Medzinárodní výchova - váš názor

goldenbear
4. říj 2019

Dobry den,

chcel by som sa s Vami podeliť o skúsenosť a zároveň by som ocenil Váš názor/ vašu skúsenosť.
Len v krátkosti.
Mám s manželkou syna má 1 rok manželka je z Indonézie ja som Slovák syn je Slovák.
Posledné roky som pracoval a žil v zahraničí a tak som si z toho odniesol manželku a syna.
Momentálne som dostal dobrú pracovnu ponuku v ČR a prestahovali sme sa spatky do evropy.
Manželka hovorí na syna Indonésky ja slovensky no a spolu s manželkou komunikujeme anglicky. A syn pokial ostaneme dlhšie v ČR bude pravdepodonbne chodit do Českej školky.
Tak trochu neviem akým jazykom by mal byť vychovávany všetkými naraz a on si to nejko vstrebe a vyhodnotí ? alebo by sme mai komunikovať len anglicky a poslať ho do soukromej anglickej školky?

Dakujem za Vaše podnety

pajamo
4. říj 2019

To si musíte zvolit sami jakou cestu půjdete, děti zvládají klidně 3 jazyky, otázka jestli má zrovna čeština pro něj nějaké využití a jak dlouho chcete zůstat. Pokud umí anglicky šla bych asi cestou aj školy pokud na to máte peníze. Ale pokud budete mít nějaké styky se slovenskem i kvůli té češtině bych tvůj rodný jazyk nevypouštěla.

babanci
4. říj 2019

To záleží, kde plánujete žít. Jestli zůstanete v Česku, pak by se mu čeština hodila, že? Na druhou stranu, jazykem svojí maminky by taky umět měl. Angličtinu taky. Hm, už je toho dost. Ale i české děti se učí už dva světové jazyky ve škole. Chceš, aby uměl i slovensky? Tak to bude jednou chytrý kluk!

ludmirena
4. říj 2019

Každý svým jazykem, One person one language. Vy dva rodice jste tak jasní. Pak bych zvážila, jak dlouho míníte v CZ zůstat. Dle toho bych zvolila buď cz nebo aj školku. Angličtinu bude mít naposlouchanou z vaší komunikace. Dítě tři jazyky zvládne bez problémů, znám dítě s pěti (!!!), méně mluví, ale rozumí vše. Naše děti jsou bilingvni a syn koketuje s angl.,resp. zná pár slovíček z videa, co si sám pamatuje. Rozhodně se toho nebojte, děti jsou jako houba!

zirafka11
4. říj 2019

Rozhodla bych se podle toho, jak dlouho plánujete v ČR zůstat a kde potom bude syn chodit do školy. Protože pokud by chodil do aj školky, tak by neuměl dostatečně česky, aby pak nastoupil do české základní školy a nezbylo než platit soukromou.

izz76
4. říj 2019

Myslím, že tak jak to děláte teď je ideální, dítě bude umět všechny jazyky, česky se naučí ve školce, v kolektivu, nic bych neměnila.

laka_lacenda
4. říj 2019

Já teda zkušenosti ještě nemám, ale moje plany jsou, že fakt musíme striktně dodržet "one parent, one language". Jinak v tom mají děti bordel. Takže tata FJ, já CJ. Jenže mezi sebou ještě komunikujeme dost anglicky a předpokládám, že ještě nějakou dobu budem, takže budu ráda, když se jako malej naučí i zaklady AJ. Ve škole předpokládám, že si jako první cizí jazyk vezme AJ a pak ještě druhej, takže ve finále by měl mít 4 jazyky, z toho 2 na úrovni materstiny. No jsou to plany, uvidíme.😀😀😀 Akorát co tu tak odkoukavam od místních dvojjazycnych děti, tak se jim moc mluvit cesky nechce - že většinou odpovídají FJ. I když cesky už mluví dobre. 🙂 chce to prej vytrvat a nepodlehnout. 😀

Jinak ve vašem případě fakt záleží, jak dlouho chcete V CR zůstat. Jestli roky, tak ať se cesky nauci. Jasně, ze zacatku v tom bude mít asi bordel, ale ono si to sedne a jenom mu to bude k prospechu. Určitě mu to neublíží. 🙂

jaja01k
4. říj 2019

Myslím, že nejlepší pro něj bude, když to necháte tak, jak to máte. Děti si s tím umí krásně poradit. A určitě bych ho dala do české školky.
Znám plno rodin, kde se mluví třemi jazyky (např. matka slovensky, otec polsky, spolu německy) a děti s tím nemají problém, ovládají všechny jazyky a bezpečně je rozlišují.