Výchova dítěte - je to opravdu tak těžké?

szuzia
30. srp 2019

Ahoj ženy,
opravdu je výchova dítěte tak těžká? S přítelem se chceme začít snažit o mrňouska, ale občas když vidím ty nevychované děti se mi do toho nechce. Já sama jsem měla tvrdou výchovu, ale dnes se ,,nic,, nesmí. Děti přerůstají rodičům přes hlavu a nezvládají je. Přála bych si hodné, slušně vychované děti, kterým nebude cizí práce. Cožpak je to nereálné? Děkuji za Vaše reakce.

denca033
30. srp 2019

@szuzia tak záleží hlavně na tom jak vy se tomu postavíte. V něčem je to těžké to ano ale v něčem jsou děti hodně sobestacny. Rychle se učí ( hlavně blbosti ty se naučí opravdu rychle) 😂. Nejsem zastánce fyzických trestu ale sem tam jim dát na zadek taky neuskodi

hani1234
30. srp 2019

Uvidíš, jak se k tomu postavíte. Z dítěte můžeš vychovat slušného a pracovitého člověka. Dítě se učí podle vzoru svých rodičů. Vnímá vztahy v rodině.. Pokud si hezky žijete, hezky se k sobě chováte, tak by neměl byt problém vychovat rozumného člověka, ne ??
Výchova je samozřejmě náročná, hlavně období vzdoru je jedna velká paráda 😀😀

areh
30. srp 2019

Dle mého je to hlavně o zdravým rozumu. Dneska si spoustu lidí načte různé metody a přístupy a zapomínají věřit sami sobě. Pak to vypadá jak to vypadá. Jako je fajn věřit dítěti, nechat ho samostatně rozhodovat, ale pokud dělá něco, co by nemělo (hází s věcma a pod), tak se mu musí říct NE a pokud neposlechne, věc mu vzít nebo odvést pozornost.

sudylichozrout
30. srp 2019

@szuzia Ahoja, tohle myslim resi kazdy, kdo uvazuje o detech i ten, kdo uz je ma. Problem je v tom, ze neexistuje univerzalni navod, jak spravne dite vychovavat, protoze kazde je jine a na kazde plati neco jineho. Jsou samozrejme nejake obecne platne normy, ktere je dulezite diteti vstipit, ale jak se k tomu propracovat, na to budes muset prinit sama. Nam se osvedcilo (a ted uz pisu ciste osobni pohled) nastavit urcite mantinely a hranice, na jejichz dodrzovani trvame zcela nekompromisne. Jde o zaklady slusneho chovani. Nelze se, nepodvadi, kdyz neco chci, musim rici prosim a pak take dekuji, odpadky patri do kose, detem se neberou hracky, nelze mit ihned vse a podobne. Tohle je hlavne o duslednosti. Clovek nesmi cuknout, kdyz dite neco chce a vzteka se u toho. Zaroven se mi osvedcilo hodne vysvetlovat, proc zrovna na tomto trvame a proc to bude tak, jak to bude. Pak mame skupinu veci, ktere nechavame volnejsi, nejsme uplne stihaci rodice, takze u spousty cinnosti ji nechavame vybrat jeji cestu. Nevim jak to vyjadrit lepe, je ale u nas je to mix jiste volnosti a zaroven povinnosti a veci, pres ktere nejede vlak. K placanci pristupujeme jen fakt v hranicnich pripadech, velmi vyjimecne, jinak funguje domluva a hlavne ono vysvetleni. Myslim, ze jsme si cestu k vychove nasli, ale je to jenom tim, ze sve dite zname a vime, ck na nej plati. Take budes muset svou cestu najit. Jen, jestli dovolis, drobna poznamka. Tvtda vychova z nikoho slusneho cloveka neudela. Udela cloveka poslusneho, ale poslusneho ze strachu, nikoliv z toho ze rozumi duvodum, proc se neco nema ci ma.

berenika39
30. srp 2019

Dítě není třeba vychovávat, stačí pěkně žít a ono se přidá....

