Kdy nastřihávat uzdičku kvůli mluvení?

ladyhacek
7. únor 2017

Dobrý den syn bud mít dva roky - dlouho se nenaučil říkat něoc nového - ale ,,mluví´´. Nikdy nemluvil ,,hatmatilkou´´ rovnou začal brblat > brmbrm, mama, táta, ham, teď říká cca 30-40 slov? máma, mámo, mamů, táta, tatí, kde je, já chci, šiši (čistý), tady, není, ne ... a nějaké zvuk zvířat či pár dalších výrazů (nechci to vše vypisovat) Já jsem spokojená.
Myslím si, že když něco umí tak na zbytek si musíme jen počkat - vše má svůj čas.

Nicméně mě včera nahlodala moje mamka (a náseldně i tchýně-i když ta myslí, že je vše OK) . Zda když mluví takto málo zda jsem nebyla u DR jeslti není potřeba nastřihnou uzdičku. Že mému stejdovi to nastříhavali (takže to je v rodině)
A pak následně přišla tchýně a bavili sjem se a manželovi jí také nastříhavali.

Máte s tím zkušenosti? Jak zjistím zda je zapotřebí jí k DR a kdy?
Máme ještě čas, že?

Všem děkuji za vaše zkušenosti

senta_sofia
7. únor 2017

@ladyhacek keby ju mal kratku,zrejme by si to pediater vsimol,ja by som to neriesila,ono aj ked to neboli,je to pre dieta tak trochu stres,ze ho drzi a sparaju mu v puse. Moj starsi ju mal strihanu ako mimco a ked sme boli na logopedii, tak logopedicka povedala,ze ona by ju dala strihnut,ostala prekapena,ze ju uz strihanu mal. Mladsi od zaciatku hovori ovela cistejsie,aj mnohe hlasky,ktore bolo treba starsieho ucit,cize podla mna je to velmi individualne a urcite ma aj tvoj syn cas.

victress
7. únor 2017

ve dvou letech je ještě spousta času, mluvení bych řešila až před nástupem do školy, ale stejně na 5leté prohlídce by ti měl pediatr při kontrole řeči dítěte říct, zda vás pošle na logopedii a oni doporučí nastřihnout nebo ne, záleží, jestli bude umět říkat R, Ř, atd. zrovna řešíme to samé, tak jsem zvědavá, co napíší ostatní...

lasenkalasenka
7. únor 2017

Syn mluvil hůř a lékaři mu pořád dávali čas. Že je kluk a že se to naučí a že to dožene ve školce a podobně. Jenomže jej nastoupil do školky a pořád žádná změna. Najednou ve čtyřech letech strašný problém že nemluví. Všelijaká vyšetření, obvodní nám řekla, že uzdičku má v pořádku .... nastal kolotoč neurologie, psychologie, logopedie .... žádný účinek .... pak nám doporučili specializované ORL, kde nám paní doktorka řekla, že má tak přirostlou uzdičku, že se nediví, že nemůže chudák mluvit. Po téhle zkušenosti bych už na nic nečekala, čím dřív zjistí, že by to měl mít přirostlé, tím dřív půjde na zákrok, který si nebude pamatovat. Syn už byl docela velký a špatně to nesl. Není na co čekat. Zjištění nebolí, jen se mu-jí podívají do pusinky, žádné dlouhé vyšetřování! Mluvení by se nemělo odkládat! Pokud samozřejmě nenajdou žádný důvod, že hůře mluví, čekat na období školky a šup na logo. Nám to zanedbali a teď to chudák dohání, jak může. Na kotrolu bych zašla, nic tím nezkazíte.