icon

Jak motivovat děti k samostatnosti bez přikazování?

e_v_k_a83
1. bře 2023

Ahoj, občas sleduji webinare nevychovy či stránky Do vychovat. Vše je to krásne a já z těch stripku informací se snažím nasát aspoň něco pro naše domácí prostředí.
Pán z dovychovat říká, že maminka by měla být vlidna, milá. A taky, že věcné příkazy dětem nikam nevedou a deti je časem ignorují. Ano, abych se dozvěděla jak na to jinak, musela bych si zaplatit celý kurz. A tak mě zajímá esi někdo opravdu (třeba po kurzu nebo i bez něj) nemusí děti do ničeho tlačit. U nás by bez připomínáni chodili v pyžamu do večera, z pokojíčeku by bylo skladiště. No prostě netuším jak bych jim měla jinak říct, ať se začnou oblékat, ať si uklidí pokojík, ať se umyjou, ať zhasnout, splachnou. Někdy to jde líp někdy hůř, někdy něco opakuji furt dokola a nestane se nic. Jaké je to kouzlo, že děti hodně veci dělají sami od sebe?

Strana
z3
mdch91
2. bře 2023

@exbordelar jako mycky, pracky a susicky vracet nechci, ale o pohode soucasnyho sveta bych velmi pochybovala. U nas na vesnici je nastesti jeste stale mnoho veci v poradku a jsem za to moc vdecna.

eviicka
2. bře 2023

@exbordelar no já myslím, že to tak růžové nebylo. Aby to fungovalo, musela platit asi hodně přísná hierarchie, ve které se bojím byly matky na chvostu jen před odrostlými dětmi... navíc ve většině kultur i u nás do nedávna se s dětmi nikdo nemazal, tak jak se to snažíme dělat my.

mdch91
2. bře 2023

@eviicka ja treba vim, ze moje babicka je velmi respektujici tchyne a to, ze bydlela ve stejnem dome jako my, mym rodicum v peci o deti opravdu hodne ulehcilo.. zatimco nekde dospele deti "museji" poslouchat prikazy rodicu dodnes. Kazda doba ma neco, vsechno je o konkretnich lidech

evinahosta
2. bře 2023

ja cetla par knih od Hermana, ve zkratce taky hodne resi vychovu kluku, ze maji mit ten vzor toho spravnyho chlapa, ale ze mu nejvic da do zivota klidna vlidna milujici mama…jenze pan Herman tam mimo jine dodava k tomu to, ze aby ta mama mohla takhle fungovat, tak by spravne mela mit hodinu DENNE (!!!!!) pro SEBE … ne ze hodinu bude dohanet uklid, vareni, trideni skrini atd…ne…hodinu denne PRO SEBE, pro svuj odpocinek, cteni, beh, proste jakekoliv konicky, kosmetika, kadernice, divadlo, proste pece o sve dusevni zdravi…hodinu denne? Pardon, ale ja mam pocit, ze ja a spousta maminek okolo me jsme rady, kdyz mame samy na sebe tak hodinu mesicne…ze si opravdu delame to svoje, a ne ze dohanime uklid atd… pak neni divu, ze jsme rvouci hysterky 😀 plus jak tu nekdo rekl, nenaplnene primarni potreby, to je cesta do pekel 😀

