Může roční dítě dort?
Ahoj holky.Synovi byl včera rok a zítra má oslavu,kde bude mít i marcipánový dort.Zajímalo by mě,jestli by mohl kousek dortu ochutnat.Máte zkušenosti?Díky
Já upekla malému piškotové těsto z jáhlové mouky, na to "puding" z jablek, škrobu a trochy glukopuru s pár hrozinkami a místo marmelády přesnídávku. A je mi jedno, jestli mě někdo pokládal za extrémně opatrnou - já bych se necítila dobře dávat takhle malému dítěti něco tak těžce stravitelného jako krém a fondán.
Ale beru to tak, že každý má ty hranice jinde a tak nikoho neodsuzuji a to samé očekávám od ostatních (někteří mi vyčítali, že malému nedopřeju ☹ A musela jsem pořád nějak obhajovat jeho jídelníček. Ale vyplatilo se, je nejzdravější dítě, které znám a v jídle není vůbec vybíravý).
Takže doporučuji se řídit vlastním rozumem a pocity 🙂 A to nejen co se týče dortu, ale celkového stravování. Opět opakuji, každý to má jinak, jiné informace, jiné životní zkušenosti a tudíž i vlastní pravdu. Co maminka, to názor, ale všechny se shodneme, že pro naše děti chceme to nejlepší 🙂
@misimisi ja zase cetla, ze plnotucne vubec, ze se musi redit, jnak polotucne. 😀
@mollyweasley s tim Termixem bych to nevidela tak cerne http://www.zdravapotravina.cz/termizovany-krem/.... Nikde v tom nevidim zadnou sracku. Maximalne modifikovany skrob a ten je snad ve vsem. 🙂 A jasne ze cukr, ale to neni sracka...
Já si nemyslím, že by to byla sračka, ale děti se rádi přikloní k tomu sladkému, a pak nechtějí to nesladké zdravější 😀
@alcar Právě, pokud můžu, želatině a modifikovanému škrobu se vyhýbám, obzvlášť když to někomu chci dávat každý den.
@misimisi no a jsou odborníci a já se s tím ztotožňuji co říkají ať začneš plnotučným mlékem.
A stále nevidím důvod proč jogurt v půl roce a tvatoh nebo mléko od roka či později.
Kromě lobby za UM.
Stravitelnost je individuální.
Proto se tím neřídím, protože ani nejsou pravidla, která by byla pevně dána. Jeden doporučuje to druhý ono
@misimisi tak urcite, o tom zadna. Ale zase nevidim duvod, proc by to nemohla jednou za cas dostat. Ja ji davam vzdycky Lipanka, Matyldu nebo Termix jednou za 14 dni na svacu misto jogurtu. At ochutna i neco jineho. Ten den ma jen jednu svacinu nebo ji dam misto ovoce zeleninu, at nema tech cukru moc. Takze zase razim proste zlatou stredni cestu. Kazdy den to do ni necpu. Vsak i my dospeli obcas zhresime nejakym dezertem ci zakuskem nebo cokoladou. 🙂
Jsem tenkrát jako prvorodička dla na MUDr. 😉 letáčky, co je kdy vhodné, ale nikomu nic nevyčítám, každá děláme, co umíme, sto maminek, sto názorů, ale fakt mi tím babče malou rozmazlily 😀
@mollyweasley no dobre, ale porad to nejsou sracky. Za to povazuju ecka ve vyssich cislech a v cervenych barvach. Nicmene nedavam je kazdy den a ani nikoho takoveho neznam. Vseho s mirou... 🙂
Treba tento jogurt vypada dobre, je Bio, urcite v nem nebude nic spatneho. http://www.zdravapotravina.cz/jogurt/selsky-jog...
A ejhle, podle slozeni bych rekla, ze je na tom hur, nez ten Termix. Ale hodne lidi ma predsudky, aniz by si o tom neco pozjistovalo, protoze prece to rikali v diskuzi, ze tam jsou same sracky a ona to neni treba vubec pravda.
Ale to uz jsme mimo tema. 🙂
@alcar tak v lipankovi třeba není modif. Škrob ale je sladší, otázka je co člověka víc trápí 😉
@mollyweasley jedla jsem termix už ve 3 měsících a jsem tu, tak to právě tak neprožívám. Mimochodem neměla jsem ho později ráda 😃
Ale máš pravdu, že jsou takové věci co se řeší a pak jsou věci co se neřeší.
Osobně jsem měla ideály o stravě malého, které nebyly slučitelné s realitou 😉
Nicméně jednou jsme si v jedné herně daly s malým štrůdl. Domácí list.těsto, nedoslazovaný, prostě mňam.
