Jak naučit roční dítě na nočník a být bez plen?

nnikola24
21. kvě 2021

Dobry den

Chtela bych se poradit jak mam dceru naucit aby si rekla ze potrebuje na nocnik je ji rok a na nocnik ji davam od 6 mesicu co sama sedi ale proste si stejne nerekne a plena je pocurana

Nebudi se ani se suchou plenou ,
A kdyz ji doma necham chvili bez pleny tak cura kazde 2 minuty 🤷🏻‍♀️ Tak to mam za ni behat a drzet pod ni nocnik kdyz tak casto cura

Tchyne mi rekne ze obe deti byli do roka bez plen . Ale kdyz se ji zeptam jak rekne no musime ji zacit uz proste vysazovat na nocnik 🙄 ale vsak to delam od 6 mesicu to ji tam ma vysazovat kazdou pul hodinu? To se nehnu ale z bytu

Mama mi taky rekne ze ja i bracha jsme byli do roka bez plen ale jak to udelat mi nerekne ..

Ja se bojim ze me budou mit za neschopnou ze jsem to nedokazala ji mit bez plen

A jak jste to delali kdyz jste nekam sli dali jste plenu nebo ne ?

nikishkaaaa
21. kvě 2021

@nnikola24 nezlobte se, ale nutit dítě v roce být bez plen je hloupost, každé děťátko má svůj čas 😉

calvac
21. kvě 2021

@nnikola24 neřeš to, jak to dělali ostatní. Má jen rok, je to velmi brzy. My máme problém s nocnikem u tříletého. V roce bych ji ještě rozhodně nevysazovala. Stresujes sebe i ji. Ona v tom věku ještě netuší, co a jak v tomto směru dělat

felixfelicis
21. kvě 2021

A je to nějak důležité, aby byly roční děti bez plen? Kromě toho, že to tchyne a mamka říká? 🙂 Driv se vyvarovaly látkové pleny, tak si od toho chtěla kazda ulevit a naučit dítě na nočník co nejdřív. Dnes v době Pampers nebo moderních látkovek, co tě zene? Některé děti můžou být výjimečně v tomhle věku už na to šikovné, ale když ucurava každých pár minut a není schopna zadržet větší objem moci, nema to zjevně cenu. Nechej ji čas.
A jinak jo, v tom prechodovem obdobi byli doma bez pleny a venku s plenkou.

mourovatakocka
21. kvě 2021

@nnikola24 Jestli tě budou mít za neschopnou, tak jsou pitomé ony, ne ty. Dávala jsem dceru na nočník brzy, sedla si někdy v půl roce a šup na nočník. Ale. Ne každé dítě je připravené, je to strašně individuální. Můžeš se přetrhnout a vyjde to, nebo ti začne dítě nočník bojkotovat a pak budeš mít teprve problém. Klidně počkej, vyzkoušej zase za měsíc, za dva, za tři. Posazuj po spaní, po jídle a buď to přijde, nebo ještě nejste připraveni. Já i když už dcera celkem spolehlivě chodila a říkala si, tak třeba do auta nebo na delší výlet dostala plenku a buď zůstala suchá, nebo bylo ucurnuti a za to se nestřílí.

A jen poznámka, tohle babičkovské bájesloví. Jednak si často prd pamatují a jednak už často nedodají, jak často vysazovaly a převlékaly. Moc se snažím si z těchhle chytrých rád, názorů a zkušeností nic nedělat. To chce zenový klid a mantra "já jsem máma a dělám my best"

tynka9
21. kvě 2021

Taky jsem si od své mamky vyslechla něco o lenosti a pohodlnosti. I jsem malého kolem 2. roku zkoušela aktivně nechat bez plen. Byl z toho akorát zaseknutý a uplakaný, protože absolutně nechápal, co po něm chci a jen věděl, že je mokrý. Šlo to pak skoro samo kolem 2,5 let a pak velmi rychle po denním odplenkování šlo i noční. Potřeboval do toho dospět a pochopit to. I mamka pak uznala, ze to driv nemělo smysl, když z toho byl tak rozhozený, jak byl. Mladší jsou teď čerstvě 2 a zkousime občas prosazovat, ale úspěch žádný. Čekám na lepší počasí, kdy jí venku nechám běhat nahatou a dáme to.

rnika
21. kvě 2021

Ono dřív, když byly pouze látkové pleny...tak to děti a asi i matky asi víc "nutilo". řekla bych. Každopádně moje děti byli přes den bez plen kolem druhých narozenin. A že jsme si taky vyslechla jak jsme od roka byly bez nich. A co jako... Nelačím na to... občas nočních nabídnu, nijak to nehrotím a až bude teplo, tak bude malý běhat nahatej a půjde to jako u všech. ( jo, mmch v Srpnu mu budou dva).

klokanka31
21. kvě 2021

@nnikola24 Jasně, snad všichni prarodiče říkají jak my v roce byli bez plen, chodili jsme, mluvili, jedli svíčkovou s knedlíkem a blablabla. Podle mě jim už tak moc neslouží paměť.

