Má tu nějaká maminka roční dítě, které váží 15 kg?
Je tu nějaká mamina která má roční dítě a váží 15kg??? malej tolik váží,... jídlo moc nejí... ale prso pije celou noc.... nerada jsem ho nechala brečet...ale takhle už to dál nejde
@amrash velkou váhu u prcka ajurka neřešit a malou váhu u prcka od veruska007 - to je problém?
Pokud je dítě zdravé tak méně je více....roční dítě se 78cm a 15kg prostě je extrem a je fajn, že alespon ted to mamča řeší. umíš si představit tu zátěž na výšku? páteř, klouby, a nesrovná se to samo během tří měsíců...právě v tomhle věku se začíná "zadělávat" na obezitu, může to být zdravotní problém, ale to já neposoudím.
@ajurka - hlavně něco podnikni. držím palce. ano, je to hodně. je to nadváha.
Pediatr na to co?
a @ajurka prosím, napiš, co malý jí....kdy, kolik. co přesně. protože tohle z kojení nebude. si myslím.
@berenika39 Tak to sorry, ale nechápu, proč by se měla řešit jen "nadváha" a ne "podváha". Jakékoliv vybočení z průměru není úplně dobré. Píšeš, že si dítě zadělává na problémy... jenže to není jako u dospělých, třeba čtyřicítek, což? Takové dítě se přece vyvíjí, roste, má čím dál tím více pohybových aktivit a je velká pravděpodobnost, že se za pár měsíců úplně váhově srovná s vrstevníky!!! Proto jsem také uváděla zkušenosti se synem, kdy se právě tady některé maminy divily, kolik že to váží v 1 roce 😀
@berenika39 Náš syn měl v 1 roce 82cm a 15kg. Dnes má skoro 3 roky a má 17kg a 106cm. V jednom roce byl kulatý jako malý Buddha, dneska je to osvalý štramák, festovní a sportuje moc rád, běhá, jezdí na dětském kole apod. Je venku i 5hod denně a hýbe se. Nemusí to vždy znamenat alarm 🙂
@ajurka mrkni co píšu výše.. 😉
@amrash Můj názor je ten, že nižší váha, pod kontorlou pediatra a bez závažných zdravotních problémů je lepší, než nadváha, oplácanost, špeky a rizika s tím spojená. Nemá cenu si namlouvat, že by to bylo dobře pro budoucnost dítěte.
Obezita ohrožuje naší populaci, ne, ani to, že "někdo umí svá kila nosit" neznamená, že by to neohrožovalo naše zdraví. Ohrožuje.
A víc, než nižší váha, která není spojená se zdravotními problémy.
Tukové buňky se tvoří jen určitou část našeho života. A my pak jen řešíme, jak se jich zbavit a nejde nám to.
Tak proč tomu napomáhat v roce dítěte.
Si myslím já. A netvrdím, že je to dogma.
Silnější lidé budou kopat za to, že "15kg roční dítě to vyběhá" a že 16kg prvňáček je průšvih. Ale ono to je obráceně......
@latkovkybrno já vím, nemusí, ale může, a to riziko je dost velké. přeci nebudu psát, že je to v pohodě, když si myslím, že na 78cm je 15kg ok🙂)). nevím, co malý od ajurka jí mimo noc, ale kojení tohle neudělá - to noční...jen noční....
@amrash no ale ty sama pises, ze by si 15 kg v roce neresila, ale podvahu by si resila.. Resit se ma oboje.. u podvahy dost zavisi na rodicich, muj synovec mel 20 kg tak snad v 8 letech.. kost a kuze.. ale u nas v rodine je to normalni, jsme vysoky a hubeny. Zadna porucha, proste geny.. To na zdravotni problemy nezadela.. Ale ta nadvaha ano.. A i kdyby byla nejaka geneticka dispozice, tak o to vic bych se jako rodic snazila, abych z ditete neudelala koulicku. Nechapu ten trend obeznych deti, prijde mi to silene.. Kor kdyz vidim na hristi obtloustle prvacky, druhacky, ktere jedi chipsy..