A jedna matka ho svému ročnímu dítěti nedala s tím, že mu sladké nedává a za chvilku malý jedl Brumik. Jo holt mocná reklama. V televizi přece říkali, že je to zdravá snídaně 😀
neboj, nič sa mu nestane
@alcar není dobrý, taky jsem ho ochutnala. Ale, že má lepší složení bych celkem věřila. Jako v 80. letech jsme jedli vážně sračky a žijem ☺.Dokonce pribiňák není dobrý, moc sladký...
Ale kde ty loňské sněhy jsou kdy mi malý snědl vše. Lipánka a jemu podobné má denně a ještě kakao. On je mlíkař a čokofil. Klasické sladkosti nedostává, ale má tohle.
Ale zas to narozdíl ode mě vyběhá.
A to do roka a půl neměl sladkého až na domácí buchty typu piškot, bábovka neměl skoro nic. Pak se to nějak zvrhlo...
Ale žije a tlustý není. Cukr je droga, ale holt má aspoň motivaci sníst oběd
@myrha v 80 letech jsme zadne sracky nejedli. V 80 letech byl rohlik rohlik, mleko mleko, uzenina z masa atd atd. Zadny rozmrazeny chleba, zadny umely kour, aby byl syr jako uzeny, zadne konzervanty...Jedine co tenkrat bylo byly solici smesy v uzenine. Dnesni sracky = modifikovany skrob, glukozo-fruktozovy sirup, ECek miliony a dalsi nahrady nikdo nevidel.
Jinak k tematu. Rocni dite muze ochutnat vse a na domacim dortu neni nic spatneho a rozhodne neni horsi nez nejaky jablecny puding s piskotama a gluporem😉.
@pisisvori v 80. letech byl rohlík to stejné co dnes, jen se nedělal z mraženého polotovaru. Ale bylo to stejné droždí, mouka, voda.
Ohledně termixu, bylo a je tam dost chemie, jen v 80. letech se to nemuselo psát na obal, ba ani neexistoval seznam Eček. Ečka nejsou nutně zlo, že.
Špekáčky nebyly z masa, zmrzliny nebyly z mléka, pole se hnojila pesticidy, ale ano za našeho dětství bylo všechno zelenější, růžovější a úžasnější.
Nechápu tu mánii dávat za vzor 80. léta jako kvalitu. Dneska seženu mnohem kvalitnější potraviny než tomu byl tehdy.
Bylo mi 10 let a vím, že přírodní ty věci rozhodně nebyly a že když se ze západu semozději oidostalo nějaké jídlo koukala jsem, jak to může chutnat dobře.
I proto dodnes Německé a Rakouské jídlo tu má svůj zvuk, i když dnes kvalitativně vůbec neodpovídají....
@amazonka.k a odkud máš takový informace? Když si objednávám dort, tak snad se domluvím čím ho chci potáhnout, jestli marcipánem nebo nějakou hmotou...a že by byl marcipán nějak výrazně dražší jsem si nevšimla.
http://www.svetcukraru.cz/potahovaci-modelovaci...
http://www.svetcukraru.cz/formix/potahovaci-hmo...
Na to nemusím ovšem mít žádné ověřené informace, je logické, že hmota vyrobená čistě z mandlí a cukru bude dražší než čistě cukrová hmota 🙂
A netvrdím, že to není volba každého z nás, jen si za A: většina lidí marcipán a fondán rádo plete a za B: V dnešní době se na tyto moderní barevné dorty používá v 90% fondán, který je chemicky barvený a pro dítě atˇ je mu kolik chce, naprosto nevhodný. Navíc ani dobře nechutná.
Budeme dále dělat z prdu kuličku , nebo už jsme si řekly vše ? 🙂
@morgan
@myrha kravina je to co pises ty. V rohliku dnes zadne drozdi neni a na vse byly stanovene mormy= dodnes jasne dohledatelne slozeni. Delala jsem chemicko technologickou skolu a spoustu kolegu obor potravinarstvi😉😉😉😉.
To tve dnes kvalitni jidlo, se jen oribluzuje tomu co driv a zaplatis za teklamu na zdravi😉. Ale vira je i lek. A pesticidy je dobry slogan, ted si myslis, ze hnoji cim😉 chlevskou biomrvou😉
@amazonka.k Zapomněla jsi na mléčnou hmotu, která není totožná s fondánem. Není pravda, že se z 90% používá fondán, často se používá právě mléčná hmota.
