Jak připravit tvrdohlavé dítě na školku?
Dobrý den, mám syna, kterému brzy bude 2,5 roku. Od jeho 3 let bych byla ráda, kdyby chodil do školky. Problém je v tom, že mi přijde, že na to nebude připravený a jsem z toho trochu zoufalá. Na nočník ani na záchod chodit nechce, pořád nosí plínky. A aby jedl sám.. S tím má občas taky problém, prostě ho to nebaví a odmítá jíst lžičkou i příborem. Připadám si často jako špatná matka, že ho to nedokážu naučit, ale on je velmi paličatý a tvrdohlavý a když něco nechce dělat, tak s ním prostě nehnu. Do školky ho dát od 3 let musím, nemohu si dovolit být s ním déle doma.. Jak to mám řešit? Oproti vrstevníkům je odjakživa takový “opožděný”, ale prý je v pořádku, řešila jsem to několikrát s lékaři.. Nevím si s tím rady..
@lentilka0123 Dceru jsem se taky snažila vše naučit předem (a docela to i šlo), uměla se třeba kompletně oblékat včetně zipů, krájet nožem, otírat se apod. Dost jsem se bála, že se tam s ní nebude nikdo párat, že prostě děti všechno musí umět, jinak že bude "průšvih". Ale ono to nebylo tak horké. Učitelky tam dost dětem pomáhaly, s oblékáním, s hledáním věci, s krájením, otíráním...
Syna jsem tolik nehrotila (oni ti chlapi jsou takoví pomalejší a nešikovnější často 😀) a taky to jde. Taky ho nebaví jídlo (je to pro něj nuda se krmit), takže toho sní jen trochu podle mého názoru. Oblékání je taky horší (většinu by uměl, ale nechce se mu, má to podle nálady a motivace). Věci jako typický chlap ztrácí a nemá o nich přehled 😀 Navíc je nejmladší ze třídy (jsou tam i šestiletí). Záchod naštěstí zvládá krásně, i otírání. Prostě se to dá, učitelky nic zvláštního nekomentují (až na to jídlo, ale nenutí ho...nějak se trochu nakrmí, nůž pochybuji, že používá).
Navíc za 6-9 měsíců se děti hrozně moc posunou. On se za ty 3 měsíce taky hodně posunul, prospívá mu to, má lepší motivaci.
Jedine co tak plenky, se.zbytkem se ucitelky popasuji. Syn ma.7 a.doted nechce priborem jist vibec,ma.vyvojovou dysfazii takze je malinko pozadu. Ucitelky to neresili
@lentilka0123 Nejlepší přípravou na školku je dětská skupina, aspoň na pár hodin týdně. Pleny jim tam nevadí a dítě se napodobováním ostatních dětí a pozorováním hrozně rychle učí. Obvykle není problém nastoupit i v průběhu roku.
@lentilka0123 plenky se naučit nedají. To prostě musí dítě samo. Předpokládám, že nočník zná, ze se ptáš, že zkousite, že vysvětlujete.....a víc nemůžeš udělat. To se nedá naučit jako třeba abeceda. A v tomhle věku to může přijít ze dne na den. Dcera šla do školky ve dvou a půl a v té době sice byla asi měsíc bez plenek, ale nehody imrvere. No a po nástupu do školky už nebyla ani jedna. Dětem školka strašně prospíva, dělají tam ohromný pokroky a učí se od sebe navzájem, takže se fakt zbytku neboj. A myslím, že žádná učitelka v MŠ nepočítá s tím, že každé tříleté dítě zvládne naprosto s přehledem sebe obsluhu jako každý dospělý. Prostě se pomáhá s oblékáním, zapínáním, utíráním na WC...je to normální. 🙂
Co nejvíc chodit mezi trochu starší děti, to nejvíc odkouká. No a trénovat, trénovat, trénovat. Jinak než že se bereš plínky a dáš jídlo bez krmení, se to nenaučí. Všichni jsme tím museli projít. Mám momentálně stejně staré dítě a učením bez plínek jsme strávili celé jaro/léto. Těžko teď v kombinéze něco řešit... Ideální je i nezaspat tu dobu, kdy dítě chce všechno opakovat a učí se nápodobou. Jakmile si zažije ty své zvyky, třeba že si vyřve krmení od tebe, velice těžko se to přenaučuje.