@berenika39 to máš asi pravdu, nicméně - náš Hubert má silnou maminku (mě) a zřejmě větší tendenci ukládat.. Mohu ale hrdě říct, že je to dítě, které chce na snídani jíst samo papriku, kterou si vytáhne z lednice, nemá rád kakao ani extra sladké věci (ani slazený čaj!!) nejí uzeniny apod apod. Znám děti co dlabou sladký od rána do večera a jsou poloviční než on..
@latkovkybrno ano, tve dite ma velkou sanci, ze si to stravovani udrzi a bude mit i diky tomu vahu pod kontrolou.. to schvaluji 🙂
@evaviki Uvidíme. Víš.. my s manželem jíme krásně, tak zdravě, že jiní by to nazvali extrémem... Já osobně se hýbu i 5krát do týdne, rychlá chůze 1,5hod, chodím na hodiny h.e.a.t.u, doma posiluji.. piju litry čisté vody..a stejně je má váha nad 100kg.. už to budu řešit i s lékařem.. nechápu co je zle, osobní trenéři nepomohli, hlídání tepové frekvence také ne... Lidé si hold myslí, že každej, kdo je tlustej, tak žere tučný věci s tatarkou a sedí furt na zadku. Ne, není to tak... Takže - díky tomu, jak jíme my a jak se hýbeme my, tak totéž vidí a jí a dělá náš syn.. zda to přejme jednoho dne za své a bude v tom pokračovat až bude rozhodovat sám za sebe, to se uvidí. ..ale ráda bych.
@latkovkybrno no, přesně je tam ta snaha to nenechat tak, jak to je, protože víš, že zdravotně by to mohlo být výhodnější s méně kilogramy. ale omlouvat obezitu, to mi nepřijde správný.
vím, že jsou poruchy funkce šz, že jsou hormony, které to rozhodí, že je přechod, že je ...bla bla bla.
@latkovkybrno nemas problemy se stitnou zlazou? Podle toho co pises, by si mela mit daleko mensi vahu.. Nemusis byt hubena, ale plnostihla by si mela byt.. Drzim palecky, dej pak vedet, to me fakt zajima..
@evaviki mám, léčím se s ní asi 10let. Beru docela silnou porci léků a tím pádem by to mělo být v pohodě, říká moje endokrinoložka.. No.. a není.. někdy je mi do breku.. kor poslední 2 měsíce, kdy opravdu cvičím 6 krát do týdne i dvakrát denně.. snížila jsem už i příjem docela, abych zjistila, zda to není tím a bazál nemám nižší.. vynechávám dost sacharidy.. nejím pečivo krom lisovaného chleba, to asi 1 krajíc co 2 dny... sladké pití ne (to jsem nikdy nepila) ani jogurty apod, vše přírodní chuti, kila zeleniny.. No.. a prd.. váhu mám jako někdo, kdo si chodí denně do mekáče a sedí na zadku.. tak k čemu mi to je.. Jo, poslední týden jsem z toho dost smutná... ale nepřestanu.. Cítím se dobře a na mou váhu mám prima fyzičku.. No jo, ale já bych ráda zhubla taky.. a to nejde, nejde, nejde.... ☹ ☹ No nic, jdu spát.. btw mám zítra sraz s klukem, co vystudoval trenérství a výživové poradenství na VŠ v Brně.. snad mi poradí.. aspoň něco.
@latkovkybrno možná jiný sport? jinou pohybovou aktivitu? na hubnutí je potřeba min 40 minut aerobní aktivity - ideálně 60 minut v kuse. 2x denně po kratším čas úseku je málo. je to super, ale ne na hubnutí. počítá se všechno, to jo, na fyzičku fajn, ale nezačneš hubnout.
a možná ještě víc - zahřátí 15 minut min, pak ta pravá aerobní aktivita 30 minut (40?) a pak protažení, zklidnění 10 min. tak vypadá hubnoucí aktivita.
ten střed by měl být na 60-75 % max tep frekvence. můžeš ještě mluvit, nelapáš po dechu.
