Jak motivovat děti k samostatnosti bez přikazování?
Ahoj, občas sleduji webinare nevychovy či stránky Do vychovat. Vše je to krásne a já z těch stripku informací se snažím nasát aspoň něco pro naše domácí prostředí.
Pán z dovychovat říká, že maminka by měla být vlidna, milá. A taky, že věcné příkazy dětem nikam nevedou a deti je časem ignorují. Ano, abych se dozvěděla jak na to jinak, musela bych si zaplatit celý kurz. A tak mě zajímá esi někdo opravdu (třeba po kurzu nebo i bez něj) nemusí děti do ničeho tlačit. U nás by bez připomínáni chodili v pyžamu do večera, z pokojíčeku by bylo skladiště. No prostě netuším jak bych jim měla jinak říct, ať se začnou oblékat, ať si uklidí pokojík, ať se umyjou, ať zhasnout, splachnou. Někdy to jde líp někdy hůř, někdy něco opakuji furt dokola a nestane se nic. Jaké je to kouzlo, že děti hodně veci dělají sami od sebe?
Ne, je to o ty energii, o tom, ze jdes prikladem, nevytvaris natlak, vysvetlujes, ale hlavne v tom musi byt ten naboj (mozne je to obcas talova vlidna manipulace). Nikdo nechce byt buzerovanej a poslouchat neci prikazy. Jinak nemusis nic platit, dovychovat ma spoustu prednasek zdarma a je to zcela evidentni, jak to mysli... A funguje to, jen je pro dnesni pretizenou mamu dost tezky se do toho jeho zenu dostat
Ja si kurz zaplatila, snazila jsem se jak mourovata a stejne to u nas nefungovalo, stejne jsem kolikrat skoncila u "kdyz to nejde po dobrym (vysvětlování), tak tak to pujde po zlym"... a jeste jsem mela ze sebe spatnej pocit, co je se mnou spatne, ze to u nas neni vsechno zality sluncem jako v tech videiich. A nemyslim, ze jsem byla pretizena, byla jsem na rd s 1 ditetem (kteremu je ted 8, uz je to par let).
Když už jsme to nakously, jen ze zvědavosti kdo zná i Dovychovat, jaký je rozdíl mezi tím a Nevýchovou? nějak automaticky přepokládám, že to bude to stejné v jiném převleku (hlavně bez Katky 😂 ), ale možná se mýlím?
Já celkem chápu, že to p. Studničkovi funguje, když přijde někam do rodiny jako osoba zvenčí, relativně odpočatý a sám s naplněnými potřebami jim řekne : "to je divočina chlapi, to je paráda, jak to tady žije." Ale tvl, pro mě je to něco tak nepřirozeného, že i kdybych se hecla a řekla to, tak v tom stejně nebudu autentická... 🤷
@ireniq v tom Dovychovat je to dost o tom, že kluci potřebují úplně jiný přístup než holčičky. Že pro kluky je přirozené divočit, křičet, prát se a jde o to jim k tomu dopřát prostor a jemně to směřovat k tomu, že třeba v pubertě to dělat nebudou. Že klasická výchova a instituce jsou nastaveny na holčičky, pro které je přirozená kooperace, respekt k pravidlům atd., když toto chceme po klukovi, tak mu tím dáváme najevo, že je "špatně." Plus že má vychovávat táta (zase tímto stylem - chlapáku, ženy se chrání, pomáháme jim) a maminka má být laskavá a vstřícná energie a nemá nikdy křičet, buzerovat, napomínat. Od toho je eventuálně táta, který to dělá s pozitivní energií a bez křiku a trestu. Snad jsem to napsala trochu pochopitelně.
@pipi_puncocha díky za ochytření 😘 jiný přístup ke klukům je zajímavý... ale neumím si představit, že bych podobné hlášky pronášela co já, ale ani chlap... není to prostě ten typ asi.
Me se Dovychovat moc nelibi,casto to zavani uplne volnou vychovou a uplnemu podrizeni se diteti.Nevychova mi v tomhle prijde rozumnejsi,nastavuje hranice ale s respektem.
@pipi_puncocha
A kdyz tata neni tak co?
Ja mam na konec ze vsech tech projektu o vychove akorat pak vycitky,co delam blbe,jak pise @bramarfi. Neco se mi z toho libi,neco mi pripada padle na hlavu,neco neproveditelne-napr.jak mam byt laskava cely den bez peskovani a ma to delat muz,kdyz je cely den v praci? Mam dve deti a na kazde plati neco jineho. Povahove jsou taky jine. Tak ten univerzal asi existovat nebude,ale take ho stale hledam 😀
rozdíl mezi vnímám asi takto
je spousta rodičů, kteří potřebují DOVYCHOVAT, aby potom mohli lépe a nebo úspěšněji aplikovat NEVÝCHOVU u svých dětí.
ale třeba se pletu 🙂
@zelenaesmolda tak mama nesmi byt hysterka, ...
