icon

Jak motivovat děti k samostatnosti bez přikazování?

e_v_k_a83
1. bře 2023

Ahoj, občas sleduji webinare nevychovy či stránky Do vychovat. Vše je to krásne a já z těch stripku informací se snažím nasát aspoň něco pro naše domácí prostředí.
Pán z dovychovat říká, že maminka by měla být vlidna, milá. A taky, že věcné příkazy dětem nikam nevedou a deti je časem ignorují. Ano, abych se dozvěděla jak na to jinak, musela bych si zaplatit celý kurz. A tak mě zajímá esi někdo opravdu (třeba po kurzu nebo i bez něj) nemusí děti do ničeho tlačit. U nás by bez připomínáni chodili v pyžamu do večera, z pokojíčeku by bylo skladiště. No prostě netuším jak bych jim měla jinak říct, ať se začnou oblékat, ať si uklidí pokojík, ať se umyjou, ať zhasnout, splachnou. Někdy to jde líp někdy hůř, někdy něco opakuji furt dokola a nestane se nic. Jaké je to kouzlo, že děti hodně veci dělají sami od sebe?

Strana
z3
rencinka87
2. bře 2023

@fifinka2020 😂😂 ja to mam stejne 😂😂 jeste jsem nedokazala urcit svuj typ ani typy deti, ale u manzela jsem si precetla charakteristiku a smala jsem se hodne dlouho - sedelo to do puntiku (a samozrejme jestli ja nejsem nejaky typ, tak presne tenhle manzeluv) 😂😂😂

martinka_33
2. bře 2023

@mdch91 moje nejstarší je ohromný dáreček 😅 A každých pár měsíců na ní funguje něco jiného. Posledně skvěle fungovalo, když jsem jí řekla, že něco nutně potřebuju a že je to pro mě hrozně důležitý, tak to udělala. Pak přišla chvíle, kdy mi řekla, že jsou pro mě důležité samé kraviny a že bych to měla přehodnotit jestli to opravdu tak nutně potřebuju, protože ona na tolik kravin nemá kapacitu 😂 Na to že je jí teprv osm, to má v hlavě dobře srovnaný 😂

merope
2. bře 2023

@mydlova Hele, já zažila doma něco přesně podobnýho. Syn se odmítal oblíct, házel věcma (na oblečení) po zemi. Já na něj zaječela a mrskla po něm kombinézou, že na to fakt nemám nervy a šla se uklidnit do obýváku. Chlap co že na syna ječím (no, fakt mi ruply nervy) a pobavila jsem se (s chlapem), kde je problém. Řekl něco ve stylu, ať raději jdu do práce hned a že dá do školky on. Já byla tím pádem v pohodě (nemusela jsem řešit, že nestíhám dát syna do školky a ještě jít do práce) a chlapi si to nějak spolu vyřešili. (reakce na metodu, co tu zmiňuje @pipi_puncocha - přehodit to na chlapa, teda já nejdřív ječela bez efektu a pak přehodila na chlapa a odešla do práce 🙂 ).

martinka_33
2. bře 2023

@merope to musí ten chlap být ovšem na blízku... Čaato jsem ráno na všechny 3 sama a nemam na koho povinnosti házet 😭