Nečetla jsem všechny příspěvky, jen přidávám svojí osobní zkušenost. Já sama jsem v roce měla 14,5 kg (což mě vyděsilo, když mi to mamka říkala, moje děti měly/budou mít tak kolem 10,5), ale vůbec nijak mě to nepoznamenalo. Cvalík jsem byla do nějakých tří let, pak už ne, váha stála a vytahovala jsem se do výšky, naši mě v jídle nikdy nijak neomezovali. Celý svůj život jsem byla dítě s normální váhou, přibrala jsem až po vejšce s nástupem do zaměstnání a za to váha v roce mého života fakt nemohla (stala se ze mě kancelářská krysa bez pohybu přežívající na kafi a tatrankách). Ale to noční kojení musí být vyčerpávající... Já jsem pak odstavila děti tak, že místo prsa dostaly teplý nesladký čaj. Mlíko až ráno (ale to bylo později než v tom roce, skoro až ve dvou letech, nevím, jestli je v roce rozumné to násilně utnout, snad jen omezit...)
Ja sama mela v roce 15.kg a myslim ze postavu mam normalni. A mam kamarada a ti maj chlapecka a ten ma ve 28mesicich urcite 20kg. Kazde ditko je jine
@berenika39 Ale já nemám kratší úsek, chodím rychle asi 60-90min.. nebo 50min h.e.a.t.u apod. Posiluji okolo 40min.. tohle všechno vím.. Chodím do kopce na rozhlednu, dávám to asi za 50min apod. Já tohle všechno vím a dělám a stejně nehubnu. Ani deko ☹
@berenika39 Jinak to vše, co píšeš, tepovka, čas, zahřátí, apod.. to vím a dělám.. a nefunguje to. Tři osobní trenéři mi řekli, že neví co se mnou.. i pokud jde o jídlo.. Ale o mě tahle diskuze není 🙂 Dobrou noc 😉
@kacikaci no ale to je vyrvani. Nenakoji ho a necha plakat - jo pardon...v naruci... 😀 Jako, ja tuto metodu neodsuzuju, ale je to normalni vyrvani. Tri, ctyri dny to pry trva, i mladsim detem (znami takhle odnaucili 8 mesicniho a pak jim spal celou noc). Maloktere dite ma od roka svuj pokojicek, resp. spi samo v mistnosti, vetsinou tam s nim nekdo je a kdyz rve, tak ho taky nenecha jen tak lezet nebo hopsat a rvat. Takze nechala vyplakat.
@latkovkybrno a nejis nejak strasne malo? ja ted porad kojim a asi jim fakt malo, ale takhle malo teda ne. Mam taky vyssi vydej, tim kojenim, takze doufam, ze jak dokojim, zase prestanu tloustnout. Ty hodne cvicis, behas kolem deti, pritom nejis ani jogurty... Verim ti, ze jis zdrave, znam vic lidi, co se neprejidaji a jsou tlusti, treba moje mati. Ale ti jsou podvyziveni! Prave proto, ze ji malo. Zkousela jsi nejakeho vyzivoveho poradce? Stoji to hrozne prachy, ale treba se to da resit v ramci zdravotniho pojisteni na obezitologii nebo ja nevim jak se to jmenuje.
@dokument jim 6krat denne mensi porce. Jogurty jsem mela na mysli ochucene ze nejim. Bily obcas ano, stejne jako ciste acidofilni nizkotucne mleko. Kdyz jsem jedla okolo 9000kj za den, vaha se nehnula, tak zkouším snizovat az k 7500kj a nic.. a pritom za pohyb si hlidam abych spalila okolo 1000 kCAL...coz je 4200kj. Vyzivove poradce jsem mela několikrát. Stalo me to hodne penez, nezhubla jsen NIC a nakonec mi rekli, ze nevi co se mnou, ze s mym jidlem a pohybem mam vazit 70kg a ne 120..... pohyb me moc bavi. Cvicim kdykoli mohu, treba kdyz deti spi tak hned vytahuji gumu, overball a kilove cinky a cvicim, nebo pochoduju na podlozce apod... ja ti nevim co je blbě. .nekdy je mi do breku..zejmena kdyz jdu na bazen a nekdo se mi okate vysmeje do tvare, ze jsem vyzrana...
