Jen líná 4měsíční holčička?

hihi25
28. zář 2016

Ahoj maminky,

potřebovala bych trochu uklidnit, zda je to normalni ci ne.

Mam 4 mesicni holcicku, ktera je usmevava. Je na UM, spi skoro celou noc. Co me trapi je jeji fyzicky vyvoj.
Detska doktorka nas poslala k detskemu neurologovi, ktery dcerku vysetril. Klepala ji kladivkem po tele. Rikala, ze tam jsou reflexy, ale hranicni. Potom ji delala takovej ten cvik kdy ji tahala za ruce dopredu a misto toho, aby hlavu davala na hrud, tak hlavu zaklanela dozadu. Poslala nas tedy na rehabilitace. Doktorka jeste rikala, ze jde videt, ze jeji mozek chce neco delat, ale telo moc ne. Ma pry slabe svaly na zadech. Vzali ji krev na testy (jaterni testy atd.) Krev v poradku. Jeste pristi tyden jdeme na sono mozku.

Doktorka na rehabilitace je uzasna. Cvicime vojtovku a nektere cviky, kdy se ma ke konci rozbrecet se mi necvici dobre. I kvuli tomu, ze jako kazda matka nechci sve dite plakat, tak i kvuli tomu, ze se mi to doma s nizkym stolem necvici dobre.

Davam malou na brisko casteji. Ma rozestup na mezi jidli 3 hodiny. 45 minut po jidle odpociva (ublinkava), 45 az 50 minut spinka a zbytek je na brisku nebo na hraci dece. Kdyz paseme konicky, tak ma vetsinou celou dobu hlavu nahore.

Kdyz lezi na zadech, tak si kope nozkama, hybe rukama, strka si rucicky do pusy. Usmiva se. Sem tam se snazi dostat na bok. Kdyz ji ukazuji hracky, tak mam pocit spis, ze se jich boji… Ale ta hlava ne a ne spolupracovat. Ani kdyz ji beru na ruce a chovam… ani to ze by se snazila. Jinak ma radsi pravou stranu, ale otaci se a spi tak ruzne.

Jsem kvuli te hlavicce zoufala☹

Nemate s timto nektera zkusenost? Diky

shine2015
28. zář 2016

Omlouvam se,ale prijde mi na hlavu 4mes dite trapit vojtovkou....co takhle selsky rozum?? Kazdy jsme original....nase dcera prvni tedy treba nelezla ani na 11mes a cca po roce zacala a vzalo to rychly spad - staveni,prvni krucky. ..
Me prijde ze vojtovka je snad trend ted nebo co....a vubec same skatulkovani....
Dite hned odbery a vysetreni....prijde mi to na hlavu.

hihi25
autor
28. zář 2016

Me to prijde taky divny... cetla jsem ze Vojtova metoda je pro deti, ktere jsou po mozkove obrne. Ale co mam delat, kdyz je to prvni mimi a moc tomu nerozumim a radsi posloucham doktorku? Do toho ji rostou zoubky, tak je unavenejsi a protivnejsi.

lajla
28. zář 2016

@hihi25 taky si myslím že zbytečně trapite...vojtovku bych necvicila, pouze s dítětem s velkým handicapem
Nechte ji čas, moje všechny děti preferovaný a spaly pouze na jedné straně hlavy, nic jim není...

lajla
28. zář 2016

@hihi25 prostě řeknete že už cvičit nebudete je to vaše dítě, nikdo nemá právo do toho co mluvit

monikagurthova
28. zář 2016

@hihi25 jako me tohle prijde taky újezdy každé dítě je přece jiné stejne jako my dospěli. Proste je v motorice pomalejší ale to neznamená ze je neco spatne.....hrozny tohle tabulkovani.

astyna
28. zář 2016

já tam nevidím nic, co by bylo zvláštní 🙂

karlajasmine
28. zář 2016

@hihi25 a v čem je podle doktorky problém? Dle popisu normální 4 mesicni dítě, nechápu proč tolik vyšetření a vojtovka??

