Jak naučit roční dítě na nočník a být bez plen?
Dobry den
Chtela bych se poradit jak mam dceru naucit aby si rekla ze potrebuje na nocnik je ji rok a na nocnik ji davam od 6 mesicu co sama sedi ale proste si stejne nerekne a plena je pocurana
Nebudi se ani se suchou plenou ,
A kdyz ji doma necham chvili bez pleny tak cura kazde 2 minuty 🤷🏻♀️ Tak to mam za ni behat a drzet pod ni nocnik kdyz tak casto cura
Tchyne mi rekne ze obe deti byli do roka bez plen . Ale kdyz se ji zeptam jak rekne no musime ji zacit uz proste vysazovat na nocnik 🙄 ale vsak to delam od 6 mesicu to ji tam ma vysazovat kazdou pul hodinu? To se nehnu ale z bytu
Mama mi taky rekne ze ja i bracha jsme byli do roka bez plen ale jak to udelat mi nerekne ..
Ja se bojim ze me budou mit za neschopnou ze jsem to nedokazala ji mit bez plen
A jak jste to delali kdyz jste nekam sli dali jste plenu nebo ne ?
@felixfelicis úplně přesné.. k tomu si myslím,že dávali ty čtverce dva a něco mezi ně - protože samotná plínka i nějakým způsobem složená prostě musí projet hned🙈..
@janina228 @felixfelicis Nevím, odlátkovala jsem 2 děti a třeba na táboře jen na čtvercích, neb nic jiného tam nešlo rozumně sušit, jako tam to práce navíc byla, ale zas ne taková, abych kvůli tomu dítě v noci budila či ho furt cpala na nočník.
@marselina No, když máš pocit, že zbytečná buzerace = věnování se dítěti na 100%, tak prosím. Akorát tedy nechat se několikrát za noc budit určitě nebylo rozhodnutí těch dětí. A jinak to jde i bez nějakého velkého trénování, jak k tomu dítě dospěje, tak je to záležitostí pár dnů.
@j.a.n.i Tak to jsi dobrá! Ale každopádně dnes kdo latkuje, je to jeho volba, ať už z takových, nebo makovych důvodů. A kolik lidí si to dneska naopak rado usnadni (ja už jsem na latkovky neměla sílu u třetího, když se mi sešly dvě děti na plinach najednou, a i ta jedna pračka plinek, která najednou nebyla, bylo velký ulehceni). Dřív museli vsichni.
V roce je to zbytečný stres. Tchýni ani mamku bych neposlouchala. Vnímala bych svoje dítě. Už mám bez plen třetí dítě, u všech to vyplynulo nějak samo, stačilo vnímat, první kolem 2 roku, druhý to chápal od 19 měsíců, třetí je od 22 měsíců úplně bez plen. Ten jediný nečurá ani při spaní. První dva měli ještě plínku na spaní do asi 2,5-3.
@felixfelicis já jsem látkovala před cca 10 lety první dvě děti (už do moderních látkovek samozřejmě, bavilo mě to), ale třetího už ne. Zkoušela jsem zpočátku, ale nakonec jsem přestala. A zrovna ten třetí byl bez plen nejdřív a s jistotou.
@j.a.n.i tyjo,tak to obdivuji.. ale jak píše @felixfelicis.. tenkrát jiná možnost nebyla,teď si každá můžeme vybrat 🙂.. já osobně bych asi taky nedokázala být klidná a prát pokaděný plínky třeba do dvou a půl let.. nicméně jak už jsem psala - naštěstí tohle se nás už netýká, stejně jako povinné vysazování na nočník jen co dítě umí trochu sedět..