marianarem
2. bře 2023

@eviicka Presne toto je moj pocit, ze tieto trendove sposoby vychovy vzdy prezentuje nejaka zdanlivo vyrovnana, mudra, respektujuca osoba, ktora ti v istom momente chrstne do tvare, ze ked to nerobis podla nej, tak sposobujes svojim detom traumu, zabijas ich sebavedomie a robis z nich chudakov. A tiez mi nesedi to, ako sa osocuje generacia nasich rodicov, aki vraj boli chladni a direktivni a vychovali z nas zakomplexovanych ludi. A pritom to vacsinou boli ludia, ktori sa isli pre nas aj roztrhat, mali nas radi tak ako my svoje deti a jednoducho improvizovali tak ako my. Samozrejme boli aj su vselijaki patologicki rodicia, ale bezny rodic sa rozplyval, ako pekne spime, myslel na nas 100x za den a snazil sa robit najlepsie co vedel. A vsetko mu proste nevyslo a ani nam nevyjde.
Podla mna cesta k dobrej vychove nevedie az tak cez rady, co s dietatom. Podla mna treba pracovat na sebavedomi rodica. Na tom, aby sa vyrovnal so svojimi traumami a krivdami a aby sa spraval ako dospely clovek. A aby rozumel svojim pocitom a konaniu. Taky clovek bude od prirody konat tak, ze kazdy je doma dolezity (aj dieta aj rodicia) kazdeho pocity a nazory sa maju zohladnit a najst nejaku cestu schodnu pre vsetkych. A tiez bude vediet prirodzene nastavit a drzat hranice bez diktatorskych sklonov. A bude vediet dat najavo city a vsetko ostatne potrebne.

emillyhk
3. bře 2023

@evinahosta Bývalo období, kdy u nás ta hodina denně fungovala. Ne třeba každý den, ale tak 5x týdně určitě. A to opravdu dobije baterky a pomůže udržet tu vnitřní stabilitu 👍 Pro mě tohle bylo cennější (a funkčnější) než webináře, jak vychovávat.

swan42
3. bře 2023

@zelenaesmolda no me to teda prijde uplne naopak

normalnimatka
3. bře 2023

tvl, tak hlavně, že to modrej kůň přejmenuje tak, že je v názvu diskuze slovo POSLUŠNOST....to bych teda blila🙂))

zelenaesmolda
3. bře 2023

@normalnimatka
ja teda v nazvu poslusnost nevidim

normalnimatka
3. bře 2023

@zelenaesmolda na hlavní stránce, víš... jak tam dávaj ty vybraný diskuze...

jinak mně teda ohledně výchovy přijde hodně dobrá na pochopení N. Aldort Vychováváme děti a rosteme s nimi. ono je to ale vždycky hodně o práci na sobě sama, jako rodič, a ne o předělávání dětí. i tahle kniha je ale plná krásný teorie, a ve skutečnosti, pokud nejseš typ, že ti je jedno, že dítě má v pokoji bordel, protože prostě to je JEHO pokoj, takže proč by tam ten bordel nemoh mít, a pokud máš představu o tom, jak by se měl oblíkat, a s čím by měl doma pomáhat a nepůjdeš přes to, stejně ti ta kniha asi moc nedá... i kdyyyž, ale jako jo. ale je to vlastně taková extrémní forma respektující výchovy.....
studničku jsem mimo jiné "studovala" taky.:D a stejně vždycky v těhlech koncepcích narazíš dřív nebo pozdějc na to, že to "kouzlo" právě moc neexistuje...u nevýchovy to vždycky končilo s "a když už tohle nezabere, tak prostě je problém v tom, že nejseš dostatečně napojená na dítě." šlus. tkaová formulka, na kterou se blbě ohrazuje. beztak prostě hodně záleží na povaze, což všechny tyhle směry, absolutně všechny, ignorujou.... jedinej, kdo se snaží tohle spojovat je asi Teorie typů, což si leckdo chválí.
Studnička má podle mě prostě štěstí na lehce poddajný dítě, který je pozitivně naladěný, je to kámoš, a tak to jde s ním dobře, když neděláš úplný manipulativní kixy, jako jeli skoro všichni rodiče dřív. a tak nemůže dohlídnout, že to někdy prostě fakt nejde, i tím jeho stylem. navíc vymáhání toho, že teda opravdu něco chceš, to je taky úskalí všech respektujících přístupů. nemáš trestat, vydírat, zakazovat.... a jak máš teda přimět to dítě něco udělat, když prostě a jednoduše nechce? nechce třeba kvůli sobě,a le třeba nechce z principu, vyhovět tobě, protože prostě jde hned do opozice, jakkoliv vlídně mu to říkáš... hmmm, no je to věda, no....

