icon

Jak učit děti bez fyzických trestů a zvýšit poslušnost?

16. dub 2022

Je vás tu celkem dost, které se vyhýbáte fyzickým trestům, jak přesvědčujete děti, aby něco udělali nebo přestali dělat? Mám 2,5 letou dceru a 4 měsíčního syna. S příchodem druhého potomka je mnohem více únavnější se pořád dokola a dokola celý den zabývat stejnými věcmi. Venku je hodná a ukázková, ale doma je to hrozné. Neposlouchá vůbec, přijde mi jako by i provokovala a dělala to schválně a každý den se rozčiluju kvůli těm samým věcem, aby to stejně za chvíli udělala znovu. Kolikrát se musím hodně držet, abych jí na ten zadek nedala. Je to zároveň často jediné, co v tu chvíli zabere na ní i na mé nervy, ale mám z toho pak výčitky a nepřijde mi to jako správná výchova. Ale jak jí to naučit? Vysvětlování i křičení má na háku.

Strana
z2
marimanta
20. dub 2022

Co tak píšete, tak bych určitě nastavila pevnější mantinely. Jídlo je ke konzumaci, ne na hraní. Nechceš jíst? Nejez. Dále jídlo se jí u stolu, ne na gauči. A trvat na tom a eliminovat příležitosti k porušení.
Se sedačkou a houpatkem lumpačí u nás oba starší. Vždy jim tam dovolím si na chvíli sednout, pak už je to tak neláká.
Přijde mi, že vaše malá neví, co se sebou. Ono se lehko radí. Zkusila bych ji nějak zaměstnat, hrou nebo opravdovou činností. Třeba bych po ní deset minut pod židlí neuklízela. Ať pomůže, když to způsobila. Naopak když něco udělá dobře, pochválit, ocenit. I maličkost, pro nás třeba blbost, pro malochy důležitá zpětná vazba.
Držím palce, ať je líp 🙂

autor
20. dub 2022

@9radka9 a nebo to není tak horké a říká se tomu prožitkové učení. Vzhledem k tomu, že ona si to neuměla představit a nedokázala pochopit, že nás to bolí a není to žádná hra ani sranda, tak jsem ji prostě kousla, aby to věděla. Bráchu pokousala taky až předtím než jsem toto zkusila. Vysvětlovala jsem jí to snad 4 měsíce, pak jsem jí 2x kousla a od té doby už nekouše nikdy nikoho. Že věci pálí taky pochopila až když strčila prst do horké kaše. Od té doby stačí říct pálí a už utíká pryč. Takže to asi zas tak špatně nebylo ...

autor
20. dub 2022

@marimanta jo, tj spoustu věcí dělá z nudy. Syn je i celkem samostatný, zabaví se sám nebo i díváním na nás, ale i tak je potřeba ho převlékat, přebalit, uvařit, poklidit taky někdy musím. Už takhle větší úklidy dělám po nocích, když už všichni spí. 🙄 Ale jakmile se jdu věnovat chvíli něčemu jinému, vymyslí nějakou lumpárnu nebo udělá neskutečný bordel a to se jí snažím dost zapojovat do všeho.

Strana
z2