Mám doma nejedlíka, co s tím?

pettull
28. led 2015

Dcera bude mit 8,5 mesice. Uz od narozeni ji jidlo moc nezajimalo a vzdy jsem intervaly urcovala ja a tak to trva dodnes. Od 6.mesice jsem zacala prikrmovat. Ze zacatku uplna hruza, ale pak aspon par lzicek jsem jejich oblibenych potravin do ni dostala. Dnes to vypada tak, ze cca v 11 dostane domaci presnidavku, ktere sni tak tretinu. Kolem 14 hod.davam zeleninu a to si da 2 lzicky a to stejne se opakuje v 17 hod. 19.30 dostane kasi (ji pouze Nominal), te sni trosku vic a jde spat. Do toho samozrejme vzdy kojim. Kojeni si po jidle vyzaduje a nechce se ho vzdat. Ostatni tekutiny odmita. Muze ji i v tomto veku kojeni porad stacit a nebudou ji chybet nejake vitaminy? Jak odbouram kojeni po jidle, az ho teda sni vic?

pavlapl
28. led 2015

Moje dcera byla do roku a půl živá s kojení, kukuřičných křupek a ovocných přesnídávkách. V současnosti jí jen pečivo, jogurty, cereálie, těstoviny a rýži.

polaks
28. led 2015

Kojenie jej určite môže stačiť a ak si ho po jedle vyžaduje,je dobré že jej to doprajete.Kojila som dceru do 19m. samozrejme už mala príkrmy a od jedného roka som ju kojila už len ráno a večer a v noci ak sa zobudila.Kým som ju kojila aj cez deň odmietala akékoľvek iné tekutiny,až v roku keď sa kojenie obmedzilo začala piť čaj.TAkže zatiaľ kojenie neodbúravajte,ak si ho vyžiada znamená to,že jej to jedlo nestačilo,až zje jedla viac a bude jej to stačiť,kojenie si nevyžiada.Dajte jej čas,keďže je nejedlík,to mliečko je pre ňu fakt dôležité-
A čo sa týka nejedlíka,tak takého mám syna.
Tiež bol odmietavý k jedlu už od narodenia,keď mal 7 mesiacov prišla som o mlieko a tak sme museli riešiť čo bude jesť,keďže okrem zeleninového príkrmu,ktorý mal na obed nič iné nechcel jesť. umelé mlieko nechcel žiadne (ani sa mu nedivím,keď som si privoňala,zbvihol sa mi žalúdok)a tak som začala kupovať kravské mlieko priamo z farmy a to bol úspech,chutilo mu a bol spokojný. V dubnu bude mať 5 rokov a má úbohých 14,5kg.Vzťah k jedlu stále nemá pozitívny.Už sme boli aj u nitričnej poradkyne a tá zkonštatovala,že jeho energetický príjem je úplne v poriadku,takže som sa trošku ukľudnila,no aj tak ma trápi,keĎ vidím,že jeho mladší brat má o dve kg viac a už je aj o 2 cm vyšší.No nič s tým neurobím,chodíme ho merať a vážiť každého pol roka,aby sme náhodou nezanedbali nejakú poruchu rastu a vývoja.Zatiaľ si drží svoju líniu ...

nellygray
28. led 2015

@pettull v 8,5 mesících nemá vůbec smysl dělat závěry o tom, jak bude jíst. Některé děti jsou v tomhle věku třeba jen výlučně kojené. Moje děti jedly v tomto věku skvěle, ale kolem roka se to seklo a byly velice nejedlé, výrazné zlepšení nastalo až po 3 roce věku. Kamarádce naopak chlapec kolem 8 měsíců jedl mizerně, pak se rozjedl a od té doby jí za tři. Takže bych vůbec nedělala žádné závěry.
Kojila bych v každém případě dál a kdykoliv si řekne.

