icon

Jak naučit dítě na nočník?

lajochova84
2. bře 2018

Prosím, jak jste to dělaly vy? Syn mi začíná sedět a ráda bych ho začala učit na nočník... Jednou jsem ho na něj posadila a začal plakat. Bojím se, že mu to zprotivim. napadlo mě, dát mu ho jakoby na hraní, aby si na něj zvykl, ale nevím, jestli je to dobrý nápad.

Strana
z2
victress
2. bře 2018

na hraní bych nedávala, syn má chápat, že je to na čurání, ne na hraní, v 9 měsících má spoustu času, vědomě se to ještě nemůže naučit, začala bych tak po 1. roce....

sthanina
2. bře 2018

Ahoj maminko, když jsem posadila syna na nočník, koukal divně. Dala sem před něj malinký stoleček (takový ten "jídelní" do postele) a otáčeli jsme leporelo a popisovala jsem mu obrázky, tím jsem odpoutala pozornost. po "přečtení" jsem ho zvedla. Zvykl si celkem rychle. Teď už je starší má tam koš plný hraček a už si sám vybírá hračky, jaké se mu líbí a sám si otáčí knížku... když se vyčúra nebo vykaká, tleskáme spolu🙂 Držím pěsti...

viridie
2. bře 2018

Ahoj...🙂 Můj názor je takový,že učit dítě na nočník v 9 měsících je ale opravdu brzo. Nejlepší cesta podle mne je dát na nočník kolem 2 let, to je věk, kdy dítěti začne v hlavě "sepínat" vylučování a už jsou schopny si uvědomit,že chtějí na záchod /udržet moč a kakání. Hlavně nic nehrotit, nenutit a chválit...🙂

treasurka
2. bře 2018

Taky si myslím, že v 9 měsících je brzy. Počkala bych tak do roka/15 měsíců. Já jsem s dětmi začínala vždy kolem toho roku a čtvrt a oba to zvládli, do roku a půl ještě s nehodami, od roku a půl byly přes den bez plen.

victress
2. bře 2018

a hlavně neposlouchej tchýni nebo jiné nejchytřejší matky, že jejich dítě bylo v roce bez plen, nejlíp i na noc....když ho odplenkuješ moc brzo, může se ti začít počurávat pozdějc...

swetlusska
2. bře 2018

Jasný, netrap ho, to je ještě brzo, já začnu až teď v 1,5 roce a když to nepůjde, kašlu na to a počkám. Neposlouchej hlavně žádný "rady" ostatních a starších 🙂

syrinxka
2. bře 2018

Já začala pomalu v roce malou posazovat, formou hry, posazovala panenky, na záchodě viděla i mě :D vždycky jsem se jí ptala jestli to chce zkusit a když jo, byla jsem za to ráda. Pak ji zase nějakou dobu nočník vůbec nezajímal a já ji nenutila. Zkoušela se ptát jestli to chce zkusit a když někdy chtěla, dělala jsem všechno proto aby na něm vydržela co nejdýl, prohlíželi si knížku, stavěli kostky apd. a když se po x měsících zadařilo jásala jsem a slavila a i když to nebylo asi úplně dobrý, dávala jsem jí jako odměnu kokino :D TAkto se ty období, kdy ji nočník zajímal a kdy vůbec střídaly až do jejich 21měsíců, kdy už sedala na nočník jak bylo třeba. Nejvíc bylo fajn, že jsem vysledovala dobu kdy se jí chce čurat a v tu dobu se jí ptala a zkoušela ji posadit.

mrav
2. bře 2018

Ahoj, 9 měsíců je podle mě brzo. Pokud chceš mít velkou pravděpodobnost, že se vyčurá,sad ho hned ráno , když vstane. Moje dcera začala chodit později, formou hry, třeba na nočník sadte plyšáky,jeho nejoblíbenější hračku. Po vyčurání zatleskat,pamlsek,třeba bombon a když se vykaká oplatek , nebo sušenku. Hlavně to nelam přes koleno, každé dítě je jiné. Dcera mojí sestřenice,je zhruba v jeho věku. Kaká do nočníku, ale čurá do plenek.

aaaevca
3. bře 2018

Moje zkušenost: zcela bez trénování, vysvětlit ve věku zralosti - okolo 2 let. Na noc plenky odebrat třeba o něco později.

mku
3. bře 2018

Ja jsem zacala dceru davat na nocnik jen co zacala sedet. A diky tomu byla ve 14m bez plinky na den a od 20m nechtela plinu ani na noc... se synem planuju to same.

rickym
3. bře 2018

Já začala dávat v 9m i předtím jsme zkoušeli bezplenkovou, ne na 100%. I teď se někdy povede, někdy ne. Netrápím ji, jí se na nočníku líbí😁 Pokud na nočníku pláče, počkala bych😉

lajochova84
autor
3. bře 2018

Všem děkuji za odpovědi. Rozhodně nebudu čekat do dvou let. Taky to ale nebudu lámat přes koleno. Co si budeme povídat, je to i ekonomická záležitost.

