

Jak to probíhá, když odněkud odcházíte a následuje vztekla scéna? Mně pomáhá oznámit nějakou dobu před odchodem a pak ještě těsně před. Udělat papa všem herním prvkům na hřišti🙂 Dat vybrat, co uděláme jako poslední. Počítat, kolikrát se sklouzneme na klouzacce, než bude konec. Nebo nestačím zvonění na mobilu za pět minut a pak jdeme. U takhle malého dítěte bude možná potřeba si vybrat jedno z toho a to opakovat při každém odchodu dokola.

U dítěte v afektu nemá vysvětlování smysl, ale rvani nebo placani taky ne. Vlastní zkušenost z okolí - Děti, které jsou z domu zvykle na rev, počítání a podobně, si na to zvyknou, na normalni komunikaci přestanou reagovat a počkají si, až dokud rodic neudělá bugr.
AHA rodičovství je fajn kniha 🙂 Nebo třeba Zkoušeli jsme všechno (I. Filliozat)

drakenn
28. kvě 2021

@izzylka úplně chápu, proč máš "takové" dítě, protože to, co jsi popsala několikrát zde v prispevcich jak to u vás chodí, je psycho. A to si myslíš o sobě, že tě výchova tvých rodičů nepoznamenala..uff. good luck v pubertě