@ajurka Určitě omez kojení nebo úplně odstav. Rok kojení úplně stačí. Moje malá taky měla v deseti měsících 12 kg, udělala jsem to tak, že jsem přestala kojit přes den. Malá si toho ani nevšimla a kojila jen před spaním. Pokud se v noci vzbudila dala jsem jí flašku s vlažnou vodou. Asi za 4 dny jsem jí před spaním místo kojení dala flašku se sunarem. Chvíli koukala, točila se k prsu a pak pochopila, že když je hlad, je i flaška dobrá. No a druhý večer už nechtěla ani to prso. Sunar jí zachutnal. A váha už se tak moc nezvyšuje, spíš se vytahuje. Takže u nás to bylo razantnější. A začala hned spát celou noc. Ona je macek. Teď v roce má 12,5 kg a 85 cm.
@latkovkybrno ja jsem taky zoufala, protoze jsem takhle pribrala pri kojeni (nejsem tlusta, ale uz mi to zacina vadit) a prave moc nejim, kdyz se najim vic, je mi z toho zle. Proste nejsem zvykla tak zrat. Snazim se jist zdrave a vyzivne. Muze to byt i hormonalne. Ja jsem se zminila u doktora a ten se tomu zasmal a rekl, ze na poruchu stitne zlazy nevypadam a prej nemam dojidat kasicky (nekupuju je vubec...tak nemam co dojidat) a prej vic pohybu, to jsem myslela, ze omdlim, protoze toho mam nadmiru.
Je to dost, ale pokud je to tzv. vykojené, pak v pohodě. Můj syn byl řekla bych fakt tlusté miminko 🙂 měl v půl roce 10 kg (v roce 12 kg), což bylo taky dost (byl také hodně kojený) a dnes je bych řekla až dost hubený (je mu 5 let), takže bych byla v klidu, hlavně jak začne běhat, váha se velmi rychle upraví 🙂
LP:Pokud je to jen z kojení tak to neřeš. MM nemá žádné prázdné kalorie a tělo vše využije v pozdějším věku. Hlavně nepřestávej kojit je to kravina!!! V MM má vše co potřebuje. Teď už tak přibýrat nebude uvidíš. Bude se více hýbat a vše spotřebuje.
@ajurka Já myslím, že to tím kojením není, syn měl v roce 11 kg, taky teda stále kojím, ale pohybu má strááášně moc. Chodil už v 10 měsících, doktorka naprosto v pohodě, nic nám neřekla. Obě děti to tak měly. Dcerka byla taky cvalík a ted ve 4 letech má 16 kg a je v pohodě. Neodstavovala bych, jen bych teda omezila to noční kojení, at se vyspíte. my s tím taky zápasíme, ale už se budí jen 2x, budil se mi taky strašně často. Držím palce 😉
@dokument to je vůl... já mám štítnou žlázu nemocnou, ale beru dlouhodobě léky, takže by mě neměla omezovat. Taky jím ráda zdravě, ten pocit lehkosti mi vyhovuje.
@berenika39 podvaha aleohrozuje uplne stejne. Kdyz telu neco chybi, nema z ceho poradne fungovat.

@ajurka uff, podle me to je teda dost.. A co ji pres den? To nepises.. Kolik ovoce, zeleniny? Upravila bych asi stravu, hodne zeleniny, netucne maso, nedavat rohliky, jogurt jenom bily, zadny pribinak,lipanek a pod. svinstva.. Nic sladke, zadne piskoty, susenky..