Od jakého věku dítěte absolvovat 3hodinovou cestu autem?
Ahoj zkušené maminky. Mám třítýdenního drobečka a doma na vesnici se cítím osaměle, manžel chodí domu až večer. Příbuzné mám v Praze a tak se chci zeptat,v jakém věku miminka by jste tříhodinovou cestou nejdříve absolvovaly? Děkuju...
Ano, čím mladší, tím lepší, maximálně si uděláte přestávku na kojení a přebalení. Nejhorší cestování jsme s dcerou zažili od 12 do cca 24 měsíců, kdy vyžadovala hodně pozornosti a museli jsme cestování cíleně plánovat na spaní.
Tak my pockame po sestinedeli a hura na to... potrebuju se rozptylit a pobyt s nekym blizkym... manzela miluju, ale jak rikam, stejne.chodi domu vecer, tak at se nejak zabavim 🙂
Taky bych počkala šestinedělí,využij čas na procházky, mně je teď líto,že už to nezaziju, protože u kočárku budu mít ještě starší dítko co moc neujde a jde jako šnek. 😁
Jeli jsme, kdyz byly male 4 tydny. Doma jsme meli na tyden odstavku teple vody, tak jsem vyrazila k rodicum na Moravu. Cesta byla v pohode, jen byly zrovna třicítky a nemohli jsme zapnout klimu. Zastavovali jsme 1x na kojeni, ted (4,5 mesice) uz se nam parkrat povedlo jet durch, ale vetsinou 1x kojim.
My žijeme v zahraničí a jezdíme od narození 8 hodinové cesty uplně v pohodě 🙂
@petrasipkova1 a co skejtík?ten by pomohl.Máme zkušeného chodce a budeme příchod sourozence řešit skejtem ke kočárku, jsem zvyklá chodit na procházky, ale to by dcerka neušla
U nás hrůza, když byl malýmu půl rok, cesta plná scén, kojení a přebalování na dálnici. Takže když nemusíme, radši nikam nejezdíme 🙂
@petrasipkova1
Pro rychlé přejezdy má syn odrážedlo 🙂 Jinak ho taky zajímá všechno možné kolem...
No u nas je to sami les a pole, cesty nejsou moc sjizdne pro kocarek prave, jen takovy kousky, nebo musim popojet autem a teda od vikendu je u nas porad hnusne, bud fouka a nebo prsi... tak se ted ven neda :-/
@petastastna Dítě nemá být v autě víc jak dvě hodiny, dokud nedrží samo hlavičku, a i to by mělo být výjimečné.
@bayt Z jakého důvodu?
My jsme poprvé takovou dlouhou cestu autem absolvovali, když byly synovi 3 týdny. Vůbec bych se toho nebála, my jsme jezdili skoro každý víkend 250km, protože jsme rekonstruovali dům v druhé části republiky. Se starší dcerou jsem takovou vzdálenost jezdívala od jejích 2 měsíců vlakem a to bylo taky úplně v pohodě. U nás opravdu platí, že čím je dítě starší, tím je náročnější ho po cestě zabavit, ale rozhodně se kvůli tomu cestování nevzdáme🙂.
@bayt v době dnešních autosedaček, resp. vajíček, které jsou vysoce ergonomické a ve kterých dítě spíš leží než sedí, bych zrovna tento důvod s klidem vyškrtla 😉
S mrnouske je cestování pohoda, s nasi téměř dvouletou už to získává jiný rozměr. Hlavně když ji mám 3 hodiny zabavit na zadním sedadle a dělá se mne zle od žaludku.
Jezdili jsme od narozeni. V sedmi mesicich uz zvladla i chorvatsko... dnes je ji dvanact a za celou dobu jsme nikdy neomezovali kvuli tomu, ze by nemela zvladnout nejakou cestu.
Tak rada ctu vsechny nazory... vyrazime asi celkem brzo na cesty... pribuzni mi chybi
My jsme poprvé jeli 4h cestu ve 2 měsících a úplně v pohodě s přestávkou na kojení a přebalení v autě😃
@petastastna já jela s 6 týdenním a 12 letou, jela jsem sama a úplně bez problémů. Cesta byla 4,5 hodiny, malý z toho 3,5 hodiny prospal 😀 Ale jestli plánujete podnikat podobné cesty častěji, nepodcenila bych výběr autosedačky a rozhodně bych na ní nešetřila. My měli http://www.kiddy.cz/evoluna-i-size/autosedacky/... a ta je na takové akce perfektní👍
Jeli jsme ve 3 týdnech. Byl to půl denní výlet. Zařídili jsme pojišťovnu pak kojení na parkovišti a pak dlouhá cesta autem 2-3h to spal. Pak jsme se prošli , nakojila jsem na parkovišti a zase jeli domů 2-3h 🙂. Byla to pohoda. Když mu byl asi možná necelý tak jsme jeli také 3h a to se v autě nudil a plakal moc hodná nešlo utišit. Teď už jízdu autem miluje
Od tri tydnu jsme zacali jezdit, kdyz bylo prckovi 6 tydnu, byl s nami poprve na.celodenni vystave psu.. kojeni a prebalovani.v aute, spani v kocarku... pohoda.
@zuzineckah
@pavlina212 I výrobci autosedaček nedoporučují, aby v nich byly novorozené děti víc jak dvě hodiny v kuse. Nám to říkala i pediatra a myslím že i Kiedroňová. Důvodem je, že to zase tak ergonomické není i tak a špatně to působí na páteř i plíce. Osobně nehodlám s miminkem cestovat autem, dokud neudrží hlavičku, jen z porodnice a to je 20 min. U úplných novošů je i víc jak 30 minut moc.
Tady jsou i nějaké články http://www.dailymail.co.uk/health/article-39271...
