Jak správně vyživovat své dítě?
Dobrý den maminky,opět dotázek.Mám malou(2) a kamaradka mě zaskočila,malá na poukaz doktorky jí tak nějak vše,jí co uvařím a během dne co jí dam,ale někdy semnou jí i třeba paříský salat,pizzu,čokoladu,soletky a prostě co zrovna mam v ruce musí mít taky,ne pořad,jen občas,ale kamaradka na mě kouka jak na vraha sve dcery ☹ jak stravujetedítka v tomto věku vy a co jim ještě nedavate?
co jsou soletky, slané tyčinky?
Stravu holek jsem hodně řešila do roku, kolem roku a půl už jedly naše běžné obědy, méně solené a kořeněné, celkem v duchu přiměřeně zdravé pestré stravy. Nejsem nijak strikní, kolem 2r dle mého tyčinka, kousek čokolády, zmrzlina, hranolka, sušenka neublíží /pokud to není denně, kvanta, nepřevažuje to nad pestrou stravou/. Kupovaný pařížák s výrobním salámem a majonézou co neviděla žloutek do toho nepočítám 🙂 to je tak na pos... Co nedávám je tučné, nějaký bůček, uzeniny cca 1xtýdně šunku, ne houby. A taky ne ty jogurty, co je škrob s barvivem a um.příchutí, taveňáky, majolky, tatarky, kečupy, ochucovadla, bujony, ale to nejíme sami a nekupujem. Pizzu dělám domácí, a holky ji stejně nejí.
Holky díky moc a napíšete mi ješte co snídají a svačí vaše děti?
No, třeba ten pařížák nejím ani já s manželem, natož abychom to dávali dětem...
Nevím,proč by to dvouleté dítko nemohlo,když je to jen občas.
já hodně hlídala stravu do roka, do dvou pak už jen nejedl chilly, chipsy, čokolády...jedl skoro vše s námi, ale ne vyloženě ty extra prasárničky. od dvou let už jí všechno kromě teda toho chilly a chipsů. jinak ho omezuju spíš v tom jak je to často a jak velké porce a hlavně kdy si to dá. prostě neexistuje nesníst jídlo a chtít čokoládu, ale jinak to nehrotím. ve školce už je taky krmí kde jakým "svinstvem", tak ať to pak není až tak velký šok 😅 ono v každé rodině se prostě stravuje jinak. někdo krmí dítě čímkoliv od chvíle, kdy je ochotné vzít něco jiného než mléko a někdo drží "přísné diety" ještě ve škole. podle mě je to dost náročné. pořád to všude hlídat, s každým se hádat...
@lucijenkaa pečivo s máslem, lučinou, žervé, pomazánkou, kukuřičné neslazené lupínky, sladké pečivo /loupák, bábovku../, + ovoce, zelenina.
Moc vam děkuji no ten pařížak měla po druhé a asi tak 5. Lžiček,ale už ho davat nebudu.a
Tak k tomuto mám veselou příhodu s našim prostřednim, páč byl jak kyselina a všechno, co jsem jedla, musel nutně ochutnat, ovšem já jsem na pálivý, takže jsem ho vždycky odbyla větou "To by ti nechutnalo", když jednou moc dotíral, tak jsem mu dala ochutnat mojí chilli mňamky a on chtěl ještě!! 😕 . No ale jednou jsem ho takhle načapala s plnou pusou čehosi, tak říkám "Co to papáš?" a on "To by ti nechutnalo!", a taky že né, měl plnou tlamu psích granulí 😀
Jako nemyslím si, že by pár lžiček pařížáku mělo ňák uškodit, spíš si myslím,že jde o to, jakej příklad těm dětem dáváme..pokud ochutnává od rodičů to a to, vidí, že oni to jedi...Tím ale neříkám, že bych byla ňáká uzurpátorka, zastávám takovej ňákej zlatej střed.. 😉
Jinak ještě k snídani ve dvou letech-kaše na sto způsobů, pečivo s čímsi(marmoška, žervé, sýr, jenom máslo..), a ke svačině třeba ovoce v jogurtu, domácí "tvaroháček",nakrájená zeleninka všeho druhu třeba s kouskem pečiva, klidně loupák, bo ňákej šáteček příležitostně, ovocný pyré atd.
Zdravíím
@lucijenkaa podívej, je jasný, že každej k tomu má jinej přístup. nemám ráda "spravedlivý matky", co dělají všechno podle návodů a hlavně to nutí ostatním. podle mě je ideál zlatej střed a každý by měl dělat tak, aby si to pak nevyčítal. já je trápila zhruba do roka. jakože žádný sladky, nesolit i přesnídávky bez cukru, na pití jen vodu (čaje nechtěli), takže chudáčci :D teď v roce a půl jedí dospělácký jídlo (tak nějak rozumně ochucený), dostanou brumíka,uzený, buček (domácí), na návštěvě i sušenky............. 🙂 takže nejsi hrozná matka, neboj.
@hanyzka11 ti chudáčci napsaný s nadhledem mě pobavili 🙂 mě děsně vytáčí, když něco odmítnu dětem dát, ať už jde jen o načasování nebo o množství nebo samotnou věc...a hned má nabízející kecy typu, že jim nic nedopřeju 😠 a to nejsem žádná biomatka, která fakt vše hrotí. prostě jen nechci, aby dítě jedlo čokoládu před obědem nebo aby pilo colu apod...takže myslím, že jen naprostý základ 😅
Díky moc,ja se tabulek rozhodně neřídím ,jen zase nechci davat vše,i dospělí by se měl vyhnout některým jídlum,na tajnačku se snažím jíst 😀 ono to jinak nejde ale někdy se tomu nevyhnu :-/ třeba čokoladu jako takovou nedavam ale sem tam lentilky,polomačene a tak si ma když jsme třeba na navšteve
@lucijenkaa přesně tak. já nedávám snad akorát čokoládu, chipsy, sladké limonády, tatarku, majonézu. ale je fakt, že spoustu věcí neměli, protože se u nás nekupují nebo si je spapám tajně :D

osobně bych to taky nedávala... pokud musí malá mít vše co ty tak to jez na tajňačku nebo si to prostě odepři.... myslím, že je na tohle ještě malá...