Kde necháváte malé přes den?
Malé je dnes přesně osm měsíců a já jdu s dotazem za maminami s dětmi podobného věku, kde mají děcko přes den. My nemáme moc "baby friendly" byt a ani nejde extra uzpůsobit, tak to řeším tak, že střídám ohrádku (cestovní od Gmini), pěnové puzzle na koberci (kde ale nemůže být bez dozoru,tak je tam max.dvě hodiny denně), na spaní přes den houpátko, někdy dám i do vysoké židle na kratši dobu (třeba když vařím, aby mě viděla)...no a teď v létě mnoho času tráví v kočárku, jezdím s ní denně 10-13 km. Co myslíte, je to tak ok? Uvítám vaše zkušenosti.
v tomhle věku byl malý taky nejvíc doma na pěnových puzzle, jinak venku v kočáru nebo venku na dece.ted čekám druhé a budu mít na doma cestovní postýlku a šátek takže počítám že bude hodně v šátku, pokud se mu to bude líbit.
nasi je 7,5m, jeste neleze/nesedi...ale pres den je bud na rozlozeny sedacce + zabrany proti padu, nebo ma na zemi plac tak 1,5x2,5m slozeny z puzzle a na tom deky. Spat ji davam do postylky a lehatko pouzivam minimalne, tak pul hodky denne, nekdy vubec...v zidli zatim byt nechce. V kocaru zatim v hluboky korbe, nejcasteji na brise a cumi 🙂
@zmrzlinka ono to u nas moc nejde, budeme se stehovat,tak to snad tady nejak doklepeme...zaklad jsem udelala,obalila jsem rohy,zrusila ubrusy apod. A hlavne mala uz leze, neni na jednom miste, za minutu preleze treba 3 metry
@mr_falko pokud neleze,je to jeste ok, nase leze pozadu strasne rychle:D asi bych musela zit v holem byte bez nabytku,aby se ji nix nestalo
A taky jak se porad prevaluje ze zad na bricho a zpet, mam strach,ze se o zem uhodi do hlavy
@arwen_arina tak ona uz peruje, a kdyz pred ni dam hracku tak udela takovej priskok, takze ji davam tak 2 tydny, nez zacne.....pak zacneme uklizet veci nahoru a nechame ji proste na lezeni celej byt...
@mr_falko jj presne...akorat ze leze dozadu:D ja se prave bojim, jak to mam udelat, mam tam dlazbu a lino, nabytek...neumim si to moc predstavit:(
@arwen_arina mam teda starsi uz deti, ale nikdy jsem neobalovala rohy, nemela zaterasy (krom schodu) a kluci byli vesmes na sedacce nebo na zemi. Hlavne u starsiho jsem zjistila, ze cim vic jsem mu delala bezpecny domov, tim vic na to dojizdel nekde jinde, navsteva, u babicek. Mame doma krb, v zime jede nonstop a sahl na nej jen jednou, kdyz byl starsi.
At to zni vselijak, dite se potrebuje tak otrkat.. Zabezpecit tak, at na sebe nestrhne ubrus s vystavenymi vecmi, nespolkne male casti a jinak rikat, pozor, au, bum.. ty deti si to dost rychle zapamatuji.)
@arwen_arina musis asi pocitat s tim, ze se parkrat omlati nez prijde na to, ze to boli 🙂 dlazba je blba, no...holt tam dej zabranu aby tam nesla...v kuchyni mame taky dlazbu
@mr_falko my ji bohuzel mame skoro vsude:( proste sto dvacet let stary barak:(
Pokud jde o nábytek v bytě, a nejsou to vyloženě skleněné vitríny, tolik bych se toho nebála - obě moje děti se plácali hned a všude, občas nějaká modřina, ale zase brzy začali být "opatrnější", myslím, že není na škodu když se tak trochu "otlučou" - rozhodně je od toho do života neuchráníme😉
@kami1984 jj na tom asi neco bude🙂)
@arwen_arina nesmis se toho tolik bat, proste se otluce, no
A hlavne deti jsou strasne gumove🙂)) Kolikrat jsem cekala jekot, rev, udelali oba kotrmelce a byli jak zaby a posbirali ruce, nohy a zase do toho vrtali🙂))
@arwen_arina Na dlažbu hoď kusovej koberec, taky ji máme kromě ložnice všude a prostě to pořeším takhle.