sigyn
21. kvě 2021

Také jsem to poslouchala, ale hážu to za hlavu. Malé je rok, nedokáže si říct, že potřebuje na záchod, ani si sednout na nočník. K čemu přesně je, že dítě narvu na nočník a ono tam vykoná potřebu, když ještě neumí pochopit o co jde? Jen ho tím vystresuji a tím spíše to učení pak bude trvat déle. Dříve se na všechno hrozně tlačilo, protože se pak děti dali do jesliček a tam potřebovali mít s dětmi, co nejméně práce. Od toho je rodič, aby odhadl dovednosti svého dítěte a ve správný čas mu pomohl udělat další krok vpřed.

la_amanita
21. kvě 2021

Pokud myslíš bez plen ve smyslu že si umí uvědomit nucení k močení a sama si dojde na nočník nebo si o něj řekne, tak to bys měla v roce přímo geniální dítě. Pokud myslíš prosazovat ho tak často, že do nočníku vykoná potřebu, to už ročních dětí zvládne víc. Ale i tak je na to v roce velmi brzy.

janina228
21. kvě 2021

@nnikola24 no jak to udělaly.. dítě sedělo na nočníku klidně 3 hodiny.. Nyní jsme naštěstí v jiný době a můžeme si tyhle nesmyslný požadavky na děti odpustit.

andy80
21. kvě 2021

K tomu přece dítě musí dozrát, v roce na to ještě není připravné.

te_reza
21. kvě 2021

Nechápu, kde někdo bere tu energii prudit tak malé děcko s nočníkem. Holku jsem poprvé zkoušela na roce a půl, bez plín přes den byla kolem 2. roku, na noc je měla do 3 let a nějaký názory a hoňky, že jsou tací, co ji neměli na roce a půl vůbec, jsem měla úplně v paži.

izzylka
21. kvě 2021

Ani jsem to nedočetla...sorry..ještě je malinká, dej tomu čas...v létě ji nech běhat bez pleny, ale nečekej zázraky...některé děti do toho dozrajou až třeba po druhém roku 🤷🏻‍♀️ nejde o to, že se to musí naučit, ale o to, že do toho musí dozrát, ona to zatím neumí ovládat 🤔

marselina
21. kvě 2021

@nnikola24 oba synové v roce bez plen. Každé ditko je jiné, některé ma plinecku i ve třech letech.
Přes den jsem nechávala bez plinecky a dávala třeba každou půl hodinku na nočník.
V noci jsem deti 2x budila a dávala na nočník, první noc jsem to nevychytala ptz už byli pocurani, další den jsem je vzbudila o půl hodinku dřív a povedlo se.
Byla to dřina, někdo to možná odsoudí (buzení deti), ale stalo to za to.Každé ditko je opravdu jiné, jak pisou holky, musí k tomu dozrat a nebo to budeš mít vydreny jako my.

tulikiss
21. kvě 2021

vis proc ti nereknou jak? protoze u nich znamenla bez plen, ze kazdou pul hodinu dite posadily na nocnik a drzely ho tam nez neco udelalo... a 5-6x za den nehoda vpohode, hlavne, ze je dite bez plen.

me_druhe_ja
21. kvě 2021

Jj, všichni jsme v roce byli bez plen, mluvili, chodili a pomalu psali fejetony. 😀 já si myslím, že má cenu začít s nočnikem, až si dítě samo uvědomí vylučování. Některé výjimečně i v tom roce, další v roce a půl, většina kolem 2 let, ale někteří i později. 🙂
Jinak jasný, syn se posadil v 11m a od té doby denně poslouchám: co nočník? Tak odpovídám: nic. 😀

meronym
21. kvě 2021

@marselina Ano, to je presne ten postup, jak ze sebe udelat otroka a neresit cele dny (i noci!) nic jineho nez vylucovani. Ja se uprimne divim, ze to nekomu stoji za to, aby pak mohl rikat, ze jeho dite je tak sikovne... neni, jenom podstoupilo zbytecny dril.

te_reza
21. kvě 2021

@meronym přesně, kámoška takhle prudila holku. Ve dne v noci a jen si stěžovala, že pořád převlíká postele a uklízí. Rozdíl mezi holkama bez plíny byl ve finále pár týdnů.

me_druhe_ja
21. kvě 2021

@meronym Hlavně teda budit dítě v noci je šílený....Ale já mám vzpomínku, že nás rodiče taky dávali v noci na nočník, ale protože si to pamatuju, tak to muselo být až později. A hrozně mě to štvalo. Chtěla jsem spát a tata mě vytáhl ze studené postele a strčil na nočník. Ale jako tleskanky, protože jsem byla na noc bez plínky.

