icon

Příznaky autismu u dětí. Rady a zkušenosti rodičů.

22. led 2025

Ahojte všichni. Chtěla jsem se zeptat kdo má zkušenost. Syn má 2,5 roku. Nemluví, chodí po špičkách většinou, když si hraje s autíčky řadí je do řady, prohlíží si knížku a pak je všechny naskládá do řady. Bezdůvodně mě bije, kope, hodně řve a vzteka se že sebou plácne o zem a má hysterii. Když se ho snažím něco učit je bez zájmu, chvíli kouká nebo vůbec a jde pryč. S jídlem hrůza a děs, polévky, omáčky, přílohy nechce. Už když jdu s talířem k němu, že jdeme jist záchvat řevu. Jí opravdu minimum jídla, třeba rohlík, jablko, hruška, pribinaka... z vařeného maximálně brambory, kaši a nebo kuřecí maso na přírodno. Ale jak kdy, že to vůbec sní. Chystám se k doktorce, bojím se pokud se potvrdí, že je autista co bude dál. Už teď to psychicky nezvládám. Děkuji za každou odezvu.

Strana
z3
misha31
22. led 2025

Jak je na tom s porozumenim? Ukazuje na veci? Sdili pozornost? A ten dotaznik v 18m byl v pohode?
Ja mam 11 letou autistku, avsak s tezkou symptomatikou.

autor
22. led 2025

@misha31 sem tam ukáže, ale spíše když něco chce mě táhne za ruku a dovede. Ale jak se zrovna netrefim do toho co chce, začne řvát. Ten test dopadl v pořádku. Přišlo mi zhoršení až po 2 letech a teď v poslední době jsem se na to víc zaměřila. Každý mi furt říkal to je období, to přejde. Nemám ten pocit, ještě mám starší dceru a ta právě nic z toho co teď dělá syn nedělala.

misha31
22. led 2025

Tak jako matka mate pocit, ze je neco vneporadku. Urcite objednat co nejdrive ke klinickemu psychologovi, doporuceni od detske nejsou treba. Muze to byt treba i dysfazie, ale urcite bych k psycholožce zasla, pripadne zacit i logopedie - ale k nekomu zkusenemu, ne klasicka logo, to by asi nespolupracoval. Nekoho, kdo na zkusenosti s dysfazkou, autismem apod.

misha31
22. led 2025

Svet se nebori, kdyby byl pocit, ze to psychicky nedavate, urcite je mozno si nechat napsat antidepresiva.

autor
22. led 2025

@misha31 děkuji za radu, nepotřebuji tedy doporučení od dětské? Já měla za to, že ta mě odkáže kam bude potřeba.

1pomnenka
22. led 2025

Autismus ti bezpečně stanoví ve věku 6 let. Je malý, nikdo ti nic určitého neřekne.

autor
22. led 2025

@1pomnenka děkuji, nerada bych něco právě podcenila. Tak jestli proto můžu aspoň něco udělat, proto jsem se odhodlala napsat sem co dělat. Jsem z toho rozhozená. Nevím, jak s ním pracovat, jak se v tu chvíli zachovat.

misha31
22. led 2025

Necekat do 6 let, bezpecne umi diagnostikovat od 3 let a ted je v nejdulezitejsim veku pro terapie apod. Dopiruceni od dr neni treba

vlasta1981
22. led 2025

Tohle co popisujete mela kamarádka a má s dcerou . Potvrzeno porucha utistickeho spektra..trvalo to 3 roky než přišli na to co jí je .
Ji jen pár věcí ,to samé a pitím ..chodí po špičkách ,nemluví ,ale tablet a mobil ovládá , zvatla anglicky neustále . Atd atd ... Držím palce

autor
22. led 2025

@vlasta1981 děkuji, bohužel každým dnem si říkám že ten autismus má :(

zname
22. led 2025

Upřímně ... dcera má autismus a všechny tyto znaky vykazovala. Určitě kontaktujte klinického psychologa, cekacky jsou dlouhé, minimalne půl roku. A nebojte, všechny děti se vyvíjejí. Mé dítě má těžkou formu a v tomto věku jen křičelo. Myslela jsem, že to nezvládnu. Porozumění se bude lepšit a s ním i záchvaty vzteku.

zname
22. led 2025

@1pomnenka to vůbec není pravda. Psycholog napíše alespoň podezření na dg a dítě má šanci na podporu v MŠ i příspěvek na péči. Čekat do šesti let je nesmysl. To se může zjistit leda tak u dítěte s lehci formou.

zmrzlinka
22. led 2025

Na nic nečekej a začni to řešit.Jdi za pediatrem a řekni mu o svém podezření . Pediatr Te nasměruje kam dál.

marge_s
22. led 2025

@1pomnenka prestante kua uz porad sirit tyhle nesmysly 🤦🏻‍♀️ cim driv, tim lip

1pomnenka
22. led 2025

@marge_s Ve 2,5 letech vysloví maximálně podezření, bezpečně potvrdí až v 6.