bramarfi
2. bře 2023

@merope To jsem udělala já... Tak teď se zlobí a rozčiluje manžel 🙂

ninive211
2. bře 2023

Já teda od Dovychovat slyšela akorát ten minikurz jak vychovávat chlapečky a přišlo mi to logický a skvělý. A souhlasím s p.Studničkou např.v tom, že naše školství je nastaveno feministicky, drtivá většina pedagogů jsou ženy (v MŠ a na prvním stupni téměř výhradně) a že ty ženy se mnohem radši věnují holčičkám, které jsou ty "hodné, tvárné, spolupracující" a pro klukovské rošťárny nemají psychicky kapacitu a pochopení. A proto pak kluci mnohem častěji nosí poznámky, mnohem častěji se řeší konflikt, že se poprali, že si ublizují...protože jsou ze své podstaty (obecně) akčnější, divočejší, vzpouzející se proti "řádu". A kluci pak mají pocit, že jsou teda asi ti špatní a zlí, když jsou prostě jenom "sví". Vysvětluje, jak moc je důležitý pro kluka vzor chlapa v rodině-ale Chlapa s velkým Ch, který mu ukáže, jak opravit rozbité věci, jak měnit žárovky, jak zacházet s elektronikou, jak sekat dříví, jak se chovat k ženě ...ne chlap, co přijde v 7 večer z práce, sedne k TV/PC a očekává servis a "hlavně po mně nikdo jich nechtějte, jsem unavenej".
Přijde mi logický, že na kluka prostě musíš "jinak" než na holku. A stejně jako u Nevýhody, jde spíš o nastavení zrcadla, nabídnutí konceptu a jiného pohledu do dětské duše...a samozřejmě to na každého může fungovat jinak, protože každý jsme jiný.

suzanna123
2. bře 2023

@pipi_puncocha a varianta, že to vyřeší bez ječení matka existuje taky nebo ten kliďas je jen otec a matka je holt neschopná hysterka?

mdch91
2. bře 2023

@suzanna123 podstata je, ze matka nikdy neni hysterka, v otci ma mit jen zastani, tot vse.

lvl16
2. bře 2023

Syn poslouchá, pokud v mých žádostech vidí smysl. Takže pokud ho o něco poprosím, musím zdůvodnit, proč to po něm chci. Když například chci, aby ze země uklidil hračku, tak mu řeknu něco ve smyslu: "Prosím dej to autíčko do skříně, Geralt (náš pejsek) by na něj mohl šlápnout, uklouznout a zranit se." Občas se mi stane, že po něm něco chci, ale při zdůvodňování si uvědomím, že vlastně ten argument není dost dobrý ani pro mě a nechám to být 🙂. Je mu ale jen 3 a půl a není to kdovíjaký divočák. Řekla bych, že nám to funguje, protože je syn spíš klidnější povahy a my s manželem se v podstatě nikdy nerozčilujeme. Určitě jsou rodiny, kde tenhle přístup fungovat nebude.

ilonne
2. bře 2023

@ninive211 jsem si představila, jak se budu ve své třídě - 15 kluků a 4 holky, věnovat hlavně těm hodným holčičkam a na ty raubire kaslat. Na jednu stranu se mi udělalo skvěle- to by byla panečku práce, na druhou stranu vcelku nevolno, co by v tom počtu 15 dokázali 🤣🤣🤣

izz76
2. bře 2023

To je kombinace všeho,povaha dítěte,ale i matky. Js jsem klidná a líná matka,děti nebuzeruju,ale ani jim neposluhuju. Starší dcera byla dítě ideál,sice dost akční,ale šikovna,,chytrá,vsechno chtěla dělat nejlíp,výchova byla bez námahy. Mladší je pohodarka,trosku lemplík,snažím se ji motivovat v důležitých činnostech,úkol do školy se dělat musí. Ale klidně ji o vikendu nechám v pyžamu půl dne a bordel v pokojicku taky neřešíme,občas to společně uklidime.

prejeta_zaba
2. bře 2023

Mně tady ty výchovné směry přijdou úplně z jiné dimenze...jakože i kdybych měla jen 1 dítě a neomezeně času (jakožto, že samozřejmě nemám), stejně by mě totálně stresovalo přemýšlet o každé větě, jestli je k dítěti dostatečně respektující a motivující a kdesi cosi. A úplně mě točí, když to někdo na ty děti jakože zkouší. Místo obleč se, řekne pojď, dáme si závod a který tričko chceš... Prostě proč ze všeho dělat hroznou zábavu a soutěž a 100 % ohled na dítě? Svět takhle nefunguje. Dítě to má stejně na háku - poslušná holčička hned poslechne a divoký kluk si stejně bude dělat po svém, tak proč je ještě učit, že kolem nich celý svět bude do nekonečna skákat a dělat ze všeho respektující divadýlko? 🤷‍♀️

