Opožděný vývoj batolete.

21. kvě 2020

Dobrý den. Občas se tady poradím, co a jak v péči o dítě. Asi tak kolem druhých narozenin dcery už byl rozdíl ve srovnání s vrstevníky tak velký, že jsem požádala dětskou lékařku o zadanky na došetření - psycholig, neurolog. Jde tedy konkrétně o stav, kdy dítě nemluví, jenom zvatla, moc řeči ani nerozumí, nereaguje na pokyny dej, chceš pít? Nedává pá pá. Taky se neumí naučit jíst lžičkou, pít z hrnicku, nebo chodit na nocnik. Specialni pedagog po 3 h s ní řekl autismus, psycholog, že ne, není, a že je tam spíše opožděný vývoj ve všem tak o rok, tedy v 2,5 roku je na 1,5 roku, a řeč tak na osm měsíců. Nemáte prosím zkušenost? Do roku bylo všechno ok, porod normální, jen zloutenka na fototerapii. A děkuji moc za každý příspěvek!

autor
21. kvě 2020

Na ten autismus ukazovala fascinace rotující hračkou, nereagovani na jmeno, nezájem o hru s dětmi. Rituály. Tvrdohlavost.

autor
21. kvě 2020

Omlouvám se, ještě doplním, že primárně to řeším s odborníky, ale na všechno se dlouho čeká.

martt
21. kvě 2020

U takhle malého dítěte je těžké udělat 100% diagnózu na víc se i ta diagnóza může během toho, jak poroste měnit. Můj ted uz 8 lety syn vykazoval známky autisty(rituály, neudržel oční kontakt, preferoval jednu hračku, nevnímal co mu říkám, preferoval jen jednoho kamaráda ve školce, nesnáši zmeny... ) i podle dotazníku PaS vyšel jako autista po vyšetření psycholozkou diagnóza nejednoznacna možná atypický autista, možná ADHD, úzkostné stavy a nerovnoměrně psychomotoricky vývoj. Hodně jsme se mu snažili věnovat "vést ho". Po roce na kontrole u psycholožky vyloučeno ADHD, atypický autista nevyloucen ale ani nepotvrzen. A bylo nám řečeno, že se to může projevit jak poroste. Ted mu je 8 a vývojově se dost srovnal i když v některých oblastech je spíše o rok pozadu. Snažíme se mu hodně věnovat podle doporučení psycholožky. A pokroky jsou znát. Ve školním kolektivu se zaclenil bez problémů. Jestli vám psycholožka dala nějaká doporučení jak s ním pracovat zkuste to. Hlavně jí neporovnavejte s jinými dětmi, každé dítě je jiné a nutně nemusí znamenat, když je teď pozadu, že bude pozadu pořád.

bonavoxa
21. kvě 2020

Mám podobnou zkušenost jako
@martt
Dcera byla extrémně náročné miminko. Měla dost typických znaků, špatná komunikace, jedla jen pár potravin, kousky u ní vyvolávaly dávící reflex, lpěla na rituálech, byla taková hadrová, hypotonus, špatně spala, měla záchvaty vzteku, neměla cit k ostatním dětem, hra destruktivní, ukazovala, když něco chtěla, pleny do 4 let,...uzavřeno jako dětský autismus.
Od toho čtvrtého roku se začala lepšit, spousta věcí najednou zmizela. Není sice jako její vrstevníci, ale rozdíl není tak velký, je inteligentní, milá, na první pohled normální dítě.
Dnes je to trochu, nefixuje pohled - autista, nemluví - autista, vzteká se - autista.

autor
21. kvě 2020

@bonavoxa pleny do 4 let by pro mně bylo úžasné a skvělé, představa plen na celý život je něco...však víte. Jsou i takové případy. U nás zatim termín mentální retardace nezazněl, ale neurologa máme až za 2 měs

bonavoxa
21. kvě 2020

Jsem úplně stejná, co se týče představení si nejhorších scénářů, ale naštěstí to vždy vyhodnotím jako ,,možné" a zasunu do pozadí... a žiju ze dne na den. Budoucnosti se nemá cenu obávat, ani se nijak týrat myšlenkou, co ostatní, apod. Uvidíte. Zvládnete to, zvládnete víc, než si dokážete představit. Diagnóza je jen směrovka, na mém vztahu k dítěti nic nezměnila. Odborníci se často neshodnou, někteří jsou ráznější, jiní opatrnější, další zkoušejí. Ale vždy jsem si z toho snažila vzít informace a pořád něco zkoušet. I náš pediatr říká, že je dcera úplně jiná, že by nevěřila, že se tak zlepší. Ale pomohla i speciální školka, kde nastupovala ve dvou a půl.
Syn je v tomhle srovnání ,,normální", umí počítat do deseti, abecedu, mluví ve větách, hned si všechno zapamatuje, ale nočník ho netankuje a taky se hodně vzteká.

autor
21. kvě 2020

@bonavoxa přihlášku do speciální školky jsem si podala, jen mám strach, že nebude místo

karla2015
21. kvě 2020

Dcera 2 a 8 mesicu, je pohybove moc sikovna, hezky se sama naji, pije z hrnku atd, je dost tvrdohlava..ale zatim porad nemluvi a ma pleny, takze na 3lete prohlidce budu resit s pediatrem. ,Jsem z toho nestasna, prvni se rozmluvila kolem 2,5 let a nocnik taky kolem 2,5 let pres den.