@andelka Tam si myslím, že látka vs. jednoraz na odplenkovani nemá vliv, pokud se neprebaluje po každém pocurani. Mě to taky bavilo, ale pak u třetího už mi po 3 mesicich definitivně došla energie, prostredni se zrovna odplenkovaval a nezvládla jsem ten souběh. Ale je mi to trochu líto, jednak to je ted na jednorazu určitě dražší a jednak jsou toho hromady a hromady😐
Pokračuj ve vysazování, to je o.k. ale netlač na dítě a nechtěj ho mít v roce bez plen.. moji oba synové zvládli kakat v roce do nočníku, řekli si, s curanim to klaplo u obou v 18 měsících..takže máš nakročeno bez plen do dvou let s vysazováním a důslednosti okolo nočníku. Hlavně se nestresuj, to je největší brzda, dítě to vycítí!
@drakenn To je ale docela neefektivní, začít vysazovat v 6 měsících a být bez plen ve 2 letech.
@felixfelicis dekuji za radu jak jsi napsala jak jste to delali kdyz jste sli ven , kdyz jste se jich zbavovali.
No zadny duvod to nema , jen nechci aby si mysleli ze jsem neschopna , moje mama mi i rekla ze kdyz se pocura doma na zem , tak ji mam dat na zadek , a to delat nechci protoze jednak si nemyslim ze by pochopila za co to je a taky by jenom brecela a akorat by se me bala .
Ona vi treba kde je nocnik takze kdyz ji reknu ze jdeme na nocnik tak pro nej z radosti bezi , a i si ho nese z pomoci ☺️ A potrebu do toho taky udela ale nemyslim z toho ze ma rozum co udelala kdyz to udela i na zem nebo do pleny
@sigyn presne jak pises . Taky tam vykona potrebu ale nemyslim ze by vedela ze zrovna tam na nocnik se to dela . Ona vi treba kde je nocnik takze kdyz ji reknu ze jdeme na nocnik tak pro nej z radosti bezi , a i si ho nese z pomoci ☺️ A potrebu do toho taky udela ale nemyslim z toho ze ma rozum co udelala kdyz to udela i na zem nebo do pleny
@izzylka moc dekuji ja si myslim ze pripravena proste neni , ano vykona tam potrebu ma i radost kdyz si pro nocnik jde . Ale nemyslim ze by chapala co to je a ze zrovna tam neco dela kdyz se v klidu vycura i na podlahu .
Na to mi mama rekla ze ji mam dat na zadek ale to nechci uz vubec protoze si nemyslim ze bych ji zrovna mela dat na zadek kdyz to neovlada , a taky by akorat brecela a stejne by nechapala co se deje
Moc brzo, zbytečné trápení pro vás obě. Do tohodle dítě musí dozrát. Nechte to byt a zkuste příští jaro nebo léto, bude to bez práce a na pohodu ❤️.
@nnikola24 vůbec si nevšímej takových řečí. A už vůbec ji za to nebij, nebo dostane uplně blok. Je prostě ještě malinká. Syna jsem to učila v létě..doma běhal nahatej a nočník měl na dosah...první 2 dny jsem uklízela nehody a přitom furt vysvětlovala, že když se mu chce, tak musí na ten nočník..ten 3-4 den už tam šel občas i sám...do týdne byl uplně bez plen i na noc...na nočník chodil pár dní a pak přešel rovnou na záchod, to ho víc bavilo. Ale to už mu byl asi rok a půl...když jsem to zkoušela dřív,.bylo vidět, že to prostě ještě uplně nechápe a neovládá 🤷🏻♀️ synovec nosil plenu do 3 let a do 4 let ji chtěl, když chtěl dělat bobek.
