Může vakcína narušit řeč/výslovnost?

15. kvě 2023

Ahojte, moze prosim vas narust rec (sposobit horsiu vyslovnost) ktorakolvek vakcina u deti, hlavne do tych 3-4 rokov? Mam na mysli neuro vedlajsie ucinky.

Ja som pro ocko typ. Nezelam si, aby mi sem pisali antivaxerky. Chcem strucne, jasne odpovede k otazke.

Ockovala som syna a zacal mi po ocko (na druhy den) intenzivne spajat slova do viet, mam na mysli 3-5 slovicok v 1 vete, ALE vyslovnost slov nie je cista. Hlavne pri tvorbe novych viet novymi slovami. Ked nove slova povie zvlast, tak je to ok. Ale pri spajani uz nie. S tvorbou 2 slovnych viet mi to nerobil...

Dakujem!

tatiana1329
15. kvě 2023

áno môže

autor
15. kvě 2023

@tatiana1329 vedela by si mi opisat, ako? Po cca kolko dni po ockovani? A teraz nemyslim na mmr a regres vo vyvoji. Mam na mysli konkretne iba rec.

daasqua
15. kvě 2023

Dcera byla do 2 let ve všem napřed, ve 2 letech očkování proti meningokoku a najednou rok regres, neříkala nová slova (jen ty, co se naučila do 2 let), mluvila jen svou řeč. Od 3r a 3m konečně začala něco opakovat a rozmluvila se, ale pořád nic moc, jazýček nešikovný, učíme se postupně ty složitější hlásky (bude ji 5). Hrubou motoriku měla vždy super, jemnou průměrnou, grafomotoriku nyní nadprůměrnou, slovní zásoba odmala veliká, logické uvažování taky nadprůměrné. Takže plno věcí, které taky ovlivňují mluvu, má v pořádku, jediné, co bylo, je očkovani...takže člověku to vrtá hlavou. Mladší 2r syn není očkovaný, mluví a opakuje, normální vývoj, a to má hrubou motoriku podprůměrnou, jemnou průměr, čtu mu a mluvím asi na 40 % oproti dceři.

evik19
15. kvě 2023

Mám podobnou zkušenost jako @daasqua , jen s rozdílem, že u nás se to stalo po 3. dávce hexavakcíny v 15 měsících. Do té doby se naučil každých pár dní nové slovo, po očkování zvládl přidat snad jen 2 slova během roku. Restartoval se až po roce od očkování. Nebyl to ale jediný problém, který u něj po očkování nastal.

zrzinda
15. kvě 2023

Mě teda přijde trochu nemožný, aby to očkování nějak ovlivnilo řečový centra v mozku.. Chápu, ze pokud někdo má takovou zkušenost, ze to tomu ockovani přikládá.. Já ockuju i nepovinné, ale taky z toho mám sakra strach.

tatiana1329
15. kvě 2023

myslím že baby ti to tu pekne spísali už nemám moc čo dodať. mali sme v rodine nie jednu podobnú skúsenosť.

@zrzinda je to smutné ale je to tak. očkovania ktoré sú teraz obsahujú veľa zložiek a narúšajú nervovú sústavu vrátane reči, preto vedia deti v podtate zastať vo vývoji s rečou... volakedy toho toľko v tej jednej vakcíne nebolo. Keď som to ukazovala mojej mame strašne sa divila že nás keď ako deti očkovali toľko tam toho nebolo.

l_
15. kvě 2023

@zrzinda zkusenost nemam.. alw dcera nemluvila jeste ve trech letech a doktorka odmitla ockovat povinne, dokud nebude vysetreni neurologa a foniatrie, ze je dcera zdrava, ze je to jen opozdeny vyvoj.. . a proc? Protoze castym nezadoucim.ucinkem je to, ze dite prestane mluvit.. tak aby byla.kryta, ze to neni po ockovani.. takze tak..

pampeliska1313
15. kvě 2023

Jako ze se dítě zpozdi ve mluvě, to si myslím, ze jo. Nějaký opozdeni a pak to pracně dozene.. Horší výslovnost si myslím ze ne. To je proste práce jazyka, svalu pusinky, proto je třeba důležitý aby dítě kousalo jídlo a ty svaly se posilovaly… ale je to jen laickej názor, přímou zkušenost asi nemám. Třeba syn měl docela dlouho dudlík a aktivně ho vyžadoval na uklidnění- asi do dvaceti měsíců. A jak začal mluvit, je mu blbě rozumnet, moc neotevírá pusu, jazyk mu cestuje všude možně a myslím si, ze je to treba z toho dudliku. Kousat větší kousky u jídla taky dlouho nechtěl, menší zvladnul snad hnedka. Taky si myslím, ze je důležitý aby to dítě správně naposlouchalo a uložilo si to. Jestli používá věty s několika slovy, dovedu si představit ze je to pro mozek ohromnej zahul a tak něco “vypouští” treba prave jestli to rekne všechno dobře. Ale jsou to fakt jen domněnky. Zkusila bych se podívat na internetu jestli není k dispozici od někoho nějaký logopedicky cvičení zdarma, popřípadě, pokud tomu nechcete dávat čas, proste bych k logo objednala, aby Vám poradila.