další knihy, co by mohly pomoct s konkrétníma návodama by byly Výchova bez poražených, Rodičovština, Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, Respektovat a být respektován a AHA rodičovství.

ireniq
3. bře 2023

@normalnimatka tak to fakt drsny, proklik na tuto diskuzi na titulce...

daasqua
3. bře 2023

Mně se docela líbí Teorie typů, aneb každý člověk a dítě jsou jiné a funguje na ně něco jiného... Pár lidí a dětí jsem si díky tomu "zaškatulkovala" a mám větší představu, jak "fungují".

exbordelar
3. bře 2023

@ireniq ja mam pocit, ze ta osoba, ktera upravuje nazvy diskuzi za kazdou cenu, to dela proto, aby vykazala nejakou cinnost 😅
A doufam, ze si tento komentar precte a chyti se za nos, protoze ty upravene nazvy mnohdy vubec neodpovidaji citeni autora. Chapu pravopisne chyby, chapu vulgarity, chapu krkolomny nadpis, ale mnohdy je to prepisovani dost nestastne.
A evidentne nejsem jedina, koho to trochu stve 😇

zelenaesmolda
3. bře 2023

@normalnimatka
Ja hlavne tady u tech respektujicich pristupu narazim na problem (teda ze sveho pohledu),ze v praci se taky takoveho cloveka nikdo nebude prosit,aby neco udelal.Dostane to prikazem a hotovo.Navic jsou situace kdy je treba opravdu poslechnout,at uz h hlediska bezpecnosti nebo treba toho,ze proste nemuzes prijit pozde do prace.

veronikav31
3. bře 2023

@prejeta_zaba já konkrétně tu větu se závodem říkám a říkala jsem,když děti knourali,že pěšky nechtějí jít,že už jsou unavený.na tom není nic špatného.mame víceméně volnější výchovu,ale je něco za něco,jsou určité hranice přes které děti nesmí jít a ví to moc dobře.obcas je to složitější,ale je fakt,že když jsem v klidu já,jsou víc v klidu i děti.

@exbordelar hlídací babičky nemáme k dispozici,ale dcera(7) lítá s mladším bráchou (5) už nějakou dobu sami venku,asi 2 roky, poučeni kam smí,kam nesmí a že si nesmí od nikoho nic brát ani s nikým chodit(žijeme ve městě).a funguje to,dokonce si nic nevzala ani když jí strejda jedné kamarádky nabízel zákusek a bonbony, odmítla.do školy chodí sama přes 3 silnice od září,kdy začala chodit do 1.tridy

lucieevita
3. bře 2023

@e_v_k_a83 já mám kurz Nevýchovy, chodíme s dcerkou do Montessori kampusu a navíc akorát končím kurz pro asistentky pedagoga a hledám práci od září ve školce. Dcerce jsou tedy necelé 3 roky teprve, ale podle mě Nevýchova, všechny ty knížky, co mám načtené - spíš kvůli škole - pro mě super. U nás doma byla výchova metodou cukru a biče. Žádné svěřování, žádné odmlouvání.. u nás jsme s dcerkou ve fázi, kdy mi občas vytrysknou slzy, když řeší problém se stejně starým kamarádem obejmutím. Nebo když přijde a řekne, promiň tati, že jsem křičela a na to čeká, až se omluví manžel a všechno se u nás řeší tak hladce. Občas jí taky 3x říkám, ať si jde umýt ruce, ale v tom já nevidím žádný problém. Také se mi nějaké věci nechtějí dělat hned. Jinak teď je malá, máme doma přizpůsobenou domácnost Montessori stylu, takže když si dělá pití, udělá druhé i pro mě. Stejně tak si připraví sama sváču a mě také nikdy nezapomneme, se vším mi ráda pomáhá, myje zrcadla, po sobě vanu a pod... co na tom, že jí pak 3x říkám, ať už si sundá pyžamo🤭

veronikav31
3. bře 2023

@zelenaesmolda respekt ve výchově není ve vztahu zaměstnanec -nadrizeny,ale rodič -dite a to je rozdíl

zelenaesmolda
3. bře 2023

@veronikav31
jenze jak se clovek,ktery se nikdy nenaucil poslouchat neci prikaz tohle najednou zacne ve 20 letech ucit?

