icon

Jak řešit noční počůrávání čtyřletého dítěte?

lucie0205
24. zář 2022

Ahoj holky. Prosím o radu. Syn čerstvě 4 roky.
Od 1,5 let bez plin. Vzbudil se šel se vyčurat a zpět do postele.
Měl patrovou postel a začal se počůrávat. Odůvodnil to tím, že se mu nechce z postele po schodech.
Koupili jsme novou Ikea Hemmes. 2 dny klid. A nanovo. Chodí spát v 19 hod. V 22 vzbudím, jdeme čůrat. Do 22 hod. Sme Ok. Pak peklo. Počůrá se do rána i 3x. Když jdu v vzbudím třeba v 1 že jdeme čurat, řev amok stojí u wc a nic !!! Zaleze do pelechu a do 15 min počůráno.
Omezili jsme příjem tekutin od 17 hod. U večeře max půl hrnečku neslazeného čaje. Stejně nepomohlo.
Prosím o radu či názor jak se toho zbavit. Sem unavená z denního praní, převlíkaní, desinfikovaní matrace.
Děkuji za pomoc a přeju hezký a klidný den.

Strana
z2
me_druhe_ja
25. zář 2022

Jak bylo psáno výše, nejprve zjistit, jestli se nejedná o zdravotní problém.
Pokud je vše v pořádku po zdravotní stránce, tak bych v tomhle věku asi dala na noc znovu plenku. Nepřijde mi nijak zvláštní, že u 4 letého dítěte dojde k regresi a začne se v noci pocuravat znovu. Nervová soustava a mozek se stále vyvíjí rychle, učí se nové věci atp a může se stát, že vylučování na nějakou dobu přestane ovládat, v noci. Přítel má z předchozího manželství děti a nejmladší se ještě v 8-9 letech třeba 1x za měsíc v noci počůral. A je to normální a zdravé dítě. Co bych osobně nedělala tak je buzení. Tohle mi přijde jako dost zastaralý názor. Když jsem byla malá (80.leta) tak tohle rodiče přesně dělali. Pamatuju si, že jsem to nesnášela! Najednou mě probudili z hlubokého spánku, vytáhli z teplé peřiny na nočník a curej. I kdyby se mi nechtělo, musela jsem. To raději plenka teda. Ale tenkrát to bylo jiné, navíc se nikdo nechtěl dlouho srat s látkovama. Ale teda vytrhnout dítě ze spánku kvůli čůrání bych fakt nedělala.

veronikav31
26. zář 2022

@me_druhe_ja a co když dítě plinu znovu odmítá? Jak řešit? Dávat násilím?

ada22
26. zář 2022

@veronikav31 asi bych dala až když tvrdé usně.

me_druhe_ja
26. zář 2022

@veronikav31 násilím samozřejmě ne. Pokud odmítá, tak holt nedat no. Pak jedině chrániče matrace atp. Člověk neudělá nic. Hlavně netrestat, nevyčítat....jít odměnou trestů/odměn je v tomhle případě podle mě kontraproduktivní. My dospělí si to představit už nedokážeme, ale ovládnout vylučování je z neuro hlediska velmi složitá věc

veronikav31
26. zář 2022

@ada22 no,to jsem dávala když se poprvé začal pocuravat,no,pak ty bolaky u pindika a záněty fakt nepřeji nikomu,sice všude propagují že pleny nic nepropustí,ale když se v tom zaparil po 2-3 hodinách .... A občas si jí i sám sundal ze spánku,takže to bylo jedno

exbordelar
26. zář 2022

Se čtyřletým děckem už se dá na lecčem domluvit. Často my dospělí děláme chybu tím, že jsme netrpěliví a prostě mu to přikážeme a hotovo. Pak se to dítě zasekne a je to boj. Já jsem od přírody netrpělivý cholerik a tady tyto situace s dětmi mě naučily se uklidnit a brát věci s větším nadhledem. Před spaním bych se s ním zkrátka domluvila. Aby měl tu možnost sám zjistit, co je pro něj nejlepší. Jestli plinka, která ho nijak nevzbudí, nebo se probudit celý mokrý do zimy, bude muset vstát a převlíkat se, atd. Nechat ho o tom chvilku přemýšlet. Když nakonec stejně řekne, že tu plínu nechce, ok, respektovat to a nechat ho pocítit ten důsledek. A v noci, až mu bude zima a bude mu to nepříjemné, tak se ho znovu zeptat, tak co, dáme tu plinečku? Já myslím, že z 99% bude nakonec souhlasit. Já vím, že ne na každé dítě takový přístup platí, ale u mých dětí se tahle komunikace osvědčila... A obzvlášť s tím počůráváním.

veronikav31
26. zář 2022

@exbordelar no,tak syn se raději bude budit a prevlikat než dat znovu plinu.

petrasipkova1
26. zář 2022

podle mě je zvláštní že se počůrá tolikrát, určitě bych vzala moč na vyšetření. Já dceru třeba okolo toho 4.roku posazovala na nočník když jsem šla spát cca okolo půlnoci, nevadilo jí to, ani se nevzbudila uplně, většinou se vyčůrala a spala. Když se nevyčůrala, rak se často počůrala. Podle mě, když se furt počůrává musí vždy i z toho prochladnout a je to kolotoč. Určitě neprotékavou ochranu matrace, pak se to matrace ani nedotkne a nemusíš nic desinfikovat.

lucie0205
autor
27. zář 2022

@exbordelar dobrý den. Děkuji za názor. Přesně jak poseté sme zkoušeli … domluva, výběr zda chce plinku a nebo spát v mokrem a prevlikat si oblíbené pyzamo.
Odpověď: já vstavat na curani nebudu a zima je mi jedno já mám zimu rad. Má svoji hlavu a ještě tvrdou po mě. Netrestam jen domlouvam. No uvidíme co přinese čas. Děkuji vám ještě jednou za rozumnou odpověď a přeju hezky den.

missbufy
27. zář 2022

doporucuji vratit plenu na noc a vydrzet, neter ma to same, je ji 5 a pul roku a porad se kazdou noc pocura i kdyz jde v noci na zachod/nocnik

veronikav31
27. zář 2022

@missbufy místo vrácení plíny bych u neteře řešila doktora. a co když si dítě nenechá vrátit plínu?

ada22
28. zář 2022

Jestli již byl bez plenky a znovu se začal počůrávat, tak může jít o vývojovou fázi. Asi bych mu dala plínku, když si ji tedy nechá dát a zašla s močí za dr. jestli nemá nějaký zánět. Jinak nám dr říkala, že tolerance je do 6 let, pak se to řeší.

e_v_k_a83
28. zář 2022

@lucie0205 Já mám bohužel nekonečné zkušenosti s pocuravanim. Syn pochopil curani až tak ve 4 letech ale to jen přes den. Má 5, 5.V noci je to děs. Peru věcné. Když vzbudím, vycura se ale sám se nikdy neprobudi. Za noc nudím 2x a je to stejné 50 na 50.
Doktor říkal, že děti se v tomto věku neprobudi. Za mne, co vyzkoušela všechno radim mu dát zpět plinku. Aspoň na chvíli. Uklidnís jeho i sebe, odpočines si.Je to jak to je a i kdyby ses stavěla na hlavu nic nesvedes. Takže tomu dej cas🙂

Strana
z2