Jsem v koncích. Poradíte?
Holky jdu za vámi pro radu, nebo útěchu.... Sama nevím. Jsem v koncích. Jelikož je teď situace jaká je, tak jsme se rozhodli, že zkusíme odplinkovat. Dceři je 2,5r. Je to cca 4-5 dní. Celkem se daří. 2 dny bez nehody. Sice si neřekne, ale už jsme vypozorovali kdy to asi tak bude a posazujeme a vychází to. Ťuk ťuk.
Problém nastal ale v tom, že dcerka má rok psychicky blok z kakani, protože měla hrozně poraněný zadeček a bojí se kadit. To už se taky zlepšilo. Za těch pár dní se i sama vykadi na nočník. Opět tedy musíme vypozorovat a také se daří. Teď k tomu problému. Večer když Lillynku vykoupu, tak dám do postýlky, aby se podívala před spaním na pohádku,to je cca kolek 18:30. Ve 20hodin jdu zkontrolovat, dát mlíčko, pohádku vypínám a pouštím mluvenou (to děláme ne z lenosti, ale prostě od nás číst nechce) a do 10 minut spí. Teda ale s tím odplenkovani začala dělat to, že za tu pohádku mi stačí 2x-3x opatlat postýlku, povlečení i sebe (pouziju smajlík místo slova) 💩. Nevím kde to bere, protože teď třeba měla plinu suchou a čistou (na noc stále dáváme) a stejně to 💩 někde prostě rozmazala. Kde to vzala netuším.
Máte s tím někdo zkušenost, proč to děti dělají? Jak tomu předejít nebo zabránit? Děkuji a omlouvám se za sloh
@miba10 - mno...a co když je to žárlení? Dívala jsem se na věk dětí - jsou dost blízko od sebe...co když prostě si tím matláním trošku vynucuje pozornost? Ví, že máma přijde, uklidí, zvedne, umeje, atd...Má ,,mámu" zase chvíli pro sebe...Jsme s bráchou od sebe 13 měsíců a dodnes mi zatrne, když si vybavím např. situaci, že jeho táta zvedá za krk, do náručí a mě už ne, že už jsem velká...máma říkávala, že jsem se i začala pak víc počůrávat, nebo v noci budit a chtít čaj, nebo tak...ale že to zatrhla - jak..k tomu se nebudu vyjadřovat...zkus...třeba nějaké krásné povlečení, co by se jí mohlo líbit, nebo spodárky...a zkus ,,obchod" - dáme, když se v noci nepokakáš....nebo nějaké obrázky, nálepky - mít místo, prostor, kam se bude lepit..sklo, nebo sešit - za vyčůrání do nočníku jednu, za bobek do nočníku dvě.....
Třeba má zafixováno, že pokaděný mimino se musí vzít do náručí, položit, umýt...a prostě se nenechá smradlavý ležet v postýlce...a čím víc smradu, tím dřív někdo přijde..Nevím...A nebo nejde, že by se večer věnoval miminku chvilku, než malá usne někdo jiný? A ty bys byla s malou?? Obě děti jsou malé...A i to ,,velké" je pořád malé - svým způsobem..
Mliko, jsme davali do 3 let do postylky 😉 a ted k tomu tematu, nas starsi to delal taky kdyz jsme ho dali spat a jemu se nechtelo a v postylce se nudil... Nemusi to byt stejne, ale zkus trochu zkratit pobyt v postylce pred spanim. Mel obdobi kdy usinal az kolem devate, ale davali jsme jo spat v 8.. Neslo by treba tu prcni pohadku pustit v obyvaku a pak az presun do loznice? Pevne nervy a at brzy problem vyresite 🍀
@hancazivocich no jelikož děti spí na preskacku, tak se jim na preskacku věnuji. Ano třeba ráno jsou vzhůru oba, ale ne dcerka vstane, tak si o starám malého a ten už mě pak "nepotřebuje". Hraje si, brebenti, stoupá si a už i trénuje první kroky. Ale je v ohradce, takže se nemá jak zranit atd. Takže když se cdera vzbudí tak se plně venuji jí. Dáme si spolu čaj a snídani, jdeme si hrát, stavíme stavebnice, prohlížím knížky nebo teď aktuálně hrajeme na ukulele. Když jde malý spát tak ji vysvětlím že brasku nakrmime, prebalim a půjde spinkat a budeme pokračovat třeba ve hře, ale že třeba půjdeme na pískoviště nebo houpačku (máme to na zahradě). Sama přinese plinku pro bráchu, odnese špinavou do koše a jde se mnou dát bráchu do postýlky. Syn většinou usíná sám. Takže není třeba být u něj. To se stane tak 1 za 14 dní,ze potřebuje aby u něj někdo byl. Max chodím zkontrolovat.
