Jak učinkovitě procvičovat Ř u dětí? Inspirace pro logopedii.
Prosím, máte nějaká cvičení, jak trénovat dětmi Ř? Dcera jinak vše umí krásně, ale Ř nám nejde. Tak hledám další inspiraci, jak trénovat. Teď ji bude 5. Děkuji
@nazka v tom případě bych raději doma nic nezkoušela, a nechala si napsat žádanku na logopedii at si ji poslechne a ať ji hlavně nenaučíte vyslovovat špatně. My šli na logopedii s tím, že neumí K a Ř a nakonec z toho bylo i L. A pokud ji to naučíte špatně, tak se to pak opravdu těžko přeučuje
Přední zuby na sebe, naspulit pusu a potichu říkat trida, krida atd... ono to ř to udělá samo...
Přímo písmeno bych sama doma necvičila, ale můžete dělat různé cviky na procvičení pusy a jazyka. Logopedka, kterou jsme navštěvovaly, říkala, že většina problémů vychází ze špatné oromotoriky. Takže různě olizovat rty, vyplazovat jazyk, dělat z něj ruličku, foukat, pískat - cviky někde najdeš a děti to baví.
Hlavně nic necvičit samodomo po internetu. Jak to nacvičíte špatně, horko těžko se to přeučuje. Prostě začněte chodit na logopedii a logoped ví jak to má to dítě naučit správně a tou cestou, aby to to dítě bavilo.
@nazka tak já teda neřešila logopeda 🤷 Koukla na net a s dcerou procvičovala R i Ř. R umělá ve 4,5 a Ř teda později, kolem pátého roku, vypadly ji přední zoubky, tak ji to nešlo tak rychle. Akorát si šlapala od mala na jazyk, což je zlozvyk a to už jsem řešila odborně.
Já se učila říkat Ř taky v těch pěti letech na logopedii a dělala jsem to třeba takto - vycenit zuby a říkat do toho Ž, ono z toho Ř tak nějak vznikne... aspoň co si těch skoro 30 let zpátky pamatuji...
Ahoj, jsem logopedka a moc prosím, doma nic nezkoušejte. To muže nadelat víc paseky než užitku. Nechte si poradit odbornicí 😊
Chodime se synem na logopedii ke klinicke logopedce. Konzultovala jsem s ni vyvoj dcerky, ktera taky v 5-ti letech mluvila krasne, jen Ř neumela. Logopedka rikala, ze na Ř ma minimalne do 6-ti let cas. Tak jsme tomu nechali volny prubeh a pred 6-tym rokem ji Ř samo od sebe naskocilo bez jakychkoli cviceni 🙂
Nespěchej. Na ř má ještě čas. Pokud mluví jinak dobře, skočí to samo. Ř se trénuje přes R, ale na rady od laiků bez toho, abys měla jistotu, že má ostatní písmenka správně, bych se vyprdla, protože jí můžeš akorát zafixovat špatně to ostatní. Pokud chceš, objednej se na logopedii, jinak jí dej čas, Ř v pěti letech fakt ještě umět nemusí.
@nazka ano jde, ja se jako mala tak naucila rackovat, nastesti se mi ti behem puberty povedlo pretrenovat ze uz to neni skoro poznat. Sama bych deti neucila, dcera zacala chodit ve 4 letech a syn ve 3,5letech na logopedii. Do 5 let uz mluvily krasne, ale chce to trenovat kazdy den. 🙂
@bazarekprodeti dobre, děkuji moc za zkušenost a radu 🙂

a chodíte na logopedii?