prejeta_zaba
3. bře 2023

@zelenaesmolda Ale mezi rodiči a dítětem by měla být nějaká respektující a láskyplná atmosféra, ať už se bavíme o jakékoliv výchově. Kdežto ve škole, v zaměstnání jde úplně o jiné vztahy. Pokud dítě vychováváš správně, mělo by mít právě dobře nastavené systémy a zvládání emocí a vztahů. Mít dostatečnou sebeúctu i zdravý vztah k druhým. Problém je ten, že to je asi nejtěžší úkol v životě člověka - tohle vůbec sám sobě nastavit a ještě předat dítěti, aby z něho nebyl bezohledný sobeček nebo z rodiče vyšťavená troska.

normalnimatka
3. bře 2023

@zelenaesmolda no to je to, proč jsem se oklepala nad tím slovem "poslušnost"...
tak si něco dobrýho z respektující výchovy přečti. já teda rozhodně nemám za potřebí učit děti, aby byly "poslušný" a plnili "příkazy". zaměstnání je snad něco jinýho, a i tam by snad nadřízenej měl bejt respektující, a dobře, zadává práci, ale ten zaměstnanec snad ví, proč ji má a chce udělat.
je to přeci jejich volba. a pokud se jim "rozkaz" v práci plnit nebude chtít, tak je podpořim v tom, aby v takový práci nebyli, pokud je tam debílek, co ostatním rozkazuje a hraje si na hierarchii...

@prejeta_zaba jo. akorát v tý škole by to mělo jít taky. tam jsou teda OBR rezervy. a z toho pak plyne i ta výchova dalších generací i to, jaký jsou vztahy na pracovištích. prostě vedení k poslušnosti ne a ne a ne.

normalnimatka
3. bře 2023

@zelenaesmolda já nevim, proč by měl člověk ve 20 mět umět poslouchat něčí příkaz...pokud teda si nevybral tu nejdementnější kariérní dráhu, a je zeleným mozkem...pak ano, pak plnit příkaz musí, ale tu práci si sám zvolil.
jakej příkaz bys jako dávala 20letýmu dítěti?🙂 ať si uklízí svůj pokoj?:D ať kouká dostudovat tu vejšku? nebo já nevim? pokud je o pomáhání, snad jde o to, k čemu celkově to dítě vedeš. ale to neznamená, že to musí bejt formou příkazů.

veronikav31
3. bře 2023

@zelenaesmolda a proč se učit příkazy?když dítě nastoupí do školy, tak ví co se tam dělá. Stejně jako v práci.Rozkazy se plnily maximálně tak na vojně,ale ne v rodině. Takové to, rozkaz zněl jasně-musím chodit na hokej/fotbal/cokoliv protože mi to rodiče přikázali,ale nebaví mě to,chtěl bych dělat něco jiného,ale rodiče o tom nechtějí ani slyšet.Je fakt dobrý příklad...bohužel toto je "normální". Chci,aby naše děti byly šťastné,i kdyby si vybrali cokoliv budou chtít-v rámci možností se je snažím nasměrovat,aby to bylo reálné, ale mluvím s nimi proč,co a jak. A takové to,že děti chtějí být popeláři-proč ne,je to někdy lépe placená práce než kolikrát v kanceláři. Každé dítě má snad v hlavě mozek a ten pokud vím se má používat,od toho nejsou příkazy,zákazy apd

Strana
z3