ježiši...co je jako "baby friendly" byt? normálně dítě leze všude... stejně se to musí naučit...zacházet s věcma, neublížit si něčím potenciálně nebzepečným (nemyslim třeba kudlu, ale ublížit si může fakt skoro vším:D) já to vidim tak, že ttřeba dítě chce prostě zkoumat, a když mu tu věc odepřeš, tak ji pořád chce zkoumat, nedá si pokoj. ale když ti třeba leze jeden čas do kytek, tak holt hlídáš kytky, ale časem pochopí, že je nemá jíst, tahat za ně atd a už kolem nich leze úplně bez zájmu;) jako každý dítě je v tomhle trochu jiný, ale v zásadě jo. já nevydržela a nakonec dala z dosahu všecky kytky, ale třeba u báby je kytek mrtě a už si jich moc nevšímá. nebo chce tahat, tak mu řeknu, že ne a už docela ví.
no a byty bez koberců sou na hovno, to je jasný. tak můžete leda pořídit nějakej velkej zátěžák, ale to už asi nemá cenu, pokud se budete stěhovat.🙂
víš co je pro dítě nejnebezpečnější?:D strach matky...
jako každý dítě prostě padá, když se učí stát, chodit atd. to je normální a to dítě se nezabije, pokud ti vyloženě nespadne z vysoký postele atd.
nebo syn pořád lez do různejch šuplíků.. ze začátku sem trnula, aby si nepřivřel ruce...no samozřejmě že párkrát přivřel, trochu řval, ale teď už zvládá různý šuplíky bez ublížení :D - ku škodě matky, protože má neustále rozházený věci po bytě:D
@arwen_arina Malá má 7 měsíců a aktivně leze. Má na zemi puzzle, ale na tom vydrží tak 5min, pak lozí všude. Monitoruju ji, ale rozhodně jí nesedím za zadkem, musí přijít i trochu sama na to, jak věci fungují. Včera jsem si dělala čaj a přivřela si prsty do šuplíku, dneska už k němu nešla. Nejde žít v pěnové bublině...
jinak jsem si to přečetla ještě jednou, a jako nevim, nechci soudit, ale já bych si myslela, že děcku možná dáváš málo příležitostí líst. 2 hodiny v kočárku, 2 hodiny na puzzlích, trochu ve stoličce, v houpátku (btw proč? to je teda nicmoc na páteř - nebo myslíš hojdavak nebo tak něco?) a ještě ohrádka... to dítě potřebuje hlavně líst, aby se nasvalilo...
moje dítě by teda ani nebylo nadšený z toho, že už leze a já mu pořád taklhe moc vytyčuju prostor, kde bejt.
Zajisti schody a dej z dosahu chemikálie a sklo, jinak to neřeš. Dcera lezla všude, všechno hrabala, sem tam na sebe něco shodila, pak když stála padala, sem tam se praštila, přivřela si ruku... normálka, udělala to 1-2x, pak už věděla, jak to nedělat. Ochranu na rohy a podobný vychytávky jsem neměla a přežili jsme všichni bez úhony. Dítě jsem měla na očích, ale nestála jsem mu za zadkem, musej zkoumat a přijít si na to samy. 🙂
Eh, Elle bude za 9 dní 8 měsíců. Sedí i leze, stoupá si. A nechávám jí teda všude a prozkoumávat co chce. Jediný co zakazuju je kramařit boty v chodbě a olizovat je😂 Máme doma plovoucí podlahu, v koupelně dlaždice. Jakmile se uměla přetáčet, šla z gauče na zem na deku. Brzo se ale začala pohybovat mimo deku.Chápu, že dlaždice jsou opravdu tvrdý, ale nevím, proč by se neměla pohybovat po lině. Proč nemůže být na puzzlích? Co to znamená, že nemůže být bez dozoru? Neříkám jít spát do vedlejší místnosti a nechat ji tam, ale běžně jsem něco dělala tak, že na ní vidím a neseděla jsem u ní jak přikovaná. Asi žádný byt není 100% baby friendly, ale my jsme si řekli, že nějaká přehnaná péče vlastně škodí. Pouze jsme zaslepili zásuvky a na šuplících v obýváku vymontovali kovové úchytky, protože byly opravdu ostré. Možná koupíme kryty na rohy na konferenční stolek a tím končíme. Přijde mi, že tvá dcera má docela málo pohybu. To by mě Ellinka pěkně vyřvala🙂
@yipee je krasna🙂 nase jeste nesedi,leze jen dozadu:D na puzzlich byt muze,ale hned odleze...porad se boucha do hlavy,jeste zdaleka neni takhle pohybliva jako nase,mela dlouho trminky.