Taky máme příbuzné na opačné straně republiky. Poprvé jsme jeli na Vánoce 5hodinovou cestu - syn měl tehdy 2,5 měsíce. Probudil se na kojení asi 20 minut před cílem. Zaparkovala jsem na parkovišti u obchoďáku, nakojila a dojeli jsme zbytek. Tři hodiny jsou v pohodě, to je možné, že celou cestu opravdu prospí. My jsme tyto ještě delší trasy jezdili poměrně dlouho v noci, to syn totiž spal většinou nepřetržitě tak do půlnoci. Později - s růstem zubů - už bylo cestování někdy horší...
@bayt já ti nevím, o Kiedroňové si myslím své, to pro mě není žádná odborná autorita. U pediatrů se názory různí a hlavně si dovolím dost pochybovat o jejich přehledu v ergonomii autosedaček. Zvlášť u těch starších. Mnoho kvalitních autosedaček je dnes certifikovaných ortopedy, takže bych se toho opravdu nebála. Ale co je nejdůležitější, mám tři děti, kterým hledím vždy to nejlepší a jak se říká, zkušenost je nepřenosná. Nacestovali jsme toho opravdu hodně a žádný problém se na nich neprojevil, nejstarší je 15 let, nejmladší rok... Já bych v tom žádného strašáka neviděla. Pokud se dlouhé trasy nejezdí každý týden, tak jsem přesvědčená, že to pro zdravé dítě, s dobrou autosedačkou žádný problém nepředstavuje.
Ale samozřejmě, každý si to musí zvážit podle sebe. Tady jen můžeme nabídnou různé názory.
@zuzineckah přečtěte si ty články, jeden z nich cituje i nedávnou studii na tohle téma
@bayt Vůči studiím jsem obecně od dob provalení obsahu železa ve špenátu imunní 🙂 Ale jak říkám, zkušenost je nepřenosná a každý se může, nebo přesněji musí rozhodnout sám 😉
Clovek nepotrebuje doporuceni, aby videl, ze dlouhy a casty pobyt ditete, ktere jeste nesedi ve vajicku neni to prave orechove. Pater neni v rovine, dite muze byt vykrivene na stranu, pokud nedrzi hlavu, ta pada kam se ji zachce. Ono se dnes nadava i na kocary, korby jsou male a uz nesedici dite se musi premistit do sportaku, kde opet nelezi v rovine. Samozrejme nekteremu diteti to neublizi a nekteremu ano. Problem je ten, ze tohle clovek nezjisti driv, nez ty potize prijdou. Nekdo muze argumentovat, ze nase matky s nama taky delali veci, ktere se dnes nedoporucuji. Ovsem zase se nepouzivali ony vajicka, ruzne voziky a sportaky. Dcera ma osum mesicu a jelikoz vajicko nebo vozik obcas pouzivame, snazim se ji to "vynahradit" treba tim, ze ji stale vozim v korbe. Mam stesti, je drobna a tak se vleze a kdyz se chce divat ven, supnu ji ma bricho. Obcas si lidi podivi, ze mam v korbe takto stare dite, coz necekali. 😀 Jasne, ze obcasna cesta s dostatkem zastavek neublizi. Ale nic se nema prehanet. Naucte se satkovat, poridte spravne nositko, nebo i ten vozik a jak bude prcek starsi, vyrazte sem tam do lesu a poli. Diteti a jiste i vam to prospeje. 🙂
@bayt Já nevím, ale máme to z porodnice víc jak 3/4 hodiny jízdy autem, tak to mám domů jít pěšky?Nechápu, kdo má porodnici za rohem může dojít pěšky, kdo to má dál tak autem musí jet. My jezdíme s dcerou od narození autem a dobrý, zdrav. problémy nemá.Dobrá autosedačka je kvalitní oproti nějakým levným now nejmům. Jinak studie je jedna věc a zkušenosti a rozum matek věc druhá.Krom toho ty studie nejsou ničím moc podložené.
Hodně záleží na dalším stylu života. My jezdili takto jednou za čtvrt roku. Jinak max 20 minut občas. Horší mi přijde, když někdo jezdí pravidelně třeba hodinu, dvě hodiny denně, používá lehátka, případně autosedačku i doma, pak šupne v šesti měsících do pasivního chodítka atd...
@gorda Tak to musím oponovat vůči kočárům, máme sporťák a ten jde úplně do roviny, stejně jako hluboká korba.Jinak dcera šla do sporťáku v 5 měsících(protože chtěla koukat), do klasické autosedačky šla v 9m, protože je vysoká a měla víc jak 9kg. A upřímně, ani pediatra proti sporťáku nic neměla, jak jsme dceru přendali do sporťáku tak byl klid od řevu. V 8m seděla, v necelých 12m chodila sama-nepomáhala jsem,ani neměla žádné chodítko,nic co by ji mělo pomíhat, když něco chtěla tak si tam musela dolézt, později dojít. Teď jí jsou necelé 2 roky a mluví jak kulomet. A ano, máme kavárenské dítě,má od malička ráda děti, chodíme ven se staršími, tak se jim snaží vyrovnat,šátek nemáme, žádný rozvrh nedodržujeme a jde to, malá je spokojená. Kamarádka měla dítě v kšandách v hluboké korbě a světe div se, malá se naklonila z kočáru-z hluboké korby a kšíry to nevydržely a spadla na dlažbu-naštěstí to přežila s otřesem mozku. Takže za mě toto opravdu ne, ať si každý myslí a jedná jak uzná za vhodné

Ahoj, my jsme jeli po 6nedělí, výhoda je, že dítě v tomhle věku skoro pořád spí. Horší to je už s dvouletákem...Cestou jsme 2x kojili, takže to se vždy rovnou třeba i starší proběhl, nebo se natankoval benzín...