jako_mala_holka
21. kvě 2021

Vyprdni se na mamku i na tchyni, naše malá bude mít rok a ještě nočník ani neviděla, nevidím ani žádný důvod, má čas... Naštěstí to nikdo nekomentuje

jako_mala_holka
21. kvě 2021

@klokanka31 přesně, moje mamka si kolikrát nepamatuje, že mě prudila něčím ohledně malé vloni 😄 natož co bylo před 30 lety 😄 ale to tak je, oni si pamatuji asi jen to, co chtějí 🤔🙂😄 no schvalne se ji dneska zeptám, kdy jsme byli bez plenek

eliska_f
21. kvě 2021

Můj prcek to zvládl s klidem během 4 dnů v 17 měsících a to jsme v okolí za brzkou raritu. Též jsem brzo vysazovala na nočník (až Teda sám plně seděl) a v teplacich, nahaty nechtěl a tak jsem to brala že si zvyká sedět někde kde je "díra" :D Ale dokud mi nezačal hlásit, že má plnou plenu, tak jsem věděla, že mu to jeste nedochází a je brzo odplenkovavat... Na konci 17. Měsíce šel rovnou na záchod a nočník zcela odmítl. Pak jsem to řešila tak, že jsem plenu úplně vzala, první den nehody, druhý ukázkový, třetí den regres s nehodama a od 4 dne je v pohodě a do týdne (max 14 dnů) nechtěl plenu ani na noc.

biciklissie
21. kvě 2021

Přesně, každé dítě je jiné. Určitě jsou takové, co to zvládnou v roce, ale bude to spíš výjimka. Ony jsou i děti, co v půl roce chodí, ale kvůli tomu přece my ostatní nebudeme svoje děti předčasné posazovat a vláčet za ruce, aby chodila. Jasně, že kdysi byly všechny děti odplinkovane v roce. Kdo by se furt přál s latkovymi plinami. Ovšem ty děti byly stále na nočníku a se spoustou za zachodovych nehod. I tak se to minulým generacím vyplatilo, být bez otravných látkových plen. Myslím, že by ses měla víc stýkat s vrstevnicemi, co mají taky děti a méně poslouchat maminku a tchyni. Těch "dobrych" rád možná bude přibývat a to by ses z toho zbláznila. Možná to myslí dobře, ale už jsou poněkud mimo.

m.e.l
21. kvě 2021

Boze taky jsem tyhle kydy poslouchala. . . Nooo kdyz na tom nocniku nechtel sedet??? Zacali jsme cca v 21mesicich, na nocniku sedet nechtel jen tak, ovsem byl estét a po dvou dnech hysterie z mokrych kalhot na nem sedel rad a chodil dobrovolne. Plne pres den bez nehod zacal zvladat ve 28 mesicich (hlavne kadeni byl delsi problem). Na noc ma plinu jeste ted ve trech letech a ctyrech mesicich, skoro vzdy je rano sucha - cca 4-5 do mesice ne. Uprimne abych budila sebe kvuli synovu curani. . . a pak jeste jeho. . . pripadne si tim vzbudila jeste to starsi, tak na to jsem faaaakt lina. Verim, ze do skoly se nocni pliny zbavi.

swan42
21. kvě 2021

@nnikola24 hlavne se uklidni. Je to tvoje dite, ne jejich.
O tom roce bez plen to tvrdi fakt vsichni, ale je to blbost. Pak jsme se koukli na fotky a v roce a pul manzel jeste pleny mel. Ja si treba myslim, ze moje dcera je fakt chytra a sikovna (a to jsem dost objektivni a fakt si nemyslim ze je moje dite nejuzasnejsi na celym svete). A na nocnik jsem zacla ucit v roce a pul. Pochopila za 2 dny. Ono to driv ani nejde, aby to to dite fakt pochopilo. Precti si treba neco od profesora Matejcka 😉

j.a.n.i
21. kvě 2021

@marselina A za co to prosimte stalo? Prineslo to tem detem neco?

j.a.n.i
21. kvě 2021

@biciklissie Nejak nechapu, co je s prackou otravneho na pkenach... A uz za nas byli automaticke pracky.

janina228
21. kvě 2021

@j.a.n.i jé tak to já zas chápu 😄.. protože do pračky nedáš pokaděný plínky.. takže to musíš nejdřív namočit.. vymáchat.. pak to někde nechat nedopraný uskladněný, protože přece nebudeš prát poloviční pračku - ta musí být přeci co nejvíc naplněna..

marselina
21. kvě 2021

@j.a.n.i byla jsem doma na rodicaku a svým dětem jsem se vždy věnovala na 100% a ze jsem je budila v noci bylo mě rozhodnutí.
Je každého vec kdy začne své dite učit na nočník, já se rozhodla takto.
Dotaz zněl jak naučit, bez trénování a seznamování se s nocnikem to asi nepůjde, ale každého vec jestli začne v roce, dvou nebo tři.
Nikoho nesoudim a všichni nemůžou mít stejný názor.
Mam kluky už velke 15 a 12 let a vím ze i u dalšího dítěte bych postupovala stejne i když spousta to tady odsoudí.

felixfelicis
21. kvě 2021

@j.a.n.i No byly jenom ctvercovky, žádných x druhů kalhotovek a svrchnich kalhotek, zadna možnost si od toho odpočinout třeba při nemoci, na chatě apod. Odlatkovala jsem 2 deti a davat čtverce na noc vetsimu batoleti by se mi vůbec nechtělo. A nevím, jestli nebyly ještě zvlast pračky a zdimacky...proste byl to určitě větší opruz než dnes.