icon

Jak odnaučit čtyřletou dceru nosit plenky?

osamelamatka74
29. zář 2023

Milé dámy, mám na vás dotaz. Mám čtyřletou dceru, která nosí pořád plínky. ☹ Nemůžu ji to odnaučit, zkoušela jsem několik variant, ale dcera se vždy zapříčí a pak se po*ere do kalhot. Mám strach, že v nich bude chtít jít i do školy. Za chvíli už ji nebude ani normální velikost, a pleny pro seniory ji dávat nechci. Poradíte mi prosím?

palja
29. zář 2023

@osamelamatka74 ta už je velká a bude s ní horší se domluvit. Já bych se s ní zavřela asi týden doma a plinku bych jí nedala. Prostě trénovat nočník /záchod. Popř slíbit nějakou malou odměnu. Vysvetlit, že velké holčičky už pleny nemají, že chodí na záchod, nosí kalhotky.
Pokud nemá nějaký zdravotní problém, tak by se to měla už naučit a měla by to pochopit. Moje dcera má vývojovou dysfazii, tak ta úplně přesně nechápala, co se po ní chce. Takže jsme zkoušeli cca od roku a trictrvrte a odplenkovala se asi na pátý pokus, měla 2 roky a 4 měsíce. Pak najednou řekla, že plenu nechce, že si vezme kalhotky. Byla strašně pyšná, že si je jde koupit.
Teď mám ještě malou dceru, taky rok a trictrvrte a ta se zabejčila, že nočník prostě ne. Ale ta tedy přemýšlí úplně jinak, jeví se zdravá. Takže taky s ní mám v plánu být týden doma, aby to pochopila. Myslím, že zralá už na to je, jen je pohodlná. Samozřejmě nějaké nehody určitě budou, ale časem se to upraví.
Takže má rada je zkoušet, vysvětlit, popř slíbit odměnu, ale nenutit násilím.

lenerka1
29. zář 2023

Já jsem jednou zapomněla koupit plínky, tak jsem synovi řekla, že prostě budou až po víkendu a buď bude čůrat do nočníku či záchodu nebo si bude muset převlékat mokré oblečení a jako fakt mi to bylo fuk, neměla jsem žádná očekávání, byla jsem připravená prostě převlékat no a šup, sám se rozhodl, že bude zkoušet raději nočník a odplenkoval se. Takže říct ji to na rovinu, na tak velké holky plínky nejsou, tady máš kalhotky a buď půjdeš na nočník nebo se budeš převlékat.

lenerka1
29. zář 2023

Teď mě napadá, jen aby to holčička nepojala jako prima příležitost zkoušet různé modely 😁

me_druhe_ja
29. zář 2023

Je jinak v pořádku? Z hlediska vývoje? Řeč, sociální a emoční stránka, jemná a hrubá motorika? Nebylo to třeba tak, že by už na nočník chodila a pak se něco stalo, a ona zas chtěla plínku? Jako zdravé dítě by ve 4 letech už mělo dozrát, na spaní nevadí, ale přes den by to mělo už jít....Takže buď zdravotní problém, nebo se něco stalo a zasekla se, nebo to dělá prostě nachval..

mamikry
29. zář 2023

@osamelamatka74 U nás v rodině je chlapeček, který kadil do plenky do 5 let. Prostě měl blok. Plíny nenosil, ale na velkou si prostě řekl a jinak to nešlo. Teď je mu 10 a je to úplně normalní zdravý kluk.

xxx3d
29. zář 2023

@osamelamatka74 pořád lepší po*raná v plíně, než bez plíny se zácpou.
neboj, nebude je nosit navěky, akorát to chce trpělivost, vysvětlovat a čekat, než jí to v hlavičce sepne a bude po starosti s plenkami.

marketa1218
29. zář 2023

@osamelamatka74 Ve čtyřech letech už je na to velká, také mám čtyřletou a problém s kakaním byl do tří let, také musela mít plenku, potom si to všechno nějak sedlo.
Je holčička jinak jinak zdravá? Asi bych se poradila s doktorkou.