Jinak teda pro me je ta pani z Nevychovy naprosto neposlouchatelna.
Ja mam pocit, ze na skoro 4letyho mi to funguje fakt paradne a uz dlouho, ale on je proste klidny a empaticky dite a velmi dobre se naladi na mou vlnu a prijima vysvetleni, ale dalsi dve starsi deti nemame uplne neurotypicky a tam to je obcas boj o preziti, no. Vzdycky jsem se snazila vychovavat s respektem, ale prece jen s dalsim synem uz jsem mela vic zkusenosti. Kdo vi, jak by to bylo, kdyby se narodili v opacnem poradi.
Ale myslim, ze tam ma Studnicka hodne klicovou tu druhou dospelou osobu, ktera zase pecuje o maminku a jasne ukaze, ze takhle ne, kdyz je to potreba. A pokud ta nefunguje, tak...
@zelenaesmolda tak máš najít jiného muže (děda, strejda, soused 😅). A když jsi s dítětem sama doma a třeba na tebe křičí, bije tě, nechce se obléct, tak prostě nemáš dělat nic a máš klidně zavolat mobilem té chlapské autoritě a udělat zraněnou ženu, že tu máme situaci, kterou neumíme vyřešit, a chlape pomoz. A ten chlap mu řekne "neblbni, pomoz té mamince, vidíš, že je to pro ni těžké, to my chlapi děláme." 🤷
@pipi_puncocha to jako vážně?? už se trochu ztrácím v tom, jestli žiju v jiné galaxii já nebo p.Studnička...
@pipi_puncocha a vas vase (neuatisticky) deti jako bezne bijou a kricej na vas, kdyz to neni vyhrocena situace, v niz zrcadlej mamu? Nemluvim o tom, kdyz se ozene rocni, dvoulete dite, kterymu proste chytis ruku...
@mdch91 ne, já mám dva syny a fungujeme spolu v pohodě. Jen vím, že toto radil v nějakém videu. Já to nehaním, poslouchám jak Nevýchovu, tak Dovychovat, tak ještě nějaké další a vezmu si z toho inspiraci co je zajímavé a potřebné pro nás.
Třeba u Dovychovat mi přijde skvělá metoda "odmítnutí přijetím." To používám hodně.
@pipi_puncocha protoze ta jeho rada zavolat tatovi je spis prave zakova ta prevence toho, ze mama ztrati nervy a bouchne na dite. Nevbimam to tak, ze se doma ma mama s diteten dohadat, to zacne jecet taky a tata pak hasi pozar
@e_v_k_a83 Nečetla jsem komentáře, ale za mne žádné "kouzlo" neexistuje. Každé dítě je jiné a ten přístup potřebuje individuální. Ja to vidím u našich dvou synů. Jsou jako den a noc. U staršího stačí vysvětlit, říct a je to v pohodě. Ted jde do puberty tak uvidíme jak to bude dál. Ale mladší je "tvrdohlavý torpédo" už odmalička a jemu nějaké vysvětlování domlouvání prostě nefunguje. Takže svým způsobem jedeme dvě výchovy.
@pipi_puncocha to co píšeš je blbost. Přeci když nastane krizova situace tak nebudu čekat na manžela až přijde večer z práce 🤦🏽♀️ například: dítě skočí do silnice kde jezdí auta. Kousne jiné dite, začnou se prát. No potes. Bych tve syny nechtěla potkat
@mydlova ale já nepíšu, že toto praktikuji doma, ale že to je jedna z věcí, které radili ve webináři "Dovychovat". Taky si o tom myslím svoje.😉
@mydlova a určitě to není myšleno ani autorem v takových "život ohrožujících situacích." To bys ani zavolat nestihla, to je nesmysl. Ale vnímám to tak, že třeba dítě ječí, háže pyžamem, nechce si vyčistit zuby (pravidelně, opakovaně), tak místo toho, aby ho matka dořvala, dala mu na zadek, tak tu situaci odlehčí, zavolá tomu tátovi, popovídají si s ním, jak se teda domluvit a udělat to v klidu.🤷
@pipi_puncocha presne tak 🙂
Plus casto nekdo zacne vychovu oplacavanim rocnich deti po rucickach, dvouletych po zadku a pak bum, uz to nezabira a najednou zacnou hledat to kouzlo. Ale pak to kouzlo opravdu nefunguje. To se musi kouzlit od narozeni
Ja sice dovychovat nepoznam ale tiez som toho nazoru, ze vecne prikazy nikam nevedu. U nas to funguje nie 100% bez prikazov ale take zakladne veci deti odkukali od nas (rodicov) prezliect sa, umyt zuby, jest aj ovocie a zeleninu (co vacsina deti ma problem), urobit poriadok... Ked vidim ako v niektorych rodinach funguju stylom v pyzame niekedy aj do obeda, neporiadok hracky vsade oblecenie tiez po stolickach tak sa necudujem, ze deti jednoducho ten zaklad nemaju a musia fungovat len na prikazoch, ktore ked vyrastu im prestanu davat zmysel preco by to mali robit ked ani rodicia to nerobia... Ako nehovorim, ze tak je to vsade ale ten priklad, ktory dava rodic dietatu ma naozaj velky vplyv. Ale podla mna uplne bez prikazov sa vo vsetkom neda fungovat ale system vysvetlenie/priklad zo strany rodica a u starsich deti aj vypocutie ich nazoru a urobit ak sa da kompromis a ked to nepomoze vtedy prikaz moze byt ucinnejsie ako hned len prikaz.
