icon

Jak přimět dítě, aby více mluvilo?

barbora787904
31. led 2016

Naší malé Anně budou v březnu 2 roky a i když na ní nešišláme, mluvíme na ní srozumitelně, přijde mi-prý jen mě, že málo mluví a to má i starší sestru, která na ní mluví, vysvětluje jí co je co. Všemu rozumí, pochopí, co po ní chceme, všechny nás osloví, ale mluví si tak nějak zatím tou svou řečí 🙂.

megy
31. led 2016

my máme totéž jak přes kopírák, jen našemu druhému byly včera dva roky. Čekám, že to rozváže sám tak za dva měsíce 🙂 nechávám tomu čas.

veronikaks
31. led 2016

Mám podobný "problém",dceři je 2,5roku,mluvím na ní při každé příležitosti, zpívám,čtu,prohlížím obrázky,vysvětluju,říkám básničky,vypravuju pohádky... a malá ne a ne se rozmluvit. Mluví jednoslovne, všemu rozumí,ale na vše mi odpoví akorát jojojojojo🙂 Nijak na ni netlačí,ale trochu mě mrzi,ze si s ní ještě nepokecam: )

verusinek
31. led 2016

Náš druhý syn na třetí narozeniny řekl, jen cca 50slov teď pusinu nezavře a řekne úplně vše, takže nebojte oni se rozpovídají.

hansed
31. led 2016

Taky jsem si to u naší mladší myslela. Táta mi připomněl pohádku František Nebojsa, prej nemá co říct 😀 během pár týdnů se rozmluvila a dneska jsem ráda, když tu pusu zavře 😀 hlavní je, že rozumí, co jí říkáte 😉

drzticka81
31. led 2016

dulezite je, ze rozumi, co rikate vy.......hlavne na ni mluvit - hodne deti se rozmluvi do tri let -nekdy i pozdeji!!!

smallinka
31. led 2016

zkuzte znakovu řeč my znakujeme a je to super, máme 1 rok a říkáme dost slov 😉 znakování motivuje k ukazování a rozvíjení řeči 🙂

jija
31. led 2016

mladší děti prý mluví později, protože mají starší sourozence jako tiskové mluvčí 😀
jinak náš syn ve dvou letech neřekl ani jedno slovo ☹ měl jenom svoje pazvuky a ani těch nebylo moc, ve 2,5 letech jsme mu na doporučení dětské doktorky dali sirup eye-q, že prý někdy pomůže s mluvením a fakt se trochu rozmluvil, ale jenom svoje slova a ve 3 letech taky žádná sláva, teď má 3 a 1/4 a konečně začíná mluvit

dokument
31. led 2016

Ja myslim, ze to je hlavne dedicne a pak prichazeji na radu dalsi faktory, mene podstatne. Pokud je teda dite zdrave. Mne syn v 1,5 roce mluvil normalne ve vetach a ted ve 2 letech uz plynule mluvi, ale to je dedicne, taky jsem takto brzy mluvila. Presto, ne ze bych se snazila kvuli mluveni, to opravdu nemusim, ale treba na zabaveni u jidla nebo pred spanim, mu hodne ctu, hodne se nam osvedcily rikanky, ktere se rymuji. To navede decko k lepsimu zapamatovani urciteho slova, ten rytmus a rym. Pisnicky a jednoduche rikanky a pak taky mame knizku, kde neni zadny text a povidame si, co vsechno tam je za obrazky. To se osvedcilo hlavne v dobe, kdy jeste ani moc mluvit neumel, uplne v zacatcich, kdy tvoril prvni slova (uz srozumitelne). Muzes dite podporit take nejakym dechovym cvicenim adekvatne k jeho veku. Pokud ti ve 2 letech neco zacina rikat, tak si myslim, ze je to uplne v poradku, ze to je takove normalni tempo 🙂 Jsou i jine faktory, ale podle me ta dedicnost je klicova a to se ovlivnit neda, jen na ty deti moc netlacit. Clovek je kolikrat uplne zblbly, kdyz mu okoli dava "dobre minene" rady... a jen ho jimi depta. Hlavne, aby melo dite i vy klid. Nestresujte se, ma svoje tempo.
Dulezite taky je jak slysi, jestli dobre slysi a jestli vam rozumi. Pak jak zacne prvni slova a vety, nabere to rychlejsi obratky 🙂