Pak jsem tedy zase jen pro ni. Pak jde přes poledne si zdrimnout, to se zase budí syn, takže když ona spí tak se věnuji jemu. A když se vzbudí, tak se zase věnuji jí a syna pak dávám ještě na jeden krátký spánek odpoledne, takže se to opakuje. Snažím se jim věnovat jak můžu. Asi to není úplně ideální,ale takhle se mi to zatím s nimi osvědčilo. K večeru si hraju s oběma. Dcera chce kolikrát i k bráchovi do ohrádky a hraje si s jim sama nebo tam jsem s nima já nebo taťka. Jinak jak se ptáš zda byc se o malého mohl postarat někdo jiný a já abych byla s dcerou než usne.... No teď pokud je přítel doma, když je karantena, tak to jde. Ale jinak dělá na směny a 14 dní jsme s nimi večer doma sama, takže to moc proveditelné není. Jinak malá usíná sama. Uspavani nevyzaduje už někde od roku.
@vercy88 to jsme zkoušeli, ale jak říkám. Ona si vezme věci a prostě se dozaduje nahoru do svého království. Ale s tím časem na tom něco bude. Dnes jsme byli celé odpoledne venku, řádila jak černá ruka. Domu jsme se dostali až v 18:30 a nahoru šla skoro v 19:30. Má půl hodky pohádku, pak jsem to vypila, pustila mluvenou a ve 20:30 spala. Žádné patlani, žádné prevlekani, mytí atd.
Zníš celkem rozumně (prvně jsem si říkala, proč je někde tak malý dítě zavřený s pohádkou tak dlouho, ale tys to neměla moc jak udělat) - prostě si to zkus přenastavit co nejvíc tak, ať není sama takovou dobu, pak má jednak čas provádět lumpárny a druhak se asi cítí odstrčená a strhává na sebe pozornost. Pusťte si společně pohádku délky večerníčku (10 minut), oba je okoupej, jí třeba pusť mluvenou pohádku a uspi syna. Nebo je měj v jedné místnosti a tiše čti. Mít hodinu a půl dvouleté dítě samo jen někde s obrazovkou mi nepřipadá vůbec moudré. Dneska opatlá postýlku, zítra po ní poleze a rozbije si hlavu. 🤷♀️Jinak proti tomu sundávání plíny mě ještě napadlo - některé overaly mají zapínání na zádech, to by si nemusela sundat, ne? 😝 A nebo na ty plenkové kalhotky, co jí dáváš, nacvakat ty svrchňáky - pohledej si "svrchní kalhotky na plenky", třeba Anavy jsou na cvočky. A důrazně bych ji vysvětlila, že tohle se nedělá, je to škaredé, přidá ti to práci a nemůžeš si pak s ní hrát, ale musíš čistit postýlku a ona s tebou. Aby viděla, že čisté povlečení nepadá z nebe, ale tebe to stojí čas a opravdu to není hezké. Podle mě volá po pozornosti a tohle jí zrovna připadá legrační, bohužel no. Snad to brzo přejde. 🤷♀️
@prejeta_zaba jo nějak to budeme muset zkusit udělat jinak. Ono teď je to i náročné v tom, že na ni nedostanu roušku a nikam se moc nedostaneme. Doma to má prosmejdene a nudí se.
Jinak k tomu co píšeš... Hlavu si nerobije. Ta má sisku jak Terminátor 😂 ne joke, už si z toho dělám srandu. Tu postýlku nám preletela už v lednu pěkně strmhlav. Boule jak blázen ale dobrý. Jinak chápu co si tím myslela.
Z toho patlani srandu nemá, ona se tomu ani nesmala když jsme na to přišli.
Věř že se jí snažíme věnovat jak můžeme. Ale asi to nějak nestačí 😔
Každopádně po těch svrchnakach se podívám.
Děkuji

@nnnadja na to já taky kašlu 😂😉 jinak ukazujeme a vysvetlujeme. Ono ani tak nejde o ten nočník ale spíš o to patlani 💩po postýlce. Ale dneska zatím nic, takže super.