@mdch91 jo, já jsem své děti nikdy neplácla ani po ruce, ani po zadku, ani po ničem jiném a můj syn taky nikdy neuhodli ani nás, ani jiné dítě. Ale možná máme jen štěstí a není to naše zásluha. Na to mám moc malý vzorek, abych mohla generalizovat.😁
@pipi_puncocha no jo, ale to musej fungovat (furt, nebo aspoň většinu času) oba rodiče, a ještě k tomu na podobné vlně😅 v rálném životě většinou nemožné😂
@e_v_k_a83 příkazy nefungují, to je fakt. Jakž takž se dá fungovat se stálým vysvětlováním, připomínáním, nápodobou, tolerancí a neřešením věcí, které nejsou životně důležité, atd. a pak prostě konáním věcí, které jsou nutné. Každý si musí najít svůj kompromis. Někteří rodiče to zvládají hůře (např.já) 😅 , a některé děti jsou hodně své a když se na ně jakkoli tlačí, tak se šprajcnou úplně🙄
Ja teda jednoznacne stojim za Teorii typu - jde o to, ze kazde dite je jine a na kazdeho plati neco jineho - jinymi slovy nez zbytecne zkouset tisici ruznych vychovnych rad, tak nejdriv zjistim, jake ma moje dite hlavni potreby a podle toho pak k nemu pristupuju - pokud mam typ, ktery potrebuje harmonii, je to pro me vyhra, protoze to dite me poslechne ciste jen proto, ze chce byt se mnou zadobre, ze me chce potesit (ale neni dobry usinat na vavrinech s tim, jaky to mame hodny dite - tyhle typy velmi casto delaji neco, co tak uplne nechteji, protoze prevladne ta potreba harmonie, nebo se snaz nechaji manipulovat), pokud mam dite, pro ktere je rozhodujici samostatnost a kompetentnost, pouzivam hodne logickych argumentu a vysvetleni, autoritu si ziskam jedine tim, ze budu ferova a autenticka (ani prikazy, ani citovy vydiracky nebudou fungovat) a kdyz dam tomu diteti velky prostor na rozhodovani (v ramci toho, co je jeste pripustne), pujde to. Pokud mam dite s potrebou akce “tady a ted” (to byvaji casto ti “neposlusni”), tak naopak omezim jakykoli vysvetlovacky na minimum, protoze to to dite nepobira a ani ho to nezajima, a pripravim se na to, ze potrebuje zase maximum mozneho samo vyzkouset.
Proste jde se k “jadru pudla”, neni jeden mustr na vsechny.
@pipi_puncocha To je krásná teorie🙂 Bohužel u nás vychovávám hlavně já, tatínek je spíš na hraní, další věci ani nebudu komentovat. Museli by takhle být nastaveni oba rodiče, bylo by to hezké, ale trochu utopie. A jsou typy dětí, na které prostě platí něco zcela jiného. Na druhou stranu, někomu to fungovat může, takže bych to úplně nezatracovala.
@rencinka87 tu jsem nedávno objevila a hodně mě to zaujalo...A konečně jsem pochopila, proč si v takových obyčejných věcech s manželem nerozumíme 😂🙈

Povaha tech dětí děvče... Syn je pedant a dělá vše sám od sebe tak jak má (a ješte poučuje okolí 🙄). Dcera má vše na háku a kdybych jí každou drobnost nepřipomela, neudelá nic, opravdu sama od sebe neudelá z tech všedních úkonů téměř nic...