Jinak nevím, jak Ty, ale já, pokud nepeču dort sama, tak nevezmu automaticky to, co mi v cukrárně nabídnou, ale pokud nejsou schopni splnit mé požadavky na složení dortu, tak jdu jinam...
@amazonka.k to je jasný, že je dražší, ale říkám, že ani ten marcipán není tak drahej, aby se nedal použít. A spousta lidí si dneska dorty neobjednává v cukrárně, ale u šikovných holek, které umějí udělat krásné dorty a je to pak jen o tom vybrat si takovou cukrářku, která dělá s marcipánem. A prostě nevím kde bereš tu jistotu, že si většina lidí plete marcipán s fondánem.
@morgan Já třeba kombinuju marcipán a mléčnou hmotu. Potah se líp válí z mléčné hmoty, figurky líp drží z marcipánu. Je to prostě o preferencích toho, kdo tvoří dort, a pokud si chci dort někde koupit, tak mám pusu a domluvím se, co a z čeho to chci. Fondán (ten klasický, ne potahovací) používám prakticky jen na věnečky a větrníky, když už se s nima plácám 😀
@pisisvori no mám ty informace od tvých kolegů, já kupuji rohlík z Hostivařské pekárny a tam droždí je, nemyslím, si, že by mohli kecat v oficiálních dokumentech...
Jinak si rohlíky občas dělám doma a tam droždí taky je.
V Tesco u nás přes ulici dělají ze zmraženého polotovaru, kde nevím co je. Ale holka co dělala v Lidlu vedoucí mi říkala, že se to bere od dodavatele a že tam je sušené droždí. Protože jsme se jednou čistě ze zajímavosti bavili jak je možné, že tomu zmražení nevadí.
Prý když se to mrazí správně, tak nevadí.
Nevím toho moc, ale informace mám podložené. Jinak moje "macecha" dělala v 80. letech v pekárně a co vyprávělo, jak se rohlíky šidí....
Normy jsou jedna věc, realita druhá.
Reklamu od pravdy rozeznám. Nejsem odborník přes chemii, ale reklamě a marketingu docela rozumím.
Proto je vtipné, že se kupují dnes bonbony bez tuku, té jedné konkrétní značky. Maminky nedají domácí koláč, ale Brumíka atp.
To opravdu ale není můj případ.
Vím, co bylo v obchodech v 80. letech a kvalita to opravdu nebyla. I když některé konkrétní věci mohly být lepší, v globálu je dnes větší výběr, ale můžeš si vybrat a když kupuješ s rozmyslem a trochu se zajímáš, tak je mnohem větších výběr těch potravin, co nejsou amarouny.
Mluvím ale o tom, co se dalo koupit v Praze v 80. letech na vesnici to bylo trochu jiné. Protože byly dostupné lokální potraviny.
BTW. rohlík z hostivařské pekárny prostě chutná stejně, takže myslím, že to složení je furt stejné, jen ho dneska nešidí, protože si to nemohou dovolit a už to nepatřím všem.
Jinak jsou dobré rohlíky (ty drahé za 5 Kč jeden) z pekárny Kabát. Např. a tak bych mohla pokračovat.
Jako když kupuju rohlík za 1 Kč, nemůžu čekat zázraky. Jako ano v 80. letech stál 50 halířů, ale! fakticky 50 halířů bylo tolik peněz jako dneska těch 5 Kč.
@pisisvori ještě mě právě překvapilo, že třeba modifikovaný kukuřičný škrob vůbec není sračka, jak jsem si vždycky myslela... ale je jen usušený do prášku...
Aspoň takovou informaci mám od chemika.
Protože modifikovaný neznamená vždy, že je to špatně. Pro mě to má pejorativní význam, zřejmě přenesený z geneticky upravovaných plodin a mám pocit, že to je jedovaté tak jako tak. Navíc mě štve, když chci koupit např. meruňkovou přesnídávku a koupím jablečnou s plno aromaty a obrázkem meruněk. Takže se snažím kupovat věci, kde je co nejméně složek a podobné těm, co by si tam člověk dal doma. A jde to.
Jen musím holt přemýšlet a nekupovat podle ceny.
@somalicats já zas tak moc nepeču, ale používám marcipán a spíš s ním přizdobím cupcakes, dorty dělám vyjímečně a i ty cupcakes jen občas.
A přesně, každý si snad koupí nebo objedná co mu vyhovuje 😉

@mollyweasley To jsem nechtěla dávat ještě ani v roce, ale babičky - kazičky mi tím malou krmily i dříve, pak mi na bílý jogurt házela bobek 😀