bramarfi
2. bře 2023

@prejeta_zaba a tím jsi tak nějak nevědomky vyjádřila, proc mi všechny ty teorie přijdou nezivotne a sustici papírem. Jasně, některé postřehy jsou zajímavé a stoji za to o nich popřemýšlet, ale ve výsledku to stejne prameni v naší intuici, někde to tam je. A nepopírám, ze můj postoj je dán i tím, že jsem jaksi nemela tu poctu porodit si deti, na které by něco takového fungovalo, takže si v sobe nesu i ten pocit jiste křivdy, ze ať bych podle příruček dělala cokoli, treba se i na hlavu stavěla a ušima odpichovala, nakonec budu frustrovana svou neschopnost podle nich zit...

konidana
2. bře 2023

@bramarfi co deti, ale hlavne ani ja nejsem dokonala podle prirucek.... a o manzelovi radsi pomlcim...

zuzkasim
2. bře 2023

@konidana Máš pravdu, nejen, že nemáme děti podle příruček, ale ani my, jako rodiče, jsme se asi tak dobře nevyvedli🙂

bramarfi
2. bře 2023

@konidana Samozřejmě, já rozhodně nenesu atributy matek dle příruček. Jen jsem to opomněla napsat. Takže: souhlasím 🙂

exbordelar
2. bře 2023

Zajimave tema. Jsem cholerik a pocit selhani mam temer denne, i kdyz se fakt snazim. Podle me je ksmen urazu v tech nenaplnenych potrebach, jak na zacatku zminovala @pipi_puncocha
Se zamyslete, ve kterych situacich vam ujizdi nejvice nervy? Ja to mam jednoznacne:
Kdyz jsem:
- nevyspala
- hladova
- nestiham
- neco mi nejde
- neco musim prerusit
- chce se mi na zachod a nemuzu
- musim udelat miliardu veci, ktere hori a musim je udelat hned ted
- kdyz je doma bordel
- kdyz nemuzu neco najit
- kdyz se pohadam s manzelem
- kdyz mam hodinku na to venovat se svemu konicku a deti furt rusi

Kdyz mam sve potreby naplnene, troufam si ruct, ze jsem bajecna mama 😃 Ale casto jsem bohuzel rvouci masozravy dinosaurus 🙄

ninive211
2. bře 2023

@exbordelar Jj, nevyspaná hladová máma 😆

lauriak
2. bře 2023

Ja mam dve holky. Na tu prvu nefungovalo nikdy nic a na druhu funguje uplne vsetko. Takze sa priklanam k tomu, ze je to o povahe dietata. Podla teorie typov som ich ale nedokazala zradit na 100%.
Inak sa snazim teda ich chvalit konkretne a kritizovat vseobecne. Nebuzerovat za kazdu kravinu, obcas rozmyslam, ze ked mi nieco vadi ci je to naozaj taky problem alebo je to problem len v mojej hlave. A je pravda, ze ked som ja v pohode tak sa dokazem lepsie chovat k detom ako ked uz som "prednasrana" a oni tomu este prilozia 😅

konidana
2. bře 2023

@exbordelar naplnene vlastni potreby jsou v mem zivote naprostá utopie😂. Kdyz teda nepocitam ty zridkave puldny, kdy cerpam z predchoziho volneho dne😅

zelenaesmolda
2. bře 2023

@pipi_puncocha
Coz je v praxi naprosto ujete a nepouzitelne.Proc bych se mela dovolavat chlapa k tomu,aby me dite poslechlo?

zelenaesmolda
2. bře 2023

@ireniq
Ja mam pocit,ze pristup p.Studnicky bude to,co si za 30-40 let budou procitat nase deti a budou se tomu tezce smat ve stylu "jak tomuhle mohl proboha nekdo verit?"
Neco asi jako my se divame na pevne svazovani deti v 19.st.,aby jim nerostly krive nohy a podobne skvosty.

eviicka
2. bře 2023
eviicka
2. bře 2023

Kdysi jsem shlédl vše neplacené z Nevýchovy, něco tam bylo hodně dobré něco mě vedlo k zamyšlení něco úspěšně aplikuju. Celkově mi ale pojem Nevychovnýrodič přišel jako sekta a působilo to na mě jako kdo se nepřihlásil způsobí dětem nešťastné dětství, tak jako jsme ho přece měli všichni. A hlavně mi tam chyběla jakákoliv zmínka o individualite dětí.

