Může roční dítě dort?
Ahoj holky.Synovi byl včera rok a zítra má oslavu,kde bude mít i marcipánový dort.Zajímalo by mě,jestli by mohl kousek dortu ochutnat.Máte zkušenosti?Díky
@myrha u nas ted jedou slimaci 😀
Jinak jeste k tem hnojivum... Ja teda nevim, ale onehda jsem prisla do zahradnictvi, ze chci nejake hnojivo, ale aby bylo organicke a pani prodavacka mi rika, ze maji jen organicka hnojiva. Tak podle me to v dnesni dobe i s temi hnojivy bude lepsi. No a co se tyce pesticidu, tak jsem jednou byla na trhu a ptala se, jestli maji ovoce a zeleninu necim osetrenou a pan mi povida - pani, samozrejme ze mame, tomu se nevyhneme, jinak by nebyla uroda a ja bych tady neprodaval. A je pravda, ze ja take pestuju na sve zahradce neco malo ze zeleniny a pravidelne tu rozhazuju granule na hubeni slimaku, rajcata uz jsem musela nastrikat fungicidem, jinak bych z urody nemela lautr nic... ☹
@smallinka ja to nedělala kvůli fotce, ale proto,že dort k narozeninám patří....a zatímco vy jste zastáncem ovocného, který by mi dcera nejedla v roce už vůbec (a to prosím taky není krmena sladkým),ale prostě v roce měla k ovoci blok...tak se udělal marcipáno piškotový.....takže zas neházejme všechny do jednoho pytle 😨 , já to taky nedělám
@myrha - tak souhlasím, že ten kousek mu asi neuškodí...syn si dal z dortu v roce taky jen kousíček....ale z toho, co jsi vypsala, by nevzal v té době nic ani do ruky, natož do pusy 😀 , ani v tom roce ani později, on je odmalička extra čistotný, u nás neprošly doma ani prstové barvičky, protože nesnášel ty špinavé ruce 😉
@krystalka Jéé,já byla prý stejná,a nejspíš mi to zůstalo-dodnes moc nesnesu upatlané ruce od těsta,hlíny,atd. 😀
@andrrriiik - no a kdybys viděla ten jeho zhnusený výraz, když jako malinký poprvé upadl rukama na trávu....on klidně když padal, tak dával pak ruce za sebe a byl schopný kvůli tomu padat na pusu...jenom aby si neumazal ruce 😕 ....stejně jako nikdy nedával do pusy písek, kamínky, korálky....prostě nic....no, i když on tam teda moc nedával ani to jídlo 😉
@krystalka No a já padala na zápěstí,abych si neumazala ruce 😀 Taky sranda.Dcera je něco mezi.Hrabe se v písku,v hlíně,ale je čistotná-neumaže si oblečení 🙂
@krystalka jo tak to malý taky nesnáší dodneška upatlané ruce, ale šnek, hovinko ani slimák, ba ani jed na krysy nebo hlína mu nevadila a špinavá pusa mu nijak nevadí, tu nevidí.
I když dneska ve 3 letech už mu ani ty ruce tak moc nevadí, ale nesnáší, když se třeba poleje, to se musí hned převlíct :D.
No nic je s nima sranda, ale to už jsem hodně OT.
ja v tom nevidim zas az takovy problém, od roka budu davat postupne synkovi ochutnávat vse, co jime my, jen s mirou.
ale mam rada domaci věci, snazim se delat, zavarovat, mrazit vse mozne. vždy s e to hodi a vim co v tom je...
dort k prvním narozeninam bych rada udelala z piškotového testa nebo piskotu, domaci marmelady ( v te vim, ze je ovoce), ovoce z naší zahrady ( bude v mrazaku ci zavarene), dam jogurt ci zakysanou smetanu, od roka se smi i tvaroh.... -- tohle milujeme u nas i my dospeli...
navíc v te době budou také vanoce, takze uz dam malému klidne linecke cukrovi ci delam domaci syrove susenky... vse co tam davam , smi rocni dite bezne.....