zname
Autor odpověď smazal
zname
22. led 2025

@1pomnenka jsem si to v rozčilení smazala 🙈. Je to nesmysl! Nevím, z čeho vycházís. My máme jasnou DG od 4, 5 ale ve třech už byla očividná. Pro jistotu napsala psycholožka suspekne, stejně se potvrdila. Bez papíru (podezření na dg) nemá dítě podporu v MŠ a další věci jako raná péče, příspěvek na péči, terapie a další. Uvivuje mě, kolik lidí píše švy domněnky, který můžou dost uškodit.

autor
22. led 2025

@zname
@zname právě, že chci řešit ještě před nástupem do školky, aby popřípadě se vědělo jak s ním pracovat. Dcera s tou komunikací taky byla opožděnejsi, začala mluvit až ve školce. Ale to že nechce jist, to vztekani... nevím

zname
22. led 2025

Autorko, děláš dobře. V lepším případě, než se k psycholožce dostanete se můžete dost posunout a diagnóza se nepotvrdí. Alespoň budeš vědět, že jsi udělala pro syna vše potřebné. Držím pěsti. 🍀

moudivlacek
22. led 2025

nemusí to být autismus jako takový, ale klidně Asperger (porucha autistického spektra), to ti tu nikdo 100% neřekne, jinak potvrzení pediatra, či doporučení třeba není, ale klidně se jí svěř, buď ti předá kontakty, případně si dohledáš sama, držím palce ;)

autor
22. led 2025

@zname děkuji mockrát 🫶

autor
22. led 2025

@moudivlacek děkuji moc 😊

martt
22. led 2025

Chodí po špičkách pořád? Jestli ano tak by chtělo začít řešit co nejdříve. Ne kvůli autismu ,ale kvůli svalů šlacham apod.. Vím o čem mluvím syn chodí po špičkách od mala, prosli jsme x vyšetreni . Je mu 13 let teď se to dost zlepšilo. Sice autisticke rysy má potvrzené, ale vyloženě diagnózu ne protože si s ním nevědí kam ho zaškatulkovat.

martt
22. led 2025

@zname Ono záleží jak u kterého dítka. Synovi je 13 a diagnózu 100% nemá ještě stanovenou a to podle doatzniku PaS je jasny autista. Behem.tech let nam diagnozu zmenily asi 3×.Sama psycholožka mi tenkrát řekla, že většinou pokud nejde o "těžkou" diagnózu tak lépe se to rozpozná až právě kolem 6 roku.

autor
22. led 2025

@martt právě, že když má hole nožky, nebo ponožky je na špičkách. Když má boty a nebo papuce chodi normálně. To jsem opomela napsat. Ale udivuje mě to jidlo, on začne rvat když se k němu a tím jídlem blizim, ani to neochutna nic. Když jsem se snazila ho primet a dát mu do pusy, to bylo šílený.

autor
22. led 2025

@martt můžu se zeptat co má syn ještě za příznaky? Je mi jasné, že je malý 2,5 roku všechno se to ještě vyvíjí. Ale je to jiné jak u té dcery a nevím jak s tím pracovat. Když se vztekne, nebo nechce jist ale pak chodi a dobrutky by si dal a uvařené jídlo to nechce.

martt
22. led 2025

Vyšetřením nic nezkazíš. Ale určitě z toho nebuď špatná. Budu mluvit jen ze svych zkušenosti. Je maličký, takže můžete dostat diagnózu, ale za pár let se může úplně ta diagnóza změnit . Nebo vám žádnou diagnozu nepotvrdi, a bude se čekat jak se bude ve vývoji posouvat dal. A třeba za rok se vývojové může otočit o 180 stupňů k " lepšímu".

autor
22. led 2025

@martt děkuji za podporu 😊 to mě moc potěšilo. Ono jak se říká, člověk musí všechno brát tak jak to jde a musí se s tím smířit. Děkuji tady všem za každou radu, zkušenost, povzbuzení 🫶

martt
22. led 2025

Když byl malý, tak měl velké vztekací záchvaty, nesnášel změny ani třeba posunuté křeslo na druhou stranu místnosti nesnesl. Měl své denní rituály, bez kterých " nefungoval " to má do teď. Neudrzel oční kontkat, sociální cítění 0 , ve školce preferoval jen jednoho kamaráda a toho si našel až kolem 5 roku. Nesnášel hlasitou hudbu ani když někdo zpíval. Ve školce se vubec neprojevoval.Bylo toho hodně. A dodám, že naopak byl velmi chytrý. Mluvit začal velice brzo, ve 3 letech znal houby u některých i latinské názvy ( u nás se místo pohádek cetly atlasy hub), uměl počítat do 20 i anglicky....

moudivlacek
22. led 2025

@martt to je přesný, to je ta dvojitá výjimečnost, syn to samé, od 2 uměl čísla, počítat, od 3 plynně četl, psal, umí 4 jazyky, někdy je to i teď, v 15 letech těžké, ale věkem se některé věci ustálily, zlepšily, a měla jsem neskutečný strach, jak zvládne střední a jelikož šel na vysněnou školu, zvládá, má samé a studuje dva obory, ale pořád je prostě takový svůj...

Strana
z3