icon

Je normální, že skoro 10měsíční mimi neleze po čtyřech?

mysljaja
16. pro 2014

nevím s rady at zkoušíme jaké koliv podsouvání nožiček nic se mu nechce za týden nam bude 10 měsícu a stále se jen plazíme ,ale opravdu o 100/6- je to rychlík ubčas mi příjde že lezení po 4 ho nezajíma protože v leže zkoumá hračky rukama na kterých by jnak stál kdyby byl na 4. ale vadí mi to spíš pro to že jsem si myslela že se z lezení sam sedne.a pozdeji postaví..ale nic :/ kromě vojtovky neznáte nějaké cviky které by ho přiměli zvednout se 🙂)děkuji. ☹

mpavlinka
16. pro 2014

Tak Nikča i Kuba byli plazi skoro do roka, ale je fakt, seděli kolem 7. měsíce a stavěli se kolem jednoho roku. To lezení jim prostě trvalo dýl. Oba chodili až kolem 16. měsíce, předtím jen nesmělé krůčky. Některé děti jsou prostě pohybově pomalejší, pokud doktorka neradí rehabku, tak bych to neřešila.

mysonek
16. pro 2014

@mysljaja malá do 9měsíců jen ležela na břiše a točila se na břiše. V 9 měsících si sedla (z bříška přes bok) a začala se plazit. V 10 měsících začala lézt po čtyřech, za 14 se začala stavět u nábytku a 14 dní po roce udělala první kroky. Takže posadit se může i když nebude lézt. A co máte za podlahu? Malá se naučila lézt na koberci u babičky (při plazení měla odřená stehýnka), doma máme plovoucí podlahy.

alcar
16. pro 2014

Doporucuji koberce a opirat patama o zed, aby mel oporu a postavil se na kolinka.

sheeni123
16. pro 2014

Maly v 10 mes.nesedel, jen se plazil, midr nas poslala na rehabku. Lezeni po ctyrech je sttasne dulezite pro vyvoj zadoveho svalstva, tak mi rehabilitacni doporucila za nim chodit a zvedat ho na ctyri. Nelibilo se mu to vubec.o)) ale po dvou dnech pochopil, ze neustoupim.o) a zacal lezt po ctyrech. Cvicili jsme na velkem mici i brisni svaly. V roce jsme mohli prestat chodit, zacal se stavet u nabytku, obchazet a rehabilitacni rekla, ze je tam, kde by mel vyvojove byt

espada
16. pro 2014

@mysljaja Moje dcerka je o měsíc mladší, ale taky to řeším. Nám rehabka radila cvik. Polož ho na bříško, klekni si za něj a dlaně polož na hrudníček tak, aby dlaně pokryly žebra a konce prstů ležely na spodní části hrudní kosti. Pak malého rukama nadzvedni a nohama mu dej nožky do pozice pro lezení. Pak jemně svýma rukama pohybuj dozadu a dopředu tak, ať péruje. Já vždy dělám 3 krát dozadu a po třetím jí posunu jednu a pak druhou ručku dopředu, aby věděla, že se tím posune. Před ni dávám hračku, aby měla motivaci. Nevím jestli to dobře popisuju.

Jinak nám rehabka řekla, že možná ani lézt sama nebude a rovnou se posadí nebo postaví, protože na lezení má dovednosti, ale prostě to nechce dělat 🙂

alishka111
16. pro 2014

Napadá mě, jestli nemáte plovoucí, nebo jiné "kluzké" podlahy. Nás před tím doktor varoval, že pak nelezou, že jim to klouže... My máme v celém bytě dřevo, tak to budeme muset nějak vyřešit...

espada
16. pro 2014

@alishka111 Já pořídila dvě protiskluzové jogamatky a slepila kobercovou páskou. Malá teda neleze, ale ne proto, že by to klouzalo 😀 A nejsou z toho odřeniny jako z koberce.