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sudylichozrout
souhlasim na 100%

xxx3d
30. srp 2019

Ano, výchova dítěte je těžká. Nejtěžší je vybalancovat právě to, co bys chtěla ty, a myslím, že všichni rodiče, vychovat z dítěte hodného, slušně vychovaného, zdravě sebevědomého a pracovitého člověka.

malenka3
30. srp 2019

Naprosto souhlasím se
@sudylichozrout, máme to hodně podobně. Klíčová je důslednost, bez tý jde všechno do háje,to vidím u spousty známých, kde se dívám na výchovné chyby. A ještě je moc důležitý jeden aspekt, který vnímám u řady známých jako problém a jsem ráda, že naší rodiny se netýká - být konzistentní s partnerem, nejhorší, co může být, pokud se nedokážete shodnout a jedete si každý po svém a dítě v tom má pak bordel.

sudylichozrout
30. srp 2019

@malenka3 jojo, to taky nastesti resit nemusime. Jsme s muzem ve vychove za jedno, casto si o tom i povidame. Co treba musime udelat jinak, jaky postup zvolit v konkretni situaci a tak. Nikdy jsme se navzajem pred dcerou "neshodili", drzime basu.

bekyc
30. srp 2019

Ono často to ale není tak, jak to vypadá. Od doby, co mám vlastní dítě si nedovolím hodnotit něčí výchovu a soudit, protože nežiju jejich život a nevím co se odehrává, když tam nejsem. To, že mám hodný dítě je super, ale taky obrovský štěstí. 😀 Třeba můj bratr má strašně zlobivý dítě, a to se mu věnují, výchova super a prostě to nejde. Neznat je, řeknu si že na výchovu totálně serou. Ale k tématu, určitě souhlasím že důležitý jsou hranice, přes který nejede vlak.

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sudylichozrout
sledujes ordinaci?

cherris
30. srp 2019

@areh ono je dost těžké si věřit, pokud tě rodiče vychovají k nesebevědomí, proto se třeba já snažím o respektující přístup. Když jsem v tom sama vychovávaná nebyla, tak snad není chyba hledat cestu i pomocí metod. Za mě lepší než se v tom plácat a mlátit děti, protože mi to říká intuice...

vzkazyzuniverza
30. srp 2019

Vidim to na dceri, uci se hodne opakovanim od nas a od ostatnich. Kdyz je clovek jakztakz znepristupni nevhodnou spolecnost a na sobe ukaze, ze je pracovity, slusny k lidem, ferovy, tem detem to hodne da. Pokud vsak rodice travi hodne casu blbostmi, telefony, same pochuzky po kamoskach, pomlouvani ostatnich a td atd, tak to vse preda svym dete. Vidim to u par lidi v okoli. Jo, deti casto zlobi, ale to neni tak vychovou, jako vyvojem, ale to cim jsme, to pak ukazuji ostatnim svym chovanim, ktere je na verejnosti uplne jine, nez kdyz zlobi rodice.

zelenaesmolda
30. srp 2019

@cherris
souhlasim.zdrave sebevedome dite je lepsi nez 100% poslusne dite.
nedivim se,ze tady denne vidim prispevky o tom jak zenu tyra partner a ona si to necha libit.bodejt kdyz ji rodice vychovavali k poslusnosti a ne sebeduvere nejake hrdosti.

zelenoockaa
30. srp 2019

Je výborný, když bezdětní kritizují výchovu dětí :D. Ono to není tak jednoduché, vychované - nevychované dítě. Každé dítě je originál, každé má svoje světlé a tmavé chvilky. Co když je jindy zlaté a viděli jste jenom krizovku? Co si představujete pod pojmem vychované dítě? Výchovou můžete dítěti sebrat sebevědomí, právě třeba tím, že na něj budete hodně tvrdí...

hani1234
30. srp 2019

@zelenoockaa Jj, souhlasím. Mně bezdětní dávají ty nejlepší rady, teorii zvládají bravurně 🤪😀 A to je něco na mě.. protože já jsem docela startovací 🙄

sudylichozrout
30. srp 2019

@zelenaesmolda ne, vubec. Nemame ani TV 🙂 Proc?

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sudylichozrout
protoze tam ted resili problem s jinak strasne hodnym klukem,chytil se spatnych decek ve skole a zacina delat blbosti.jednou prisel domu a byl drzy,sebral se a sel ven a otec ho chtel potrestat ale matka rekla,at to necha byt,ze pokud se neco deje tak potrebuji,aby jim veril,ne aby se jich bal.hodne me jeji reakce prekvapila ale libila se mi 🙂

sudylichozrout
30. srp 2019

@zelenaesmolda Aha... No, nevidela jsem, ale neco na tom urcite je. Ja mela s nasimi vzdy vytecne vztahy, verili jsme si a verime. A vim, ze to je strasne dulezite. Dite se nesmi bat doma rici, ze ma prusvih, nebo ze se neco deje.

