Jak ochránit dítě před nebezpečnými cizími lidmi?

evaviki
24. srp 2014

Kdy a jakou formou vysvětlit dítěti, že není každý jenom hodný a naučit ho, na co si má dát pozor?
Nedávno jsem se dostala do situace, že syn jezdil na hřišti okruh na kole, kde je cca 20 metrů, kde na něj vůbec nevidím.. Když se po chviličce neobjevil, šla jsem se tam podívat a on tam stál a na něco koukal.. Asi to znáte, ja samozřejmě stres, naštvaná jsem na něj vyběhla, že bude jezdit opačným směrěm (tak, aby v tom míste jel dole kopečkem a nemal důvod zastavit). On se rozčílil, tak jsem mu začala vysvětlovat, že tam na něj nevidím a bojím se, aby se mu něco nestalo, atd. Skončilo to tak, že když si tam na lavičku sadli dva chlapi, okamžitě došel ke mně, že se bojí a chce jít domů.
A tak přemýšlím, jak mu to vysvětlit, ale zároveň ho nevyděsit..

tamarila
24. srp 2014

To je těžké, taky nechci aby se dítě bálo lidí, ale zase nemůže každému hned věřit. Já to učím tak, že upozorňuju na nebezbečné chování. Například když se s dítětem někdo zapovídá, něco prohodí, (třeba takové ty babičky co se rozplývají jak je šikovné atd), tak to nechávám a mám ji k tomu aby i odpověděla. Ale průběžně opakuju co nesmí u konkrétních situací. Že se nemůže brát od cizích lidí nic k jídlu když to nedovolím, že nesmí s nikým odcházet, že pipku může vidět jenom maminka a tatínek ale nikdo jinej, a taky to nesmí nikdo ukazovat proto se všichni oblíkají atd. To vše rozumně k věku dítěte - mojí holčičce jsou dva a půl, takže to vysvětluju dost zjednodušeně, časem člověk přidá i nějaké ty důvody. Prostě ať si s lidmi povídá a nebojí se, ale ať se naučí poznávat rizikové situace. Takže nezasahuju, ale hlídám. A pokud udělala něco "špatně", tak ji potom řeknu že třeba je dobře že si s paní tak hezky povídala, ale že jsme přece říkali že bonbón si nemůže vzít když to nedovolím. Celkem si myslím že to funguje (když třeba na hřišti nějaká maminka něco rozdává, tak se mě chodí zeptat jestli může). Ale nevím jestli je to tak správně, doufám že mě inspiruje i někdo další.

ivonapop
24. srp 2014

No, tohle je dneska docela průšvih. Na jednu stranu je třeba, aby se děti stranily neznámých lidí a na druhou stranu by je mohly v nepříznivé situaci i potřebovat

zuzkat1
24. srp 2014

@evaviki tak ja s tymto nemam problem.normalne jej hovorim,ze ludia su zli a ze musi byt vzdy tak aby som ju videla.ludi sa neboji viac nez ine deti a aj pokeca s barskym,ale napr.minule jej jedna pani(taka nad 70r.)nukala cukrik tak som jej nedovolila zobrat,ze od cudzich nic neberieme.vie ze su na svete unoscovia a nemam ziadne vycitky ze jej to na rovinu hovorim.