icon

Může roční dítě dort?

hanule112
31. črc 2015

Ahoj holky.Synovi byl včera rok a zítra má oslavu,kde bude mít i marcipánový dort.Zajímalo by mě,jestli by mohl kousek dortu ochutnat.Máte zkušenosti?Díky

Strana
z4
lenkazu
1. srp 2015

Ja delala tento: http://www.pradobroty.cz/2015/03/ombre-nepecny-... . Udelala jsem ho bez toho susenkoveho zakladu, smichala jsem vyslehanou smetanu s kysanou, jogurtem a tvarohem, ingredience v receptu mi prisly prilis tucne. Prcek miluje boruvky, ale urcite by se to dalo delat i z jineho ovoce (krom broskvi, ananasu apod., se kteryma by zelatina neztuhla).

smallinka
1. srp 2015

@bludickaaa to je děs jak jsou lidi na efekt místo aby měli radost z okamžiku 😒

kadarka
1. srp 2015

Ahoj,já dělala na první dort jablečný, rozvařit jablka s pudinkem a pak do mísy piškoty a směs jablek s pudinkem na to navrstvit. Není to ani moc sladké a na dietu po porodu dobré!:DKdo chtěl dal si nahoru šlehačku. Malému jsem dala bez šlehačky. Náhodou je fajn, že když nevíš nebo váháš co mu můžeš dát jíst, zeptáš se, já mu taky necpu kde co a hned. Doba je jiná, vybírám si co dám malému jíst. Od mala má citlivé zažívání, prdíky ho trápily do 9 měsíců! Než to přešlo,nepomáhalo vůbec nic a pochopí jen ten kdo zažil....🙂 Tchýně by mu dávno dala jíst úplně všechno,bohužel občas přijdu na to, že mu klidně dá i ne úplně zralé ovoce a ještě se diví že to nechce a šklebí se...Nechápu, dyť to není zdravé a dobré ani pro dospělého...
Takže za mě ano, klidně řešit co se dá děcku jíst a ptát se, taky se ptávám🙂)

smallinka
1. srp 2015

@kadarka přesně jak píšeš. Není to dobře ani pro dospělého ale my se můžeme svobodně rozhodnout, dát si nebo ne sladký dort. Cpát to do ročního dítěte kvůli fotce 🙂 no blázinec....dýť bude ještě tolik narozenin až bude starší muže si dát. ....nedělám si iluze že moje dítě bude jist jenom zdravě, ale v roce má na to dost času...

smallinka
1. srp 2015

Dort k prvním narozeninám (svačinka) 11+
3 jablka
½ hrnku vody
1 vanilkový puding
2 lžičky cukru (podle sladkosti jablek)
1 balíček piškotů
čerstvé ovoce (hruška, banán, hroznové víno, broskev) nebo konzervované ovoce (mandarinky, ananas, meruňky)
Jablka oloupu, rozkrájím na kousky a zbavím jádřinců. Podleju vodou, zakryté poklicí dusím do poloměkka. Rozmíchám pudingový prášek v trošce studené vody, přiliju do jablečného pyré, osladím, nechám zhoustnout a pak 2 minuty povařím. Do dortové formy navrším piškoty, pokropím šťávou z kompotu, pokladu ovocem, jablečnou hmotou a postup opakuju. Končím vrstvou jablečné hmoty. Dort nechám v ledničce ztuhnout, pak je můžu ozdobit šlehačkou nebo barevným sušeným ovocem. Bez šlehačky použít jako lehkou svačinku.

ilonkaseda
1. srp 2015

No nevím,pokud dám dítěti jednou vyjímečně 3-4 lžičky klasického dortu / bez ořechů/ tak z toho vážně špatné svědomí mít nebudu,holky dbejte na zdravou stravu,ale nebudte tak úzkostné,to taky není dobře

jasminecek
1. srp 2015

Synovi jsme k prvním narozeninám nechali udělat dort do podoby Krtka, normální piškotové těsto, marcipán atd. Dal si asi tři lžičky vnitřku a pak už nechtěl.
A ano, chtěli jsme, aby to vypadalo honosně a luxusně na fotkách, jak už tu někdo podotknul a zároveň aby to bylo pěkné i pro syna, který krtka miloval. Vůbec se za to nestydím.

alcar
1. srp 2015

@smallinka a ty si myslis, ze pudingovy prasek, piskoty nebo konzervovane ovoce je pro rocni dite v poradku? 😅 Neprozivej to tak...

amazonka.k
1. srp 2015

Ona tady ale není řeč o marcipánu, ale o fondánu, že ? To je velký rozdíl...

jbzirafa
1. srp 2015

no tak když už ho má, tak to otázka trochu pozdě🙂 vydlabete mu co uznáte za vhodné aby ochutnal, stejně si nedá asi celou porci.
já to nejdřív řešila hustou krupicovou kaší vyklopenou z misky a ozdobenou přesnídávkou, byla tam i svíčka pro parádu, a tak to prcek dostal k dispozici - nesnědl samozřejmě nic ale s chutí to rozpatlal a byl s dortem spokojen (my ostatní jsme na jeho počest měli vlastní) další dort už byla buchta promazaná tvarohem a to už snědl.

