Maminky "línějších" dětí, pomoc 🙂
Ahoj holky, mám skoro 4,5měsíční holčičku, která je trochu línější, na bok se otočila jen párkrát, na bříšku jí to nebaví, takže tam ani moc dlouho nevydřží, ke všemu začala na bříšku lítat 🙂, nechce ani moc zvedat nohy z podložky a já se ptám, co neuměly/neumí vaše děti v tomto věku a jak jste zvládly/zvládáte neblbnout z tabulek a ostatních "šikovnějších" dětí? 🙂
@schnee me rehabka rekla ze nekdo se holt rodí se svaly a nekdo ne . Nekdo musi makat aby mel buchty na břiše a nekdo je ma a nedělá nic 🙂 ja mam treba brisaky jak kamen i po porodu a nikdy jsem neposilovala. Ale moje mamka ma úplne povolenou břišní stěnu . Tak treba je tomu dědičné .
@schnee na míči cvičíme respektive dávám ji na brisko na míč . A cvičíme tu Vojtovku ale mam pocit ze ji zacina mala stagnovat . Nekdy dokonce ani nebreci jen lezi . Ale
Tim padem nezapojuje žadne svaly . No ma to na salamu 🙂 ale posílám foto z neděle 🙂 takhle ale vydrží tak par minut . Pak se ruce rozjedou a zabori hlavu do země 🙂
Naše malá se v necelých pěti měsících otáčela ze zad na bříško a i obráceně, koníky pásla s přehledem.. Myslela jsem si jakej bude rychlík ale to jsem se spletla..... Od pátého měsíce válela sudy po celém pokoji a pomocí válení sudů se přemisťovala až do osmého měsíce, pak se začala plazit.. V deseti měsících si sedla, začala lézt a pak si stoupla.. Teď je jí rok a obchází nábytek a do prvních samostatných krůčků si tak ještě dva měsíce počkáme řekla bych.. Takže v klidu, každé miminko má své tempo a za pár dní může překvapit jak rychle v dovednostech poskočí a i kdyby ne.. Vše jednou dožene.. Není vůbec důležité kdy začne co dělat.. Jednou to přijde.. 🙂
@gnozka Teda, ale jako pase krásně a že vydrží jen chvilku, no co, musí hezky pomalu a čím bude silnější a zvědavější, tak vydrží déle. Naše malá taky nevydrží dlouho, ta zase lítá, dělá letadlo a pak se vzteká, že už je unavená a jelikož se neumí přetočit z bříška na záda, máma pomůže. A naše Vojtovku totálně bojkotovala, fakt řvala dobu i potom, takže jsme necvičili a snad to zvládne sama přirozeně. A jak píše twesik aby tě malá nepřekvapila a jednoho dne neudělala takových pokroků až ti z toho půjde hlava kolem. Jak říkám, může to být skokové dítě, dlouho dlouho nic a pak najednou pět nových věcí naraz. Ale já tu hrdinsky plácám a jsem to samé, taky neustále stresuju. 🙂))
@schnee ahoj 🙂 tak zatim se jeste neotáčí ale Dr nam rekla ze az se ji bude chtít tak se otočí 🙂 samozřejme rehabilitacni prudi ale uz si to nepripoustim . Nejake cviky nam změnila s mala u nich ani nebreci 🙂)) na ruce se zatim nezveda ale snazi se holka 🙂 uz vydrží na brisku dyl tak snad to půjde 🙂
@schnee Náš prcek se neotáčel ještě ani na šestiměsíční. V podstatě asi mojí vinou, moc jsem ho obskalovala, všechno mu podávala, tak to nepotřeboval... Doktor mi začal taky vyhrožovat rehabilitacemi, tak jsem začala být taky trochu nervózní. Kamarádky mi poradily vyhodit hrazdičku a nechat ho prostě chvíli rozčilovat ať dělá co umí a do tří dnů se otáčel. Teď mu je 9 měsíců a neleze. Jen se plazí a už na osmiměsíční to zase řešili, tak jsem už doktorovi řekla ať se na to vy... plazí se, hraje si, sem tam se snaží namačkat pod sebe nohy, ale nepřehání to (on je teda i veliký, tak má možná problém se unést). Říkám si no co, třeba bude první chodit, i takové děti jsou. Kamarádka to tak měla byli z toho nervózní, lezli kolem kluka po čtyřech aby to viděl a on nikdy nelezl, rovnou chodil. Nemá cenu to tak moc řešit (pokud teda dítě není vyloženě apatické).
Ahoj maminky těch "línějších kusů" 🙂 , tak jak válčíte? My jsme se bohužel fyzio nevyhnuli.. Jinak bych potřebovala poradit, jak malou motivovat k sahání po hračkách. Takhle, na hrazdičce hračky chytá, dává si je do pusy, pokud ji položím na zem, a okolo rozházím hračky, tak si taky nějakou čapne. Když jí dám hračku k ruce, tak si ji ode mě vezme, přendavá z ruky do ruky. Ovšem když jí s hračkou mávám dál před obličejem, nebo podávám dál od ruky, tak jenom čumí, a má to totálně na salámu.. Fyzio to minule komentovala, protože malá se ani nepokusí po hračce natáhnout ruku.. To už by ale v 5m měla ne? Nezkazila jsem to častým dáváním pod hrazdičku? Jak to mám napravit..?
