Jak naučit na nočník?

janinasm
21. lis 2020

Ahoj maminky, mý malý je 18 mes. Začala jsem ji dávat na nočník, ale nějak v tom asi tápu. Nikdy neodhadnu, kdy se jí chce asi tak čůrat nebo kakat, takže nevím, kdy ji posazovat. Jedině ráno po probuzení, to je jistota. Já nějak prostě nevím, jak na to. Dávat ji pravidelně třeba každý dvě hodiny? Nebo míň často že začátku? Jak dlouho ji na nočníku nechávat? A kak dlouho takový učení na nočník vlastně může trvat, než se zbavíme plen přes den? Je možný, že by se na nočník učila i půl roku? Někdo tu psal, že pokud dítě nemá suchou plenu aspoň dvě hodiny, tak nemá smysl na nočník jeste učit. Naše malá mi přijde že učůrava každou chvilku..... Žádný eee nedělá. Nemá problém si na nočník sednout, i tam vydrží, ale to je asi tak všechno.....

fandysek_1
21. lis 2020

@janinasm a nestačilo by se ptát jestli nechce čůrat? Chvilku to bude ze začátku trvat než jí dojde, co po ní chceš, ale vydrž.

janinasm
autor
21. lis 2020

@fandysek_1 zkusím to!

mendoza
21. lis 2020

@janinasm Ahoj také řešíme to samé asi nejlepší je tomu nechat volný průběh. Zeptat se jí jestli si nechce přinést nočník. Hlavně jí nenutit pořád sedět na nočníku mohla by k němu mít pak odpor chce to prostě čas a trpělivost. 😉

fandysek_1
21. lis 2020

@janinasm a ještě někdo doporučuju knížky ohledně nočníku, ale s tím zkušenost nemám. Dávala jsem děti na nočník od roka a tak nějak to časem šlo samo.

palja
21. lis 2020

Dceru jsem začala na nočník dávat cca od roku a půl. Prostě aby věděla, že nočník existuje. Zkoušet jí na něj dávat, vysvětlit jí co se tam dělá. Stejně to pochopí až na to bude připravená. Nejsem zastánce toho sebrat dítěti plenu a hotovo, takže měla tu kalhotkovou. Chodila se mnou i na záchod, takže věděla. Pak jsem se jí pořád ptala, občas šla čůrat na nočník, občas do pleny. Pak jednoho dne vstala a řekla, že plinku nechce. Začala si sama chodit na nočník i na velkou. To jí bylo cca 2 roky a 3 měsíce. Teď už chodí i na záchod.
Podle mně to chce nenásilnou formou zkoušet. Prostě aby věděla na co nočník je, mít ho na očích v pokojíčku. My jsme vraceli k plenam asi 5x,prostě ještě nebyla připravená.
Jinak knížky jdou podle mně blbost. Napíšu naši zkušenost. Po doporučení maminek tady na MK jsem koupila knížku "Víš, co má v plínce myš?" prý by měla pomoci k odplenkování. Dítě to líp pochopí. Dcera to podle knížky nepochopila, odplenkovala se až k tomu sama dozrála. Naopak nám to uškodilo. Už chodila krásně na nočník, najednou si vzpomněla, že máme tu knížku. Pak se velmi divila, že ona nemá v kalhotkách nic a pes tam má hovínko, koza tam má bobky, králík taky. Pak si začala do kalhotek kadit 🤦‍♀️přesně jako ta zvířátka. Bylo velice těžké jí vysvětlit, že má být jako myš, která už je bez plen a má chodit na nočník. Naštěstí to trvalo jen 14 dní.
Jo a ještě jedna věc nám pomohla k odplenkování. Když jsem jí koupila kalhotky. Řekla jsem jí k čemu to je, že je mám taky. Že buď bude plinka nebo kalhotky, ale to už musí chodit na nočník. Asi dva měsíce s nimi spala, měla je jen rak v ruce. Až si je jednoho dne sama oblékla místo plínky a měla velkou radost ze je má.

jade85
21. lis 2020

V 18 měsích bych to nebrala ještě jako odplínkování a nekladla si žádné cíle. Pokud se vám chce, dávejte na nočník třeba po tom probuzení a za každý úspěch chvalte. Třeba se jí to zalíbí a začne to vyžadovat sama a častěji. Ale u většiny dětí tyhle snahy před druhým rokem nikam nevedou. Počkala bych na jaro a teplé počasí a pak, až budete mít pocit, že je připravená, prostě plinku vzala a už nedávala 🙂