Prostě některé děti to umí dřív a některé déle...nedělala bych si z toho hlavu 😁
@nnikola24 moje máma říkala, že starší brácha byl sice v roce bez plen, ale po pár měsících měl zkrat a odplenkovala ho znova až po druhém roce. U mě už se nenamáhala a rovnou to nechala po druhém roce. A to je skoro 40 let. Když já zkoušela odplenkovat dceru v necelých dvou letech, říkala mi, že je to brzo. No bylo... takže ve 2 a 3/4 za jeden jediný den bez jakéhokoliv vysazování či jiné buzerace... asi by to zvládla i dřív, ale nechala jsem to po zimě
@j.a.n.i Nevím, jak se to delalo kdysi, ale když teď čtu, že ženské to mají namocene v kýble chce, atd., tak mi to moc vabné nepřijde. A mám kolegyni, co nemá ještě ani padesát a říkala, že když ona měla děti (to ji bylo cca dvacet), tak pračku ještě neměli. Že pleny vytvářela v hrnci na plotně, atd. Takže to, ze pračka existuje už x let, ještě neznamená, že ji měli všichni. Plus to otravné žehlení, jak se ty plenky žehlili, to je pro mě okruh obrovský. Moji prarodiče dlouho neměli třeba ledničku, protože dědeček se takovým drahým novotam bránil. To ale neznamená, že já teď budu máslo uchovavat na severní straně domumimo lednici. Za mě je vysazovat dítě od půl roku na nočník přežitek. Ale ať si to každý dela, jak chce.
Půlroční dítě neví, kde má nos, natož jak ovládat čurání 🙈. První syn byl kolem druhého roku bez plen a hodně rychle i přes noc. Mladší si na nočník sedne a jak mu sundám plenu, řve jako tur. Zřejmě ještě má svůj čas. A je mi to fakt úplně šumák. Ne, že by mě bavilo hrabat se v plenkách, ale všechno má svůj čas. Do puberty v nich chodit nebude.
@felixfelicis No, přiznám se, že na tom táboře (bez elektřiny, vodu ohřát na kamnech a prát v ruce) mě to taky zrovna nebavilo, ale dítko prostě jednoráz nesneslo, takže smůla.
@nnikola24 souhlasím se všemi předchozími, je brzo. Navíc se stává, že děti, co se to takhle brzy naučí, pak mají po pár měsících bojkot a jde se od začátku. Co se týká druhé části dotazů, někdo na ven plenu dává, někdo ne, záleží na situaci. Syn se třeba s nočníkem nechytal, pak mu to po druhém roce přeskočilo a ze dne na den to chápal, jenže se zase neuměl vyčůrat jinak než do nočníku (byla zrovna zima). Takže jsem ho tahala na delší cesty všude sebou (v kočárku), pomohlo až jaro.
@nnikola24 no moje tchýně mi toto dělala taky a jsem ráda, že už je to moje ex tchýně. Taky mi pořád vnucovala, že jakmile se malá posadí už ji mám dávat na nočník. Že její děti byly bez plínek brzo díky tomu. Má teďka 19 měsíců, na nočník si sedá, ale protože z toho má srandu, na záchodě sedí, protože pak může spláchnout, ne že by tam snad někdy čůrala. Nějak nechápe, co tam má dělat. Dokonce jí ukazovaly sestřenky, jak se čůrá a nic. Já mám v plánu jí v létě nechávat v šatech běhat po venku bez plínky a doufám, že se takhle nějak odplenkuje. Taky bych byla radši aby byla bez plínek, hlavně kvůli tomu odpadu co z toho je, úplně mi to trhá žíly 🙈 ale nezhroutím se z toho, že to zatím moc nechápe. Kdyby nebyla moje tchýne ex, tak by mi taky vnucovala, jak její děti už byly dávno bez plínek a jak s tím musím něco udělat. Asi jako když mi nutila, že musím tahat malou za ruce jako loutku, aby se naučila chodit, protože ona to tak dělala a děti běhaly ještě neměly rok a moje dítě začalo samo chodit až ve 14ti měsících! Ostuda! 🤦 Nic si z těhle řečí nedělej, každé dítě je jiné a dřív těch chyb ve výchově dělali kupu a doteďka to propagují, jak je to supr a že by se to mělo dělat i teď i když je to pro ty děti nezdravé🙂
Mrkni na "komunikační bezplenkova metoda" v google.
Napr.rano po spani cura každý. Většina i po spani behem dne, ale nekdo ne hnedy az za dlouho. Spis jde o ty javyjy, zkusot dat po spani, před /po vychazce, po obede. Jako NABÍDKU. Na chvilku. Nenutit a netlacit na pilu.
Nejspíš si vyvine nejaky ten signal.