Je leden. Podle tvých jiných diskuzí bude mít tři v srpnu? To je táááák dlouhá doba v životě malého člověka. V tom věku dělají velké pokroky z jednoho týdne na druhý, za měsíc, dva tři může být bez plenek a jídlo? To přijde taky samo🙂. Úplně bych ho do ničeho netlačila, o to víc bude stávkovat🙂). Máte času víc než dost a ve třech letech to bude jiné.
Odplenkuješ klidně přes prázdniny, v tom bych problém neviděla. U nás je problém, že 3leťáky nevezmou, je honě dětí. Seřadí děti podle věku a je vymalováno. Držím pěsti, ať máte od září místo ve školce.
Nemyslím si, že by byl opožděný. Ve 2,5 letech jsou plenky naprosto normální. Buď se teď za ten půl rok odplenkuje sám, nebo to zkusíte přes léto. Jsou školky, kde plenky nevadí. Co se týká krmení, tak tím bych se netrápila, děti se ve školce chovají úplně jinak. Já občas doma krmím i pětileťáka :D.
Půl roku je v životě dítěte hrozně dlouhá doba, za kterou se toho spousta změní.
A vy už máte nějak "slíbenou" tu školku? Ono je fakt rozdíl běžná státní a třeba soukromá dětská skupina. Pokud už víte kam, určitě bych se tam především šla podívat.
Nicméně syn šel do školky až ve čtyřech letech (takže "velký") a s asistentem... A třeba krmit a oblíct ho neměli problém. Měli problém s věcma jako že nezareaguje na hromadný pokyn, nedrží se u skupiny, stávkuje a nechce odejít z místa (hlavně ze třídy ven) a podobně. ... takže možná koukáš na "úplně špatné parametry".
Já bych zkusila první dětskou skupinku, pravda, že je dražší, ale v okolí v žádné dětské skupince nevadí pleny, plus je to takové domáčtějši, může být maximálně 6 dětí na 1 učitelku, takže mají i více času se dětem věnovat, nevadí jim oblíkání apod. A ty menší děti to pak okoukaji od těch starších, naučí se to bych řekla rychleji a pak není problém ve státní školce. U nás je třeba státní školka obrovský problém a 3lete děti prostě neberou, netají se tím a řeknou vám to na dní otevřených dveří či při zápisu, že jsme bez šance. Nejdříve ve 4 letech, takže já malou do dětské skupinky dala už ve 2.5ketech na pár dní v týdnu, postupně, první jsem tam byla s ní, takže jsem ji i sama krmila, přebalovala a vše, pak chodila na procházky bezemne, pak sama jen dopoledne a teď chodí celé dny i se spinkáním. Zasekla se tedy na jídle, to školkovsky moc nechce, nosím ji vždy něco z domu. Co se za ten necelý půl rok naučila je sama jíst, vidím že je i snaha při oblékání a vyslikani, a největší problém bylo chození na vycházky. To když šla semnou, všude se chtěla nosit, teď jde sama, pokud to není nějaká túra😁, rozmluvila se taky slušně. Prostě půl rok je ještě dlouhá doba, ale pokud si nejseš jistá, že to zvládnete, tak bych volila tu dětskou skupinku pro začátek

Zkusila bych to tak nehrotit. Jedine co by mohlo byt prekazkou jsou ty plenky,ale deti se meni v tomto veku velmi rychle a co nejde ted muze jit o mesic pozdeji. Za pul roku muze byt vse jinak,obe deti se mi odplenkovaly po 2,5 letech. Nejlepsi obdobi na odplenkovani je jaro/leto. Naucit staci lzicka. Dcera umela vsechno pri nastupu do skolky,syn zdaleka ne a jeste k tomu nemluvil. Neumel si obleci ani ponozku,proste nechtel a mohla jsem se na hlavu stavet. V te dobe byla mladsi miminko a on se taky tak choval. Ve skolce mu nezbylo nic jineho nez se to naucit. A hlavne netlacit,nedat na sobe znat,ze je to dulezite. Syn se u natlaku vzdy sekl.