pavla555
3. bře 2018

Ahoj,
já ho taky dala na nočník a řval mi. Tak jsem to nechala být. Nočník zůstal na podlaze a jednoho dne se na něj sám posadil (oblečenej). A tak jsem mu sundala oblečení a i nám to vyšlo, že se vyčůral, teď ho tam dávám sama, nebo jde sám a někdy se vyčůrá a někdy ne. Je nám rok a půl a řekla bych, že pomalinku až teď začíná vůbec chápat o co jde. 🙂 Držím pěsti 🙂 My máme taky ještě kus práce před sebou 🙂

absintka19
3. bře 2018

@rickym jsme na tom stejne 🙂 od 8m jak sedi tak spi ji ukazat ze nocnik neni bubak, spi si jen zvyka. Vzdy po probuzeni ppsadim a vykaka se. Vzdy kaka rano, po obede a odpolko po spani. Spis o zvyk, jeste jim to nic nerika 🙂

blabloblu
3. bře 2018

V půl roce nechápal. V roce nechápal. Ve dvou těžce bojkotoval. Před třetíma narozeninama mi jeden den došla trpělivost. Během dvou dnů se ta naučil. Čůracích nehod pár, kakací jedna, kdy nestihl doběhnout. Od cca 3 let a dvou mesicu bez pleny i v noci. Davam ho curat jednou za noc, kdyz jdu spat a sem tam se nehoda stane (velka unava, nachlazeni, stres). A konecne uz spinka celou noc. 🙂 Proste jsem tohle nechala vicemene na nem a reci okoli ignorovala. A posledni cca mesic uz chodi jen a pouze na wc. Nocnik uz me iritoval.

ajja87
3. bře 2018

Ahoj, já si zase nemyslím, že by to bylo brzy,my taky začali dávat tak kolem devátého a rozhodně to nelámeme přes koleno, prostě aby si zvykala.Asi to možná přijde někomu divné,ale my dáváme vždy při jídle, dítě má i spojené vylučování s příjmem potravy, krásně u toho sedí a je klidné.Ted má šestnáct měsíců, plenky má stále,ale už asi dva měsíce si dokáže říct, že chce kakat a občas řekne i čůrání.Za každý povedený kousek chválíme.

jerou
3. bře 2018

Davat dítě na nočník sotva sedí mi přijde blbost. Jasně, pokud tam bude sedět půl hodiny a hrát si, nejspíš se vyčůra, protože by cural tak jako tak do plinky. Jde o to, že to nedela vědomě. Smysl to má ve chvíli, kdy přijde a vyčůra se. Protože chápe, co se po něm chce. Myslím, že nejdřív v roce a půl.

swizz
3. bře 2018

Ahoj, určitě není brzo, klidně to začněte zkoušet. My začali dávat malého od 10. měsíců, když byla dobrá nálada. Vždy jsem ho polechtala na pindíkovi a dělala "ččččč" a když se poprvé náhodně vyčůral tak hned chválila a ukázala mu výsledek 🙂 Ted se vyčůrá pokaždé, je mu rok a dávám ho tak 2-3x za den. Líbí se mu i ten zvuk jak čůrá na plast 🙂. Čekat do dvou let si myslím že ke zbytečné 😉

misuled
3. bře 2018

To, že vychytáte nejpravděpodobnější okamžik vyprazdňování a dítě vysadíte nebo ho necháte s hračkama na nočníku sedět a ono NÁHODOU něco udělá nemá s uměním chodit na nočník vůbec nic společného. A v devíti měsících to dítě chápat nebude, ale pokud vám jde o vysazování, tak klidně začněte, akorát možná, až bude správnej čas, bude to mít tak znechucený, že ho na nočník nedostanete.

veru1987
3. bře 2018

My to máme právě za sebou. Zkoušela jsem cca v 19m dali jsme bez plíny, počůrana byla cca co 15 min...po dvou hodinách jsem to vzdala, a znovu jsme zkusili ted ve 20m a super. Už vydržela přes hodinu bez nehody, pořád jsem se ptala, byli i nehody, ale dva dny a přišla na to. A jinak předtím někdy po roce jsme začli občas posazovat na chvíli. Jen aby o nočníku věděla, byl pořád v obýváku, občas na něj sedla, ale nelámali jsme to přes koleno. Kamarádka posazovala od 8m, dávala látkovku, na nočník co 20min... no ušetřili na jednorázovkách, ale i tak si malá začla říkat sama kolem 19-20m.