Moje obě děti byli od malinká na zemi.bud na hrací desce,jakmile se z ní dostali,tak prostě kdekoliv.podlaha je studená,ale nemyslím,že by z toho děti nastydlý,když jsou oblečené...navíc i chodící dítě si sedá na zem a hraje si tam,nebo tam leží a fakt mu nevysvětlila,že si má sednout na koberec,když se mu líbí třeba na dlažbě😂
Mam stejne starou dceru (zitra 8 mesicu), vsude plovoucku. Leze, plazi se, stoupa si k nabytku, splha po mne. V obyvaku ma velke puzzle mezi gaucem a tv stenou (z te jsem sundala serepeticky dnes), ma tak svuj koutek a tam travi nejvic casu, hrajeme si na nich atd, v zidlicce je jen na jidlo a v kocarku venku. Nesedim u ni porad, odbiham, tak leze za mnou, "pomaha" mi v kuchyni. Jen na ni davam pozor, jelikoz se stavi ke vsemu a nedrzi jeste stabilitu, tak aby si neublizila nejak moc pri padu. Chystame se koupit ochranu na rohy a zabranu mezi kuchyni a chodbou, aby mi pri vareni nelozila po celem byte (plus mame psa, za kterym leze a nenechavam je spolu bez dozoru), a jeste jsme zaslepili zasuvky a zaslepime urcity supliky a dvirka, kde mam napr chemicke prostredky. Jinak se vic ochranit ani neda, zkoumat svet musi, chce si vse osahat, vyzkouset, otlucena je, kazdy den se uhodi, ale to k tomu patri.
@arwen_arina Jen ji nech na zemi. Obalovat rohy je nesmysl - dítě si brzo (po pár ťuknutích do hlavy) zvykne, kde se nacházejí a naučí se, kterým místům se vyhýbat a kde si dávat pozor. 3 metry za minutu není ještě žádnej zásadní pohyb - za chvilku přeleze za minutu celej byt. 🙂 Prostě nemůžeš být pořád dítěti za zadkem - jen mu vymez bezpečnej prostor a nech ho objevovat. U nás fungovala cestovní postýlka jako ohrádka, když jsem potřebovala odejít do jiné místnosti), hrací deka, když se ještě nepohybovaly a pak děti lezly volně na zemi v obýváku. V bytě (se starším) jsme měli koberec, teď máme vinyl, který není kdoví jak teplý a dítě (ani já) nemá problém.
@soleilll ok,to zni rozumne, zkusim🙂 my mame takovou tu cestovni ohradku/postylku,proste do ctverce🙂 je v ni spokojena, po pohybu moc neprahne,je po tatovi:D ale vim,ze lezt potrebuje...puzzliky mame taky u me v pokoji,davam ji na ne casto,ale dnes jsem ji nechala lezt na linu a zatim ok...vsem dekuji za rady🙂
@aletheia krasna a sikovna🙂 to moje je zatim placka🙂 leze jen dozadu a ani nesedi

Nechapu....kde budeš davat dítě az bude chodit?Moje dcera je na zemi
...vsechno s čím by si mohla ublížit je pryc.