Pak jsem se doslechla o Dovychovat, s nadějí jsem chtěla sledovat. Vydržela jsem pár videí, kromě toho rozdělení dle pohlaví, to bylo totéž. A je to neuvěřitelné, ale pan Studnička mi sedí mnohem méně než Králová, nějak mu nevěřím☹.

emillyhk
2. bře 2023

@exbordelar Amen - zrovna dneska jsem byla od rána ta nevyspalá, hladová máma s migrénou, co si nemůže ani dojít na záchod, protože se její dítě celý den snaží zabít... A ty nenaplněné primární potřeby ze mě dělají vyčerpanou hysterku, která už po tisící páté sundává dítě z gauče a bojuje sama se sebou, aby mu nedala na zadek a neječela až se budou třást okenní skla 🙈 A potom tady bulím manželovi v náručí, že jsem příšerná matka, když už nemám energii to po milionté synovi vysvětlit v klidu, že opravdu nemůže skákat na gauči, protože hrozí, že si rozkřápne hlavu na dlažbě 🤦‍♀️

zelenaesmolda
2. bře 2023

@eviicka
Me treba prave to rozdeleni pohlavi prijde uplne ujete.

exbordelar
2. bře 2023

@emillyhk no a si vem, ze kdyz by ses bajecne vyspala a vsechno bylo ok, tak bys s usmevem synka sundala z gauce se slovy: “I ty jeden roztomily lumpiku! Pojd, jdeme spolu delat tamhleto!” Jenomze tohle se deje (aspon u me 😅😅) tak ve 20% pripadu, protoze clovek rve na to decko proto, protoze nema cas s nim jit delat “tamheto”. Bo se pripaluje obed na plotne, bo od rana je v pracce mokre pradlo, bo potrebujes (vcera bylo pozde) nekam zavolat, bo vsude je bordel jak v tanku, bo uz pred hodinou se ti chtelo strasne curat, bo priserna noc a decko zatim pres den spalo 2x 20 min, atd atd.
Takze za me to kouzlo spociva v tom myslet vice na sebe, abychom tu dobitou energii mohly s laskou diteti predat, jelikoz jet s energii na dluh je dlouhodobe neunosne 🤷🏼‍♀️

journals
2. bře 2023

@pipi_puncocha Jsem si myslela, že to s tou chlapskou výchovou je vtip. A ono je to myšleno vážně 😀
Jako ano, něco na tom být může, ale vzhledem k tomu, že ve standardní rodině je s dítětem v 90% matka a ta potřebuje fungovat a řešit, to reálné není ani trochu. Myšlenka jako taková špatná není, ale neumím si to představit v každodenní realitě.

mdch91
2. bře 2023

@exbordelar jenze Studnicka taky rika, ze je chyba v soucasne osamocene rodine, ze na 1 dite maji byt pro pohodu vsech 3 dospeli. Driv zili lidi vic pohromade a ti dospeli i dalsi deti okolo byli (jasne, ne vsude a jasne, ne vsichni jsou ted na dite sami)

exbordelar
2. bře 2023

@mdch91 to je taky fakt ☝🏼 ta zenska je dost casto na ty decka sama. I kdyz ma jinak funkcni rodinu. Proste kdyz je chlap kazdy den po-pa do peti v praci, tak lita jak hadr na holi. Ne kazdy ma kolem sebe hlidaci babicky. Navic driv se decka dala vypustit ven a starsi hlidali mladsi a nemusel se clovek bat, ze je zajede auto nebo polapi naky uchyl.
Si rikam, ze sice mame modernim svete pohodli, ale za cenu dusevni nevyyrovnanosti…

Strana
z3