karlajasmine
28. zář 2016

@hihi25 a jako můj syn hlavu zaklanel dozadu do pul roku, preferoval levou stranu, a teď v necelých 11ti měsících chodí, takže..... A necvicili jsme vůbec nic...

lajla
28. zář 2016

Že by pojišťovny začly víc proplácet?😂

hihi25
autor
28. zář 2016

Diky za podporu holky. Celkem me to prave zarazilo, ze to jedno cviceni je az do doby kdy se dite rozbreci... vcera brecela a musela jsem ji 30 min utesovat. A to bych s ni mela cvicit 4x denne pred jidlem... budu ji davat vic na zada, ale vojtovku cvicit nejspis nebudem

astyna
28. zář 2016

@lajla

to si občas říkám taky...U nás byl zase opačný problém - syn hodně hnal vývoj dopředu, nyní je asi 2-3 měsíce mimo tabulky, prý jsem ho měla zbržďovat, když chtěl chodit, stahovat ho dolů, nedovolit to. ALE mám v rodině porodníka a dětského lékaře taky, takže mám info i z druhé strany a ten si zase tukal na čelo 😠

Já tam nevidím nic, co by mělo autorce vrtat hlavou...

hihi25
autor
28. zář 2016

@karlajasmine nerekla, ze je to problem, ale pro jistotu ji ten odber udelali a jeste nas poslali na sono hlavy a mala ma nad prdelkou takovou mensi dirku, kterou ma nejspis po babicce. Pry je to bezne. Doktorka rikala, ze se mam zeptat po sonu, zda jsou vysledky dobre. Pokud ano, tak mame prijit az za mesic. Pokud ne, tak mame prijit hned. Taky rikala, ze jde videt, ze jeji mozek vi co a jak... jen ji telo jeste neposloucha no.

karlajasmine
28. zář 2016

@hihi25 ale proc na zada? Já porad nechápu v čem je u vašeho ditete problem? ☹ vždyť je dle popisu normalni.

astyna
28. zář 2016

@hihi25

Na jednu stranu je dobré, když lékař "léčí" něco, kde vidí problém. Ale tady opravdu nic nevidím - a to mám v okolí hodně dětí v podobném věku.

karlajasmine
28. zář 2016

@hihi25 a cvik u kteryho mi dítě breci bych nedělala ani za nic.

lajla
28. zář 2016

@astyna já mám všechny děti mimo tabulky a nikdy mě to nestresovalo...cvičila jsem pouze s posledním a to kvůli zlomenině a pouze bobatha krátce a musím říct, že doma jsme necvicili vůbec...slyšela jsem přes dveře plakát ty děti co cvičily Vojtu a bylo mi jich tak líto, razantně jsem tu metodu ihned odmitla

hihi25
autor
28. zář 2016

@karlajasmine asi ze ma na zadech ochable svaly... taky jsem mela na male abych se u toho nerozbrecela... a jeste kdyz rekla, ze ji nesmim litovat...

astyna
28. zář 2016

Jestli se chceš inspirovat, co by asi tak dítě mohlo umět - toto mám doma 🙂 celkem šikovné a myslím, že i přijatelné.

astyna
28. zář 2016

@hihi25

na posilnění zádových svalů je ale lepší pokládání na bříško ne? To mě aspoň tvrdili 😎 Já si pamatuju ještě, jak Honzík dělala pořád letadlo, to je sakra těžký cvik na zádové svaly...To malou čeká taky 🙂

nutricnihodnota
28. zář 2016

@hihi25 Změnila bych doktorku, tohle jsou úplný nesmysly, co Vám vnucuje.