jbzirafa
1. srp 2015

@smallinka podobně 'ale jen pyré a piškoty, bez jiného ovoce uvnitř, a nahoře poleva čokoládová - a od určité doby i rumová) u nás vypadal dort ke každým narozeninám, chtěli jsme ho od mamky vždycky..je to žravé a jako bonus skoro zdravé🙂)

jbzirafa
1. srp 2015

@kadarka jojo jablečný je děsivě žravý v jakémkoli věku 🙂

jbzirafa
1. srp 2015

@misimisi mohu se zeptat na ty ořechy - kvůli tomu, aby nezaskočily? máte-li na mysli roční dítě.

smallinka
1. srp 2015

@alcar máš pravdu možná to prožívam. ...piškoty bych nedala, udělala bych domácí min. slazený. ...zákusek typu dort s marcipánem je podle mě obžerství a puding tisíckrát lepší. ...každého věc. ...pak se maminy diví jak mají hyperaktivní děti když jsou zcukrované....🙂 lepší přírodní cukr když už musí být: ovoce např.

alcar
1. srp 2015

@smallinka tak ten jeden den v roce, at je dite klidne "zcukrovane" (predpokladam, ze se bavime porad a vyhradne o narozeninovem dortu). No booooze... 😅

alcar
1. srp 2015

@amazonka.k my meli na dortu marcipan, ne fondan.

petra4040
1. srp 2015

Oloupala bych potahovou hmotu. Piškot a krém bych dala.

myrha
1. srp 2015

@misimisi moje dítě mělo ořechy v 6 měsích, mandle ještě dřív. Nesmí se ze dvou důvodů - alergie, to je ale věc názoru a to že je nemůže ještě rozkousat/může vdechnout, tak je měl hezky rozemleté v těstě....

misimisi
1. srp 2015

@jbzirafa Kvůli alergii a vdechnutí určitě, já moc neřešila proč, jen vím, že ořechy né, a citrusovým plodům se má vyhýbat cca do 2 let. Já teda ořechové mám moc ráda, jen se mi po ořechách většinou udělají v puse afty ☹

misimisi
1. srp 2015

@myrha Taky jsem občas něco dala, a až potom zjistila, že by to malá ještě neměla 😀 Ale naštěstí nic fatálního to nebylo, tak se nad tím dalo mávnout rukou.

morgan
1. srp 2015

@amazonka.k rozdíl to je, ale proč by měla být řec o fondánu? Snad se ptala na marcipán? Marcipán snad není nic nedostupnýho 😝

Jinak teda žasnu nad některýma příspěvkama 😁

jbzirafa
1. srp 2015

@misimisi díky za odpověď. vdechnutí rozumím. alergie je asi otázka kdy s ořechy dítě sezámit, aby alergii nedostalo🙂

amazonka.k
1. srp 2015

@morgan Ne, že by byl nedostupný, ale na 99% dortů v dnešní době je fondán, marcipán se používá výjimečně, o dost hůř se s ním pracuje a je výrazně dražší, proto se ptám - a většina lidí si tyhle pojmy rádo plete. Na samotném marcipánu nic není, je složený jen z mandlí a cukru.

alcar
1. srp 2015

@amazonka.k nase oblibena cukrarka dela zasadne z marcipanu, i kdyz rikala, ze se roztapi. Vzdycky se me pta, jestli chci marcipan nebo hmotu. Problem je u bilych dortu, pokud je nekdo chce snehove bile, tak dela pul napul s hmotou, aby dort nebyl az tak zluty. Ale jinak pridava jen barvivo, pokud chce nekdo barevny.

amazonka.k
1. srp 2015

@alcar Tak to ano 🙂 Je to tak 🙂

myrha
1. srp 2015

@misimisi no já řeším proč, protože ty zákazy jsou každou chvíli jiné, i odborníci si protiřečí, takže za mě se klidně citrusy i ořechy dávat mohou. Pokud dítě je na to připravené a nedělá mu to problémy.

myrha
1. srp 2015

@misimisi jinak jsou lidi co tvrdí, že se nesmí kravské mléko do 3 let nebo taky nikdy (jako třeba i doktoři), velmi kontroverzní je celozrné pečivo (já nedávám, ale spíš, že ho doma zas tak moc často nemáme), třeba tvaroh někdo tvrdí od půl roka, někdo od 8 měsíců, někdo od 10, někdo od roka, někdo od těch 3.

To by se člověk zbláznil, takže já naopak vždy zjistím proč to či ono není doporučováno a dle těch argumentů se tím řídím, nebo častěji spíš neřídím.
Jsem přesvědčena, že dítě může jíst všechno.

myrha
1. srp 2015

Jinak já třeba nechápu v čem je puding lepší než piškot, předpokládám, že se bavíme o pudingu z prášku, to je podle mě na úrovni té potahové hmoty.
Jako jsem takový blázen, že jsem malému ze začátku dělala puding ze žloutků a rýže.
Ale spíš abych si to zkusila, že to jde.

Jinak se dítě opravdu neotráví

misimisi
1. srp 2015

@myrha S tím tvarohem a kravským mlékem je to, myslím, kvůli stravitelnosti, tvaroh prý od roku, plnotučné mléko nám tenkrát MUDr. řekla, že může od dvou let 😀

mollyweasley
1. srp 2015

Mi se strašně líbí, jak matky řeší kousek dortu k narozkám nebo tvaroh namazaný na chlebu, ale neuvědomí si, že v Pribiňákovi nebo Termixu, který mu kupujou denně ke svačině, je sraček plný kelímek 🙂

Strana
z4