vanilkakapo
16. pro 2014

@mysljaja Ahojky, prvně bych došla na kontrolu k pediatrovi, aby vyšetřil, jestli je malý v pořádku po fyzické stránce - jestli má vyvinuté svaly, koordinace v pořádku apod. Pokud ano, může Ti pediatr říct, že se malému prostě nechce, ale vše je v pořádku. 😉 Znám to, přesně to samé řešíme s malou teď. 😉 Pro jistotu chodíme na rehabilitace, ale je v pořádku, prostě jí jen to bleskurychlé plazení stačí. Nejlepší je pak dát malému čas. 😉

prinzesz
16. pro 2014

nas syn zacal po 4 lozit tesne pred 10 mesiacom.. dovtedy valal sudy.. chodit zacal az ako 17 mesacny.. nerobila som nic pre to aby zacal lozit.. kazde dieta to ma inac.. ked bude chciet postavi sa na 4..

wenduliks
16. pro 2014

@mysljaja. Bud v klidu. Maly zacal lezt po 4 a zaroven se stavet u nabytku min.tyden 10,5 mesice 🙂 do te doby se jen plazil a o lezeni ani naznak. Pak se jeden den postavil a 2. Den lezl,jakoby to delal uz rok... 😀 sam od 9.m tedy sedel. Ja bych na to netlacila,kazde dite je jine a potrebuje svuj cas. 🙂

pkolin
16. pro 2014

Tak předpokládám, že k dr. chodíte pravidelně na prevence a očkování a tudíž kdyby nebylo něco v pořádku, jak píše @vanilkakapo tak už by to řešila. Tato doba díky plovoucím podlahám moc lezení nepřeje 🙂 já bych to moc nehrotila, pokud dr. neřekne jinak. Můj syn nelezl nikdy, bratr taky ne a já jen na koberci 🙂 Prostě některé děti nelezou, na tom není nic neobvyklého. Můj syn ležel na břiše a odstrkoval se jednou nohou. Pak si rovnou stoupl a začal chodit - utekl roku. Jinak i brzo stál a seděl, prostě normální dítě 🙂

lennus
16. pro 2014

@mysljaja Vůbec bych se nebála. Hlavně nezapomeňte, že každé dítě má svůj vývoj, nejprve se plazí, ne každé to dělá, důležitější je lezení pro trénování mozku a teprve když si osvojí lezení, tak přes bok sedne. Hlavní je dítě neposazovat, když to ještě nezvládne samo!
Náš malý se narodil o 7 týdnů dřív, ale skluz má větší, v roce (korigovaně 10 měs.) se teprve začíná plazit. V pořádku je, když dítě začne chodit do roku a půl.
Je lepší, když si vše pečlivě natrénuje a zpevní tělo! 😉

polaks
16. pro 2014

No moja dcéra najprv sedela(6m),potom sa plazila (do10m),potom začala chodiť(v 10m) a až potom prišla na to,že sa dá aj po 4 liezť (11m).
Starší syn liezol od 8m,sedel od 6m a chodiť začal až v jednom roku.
No a mladší je teda expert,lebo ten sedel od 5 m do 9m nič a hneď začal chodiť.niečo také ako plazenie a lezenie po 4 ho vôbec nezaujímalo...
Takže nerobte žiadnu paniku,každé dieťa je iné.

mysljaja
autor
16. pro 2014

děkuju moc za rady,nedavno jsme se přestěhovali ,dřív jsme meli plovoucí ,ted je koberec,plovoučka a dlažba už od malička chodíme na rehabko ,protože mame slabé svalíky na břšku a preferoval jednu stranu,ale srovnal se ,ted jen musíme vyřešit to lezení..

espada
17. pro 2014

@mysljaja Neboj, on poleze. Poleze tak, se si budeš přát, aby byl chvíli v klidu 😀

xcere100
17. pro 2014

🙂 máme za sebou. Syn začal lézt po čtyřech v 11 měsících. Žádný stres, prostě je šikovnější na něco jiného🙂 Více rozvíjí jinou činnost.
Jo a nevím, jeslti jsem ho to tím naučila, ale prostě den jsem věnovala tomu, že jsem se po zemi plazila s ním a zvedala jsem mu bříško, abych ho nutila na všechny 4. A světe div se, buď k tomu došel sám a nebo mu to pomohlo a pak už pomalu sám začal ;)

mysljaja
autor
18. pro 2014

hm zajímave u nas problém je že se mu nechce pracovat s nožičkama.pokažde co ho dám na 4 hnde je natahne a jede své.ale asi to zkusím