icon

Poslušné dítě. Jak to vnímáte vy?

1. únor 2026

Vyrostla jsem v prostředí, kde se nediskutovalo, ale rozkazovalo. Drž hubu, protože jsem to řekla. Neptej se. Nerýpej. A dnes mám pocit, že přesně tohle se jen převléklo do moderní verze a prodává se to jako správná výchova. Stačí se podívat kolem sebe. Dítě se ozve, něco nechce, něco mu nesedí – a hned je problém. Hned se řeší, že neposlouchá, že si dovoluje, že má být ticho. A když ztichne, všichni si oddechnou. Hotovo. Vychované.

Jenže já vidím něco jiného. Vidím dítě, které se naučilo, že jeho hlas je na obtíž. Že otázky jsou drzé. Že když cítí vztek nebo nesouhlas, má to spolknout. A tohle mě štve nejvíc. Protože si namlouváme, že ho učíme disciplíně, ale ve skutečnosti ho učíme potlačovat sám sebe. Učíme ho, že klid dospělých je důležitější než jeho prožívání. Že je lepší být potichu než být sám sebou.

A pak se za pár let budeme divit, proč máme mladé lidi, kteří se bojí ozvat, kteří se neumí postavit sami za sebe, kteří raději ustoupí, jen aby nebyl konflikt. Ale hlavně, že byli poslušní. Já se na tohle odmítám dívat jako na cíl výchovy. Protože jestli je úspěch to, že dítě přestane klást odpor, tak jsme to celé pochopili sakramentsky špatně. A hned je mi líp. 😀

alice180
1. únor 2026

To je dobře...

izz76
1. únor 2026

@anonym_autor Kde tohle vidíš? Ja sleduju pravý opak..

betelgeuzz
1. únor 2026

vychovávej si dítě jak chceš, nevím, proč o tom píšeš anonymní příspěvek.

anonym_53c521
1. únor 2026

Konečně víme, odkud plyne tvá frustrace a z čeho děláš ty nesmyslné závěry, kterými nás tady obtěžuješ...

klokanka31
1. únor 2026

To že někdo chce pořádnou výchovu ještě neznamená že je dítě potlačováno 🤔

1pomnenka
1. únor 2026

Vidím kolem sebe pravý opak, děti šéfují nejen rodičům.

lauriak
1. únor 2026

Kde zijes? Odkud tyto zkusenosti mas? Ja vidim kolem sebe hodne velky posun ve vychove ve srovnani s vychovou nasich rodicu. Vidim i extrem kdy dite je na pedestale a sefuje cele rodine. Ale taky vidam vic posun v tom aby dite bylo vyslysene, hodne se dba na jeho pocity, dite ma moznost vyjadrit sve prani. Vidim rodice hledajici kompromis. Takovou direktivni vychovu jak popisujes kolem sebe nevidim.