autor
15. kvě 2023

@daasqua
@evik19
@zrzinda
@tatiana1329
@l_
@pampeliska1313 Dakujem! U nas je to prave opacne, ze po vakcine zacal tvorit nove vety z novych slov, ale niektorym fakt sa neda rozumiet. Tak rychlo to chce povedat, ze sa mu jazyk uplne zamotava.
Doteraz mi rozpraval krasne cisto ALE iba jedno slovo, max 2 slovne vety.
Po vakcine, na druhy den, 4-5 slovne vety, ALE niektorym fakt nerozumiem. Niektore vety sa vykristalizovali a povie pekne, napriklad, smetny kos velmi smrdi. A taketo jeho obublene reci. Ale co chce rychlo......

zelenaesmolda
15. kvě 2023

Nemyslim si,ze na tohle ma vliv ockovani.Spis se to projevi ve stejnou dobu a maminky hledaji pricinu tak to hodi na ockovani protoze je to nejjednodussi vysvetleni.Dneska je moderni na ockovani svest kde co...

autor
15. kvě 2023

@zelenaesmolda Ano presne! Ja som velmi proockovaci typ, ale zas mam obrovsky respekt. 🙏🏼 Doteraz som bola taka kludna, ze ako pekne hovori slova, a 2 slovne vety, a teraz habadej....

zelenaesmolda
15. kvě 2023

Ja bych antivaxerkam prala zazit poradnou epidemii zaskrtu nebo nestovic kdy deti i dospeli umirali ve velkem.Pak by je ty antivax reci velice rychle presly.
Porad jsou rizika ockovani mensi nez riziko nemoci pred kterymi chrani a za zvysenym vyskytem deti s ADHD a autismem nevidim ockovani,spise lepsi diagnostiku a taky celkove starnuti prvorodicek.

drakenn
15. kvě 2023

@zelenaesmolda to je miloučké přání ostatním maminkám..

autor
15. kvě 2023

@zelenaesmolda trochu odveci odpoved, ale ano, v tomto mas pravdu.

evik19
15. kvě 2023

@zelenaesmolda No vidíš to, a já bych vaxerům ani antivaxerům nepřála ani epidemii záškrtu, ani závažný nežádoucí účinky po očkování. To první nás naštěstí nepostihlo, to druhý jo… Gratuluji, žes měla větší štěstí a toho černýho Petra sis nevytáhla. Ale trošku taktu vůči ostatním by to chtělo.

zelenaesmolda
15. kvě 2023

@drakenn
Tak samozrejme to nemyslim doslova.Stejne jako kdyz reknes,ze nekoho zabijes tak jdes a zabijes ho?

zrzinda
15. kvě 2023

@zelenaesmolda Já bych všem neočkujicim maminkam prala, aby si v případě nemoci svého ditete hradili všechnu lékařskou peci sami. To bych si fakt prala. Ať neockujou, je to jejich právo, ale ať mají taky nějaký povinnosti.

l_
15. kvě 2023

@zrzinda heh, ale kdyz se diteti po ockovani neco stane, starej se matko sama a hlavne nepros o pomoc.. to je pristup 🤦🏻‍♀️

zrzinda
15. kvě 2023

@l_ No tak prava a povinnosti samozřejmě na obě strany, to je jasná věc.

cherie24
15. kvě 2023

@zrzinda to si snad děláš srandu ne? Hlavně že když se dítě složí po očkování, tak od toho dají všichni ruce pryč a řeknou, že to byla jen špatná souhra náhod, ale jasné, bylo by fér, aby si nenaočkovaní hradili péči ze svého. To je fakt hláška roku. 🤦🏼‍♀️

zrzinda
15. kvě 2023

@cherie24 Nedělám. Naše doktorka nám vyprávěla o případu, kdy maminka nenechala očkovat svoje dite hexou. Chlapeček dostal tetanus, bohužel. Maminka v nemocnici neřekla, ze nebyl ockovanej, dokonce mu nedala ani antibiotika, který ji doktoři dali. A hádejte co? Stav ditete se rapidně zhoršil. Musel pak dlouhou dobu rehabilitovat. Takhle male dite samozřejmě nikde samo byt nemůže, takže tam bylo celou dobu s maminkou. Takové pobyty stojí opravdu randal. A kdo to platil? Vy a já, z našich dani. Takže se na mě nezlobte, ale tohle se mi úplně nelíbí, no.

