icon

Kdy se miminko odvážilo od vás vzdálit na víc než 2 m?

janule1940
28. čer 2015

Chci se zeptat maminek už větších dětí kdy se vaše miminko odvazilo od vas vzdálit na víc než třeba dva metry?mam 7 měsíční holčičku.cerstve zacala lézt a zajímá mě,kdy zacne trochu objevovat sama svět. Je na me hodně fixovana,musím říct,ze doteď to bylo celkem utrpeni(slovo utrpeni berte a rezervou, mateřství miluju,jen to někdy unavovalo).nemohla jsem sama ani na záchod.hodne jsem ji nosila na rukou,ale pokud jsem kousek od ni,hraje si hezky i sama.ale uklidit nebo uvařit,to u nás zatím neexistuje. Zajímá me i to,jak dlouho miminku trva,než opravdu hezky,rychle leze.zatim je to takové nejisté,je vidět,jak se soustředí,aby nepopletla nohy a ruce. Takže maminky malých závislácku,kdy se vám trochu ulevilo a mimi začlo byt odvážnější k samostatne akci?

lv
28. čer 2015

obvykle právě tímto končí období "klidu" - kdy lze miminko položit a najdeš ho na stejném místě - až začne objevovat, přijdou pády, do pusy co nesmí, zaseknutí na/pod/za čímkoliv..každopádně holky do týdne byly tryskové, jak se naučily lézt.
/Na wc už sama nepůjdeš 🙂, vařím a uklízím, neb jinak bychom shnili a pošli hlady/

xdany
28. čer 2015

Teodor se do jiné místnosti odvážil asi tak 5 měsíců poté, co začal lízt (v tý době už chodil) 😀

zo_ja
28. čer 2015

Ve 3 měsících kamkoli pryč i do zimy a do tmy 😀 jiných místností a chodeb. Prý si prvně dítě tvoří fixaci na mateřskou osobu, aby až se začne pohybovat se jí drželo... Ha ha, o tomhle dítku to neplatilo nikdy.
Ale obv. děti mají v 7 měs. separační krizi a teprv se začnou matky držet jaki klíště, takže to je úplně normální a vývoj zcela v pořádku.
Ale dopřej jí, to ber ji s sebou, nebo na ni aspoň mluv. Nenaplněná potřeba vede k úzkosti a ještě větší fixaci než když má jistotu.

janule1940
autor
28. čer 2015

@lv já samozřejmě taky vařím a uklizim,ale buď to musím stihnout,když malá spí,nebo pak za stále asistence jeji.musi byt na rukou,někdy chvilinku vydrží v sedacce.jinak zase tím,ze jsme porad spolu,už mi docela dobře rozumi a respektuje.napr.kdyz řeknu "ne,do pusinky ne",tak poslechne a neda do pusinky nebo vynda.kdyz zákazu na něco sahat,tak nesahne,snad tím budeme mít to objevovaci období trochu snazší.

miskatrp
28. čer 2015

Je děvčata tak moje Lily 9mes.si prolejza celý byt já jsem v kuchyni a ona si leze do koupelny tam mi výtrusů prádlo 🙂 pak si jde k hračkám do obývali ale jak vidí že dávám nádobí do myčky tak už je u me 😉 sice také za mnou občas leze tam kam jdu tam jde i ona ale naučila sem ji být trochu samostatná pro své i její dobro.jestli mi rozumite.no každy cipisek je originál no.

janule1940
autor
3. črc 2015

Moc děkuju všem za reakce. Dcerka pokračuje v zdokonalování lezení, ale moc se jí tedy nic objevovat nechce. Taky po Vás vaše děti pořád šplhaly?V podstatě se její závislost na mě jen přetransformovala. Dřív jsem bez ní nemohla udělat ani krok, nyní nemůžu taky udělat ani krok bez ní a k tomu po mě pořád šplhá. Pokud si sednu na gauč, tak se snaží dostat za mnou a stoupá si, což moc nechci, raději, ať si aspoň měsíc proleze. Když si sednu na zem , tak to začne - leze po mě, přelézá mě, drží mě za oblečení a snaží se na mě vyšplhat, opírá se o mě a dělá různé cviky - pruží na kolínkách, kleká, vstává, dělá "medvěda". Jsem už samá modřina a ona bude za chvíli taky, protože se to samozřejmě bez pádů neobjede.Když od ní vstanu, spustí pláč a nepřestane, dokud ji nezvednu do náruče a neutiším (ale nikdy jsem nevydržela déle, než pár minut, na to já nemám, nechávat miminko plakat). Jakou s tím máte zkušenost vy?snažím se jí motivovat, aby celý den jen nešplhala po mě, ale více lezla a hrála si, takže se jí posunuju, aby ke mě musela dolézt nebo jí kladu do cesty hračky. Ale je to stejně na palici, jako to bylo dřív, když jsem ji pořád musela s sebou všude nosit. Opět jediná šance, kdy uvařit nebu uklidit je, když spí, což je tak 2 hodiny za den celkem. Máte podobnou zkušenost?Jak jste " naučily" vaše děti trochu samostatnosti a nebylo to vyplakáním?