icon

Jak poznat dysfázii u dvouletého dítěte?

6. srp 2022

Náš malý vůbec nemluví ve dvou letech, proto jsem našla diskuze, kde mi napsaly ostatní matky, že má určitě dysfázii. Já si doteď myslela, že je prostě líný. Objednali jsme se na vyšetření, ale všude jsou dlouhé čekací doby a tak čekáme. Můžete mi prosím říct, jestli to, že nemluvi je definitní znak dysfazie? Vážně nemůže začít později a nemít žádný problém? Já nechápu, jak to mám poznat 😭

zmrzlinka
6. srp 2022

Podle to nemusí nic znamenat.Dcera ve dvou letech řekla máma,táta,pití a ňamy ...

emillyhk
6. srp 2022

Může to být dysfazie a nemusí, to ty jako laik nepoznáš, proto vás posílají na další vyšetření. Od známých dítě nemluvilo vůbec ještě ve třech letech, dysfazii mají potvrzenou. Naopak v rodině máme dva, kteří taky dlouho nemluvili - jeden už je dospělý a naprosto v pořádku, druhý skoro dospělý mluví normálně, ale jsou tam nějaké dysfunkce ve smyslu disgrafie, apod. (nevím, jestli to spolu souvisí). Jak vám v 18m dopadl M-chat dotazník (screening PAS)? Syn rozumí, co mu říkáš?

mirin89
6. srp 2022

U dysfazie muze byt problem s porozumenim nebo s vyjadrovanim. Muze byt postižena jen jedna slozka nebo obě. Rozumi maly, kdyz po nem neco chces? Reaguje na zvuky kolem sebe - slysi? Nezameruj se primarne na řeč, nenut ho na silu do mluveni. Rec je hodne provázaná s motorikou - nech ho běhat, lezt na prolezacky, jezdit na odrazedle, chodit po schodech, po kladine apod. Take muzes rozvijet motoriku mluvidel. Plazeni jazyka (rovne, do stran, dotknout se jazykem horniho, spodního rtu), nafouknout tvare, foukat biblifuk, foukat brckem do vody apod. Toto vse muze pomoci nez se dostanete k vyšetření. Mimochodem moje malá ve dvou letech mluvila hodně bidne, spis skoro nemluvila nebo pouze prvni slabiky a dal nic, tesne pred triletou prohlidkou zvládla prvni trojslabicne slovo, do te doby jen 50-100 dvouslabicnych. Od dvou let jsem davala rybi tuk od Moelers jestli to melo nejaky vliv nevim, pamatuji si, ze jeste ve 3 letech a 3 mesicich jsem koukala po nejakem drahém pripravku pro deti s vyvojovou dysfazii, nakonec jsem ho neporidila, asi od 3 let a 5 mesicu ji ta pusa jede, ze jeste vzpomínám na dobu, kdy nemluvila... Do skolky zacla chodit pred tretim rokem a rozmluveni prislo asi az za pul roku, do toho jsem vsude cetla, ze kluci mluvi později, o holcickach ani zminka, tak jsem z toho byla taky solidně na nervy. Drzim palce a verim, ze se maly jeste rozmluvi. Jak se ti projevuje teď? A kolik mu presne je?

cilkat
6. srp 2022

Ani logoped (což je ten, kdo má v této diagnóze hlavní slovo), vám disfazii nepotvrdi před čtvrtým rokem. Prostě do té doby není potvrditelna a řeč může "naskočit ".
Ve dvou letech neni vubec důležité, jak mluví, ale jestli rozumí (jestli splní základní pokyn aniž byste udělala nějaké gesto k tomu. Nebo třeba když se bavíte, že o víkendu půjdete do zoo, tak dá najevo, že se těší a pod)

autor
6. srp 2022

@emillyhk, no, lékař nám řekl, ze má do tři let čas, ale dal nám to ať ho neotravujeme. 😂 Myslím, že rozumí, udělá to co se mu řekne, když chce a test prý dopadl dobře.

autor
6. srp 2022

@mirin89, neřekne ani slovo, ale když mu řeknu, tak donese boty, dojde do pokoje, přijde, když ho volám a tak. Ukazuje, slyší, reaguje. Jsou mu dva roky a měsíc.

mirin89
6. srp 2022

A treba zvuky zvirat napodobuje? Rekne nejakou hlasku nebo slabiku? Kontrolovali mu, zda nema prirostlou uzdicku pod jazykem? To ze rozumi je velke plus, nase mala taky strasne dlouho preferovala ukazovani, dlouho rikala, ze kocka dělá "mmmm". Zamerila bych se na pohyb, kresbu, koordinaci oko ruka a motoriku mluvidel.

autor
6. srp 2022

@mirin89, nenapodobuje ani zvuky zvířat. Uzdicku má zkontrolovanou.

zizibou
6. srp 2022

Náš syn přesně ve dvou letech řekl pár slovíček. Dnes jsou mu dva roky a dva měsíce a najednou mluvil celé věty a někdy i souvětí. Rozdíl dvou měsíců je sakra znát 😉. Ještě bych neplašila.

mirin89
6. srp 2022

Tak to už mě bohužel nic dalšího nenapadá. Jak reaguje, když se mu něco líbí nebo naopak nelíbí? Pláče, křičí, směje se nahlas, vydává nějaké zvuky? Krom toho nemluveni se projevuje srovnatelně jako ostatní děti v jeho věku? Byli jste na neurologii nebo ta vás také teprve čeká?

xxx3d
6. srp 2022

tady na koníku je dobrý článek -
https://www.modrykonik.cz/blog/sisstin/article/kdyz-dite-nemluvi-aneb-vyvojova-dysfazie/
zkus si to pročíst a počkej, co ti poví v poradně, nebo kam jste se objednali.
základ je aby dítě rozumělo řeči, když jí nerozumí, nemluví

říct takhle "od stolu", že tvoje, nebo něčí dítě má dysfázii je mimo mísu, stejně tak je úplně mimo dítě pozorovat a snažit se o diagnostiku, když na to nemáš kvalifikaci.
užívej si chlapečka a počkej na to vyšetření (ono to nebude úplně směrodatné, protože dvouleťák je na nějaké dg moc malý, to by tam muselo být na první dobrou něco, a kdyby jo, asi by i pediatr měl nějaké doporučení...)

veruuu_kubesovic
6. srp 2022

Určitě má a doopravdy má...je sakra rozdíl 🤦‍♀️
Dcera má diagnózu vývojová dysfazie až v 5,5letech, syn ve 4letech stále jen opožděný vývoj řeči...
Podle meho názoru dost brzo dělat závěry ve 2letech dítěte, na nějakou diagnózu???