icon

Je normální, že dvouleté dítě zaostává za vrstevníky?

lentilka0123
25. črc 2024

Dobrý den,
syn za měsíc bude mít 2 roky a bohužel za svými vrstevníky hodně zaostává, je pořád takový miminkovský. Nechci nijak vyšilovat, ale nevím, jestli je to v tomto věku normální. Hodně chodíme do dětských herniček, taktéž na plavání a cvičení. Všude jsou děti v jeho věku, ale oproti nim je ve všem extrémně pozadu. Nechápe např. jak má jezdit na odrážedle, někam vylézt nebo do něčeho vlézt. I na tom cvičení o několik měsíců mladší děti chápaly, když se jim něco řeklo, aby udělaly (např. lehnout si na záda, lehnout si na bříško, zvednout ruce, lézt po čtyřech, atd…) a on jenom kouká a nechápe. Snažím se ho socializovat, každý den chodíme na dětské hřiště, ale ani tam nechápe, co má dělat. Když ho položím na houpačku, nechápe, že se má ručičkama držet aby nespadl, na žádnou prolejzačku si nevleze.. Já si pořád říkala, že je svůj a že má na všechno svůj čas, ale bohužel ty pohledy ostatních maminek, jak na něj koukají i na mě, když se mě ptají, kolik mu je, tak některé mi říkají, že vypadá na míň, i se chová jako by mu bylo ne 23, ale třeba 14 měsíců.. Takovýhle komentáře mi jsou samozřejmě líto, ale prostě mám teď brouka v hlavě a nevím, jestli syn opravdu není zaostalý.. Ani moc nemluví, umí říct tak 10-12 slov, z toho hodně opakuje pravidelně tak 5,6. Ani neříká slovo “máma”, tudíž mě ani nijak neoslovuje, nezavolá si mě, nic takového.. Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Moc předem děkuji za vaše odpovědi. 🙂

Strana
z2
lentilka0123
autor
27. črc 2024

@prejeta_zaba Moc děkuji, já jsem totiž o té rané péči nikdy neslyšela, dozvídám se o ní až od vás 😊 Tak jsem si to hned hodila do Googlu a vyskočil na mě odkaz v našem městě a s informací o dětech s postižením, tak mě to trošku vyděsilo.. 😃 Jinak synovi děti nevadí, má je moc rád a je na ně zvědavej a pozoruje je, co dělají, občas i zkouší napodobit.. Ale když všechny děti se hned na něj chtějí vrhnout, objímat ho a podobně a to on nemá rád, on moc na fyzický kontakt není 😃 Doma se taky s námi moc nemazlí, když ho chci obejmout, tak mi z náručí vyklouzne jak kapr 😄 On když má na na mazlení náladu, tak přijde sám, nechce, aby ho do toho někdo nutil.. 🙂

vitezove
27. črc 2024

@lentilka0123 Může být pomalejší, múže být autista... a nebo treba bude naopak extremne chytry a tyhle veci ho nezajimaji. Znas pohadku o Nebojsovi? Jak roky nemluvil, pak rekl ze polivka je moc slana? ,,Nemluvol jsem protoze do ted nebyl duvod ke stiznostem."

Mozna bych omezila hernicky a krouzky. Nejspis ho to proste nebere. A tak nema motivaci ani. Chodila bych ty dlouhe prochazky, kdyz to ma rad. Dlouhe vylety. Povidat si o tom co vidite. Mozna z nej vyroste takovy ten klidny, mene mluvny chlap co miluje túry a tak. Proc ne 😀. A nebo se to jeste 500x zmeni. Zkus si uzivat to, jak je zajimavy. Jak je svuj. Moje dite sice ve 2 letech vylezll vsude, vyselo za nohy vsude... ale po svych uslo tak 100metru a nazdar 🤣🤣🤣🤣 . Ve 4 je to lepsi ale nejaka horalka z ni asi nebude. Ani by nemela po kom to mit 🤣

urtica
28. črc 2024

@lentilka0123 My jsme ten případ, kdy šlo opravdu o první náznaky diagnózy, i když u syna to začalo být viditelné o něco později - cca ve 2,5 letech. Právě ve vztahu k vrstevníkům bývají ty rozdíly nejmarkantnější a tam jsem si toho všimla poprvé. Napadá mě - vyplňovali jste u pediatry PAS dotazník?

lentilka0123
autor
28. črc 2024

@vitezove Když on právě ty herničky a kroužky má hrozně rád, protože tam objevuje nové věci a nové hračky a on je takovej malej objevitel 😃 On je i cestovní typ, vydrží dlouho v autě, líbí se mu procházet se po městech, můžeme s ním jít do jakékoholiv hotelu nebo penzionu, jemu se to hrozně líbí, že vidí něco nového. Tak to asi bude malej cestovatel a výletník 😃😊

lentilka0123
autor
28. črc 2024

@urtica U pediatry jsme na 18 měsíční prohlídce vyplňovali dotazník m-chat, ale PSA ne.. To je něco jiného? 🙂

urtica
28. črc 2024

@lentilka0123 nn, je to totéž

vitezove
29. črc 2024

@lentilka0123 jj, rekla bych, že jo. Spousta těchto dětiček prostě tolik nemluví, protože je zcela vyčerpá zkoumání okolí a tak. A mluvení není priorita. A možná prostě nebude fyzicky zdatný, každý nemůže být. A bude prave hodne zvídavý, bude se zajímat o svet.

merope
4. srp 2024

@lentilka0123 Nemůže být prostě jen introvert? Já ráda o jednom klukovi říkám, že ve 3 letech nemluvil ... a v 10 vlastně taky nemluvil. Teda mezi kamarády prý mluví, ale přede mnou fakt minimálně. Není to prostě jeho "styl". Teď chodí na osmiletý gympl a je šťastný a "mezi svými".

Strana
z2