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sudylichozrout
ano,neco na tom je.ja bohuzel tohle nezazila,ze bych se nemusela bat doma priznat.sice jsem zadny prusvih nemela ale zakovskou jsem schovavala uz ve treti tride kdyz jsem mela trojku z matiky...

areh
30. srp 2019

@cherris chápu, nemluvila jsem o mlácení dětí, jen že se musí nastavit mantinely a ne jen vysvětlovat, protože malé děti to dost často nepochopí (ani zatím nemůžou). Vidím to v okolí, kdo praktikoval moc benevolentní metohu (jen vysvětlování a žádné "zakazování"), ten si teď s dětma neví moc rady. Já zastávám názor, že dětem se prostě musí vymezit hranice co ano a co už ne.

zelenaesmolda
30. srp 2019

@areh
neplet si volnou vychovu s vychovou respektujici,to jsou dva uplne odlisne smery 🙂

prejeta_zaba
30. srp 2019

@szuzia Hmm, pravděpodobně chceš jen vyvolat bouřlivou diskuzi, ale jestli ne, tak nejvyšší čas si děti pořídit, ať vidíš jak to je nebo není těžký. Sytý hladovému nevěří. Nesuď, dokud jsi nechodil v cizích botách... Mohla bych pokračovat. Prostě všechno vypadá lehčí, dokud to nemusíš na vlastní kůži zažívat, studiem počínaje, přes stavbu domu, výběr partnera, výchovu dětí, životním stylem konče. Uvidíš, co bude za pár let z tvýho dítěte. Aby ses sama nedivila, jak v mnohém vychovalo ono tebe. 🤷

sinicka
30. srp 2019

Záleží, jak staré deti mas na mysli. Když mi třeba bezdetna sestra řvala na roční dítě, ze hodilo písek do vzduchu, to jsem byla zaskočena. Ja na děti nervu, vysvetluju a vysvetluju a zabira to. Kdyby to delalo treba 4lete dite schvalne, tak mu taky vynadam, odvedu pryc nebo tak.. vlastne jsem se víckrát setkala s drzyma deckama, jez rodice vedli pevnou rukou, kdežto rodiče, kteří se se svými dětmi bavili tak nějak narovinu, měli děcka v pohodě.

priefi
30. srp 2019

@szuzia to, jake bude dite, zalezi od Vasi genetiky a od Vasich pravidel a zpusobu vychovy...

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sinicka
jak jsi na to reagovala kdyz ti rvala na rocniho prcka?ja bych si ji asi pekne podala...

sudylichozrout
30. srp 2019

@zelenaesmolda
@sinicka mi pripomina, celkem nedavno jedna nase pribuzna (75 let) zaperlila, kdyz sprdla triletou dceru a mne zaroven, ze drzi lzici v leve ruce. Je totoz levacka. Dceri lzici zacala rvat z ruky a chtela ji to prendat do prave a na me hodila totalne vycitavym tonem "no, prosim te, ty ji to dovolis?!?" myslela jsem, ze me vomejou. Byla jsem v naprostem soku, tak jsem vubec nedokazala zareagovat, vykodrcala jsem ze sebe jen, ze je levacka, tak co mam jako delat. Nastesti to zachranila muzova maminka, ktera dotycne vysvetlila, ze je nastesti doba preucovani pryc a at to nehroti 🙂

zelenaesmolda
30. srp 2019

@sudylichozrout
tak to je mazec,tatku taky preucovali,nastesti nema zadne nasledky.
ja jsem taky levak ale nektere veci delam pravou,treba striham nebo ovladam mys a to i touchpad.

sinicka
30. srp 2019

@zelenaesmolda
Rekla jsem, at na nej nekrici, ze je jeste malý a neumí si hrát, jak velké děti. Na tom hřišti jsme tehdy byli úplně sami. Bohužel, řve na nej pokaždé, když se vidíme, takze jsem kontakt omezila úplně na minimum. Dokud nebude mit vlastni dite, nema smysl ji to vysvetlovat,akorat se pak hadame.
Vždycky zařve tak, ze zatrne i ve mě. Syn se ji bojí. Řve například kvůli tomu, když hodi hračku na zem.. co na to říct no...

sudylichozrout
30. srp 2019

@zelenaesmolda No, byl to mazec. Fakt jsem zirala jak puk, vubec jsem neco takoveho v roce 2019 necekala. Vlastne me vubec nenapadlo, ze by to nekdo resil 😀 Mama je tez preucena levacka, take nastesti bez nasledku, ale dodnes stejne jemnejsi motoriku resi levou. Mys ma prehozenou na levaka vc. tlacitek, nuzky drzi v leve, kdyz treba myje nadobi, houbicku drzi v leve a talir v prave. Ale pise pravou, knizku take drzi v prave a tak.