Jak naučit dítě kakat do nočníku?
Ahoj maminy, nemáte některá radu jak naučit dítě kakat do nočníku? Čůrání už krásně zvládá, ale na kakání chce nasadit plenu. Má dva roky. Snažím se ho motivovat ať jdeme třeba na velký záchod, že to žbluňkne, nebo že mu dám nějaký malý kokinko, ale vyloženě se šprajcuje a radši by nekakal. I když ho posadím a přemluvím ať to zkusí, prostě se nevykaká i kdyby tam seděl půl hodiny a dám mu tedy plenu a kaká hned.
Netlačit, fakt ne. i když tě to štve, bojíš se zácpy nebo že to už přece měl zvládat, čím víc se tlačí, tím víc se dítě blokne. Ber to tak, že čůrání už dává, to je super a kakání přijde. On se uvolní, až bude připravený. 😉
Když chtěla plínku, dala jsem jí plínku. Jen jsem nabízela, že to může zkusit na nočník nebo na záchod. Jednoho dne to zkusila a zjistila, že je to lepší než mít bobek v plíně. Pak nastalo menší peklíčko na asi měsíc a půl, kdy nebyla schopná se vyprázdnit, protože měla blok. Ani jsem se nenadála a vše bylo v pohodě. Přes den bez plen byla od 2,5 let.
Dcera taky nechtěla. Jakoby se toho takto štítila. Pomohlo, že jsem jí říkala takovou básničku, že všichni kakají (tatínek, maminka, pejsek, kočička, mouchy, atd.). Jak trochu víc chápala, tak jsem se snažila to převést v humor, jak velký bobek má slon, jaký moucha, atd...

To je docela běžné, syn kakal do plíny ještě půl roku poté, co čůral do nočníku naprosto samostatně. Pokaždé si počkal. Řešením je asi jednak počkat a dát mu čas, někdy pomáhá umožnit chodit rovnou na záchod - stupínek a dětské sedátko, někdy stačí i stupínek. Přijde to, neboj.