hapovab
28. zář 2016

Na posileni svalu se ma pokladat hodne na brisko ne na zada :o)

kajalka
28. zář 2016

Koukám, že tady je to samý odborník 😝 Jdi na rehabku, kde se specializují na mimina, ať to pousoudí ještě někdo jiný. Vojtovka není pouze pro děti s DMO, ale na posílení hypotonického svalstva obecně, variantou je třebas i Bobath. Dítě nepláče bolestí, ale omezením, některé děti pláčou celý cvik, jiné vůbec. Z počátku má cvičení zabrat max. 5 minutek.
Kvalitní pohybový aparát je základ, stav, kdy dítě skoro rok pouze leží a vše dožene během 2 měsíců je také špatný. Zmiňované letadlo také není ideální, mělo by se objevit pouze na chvíli, jinak je příznakem slabého bříška.

lv
28. zář 2016

no, mám opačný názor než většina..

- viděl ji pediatr, řekl, že je něco ne zcela v normě - dělá odběry, posílá k odborníkovi
- viděl ji neurolog, hraniční reflexy, mozek chce-tělo nechce /někde je problém, v přenosu informace mozek-tělo?/, slabé zádové svaly, nepřitáhne se do sedu - i ten ji posílá dále, na sono mozku.
- rehabilitační - vidí dítě, pozná ne normový vývoj, tedy cvičí.

- pro mě názory 3 odborníků nejsou důvodem k necvičení vojtovy metody, používá se nejen pro děti s obrnami, ale u každého, kdo má nějaké potíže mozek-tělo..souhlasím s tím, že se píše plošně a víc, než je třeba, zrovna tady bych tedy ale cvičila - a to pořádně 4x denně, zvládají to maminky s dvojčaty, do denního režimu se to napasovat dá. Po 14dnech-3týdnech uvidíte takové pokroky, že budete žasnout..
Pláč je toho součástí, ukažte mě maminku, které by to bylo příjemné.

Mě se chtělo zvracet, brečela jsem, malá řvala tak, že jsem myslela, že se zadusí i fyzio říkala, že takto tedy ječí málokteré - a to měla slabou trupovou hypotonii, měsíc jsem cvičila pořádně, měsíc flákala a měsíc vůbec, propuštěna.

Pokud pochybuješ, ptej se, neurologa, pediatra i té rehabilitační - ti znají odpovědi na tvé otázky.

astyna
28. zář 2016

@kajalka

"kdy dítě skoro rok pouze leží a vše dožene během 2 měsíců je také špatný. Zmiňované letadlo také není ideální, mělo by se objevit pouze na chvíli, jinak je příznakem slabého bříška."

Dovolím si oponovat - holčičce jsou pouze 4 měsíce, to můj syn také jen ležel a koukal na hračky nad sebou.

Letadlo je výborný cvik na posílení svalstva, mého syna vyhnal na vývojový skok do předu o řádu měsíců.

Mám za sebou několik návštěv fyzio, posudky několika pediatrů a všichni mi dali za pravdu. Necvičili jsme navrhovanou Vojtovku, abychom "vrátili" zpět vývoj, jak bylo navrhované mou bývalou pediatrou.

astyna
28. zář 2016

@kajalka

Ono jde o to, že pediatr dítě vidí jak dlouho - 15 minut? 30 minut? zeptá se maminky, ta subjektivně řekne, jak se dítě projevuje. Objektivita by byla možná při delší návštěvě - třeba denní, aby doktor viděl dítě "v akci". Uvedu příklad - já jsem jako 5letá měla nastoupit do školy, dle jedné "odbornice" jsem měla mít odklad, nic jsem jim tam neřekla, barvy neznala, na maminku neukázala. Prostě paní se mi nelíbila, takže spolupracovat nebudu a basta. Diagnoza opožděný vývoj jen na základě toho, že jsem nechtěla dělat to, co mi řekli. I tohle dokáže odborník.

