icon

Potíže s výchovou. Jak zvládáte výchovu? Podle čeho (knihy, šestý smysl)?

majvik
10. pro 2020

jak zvládáte výchovu svých dětí? jdete podle svého šestého smyslu? odborných knížek a článků? nebo jak? Já jsem se snažila jít na to tak nějak instinktivně, ale vím že jsem udělala hodně chyb a teď jsem se dostala do nějakého zamotaného kruhu kdy nevím jak dál☹ Mám pocit že nejstarší dceru nevychovávám způsobem jaký by na ní "fungoval" a to jak se vyvíjí se mi nějak přestává líbit☹ Je citově strašně labilní - chvilku by nás všechny samou láskou nejradši uškrtila, potom nás začne mlátit, vzteká se, pak zase brečí lítostí... nepřijde mi to úplně v pořádku, mám strach že jsem to nějak zavinila právě tou mou výchovou a ráda bych jí nějak pomohla se zklidnit a žít život spokojeného dítěte. Potřebovala bych asi nějak poradit, promluvit si s někým kdo té dětské dušičce trochu rozumí. Nemáte někdo zkušenost jak tohle řešit? kontaktovat sama nějakého psychologa, nebo koho? nebo kde brát inspiraci jak na to? občas jsem koukla na nějaká videa - např. o nevýchově a musím říct že mi to není moc sympatické a ani jsem tam nenašla moc žádné situace které by se podobaly těm našim domácím scénkám....

Strana
z2
trdelnik234
11. pro 2020

@anakolut

Ako to robim ja? Nieco za nieco.Ok,nedoprajete my chvilku kludu?Dobreee.Nejdeme vonku lebo mamka budem unavena....Neupraces po sebe zo stola,lebo sa ti nechce?Ok,urobim to ja,lebo mne to vadi a necitim sa tu v neporiadku dobre ale o to menej casu budeme mat potom na hranie.
Pricina=dosledok

slunea
11. pro 2020

Mám teď rozečtenou knihu Nejsou stejné od Šárky Mikové. Věnuje se teorii typů a tomu, že jako lidé jsme různí, různě vnímáme svět, máme různé potřeby a na každé dítě funguje něco jiného. Pokud máš facebook, tak můžeš mrknout na Teorie Typů nebo má i webovky teorietypu cz. Asi to zázračně nevyřeší váš problém, ale pochopení, jaký máte každá typ, může myslím dost pomoct.

rencinka87
11. pro 2020

@slunea zrovna jsem chtela napsat, ze moc doporucuju Teorii typu - ten obrovsky rozdil od jinych “vychovnych” knih je ten, ze se resi JAKE je to dite, od cehoz se odviji, CO POTREBUJE a tim, ze si tohle ujasnis, tak dokazes lip reagovat a vyresite to, proc se tvoje dcera chova, jak se chova. Zaroven ty zjistis, jaky jsi typ, coz zase ovlivnuje treba to, jak dceru vnimas, proc ti nektery veci vadi a treba nekomu jinemu by nevadily. Ja deti jeste nemam uplne urcene, neni to tak jednoduche, ale uz i u toho mladsiho mi pomaha vzpomenout si, jak se doporucuje jednat zrovna s timhle typem ditete a hned je to lepsi. A nejvic mi to paradoxne pomohlo s manzelem 😂 Ten je jednoznacne jeden typ, cetla jsem si charakteristiku a rikam si, ze to presne na nej sedi a kdyz jsem procetla, proc a co takovy typ potrebuje, najednou mi (po 12 letech vztahu) doslo, proc dela nektery pro me nepochopitelny veci, proc reaguje tak, jak reaguje a ja jsem diky tomu k nemu zacala pristupovat trochu jinak. A s detmi je to totez. A v sesti letech uz by nemel byt problem urcit typ aspon priblizne.

metallico_mondo
18. led 2021

@martt můžu poprosit o info na psycholožku ?

martt
18. led 2021

@metallico_mondo Napíšu ti do zpravy 🙂

Strana
z2