jhoki
28. led 2015

@pettull Kdybych vykládala jak jí moje dítě, spíš nejí, maminkám jedlíků, tak neuvěří. A kolik váží tvoje dítko? Myslím, že jí nic nechybí, prostě taková je, těžko říct, kdy se to zlepší. Chce to trpělivost a nabízet jídlo. Co bych jí nutila a snažila se, naučit jí na čaj nebo jiné tekutiny, třeba po lžičkách, z hrnečku. Mám hodně zážitků se svojí holčičkou, byla doba, kdy zvracela z každého pidi kousku nepomixované stravy a pila na jedno krmení je 60 ml UM. Myslím, že tvojí holčičce mlíko stačí v tom směru, že jí to zasytí a nemá pocit hladu. Nikdo ti ovšem neřekne, jak to bude, když kojení omezíš, některé děti se rozjedí, některé ne. Zkusila bych jí naučit na jiné tekutiny a pak omezovala kojení. Na podvýživu neumře, ale tekutiny by jí mohly chybět.

pettull
autor
28. led 2015

Vazi asi 7,3 kg. Tekutiny nabizim kazdy den, ale zatim nic nechce. Zkousela jsem ruzne pitka, ale vzdycky vsechno co ma v puse plive ven. Obcas vezme na milost hrnecek a aspon jednou si lokne 🙂 no a na dnesni svacu to dopadlo tak, ze ani ovocnou presnidavku nechtela. Krupku si vezme rada, ale tim ji zase moc cpat nechci....tak snad bude brzo lip. Jen mi prijde skoda, jak vsechno uvarene jidlo druhy den vyhazuji.

diamanta
28. led 2015

První jsem měla nejedlíka, druhé je baštilka stoprocentní. Nic nenaděláte, co vím, tak v klidu prostě nabízejte, ale nesnažte se honit nějaké dávky, množství, tabulky. Netlačit na pilu. Já mám zkušenost, že věci šly buď samy, nebo vůbec. Můžete nad tím přemýšlet, snažit se to změnit, ale nikam to nevede... Nepočítejte co nesnědl, ale co snědl...a chválit. Nechce li jíst teď a tohle, nezabejčit se sama v sobě (např.prostě to do něj naš´touchám!)

pisisvori
28. led 2015

@pettull prvni dcera od 6m do 12m take skoro nic nejedla a ani nepila. Ona,ale byla zavislak na prsu a po 2lzickach zeleniny chtela prso. Ale ona s porodni 3950g mela v 6m 9450g,pak pribrala za 6m jen 900g. Zacala jist az ve 12m,kdy jsem ji pres den odstavila a zacala varit polevky, svickovou, kure na paprice atd. jen bez soli a koreni. pitek a hrnecku jsme vyzkouseli take miliony,ale jedine z ceho pila byla flaska Baby nova a tvarovana latexova savicka. uz jsem to zkusila i u mladsi a taky z toho pije nejlepe.

jhoki
29. led 2015

@pettull Mě logopedka ke které jsme chodili říkala, že spousta dětí pijítka odmítá, protože jsou zvyklá sát. Moje Veru je taky nikdy nechtěla, pila z lahví a saviček Mam a asi v 15 měsících začla zkoušet klasický hrneček. Myslím, že to bylo proto, že to viděla u mne, chce všechno, co mám já. Děti se rády opičí. 🙂 Často je celá politá, ale napije se dostatečně. Zkoušela bych to z toho hrnečku, ikdyž si jen lokne, třeba si další den lokne 2x. A taky strašně dlouho pila jen jeden druh čaje, postupem času si zvykla i na další. Vím, že s těmito dětmi je to hodně náročné. Kamarádka nakrmí oběd za 10 minut a mohou fičet ven a já krmím i 45 min než ji zabavím knížkami a povídáním, aby otvírala pusu. Celý den jí nabízím jídlo, ale nutit jí nemůžu, když nechce, tak to vyplivne nebo vůbec nedá do pusy. V roce měla 8 kg, doktorka ví, jak špatně jí, ale říká, že jí nic nechybí.

pettull
autor
2. únor 2015

Holky dekuji...nevim, jak je to mozne, ale posledni 2 dny se to zlepsilo 🙂. Porad ji malo, ale aspon si neco vezme. A dokonce uz se i cajika napije a vsechno neplive ven. Budu jen doufat, ze to takhle pekne bude pokracovat dal 🙂