elinkav
3. bře 2018

My jsme dceru zacali dávat čurat od te doby, co sedela, vždycky po spaní. Pak jsme přidali i po každém jídle. Zabavila jsem ji vzdycky nejakou knížkou nebo hrackou. Nikdy jsem ji tam nenutila sedet moc dlouho, proste kdyz se ji chtelo, tak se vycurala, kdyz ne, tak jsme to zkusili za chvili. Vždycky po vyčurání i kakani tleskáme. Od roka si říká ,,cí", když se ji chce čurat. Nebylo to úplně 100%, ale postupně se to naučila. V 15 měsících jsem si řekla, že když má plenu celý den suchou, tak ji nepotřebuje, tak jsme jí prostě přestali dávat a má kalhotky. 🙂 chce to mít hlavně výdrž a vždycky hodně chválit 🙂

kaja2016
3. bře 2018

@lajochova84 no dcera byla bez plenek až ve 20ti měsících asi, tak nevím, jestli můj návod ocenis🙂 Každopádně asi v roce a ctvrt jsme koupili nočník a začali si hrát s panenkama na čůrání a kakani. Na YouTube jsou docela vtipný vtipný idea na toto téma. To se jí zalíbilo. A tak cca ob měsíc jsem ji na ten nočník posadila, říkala cccc a nic. Častěji si na nočník ani nechtěla sednout. Pak se ji v tech dvaceti měsících s tabletem v ruce podařilo nečekaně vyčůrát a výkakát naráz. Nafotili jsme a poslali rodině a ty volali zpět a jásali. To se dceři zalíbilo a na nočník si začala sedat dobrovolně, ale neřekla si. Tak jsem ji tam dávala pravidelně. Občas bobek do kalhot, než jsem pochopila, kdy tlačí. Pak jsem ji jednou řekla, že odteď už musí říkat, tak mě celé den curala všude možné, až tam pustila do postele až já ji sprdla. A od té doby byla dost ostražita a začala si i říkat. Tohle celé třvalo tak asi týden. Od té doby jsem přestala dávat plínky i v noci, ani v noci nebudim a nehodu měla asi dvakrat prez den. Jako příště bych asi zkusila začít s tím nočníkemfakt dřív, ale nenutit. Co jsem tak četla, tak kolem roku už by většina dětí měla být schopna nočník zvládat, tak proč zbytečně dávat plínku.

kristynka1989
5. bře 2018

Prosazovala jsme dceru od 9. Měsíce, vždy na chvilku u TV. Když v nočními něco bylo, dělala jsem kolem toho strašný divadlo, jak je sikovna. :D ve 12. měsíci byla bez plen přes den a v roce a 3 měsících v noci 🙂

kristynka1989
5. bře 2018

Neumim si představit prebalovat ve 2 nebo dokonce 3 letech 🤢

lajochova84
autor
5. bře 2018

@kristynka1989 já si to představit dokážu, ale nechci. A nechci to dělat 😉

sviva
5. bře 2018

Měla jsem stejné tendence, jak dcera začala sedět, šup s ní na nočník. Jenže na něm sedět nechtěla, utíkala pryč, když jsem jí vrátila, plakala. Byly to zbytečné nervy pro mě i pro ní tak jsem přestala stejně rychle jako jsem začala. Vědomě vylučovat dítě začíná v okamžiku, kdy k tomu po psychické i fyzické stránce dozraje. To je cca kolem dvou let, plus mínus...každé dítě je individuální, ale když do této fáze dozraje, začne vykazovat některé znaky v chování. Naše dcera, když běhala doma na Evu, začala cca v 19 měsících chodit čurat do jednoho kouta mezi vanou a umyvadlovou skříňkou. Dali jsme jí tam nočník a takhle pomalu začala. Brzy jí budou dva roky, přes den je už nějakou dobu stoprocentně bez pleny, přes noc, deset hodin v kuse, spí ještě s ní. Odplenkování ve správný čas probíhá nakonec přirozeně a prakticky samo, bez práce, mučení a divadla. Až jsem sama překvapená.

kristynka1989
5. bře 2018

@lajochova84 já mám na to slabej zaludek :D ve 2 letech už mají děti úplně normální stravu a to proste nedávám. :D

lajochova84
autor
5. bře 2018

@sviva Předem se omlouvám za kritiku, ale představa, že mi dítě čůrá nebo dokonce kadí po bytě je dost otřesná.

barbara04
5. bře 2018

@lajochova84 no jo ale ono na nocnik ho neprivazes a kdyz nebude chtit tak prostém nebude chtit a je to. a kdyz budes učit a bude bez pliny tak bude curat vsude. muzes to násilím zlomit, ale to asi neni idealni 🙂 dceři je rok. sedí sama skvele, ale absolutně nevidím možnost ji udržet na nocniku... během vteřiny je dole a utika. kdyz ji prebaluju tak taky rve ze se nemuze tech 30 vterin hybat ... takze planovat muzeme jak chceme, ony si to deti rozhodnou samy, a velka pravda je, ze dokud k tomu nedozraji tak je to proste na silu... to ja raději přebalim vestoje a v lete bude porad nahata a uvidí se 😉 mimochodem našem slečna v tom roce taky uz nevoní 🙂

bruckner
5. bře 2018

Je super, jak si některé maminy představujou, zeže vše bude, tak jak řeknou😁. Já jsem taky chtěla mít dceru v roce čůrající astav kakající do nočníku😁..... teď jí bude 2,5 roku a plínky má pořád, prostě se šprajcla a nikdo s ní nehne😥. Člověk míní, život mění.....

Strana
z2