Pozor v tomto vekud dost deti hlásí curani, ale kadit chteji v jine poloze, nebo schovani v rohu. Nebo tuhy bobek jedine vklece, stoje, na nocniku se jim spatne tlaci. I psych.duvody. Klidně nechat plinu, nechces, aby zadržovala.
A kazde dite je jine. Bezplenkuju jich nekolik od narozeni. Nekdo nebude curat/kadit do pliny nikdy, to je rev. Jinejnje salamista. Nekdo radsi do pliny. Nekdo nesnasi, kdyz ho rano dávám na nocnik. Nekdo je bez plinoy, hkasi kadeni = chce plinku, vykadi se nekde samo, přijde ohlasit, ze na hotovo, pak zas bez plinky (rocni dite). Nejstarší dite nechodilo na nocnik vůbec, rovnou ja zachod, ca v roce, do doby u me na kline nad curaci miskou, curani do umyvadla- taky docela funguje ta pustena voda.
Na wc reduice a stolicka po nohy - muzes zkusit. Nemaji rad8, kdyzbjsou ve vzduchu.
Vy na nocnik nechodite, kdyz to nikde nevidí.... Nebo navštívit lehce starsind8te, ktere uz chodi, napodoba je mocna.
Mam dite od roku a pul bez plinek zcela, jine se pocuravalo jeste ve 3, i kdyz ho to stvalo, proste svaly to neudržely. Dodnes musi rychle, nemuze počkat. Jine dite rano po 12 hod spanku vstane, nasnida se, pohraje si a az pak jde curat. V aute spi 3 hodiny, ostatnim po probuzeni zastavuju, tohle nechce.... jeste treba hodinu nebo i dve. Jako jediny udrzi i bobek dlouho...
Dite, ktery bylo nejvetsi ignorant, bezplenkovka s nim moc nesla...si jako trilety utiralo samonl zadek a opravdu dovre, chodilo na nocnik i na záchod, zadny problem.... do te doby jen plinka.
A nezalezi na pohlaví. Nabidnout, pobidnout, zadnej natlaky to je cesta do pekel. Nektere dite velminpovzhudi potlesk a jasot, nketere to proste tak dela, ze chcey je to prirozene, nektere mu to nejde, ale za nejakou dobrotu se to posune, nektere za nálepky.....
A ty babicky si to nepamatujou zrovna presne, na to se doslo mockrat... ze rok nebyl zrovna rok, ale skoro 2.... Nenech se nervovat a hlavně tomu nevystavuj dite. At se brzy zacne darit!
Dite to nenaucite, musi k tomu dospet. Moje tchyne mi taky furt cpala jak jeji syn byl v roce bez plen ale kdyz mi pak podrobne rikala jak to fungovalo. Tak mi doslo ze ho proste jen vcas vysazovala protoze rikala ze nemel problem vydrzet na nocniku i pul hodiny. Polud uvidis signaly ze ma treba suchou plinu, ze ji nocnik bavi a libi se ji. Zkus proste ty pliny sundat na par dnu a uvidis ale rocni dite na nocnik jen proroze to starsi generace taky zvladla mne prijde absurdni. Dnes uz se vi, ze jim driv ty sverace nefunguji nez by oko 2 roky. Samozrejme jsou tam par mesicu rozdily, jedno uz treba na roce a pul jine treba ve dvou apul letech ale v roce to dite jeste proste nezvlada

Ježíš. :D Já nevím, že to tak hrotí. Moje madr je naštěstí v tomhle v poho. Sama ví, jak se jí nějak nechtělo a nakonec mě v létě chvilku před 3. Narozeninama odplenkovala babča.
Tchyně je sice bozi a ňuňu, ale s nočňajzem nás taky prudila. Takže jsme ji ho dovezli, a ať si ho naučí sama. :D A víš jak to dopadlo ? Vůbec nijak. :D :D
Stejně tako jako Dudu, no nakonec mu ho dala velmi brzo sama.
Takže, jakmile mi řekne někdo, že má něco kdy umět, tak prosím ať se ukáže.