Muj syn ma 5,5 mesice a kdyz ho ted doktorka zkusila zvednout za ruce z lehu na zadech, tak vubec nedrzel hlavicku. Prestoze na brisku ji drzi krasne. Pry to je spatne, tak jsem z toho byla taky mimo. Mam to s nim trenovat doma. Taky mi to mohla rict nejak driv, ze to ma uz umet a ne takhle, ze uz to davno ma umet 😞 ale tak on je sikula, tak snad to zvladne brzo a nebudeme muset nekam na neurologii
@lenista78 Děkuju, tak já to zkusím.. Když ta hrazdička je takový věrný pomocník, malou to baví a krásně si tam vyhraje.. Ale asi se tím fakt podporuje ještě ta její lenost, uvidíme.. Ten hlavní důvod byl ten, že ještě ve 3 měsících držela zaťaté pěstičky, což se doktorům nelíbilo, ovšem než jsme se na ty rehabilitace dostali, tak je povolila sama.. Nechápu to, protože sami říkají, že vzhledem ke korig. věku stačí, když bude vyspělá jako o měsíc mladší..
@kuliseks Já myslela, že se všude píše a říká, že se tohle právě doma trénovat nesmí..? Jestli jsem vás teda dobře pochopila..
@alikam no to jsem zjistila z webu včera taky. Tak já vůbec nevím, co teda dělat. Jak se to to dítě naučí? To nějak přijde samo nebo je na to jiný cvik a jiná metoda? Nebo prostě když mu to nejde, tak se jde rovnou na neurologii? Nechápu to no. Někde se píše, že se to dělat nemá, někde je to mezi cvikama v určitém měsíci psané, tak nevím.
Ach jo... Doktoři a ty jejich přiblblý tabulky... Mamky přestaňte se zbytečně stresovat a řiďte se taky trochu vlastním materskym instinktem. Dneska jsou rehabky hrozně v módě. Já jsem na ně taky byla poslána s prvním synem - kvůli predilekci. Pořád otáčel ležel s hlavičkou na jednu stranu a měl ji pak splaclou. Když jsme rozcvičili toto, začala paní hledat co ještě, že by podle tabulek už neměl mít ručičky v pěst, a že už by měl perovat na kolinkach, atd. Atd. Já už pak na cvičení prdela, a on si k tomu došel sám i tak. A ještě nás paní chválila jak je vidět že cvičíme... Fakt to tak nehrotit, každé dítě má svůj čas.
@kuliseks No, u nás tohle taky žádná sláva není, zkoušel to i neurolog, když jsme tam byli.. Nevisela jí hlavička úplně jako novorozenci, ale že by se nějak přitahovala, to rozhodně taky ne, ale neřekl na to nic.. Jen potom, že má povolené břicho, ale to nevím jestli s tím souvisí.. Ale já si myslím, že to přijde s tím, jak celkově posílí ty svaly na krku, zádech a břiše při ostatních činnostech, tak pak že půjde i tohle.. Já to teda jenom občas zkouším, ale jen tak, že jí za ty ruce táhnu, ale ne až tak abych jí zvedla i hlavu.. Asi stejně neví co po ní chci, má to celkově dost všechno těžce na háku
@kuliseks pokud ji drží v leže na zádech, tak nevím co doktorka řeší...
@alikam Dítě si stejně na všechno přijde samo tak, jak potřebuje, oni prostě mají jen tabulky, kam ho potřebují zapasovat... Nevím jak u vás, ale mě se třeba doktor nezeptá "co už umí?", ale umí paci paci? umí ukázat jak je velký? ne? a už zapisuje "pokrok" vůbec ho nezajímalo, že prstíčkama počítá, dělá tyty, sbírá smítka, trefí se pusinkou (bez rukou) pro dudlik napoprvé, když je na čtyřech, to v tabulkách prostě není (ale neurolog se pak na to zeptal a koukal na něj zase úplně jinak). Honzíka paci paci prostě nebaví a naučil se rychle plazit, tak proč si dřít kolena 🙂, tak bude podle tabulek nadále pozadu, ale už to neřeším, každý umíme něco jiného
@kuliseks Náš malej taky nedržel. On je ve vývoji lehce napřed, ale protože jsme poctivě zvedali a manipulovali podle knihy Něžná náruč rodičů, nebyl na něco takovýho zvyklej a byl z takovýho pohybu překvapenej. Hlava mu zůstala viset dolu. Doktorka to neřešila.
@kuliseks tak muj starší syn - v létě 5 let - děla toto s hlavou nekdy dosud a rozhodne to neznamená nic fatalniho. Na tyhle řeči DR se vykašli 🙂 vyžádala bych si zadanku na reha az kdyby to skutečně vypadalo, ze je to treba
Mala byla taky pozadu , cvičíme Vojtovku a uz mame poslední cvik. je ji 7 mes . Jak se dostane na kolinka tak uz můžeme skončit . Úplne nejlépsi je fakt deti nechat na dece s rozhazenyma hráčkama . Oni si poradi . Občas s pěkným křikem protoze jim nejde neco co chtějí ale trénink dela mistra . Mala uz se pohybuje jak ďábel Vali sem tam sud pak se přitáhne otočí kolem osy . Občas ji najdu pod stolem 🙂))) a to jak rikal byla dost pozadu . Vojtovka nam dost pomohla a taky paradoxně to ze jsem ji hračky moc nepodavala. A taky je dobre si dat treba site na zem tak aby na vas vidělo . Co ze jste na blízku a hraje si 🙂 vetsinou u vaření zpívám pisnicky a mala je u me a radi na dece .
Dite ne site 🙂))) pisu na tel tak si to dela občas co chce 🙂)

@gnozka Aha a řekli ti třeba z čeho to má? Co zkusit cvičení na míči? Tam by měla ty šikmé zapojovat a hrou takže by to tebe ani jí tolik nestresovalo a do toho nějaké to cvičení a ona to zvládne. 🙂