rebe
15. kvě 2023

@zelenaesmolda Nikdy tě nenapadlo, že neochota očkovat proti záškrtu může souviset právě s tím, že poslední případ byl v ČR téměř před 30 lety, tedy přínos toho očkování V TUTO CHVÍLI je na rozdíl od rizika nulový, kdežto kdyby nastala epidemie tohoto onemocnění, poměr přínosů a rizik by se zásadně změnil, což by očkování dodalo zcela jiný smysl?

zelenaesmolda
15. kvě 2023

@rebe
A proc se nevyskytuje?Diky ockovani.Stejne jako treba cerny kasel,ktery ale opet zacina byt na vzestupu protoze proockovanost klesa.A tedka s prilivem Ukrajincu se riziko zavleceni u nas uz vymycenych nemoci jste zvysuje.
Stejne jako v jinych zemich kde je vysoka migrace obyvatelstva z ruznych koutu sveta a s ruznym stupnem proockovanosti.

cherie24
15. kvě 2023

@zrzinda radši z mých daní zaplatím pobyt neočkovanému dítěti v nemocnici než platit lidi žijící celý život na sociálních dávkách. Tohle mě teda opravdu žíly netrhá 😉

rebe
15. kvě 2023

@zelenaesmolda Ano, i očkování proti malárii je skvělá věc, přesto se proti ní běžně neočkuji, ty snad ano? Riziko zavlečení záškrtu z Ukrajiny, kde byly poslední epidemie v 90. letech, nevnímám jako zásadní riziko. Chápu, že ty ano, ale přát kvůli tomu jiným to, co jsi napsala, je celkem extrém.

zelenaesmolda
15. kvě 2023

@rebe
To bude asi tim,ze ockovani proti malarii je celkem novinka a nektere africke zeme uz proti ni ockovat zacaly.A srovnavat malarii,ktera se u nas nevyskytuje se zaskrtem,ktery byl u nas bezny pred zavedenim ockovani je uplne mimo.

mari90
15. kvě 2023

@zelenaesmolda to je jako by někdo tvým dětem přál, aby měly nežádoucí účinek po očkování. Oni totiž ty NÚ nejsou úplně tak ojedinělé jak se mnohým zdá

lvl16
15. kvě 2023

Tohle spojování více slov je častá vývojová fáze, kterou způsobuje rychlejší dozrávání mozku. Za pár dní/týdnů by to mělo odeznít. Myslím si, že bude spíš souhra náhod, že to přišlo chvíli po očkování 🙂.

rebe
15. kvě 2023

@zelenaesmolda Srovnávám očkování proti nemoci, která se u nás nevyskytuje, s očkováním proti nemoci, která se u nás nevyskytuje. Jestli se zajímáš o očkování, tak přece víš, že i vakcinologové vedou diskusi o tom, že už by očkování proti záškrtu nemělo být povinné. Očkování proti tuberkuloze bylo povinné ještě velmi nedávno a také se spousta lidí mohla rozpustit, jak může být někdo tak nezodpovědný a neočkovat se. A ejhle, už se očkuje jen pidi riziková skupinka. Ne, to, že některá nemoc vymizí díky očkování, fakt neznamená, že se proti ní musí očkovat věčně 🙂

evik19
15. kvě 2023

@zrzinda Tak v tom případě by si měli hradit pobyt v nemocnici taky všichni kuřáci, alkoholici, lidi, co se zranili z blbosti nebo v opilosti, lidi, co bourali ve vyssi rychlosti nebo bez pasu, lidi s cukrovkou druheho typu, obezni…. Mam pokracovat? Asi ne, vid?

cilkat
15. kvě 2023

Mám dvě děti s narušeným vývojem řeči. Zprávy o tom, že mělo dítě propad po očkování, který "už nedohnalo" (nikoliv absolutně, ale nabralo třeba roční vývojové zpoždění) , rozhodně nejsou ojedinělé. Ale to, co mi popisuješ, mi přijde čistě logopedický, nikoliv neurologický problém: prostě dítě objevilo novou schopnost v řeči (= schopnost vytvořit složitou větu - dost možná tu větu chápe jako celek, ne jako spojení několika slov) a začalo ji používat. Zcela logicky ji neumí dokonale: snaží se toho žíct vlastně strašně moc, chce to říct najednou, tak prostě "některé kousku" "v zájmu celku" "trochu ošulí". A vznikne přesně to, co popisuješ: zlepšila se schopnost vyjádřit myšlenku, ale už nezbývá kapacita na tu výslovnost. Dala bych tomu pár týdnů/měsíc. Pravděpodobně to dítě prostě vychytá samo.
Ps: logopedka nás opakovaně upozorňovala, že v době skokového růstu slovní zásoby, dítě může začít koktat... tohle je podle mě stejnej princip.