Jak vysvětlit smrt?

monars
21. pro 2022

Začnu od začátku, když jsem byla těhotná tak tchyně s tchanem umřeli měsíc po sobě. (u tchyně vážná nemoc, na kterou se přišlo pozdě)... No a malá je teď ve věku, že se ptá jakto, že já mám 2 maminky a 2 tatínky a její tatínek nemá ani jednu. No a já jsem vždy jak opařena a nevím jak ji to říct. Švagr řekl svému synovi že byla nemocná a umřela (a řeči o tom, že je teď hvězdička atd), on od té doby má strašný strach z toho když nje někdo nemocný, že umře.... Případně neznáte nějakou literaturu ať už pro mě jako rodiče tak pro malou? Fakt nevím jak ji to vysvětlit..

ele_nka
21. pro 2022

@monars já říkám jednoduše. Nemá, protože umřeli. Když se ptá víc, řeknu, že každý má na světě svůj čas a jejich už vypršel. Mluvím o smrti jako o něčem přirozeném, co k životu prostě patří.

camelinka
21. pro 2022

@monars Normalne nejak primerene veku, byli stari, nemocni, atd atd ...
Ony myslim vsechny deti v urcitem veku zacnou resit smrt a bat se ji, uplne si pamatuju, jak sem byla hotova, ze umru, nebo nekdo blizky....

klokanka31
21. pro 2022

@camelinka Já se jako dítě smrti nebála, ale můj manžel prý jo, jeden čas dokonce nechtěl chodit spát, bál se že usne a už se nevzbudí.

klokanka31
21. pro 2022

@monars Já bych asi řekla tak nějak pravdu, že byli staří, nebo hodně nemocní...Vzpomínám si, byly mi asi 2-3 roky, a s mamkou jsme se bavily o babičce/její mamce, kterou jsem nepoznala. Mamka mi říkala, že byla babička nemocná, umřela a proto jí chodíme dávat na hrob svíčku. Živě si pamatuju, jak jsem se ptala, když jí dáme i kytičku,tak jestli se vzbudí. Mamka mi řekla že ne, byla hodně smutná, a to mi jako dítěti stačilo,dál jsem se už neptala...

kakba
21. pro 2022

Normalne, ze umreli. Narozeni a smrt proste k zivotu patri. To, ze se boji je jasna vec. Jista obrana je na miste. Rekni to jak to je. Nemoc nebo nehoda.

camelinka
21. pro 2022

@klokanka31 jj ja taky a pamatuju si to doted🙈

janule1940
21. pro 2022

@monars prý je krásná kniha pro děti Návštěva malé smrti. Zkuste kouknout.Důležité je, kolik je dceři let. Kolem 9 roku přichází první období, kdy si dítě opravdu začíná uvědomovat konečnost a může to pro něj být těžké. Může být melancholické, vystrašené, smutné....další období je kolem 12 roku, to už chápe smrt zcela. Chce to hodně lásky, pochopení a nebagatelizovat jeho strachy, prostě s ním být a mluvit s ním o tom.

levandule_k
21. pro 2022

@monars Možná by to chtělo tvému synovci dovysvětlit, že ne na každou nemoc se umírá...

vendes
21. pro 2022

Kniha Když dinosaurům někdo umře.

kubesovaadelka
21. pro 2022

@monars nedávno jsme řešili něco podobného, před rokem a půl nám umřela máma a synovec(6let) se začal na babičku ptát, už jsme nevěděli kudy kam, ale říct už mu to muselo, páč to byla dlouhá doba a on už začal být smutnej, že ho babička nemá ráda, apod. Bylo jí necelých 47let, takže vysvětlit mu, ze byla stará nepřipadalo v úvahu. Nicméně ségra mu řekla, že babička umřela a teď ho hlídá z nebička a pak se začal ptát a proč, a ona nebyla v nemocnici apod, tak až potom se mu řeklo, že byla nemocná, byla v nemocnici apod. Vzal to celkem statečně, ale taky jsme se báli reakce, spíš byl zaskočený, že to všichni věděli a on až tak pozdě.

ekou
21. pro 2022

@monars jak už tu bylo zmíněno, každý má svůj čas a teď se z něho stal andílek, který nás hlídá (pochopitelně pro menší dítě).

janule0123
22. pro 2022

@monars nepamatuju si 3 prarodiče ze 4… 2 umreli nez jsem se narodila, jeden když jsem byla batole, paradoxně nejstarší z nich žil až do mych vysokoškolských let … důvod ze byli staří a umreli me stačil… až jsem si to jednou jako větší spocitala na hřbitově .. ze měli lehce přes padesát když umreli … ale to už jsem byla větší a nějak me to docvakalo dle události z okolí … taky byl teda šok ve skolce ze všichni měli babicky a já ani jednu, myslela jsem si ze je to normální 😮než jsem došla do kolektivu …

izz76
24. pro 2022

Úplně normálně bych řekla,že umřeli protože byly hodně nemocní a stáří. S dcerou chodíme na hřbitov,ví že smrt existuje. Přece nebudeme dětem lhát v takto zásadní věci. Když se dětem vytváří jen krásný svět,tak jsou v 18 zralý na psychologa,protože se najednou musí smířit s realitou.

patypresdevaty
24. pro 2022

Pravdu přiměřeně věku.
Nejhorší je lhát a nějak to zaobalovat, to muze detem hlavu pekne pomotat, viz např. https://www.nevychova.cz/blog/proc-nechranit-di...