konik_mischel
28. zář 2016

ahoj, moc nechápu proč, když jsi byla u dr, ta ti řekla co a jak, poslala tě na další vyšetření a řekla co máš s malou cvičit se informuješ na koníkovi. Je tu sice mnoho maminek a netvrdím, že hloupých, ale moc doktorů a odborníků takových kvalit aby podle pár řádek popisu mohly určit diagnózu a ideálně na dálku poradit ať s dítětem necvičíš tu podle mě nenajdeš. Pokud nevěříš té doktorce, kde jste byli, zeptej se na názor nějakého jiného lékaře, na rehabilitaci ti k tomu něco řekli? A dětská dr ti řekla co? A Vojtovka není jen pro děti těžce postižené nebo po obrně, ale velmi účinná metoda při problémech s pohybovým aparátem. Chápu, že cvičit s dítětem něco, co mu není příjemné ( ono to nebolí, ale jdete někam proti jeho vůli, táhne to...) a pláče vás stresuje a pláčete taky, ale věřte mi, že pokud vaše dítě Vojtovku potřebuje, naplakalo by se daleko více a vy s ním až bude starší nebo dospělý a bude mít např. bolesti nebo problémy s chůzí, zády atd... Jako děcko jsem měla nosit klapku na oku, nechtěla jsem, děti se posmívali a rodiče nebyli důslední- výsledek? Jsem na jedno oko téměř slepá a i kdybych svému dítěti měla dávat na zadek pokaždé, když pomůcku nebo cvičení nebude chtít, udělám to, protože ty následky jsou daleko horší. Pokud Vaše dítě preferuje jednu stranu, smotejte látkovou plenku, udělejte váleček a na tu stranu, kam se otáčí mu dejte těsně vedle hlavičky tu plenku, neumožní mu to otáčet se na danou stranu a bude se více točit na tu druhou.

lajla
28. zář 2016

Moje druhá začla lozit až v roce, chodit v 18 měsících...bylo to před 5 lety.. je to pohodové flegmaticke dítě, je po manželovi taky byl pomalejší a jak to všechno dohnal😂
Že by se to před 5 lety neresilo, nebo co se stalo???

merope
28. zář 2016

Já mám jiný příklad - dítě vypadalo opožděně, doktorka nikam neposlala, až příbuzná říkala, že se jí to fakt nezdá a že se to má řešit. Protože dělá s postiženými, byl tam spíše pocit, že "vidí trávu růst", ale ok, po nějaké chvíli se tedy vzalo kolečko přes neurologa - rehabky a tak. Výsledek? Kdyby se to řešilo o půl roku dřív, mohla být holka v pohodě, takto je prostě motoricky výrazně pozadu a nejspíše už vždycky bude pomalejší a motoricky nešikovná, protože jsou věci, které se už nedoženou.

Proto pediatři vše raději řeší rovnou a všichni radši cvičí a "blbnou" - protože cvičit zbytečně není takový průšvih jako necvičit vůbec.

A pediatři fakt často špatně poznají, co je ok a co není - ale neurolog či rehabilitační by měli vědět. Ségru taky takhle honili - ale než dostali termín, tak malý všechno snadno dohnal, ale on jen "prohazoval", co by kdy měl umět a u paní doktorky tak nějak odmítal "spolupracovat". Takže u pediatra vím, že často posílají preventivně a zbytečně, ale že by neurolog jen tak říkal, že hodnoty jsou hraniční?

Jinak jsem úplně nepochopila, co přesně je problém - ale pokud ve 4 měsících nedrží sama hlavičku, tak bych úplně klidná nebyla.

kajalka
28. zář 2016

@astyna Můžeš mi osvětlit, jak letadlo vyhnalo tvého syna kupředu?
http://www.tribune.cz/clanek/23109-co-narusuje-...
Dítě videli ještě další 2 odborníci a provedli vyšetření.

astyna
28. zář 2016

@kajalka

řeknu to takhle: zkus to a uvidíš sama 😉 je to náramně těžký cvik ..

tohle ale syn nedělal: čímž se bude zaklánět ještě víc a mnohdy i přepadat z bříška na záda, což je nežádoucí. " takže tím se odlišuje správné letadlo, od špatného, žádný luk nedělal. Pokud ti jde o toto.