jinak za komousu bylo houby, pro deti téměř nic. takze ja pry od pul roku dlabala gulas, kure na paprice, svickovou a nic mi to neudelalo -- tedy jen to, ze omacky miluji dodnes.....
normy sice byli ( asi je nemeli rusit), ale nedodrzovaly se. vyrobny byly spinave a behaly tam mysi, to třeba ted uz nikde neni....když mi někdo rekne -- ale uherak byl uherak a byl super.. musim se smat.at si dnes vybere v porovnani s tehdejsi cenou a kvalitu dostane uzasnou, proste dnes to levne je sracka, to je jasne... jako ve vsem. trabant také nejezdi jako mercedes.. rozdil je v tom, ze dnes si každý vybrat muze... a to je dulezite...
kazdopadne nechci dite cpát nezdravim jídlem, ale co si budem povídat, nam také chutna....ja mam rada sladke, manzel zase klobasky a pod. také se nam nelibi, co do toho vyrobci davaji, tak postupne se ucime delat si nektere věci doma. ale ze dne na den to fakt nedáme, takze normalne kupuji v obchodech. když prcek nacpe do pusy třeba chipsy a pod, rvat mu t o z pusy nebudu. varime uplne bezna jidla, tak je dostane také, jen budeme méně korenit, hold to doresime na taliri.....
doma vim, co do jidla dam, takze se nijak nemusim to prckovi bat dat , dam mu tak klidne i jidla, která by třeba ještě mit nemusel. na druhou stranu i ted občas koupim sklenicku s příkrmem-- po precteni slozeni se mi zakroutili panenky( nekdy docela hnus a to beru hami), ale maly to tak nejak sni... ikdyz domaci dlabe lepe.. 🙂) proste občas to dite proste prezije... nekdy bychom sami měli koukat na to, co mame na taliri my dospeli.....
Prosím hodíte mi sem recept na tvarohový dort s ovocem pro roční dítě? Děkuji
dětské piškoty 1 balení
1 tvaroh
2 kysané smetany
1 velký smetanový jogurt
ovoce dle chuti např. meruňky, může být i kompot
Tvaroh, kysané smetany a jogurt smíchat a osladit dle chuti (můžeš osladit i vodou z kompotu), do dortové formy pokládat vrstvu piškotů, vrstvu "tvarohové hmoty", vrstvu ovoce, vrstvu tvarohové hmoty. vrstva piškotů.....
Končíš vrstva piškotů a přes to tvaroh, nechat ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.
A můžeš navrch ozdobit dle fantazie.
dort nesmí, jinak zemře 🙂
Neznám jediný důvod proc by nemohl.... Když ho tím dortem nebudeš krmit cely týden...
my budeme delat klasicky piskot s tvarohovym kremem a modelkou, ale tu ji sundáme a dáme jen kousek piskotu z tvarohem ochutnat.
Naše malá nakonec měla polovinu melounu 🙂
Moje kamaradka to vyresila skvele..jeji dcera miluje bily jogurty..tak ji udelala prirodni dort z jogurty a ovoce a na dno dala domaci piskot...prece jenom je to dort pro oslavence..takze marcipany a zadny dosprlacky dorty moc smysl nedavaji..nejlepsi je udelat dort podle gusta oslavence🙂
myslím ze na domáacím piskotu s krémrm ve stylu pribináček a ovoce nic spatneho není 🙂 kdyz jen kousek ochutná neviddím v tom zadny problém.s tím jogertem je taky dobre resení, nase mala jogurty bíle taky miluje. kazdá máma dá co uzná za vhodne, ale myslím si ze vse má svoje meze🙂

Nadruhou stranu právě v maricpánu nevidím nic špatného, a kdyby to byla ta potahová hmota, nebo cokoliv jiného, tak kolik toho je na kousku dortu, které sní roční dítě 3 cm2, vzhledem k tomu, že to zřejmě zají trochou hlíny se psím hovínkem (při troše štěstí), nebo třeba kvalitní bílkovinu v podobě šneka, k tomu přikousne kus igelitu od uzeniny a na závěr to završí v prachu omatlaným banánem, tak bych se s tím zas tak nevzrušovala.