Jídelníček dítěte v 15 měsících

chechtulin
12. únor 2015

Tak zase jedna věc, u které si nevím tak docela rady 🙂 Jaký jídelníček má vaše dítě v 15. měsících? Mě nějak dochází inspirace. My máme ráno po probuzení UM, pak snídaně - párek s vysokým obsahem masa + chléb, vánočka s/bez másla, koláček, chleba s máslem a vařeným vajíčkem, chleba se šunkou nebo s tvrdým sýrem (ale sýr ani šunka moc úspěch nesklidli; spíš to plive); když toho sní málo, tak přidám ovoce. Před spaním, které je od 10:30 - 11:00 jsem začala dávat jogurt. Na oběd má většinou stravu omáčkové konzistence, ale zvládá i zapečené brambory a miluje polévky - sní toho docela hodně. Odpoledne domácí přesnídávka nebo jogurt nebo puding od Nestlé (Baby Desert) nebo ovoce. K večeři kaše a před spaním UM (spíš na žížeň než na hlad). K obědu dělám např. dušenou mrkev v hovězím a bramborama, omáčky (rajskou, brokolicovou, koprovou, zkoušela jsem i z červené řepy) s masem a přílohou (brambor, rýže, těstoviny nebo už byl i knedlík), miluje brambor vařený ve slupce se sýrem cottage a se šunkou, pečené kuřecí maso s květákem a brokolicí a bramborovou kaší. No ale hlavní boj jsou snídaně. Nevím, co mám pořád chystat. Chci, aby to měl pestré, ale když něco zkusím, co ještě neměl a pak to nevezme do pusinky, tak mi to přijde zbytečné. Proto se ptám - jakou stravu má vaše dítě v podobném věku?

andrrriiik
12. únor 2015

Ahoj ja od roku davala to same,co nam dospelym.Od snidane po veceri 🙂

fire85
12. únor 2015

párek k snídani?? 😒

katkakiki
12. únor 2015

No my máme taky 15 měs.
Ráno jak rozlepí očička tak vyžaduje UM, pak když snídáme my tak dostane suchý rohlík nebo chleba (zkoušela jsem mu to různě namazat nebo dát šunku a to prostě odmítá...)
Svačinka - většinou ovoce nebo přesnídávka (Jogurty prozatím nejíme - máme nařízenounemléčnou dietu).
Oběd - maso, zelenina a příloha (taky už kolikrát nevím co vařit a připadá mi že vařím pořád jen to samé...) Z masa měl už kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, telecí, králíka, rybu - pstruha, kapra (lososa nechtěl-plival ho). Polívky moc nemusí... povětšinou to vyplivuje... Občas dám i nějakou skleničku (pokud někde cestujeme).
Svačinka - většinou ovoce nebo přesnídávka
Večeře - kaše z UM
Jo a přes den pár piškotů, pohankových křupek nebo sušenek taky zdlábne 🙂

berenika39
12. únor 2015

Dítě nemá absolutně představu o tom, co by mohlo mít - to jen my matky šílíme. nemá srovnání. Dětem vyhovuje stereotyp, stejná, kvalitní a vhodná jídla můžou jíst třeba pět let, dokud je my dospělí nezkazíme. Párek to asi nebude, ale jinak mu vesele můžeš dávat to samé dokola, pokud v rámci dne dostane to, co potřebuje.
On ti neřekne - mami, chci sushi....

marcinek
12. únor 2015

proc by nemohl byt parek k snidani? ja to nevidim jako zadny problém, jen bych ho zaradila jednou za cas a divala se na slozeni, aby byly s vyssim obsahem masa. Jinak nase deti jedly od roka skoro vse, co my. Jen jsem tolik nekořenila a dosolovali jsme si az my dva na taliri

pisisvori
13. únor 2015

Já jsem vždy dceři dala co chtěla...měla období, kdy chtěla pořád míchaná vajíčka. Trvalo to asi 14 dní a pak už je chtěla jen někdy. Ve 2 letech při angíně jedla 3x za den párky...no a co?🙂🙂....od té doby je měla 1x za měsíc poslední rok je nechce ani když je vidí. Dcera jí spoustu ovoce a zeleniny, takže jí klidně dám i bonbony, čokoládu , brambůrky...protože vím, že si to dá párkrát a zase jí to přejde a že má dost dobrého a kvalitního jídla. A když už jsme u toho, tak párek s hodně vysokým podílem masa vidím jako lepší snídani než nějaké přiblblé dětské slazené, obarvené.... cereálie s mlíkem.
Myslím, že se tohle někdy zbytečně řeší.

lv
13. únor 2015

K tem snidanim další typy /vlastně i na svacu/ livance, palacinky, ovesné placicky, i nějaká bábovka, piškot, kukuřičné neslazene lupínky, obilné kaše /z vloček to mas za par minut/..

vrabcak0007
13. únor 2015

tak my máme teprve 9měs, ale všude píšou, že od jednoho roku může dítě prakticky cokoliv, stejný jídelníček jako dospělí...jediný pozor a vyvarovat se do dvou let - mnoho soli - solit a všeobecně kořenit hodně opatrně...a uzeniny - právě kvůli tomu vysokýmu obsahu soli a vůbec jiných těch "uzenících" látek...takže párek i když s vysokým obsahem masa..nevim nevim...občas pro zpestření se určitě nic nestane, ale zařazovat to pravidelně - nevím...jediné, u čeho se přimhuřují oči jsou šunky - určitě hodně masové - to je bez debat, ale sledovat právě to množství soli, protože i různý testy zjistily, že tzv dětské šunky jsou jen lákadlem, ale kolikrát mají té soli stejně či dokonce i víc než pro dospělé...tak sledovat štítky....
a tím se hodlám řídit já .-)
jinak můžete fakt všechno, takže máš na výběr hromadu věcí .-)

andrrriiik
13. únor 2015

Nejlepsi snidane je sladka,jak tu nekdo psal,babovka,livance,atd.protoze cukry v nich dodaji energii na cely den-takhle mi to rekla detska dr dcery.

vrabcak0007
13. únor 2015

jo a prý pozor ještě na celozrnné pečivo...minimálně snad do 3let..někde píšou i dýl...malé děti nemají tak zralou trávicí soustavu a i pro ně právě kvůli energii, jak píše andrriiik výše, jsou lepší ty jednoduché sacharidy (nemyslím cukr jako takový) - bílé pečivo, bábovky, piškot, palačinky apod ideální

zuzanazari
13. únor 2015

Náš malej má 1 a půl roku a obvykle si v lednici vybere to, co chce :D nechápu 🙂

vrtelka
13. únor 2015

U nás ve dvou letech na snídani mlíko pak na svačinu jogurt na oběd pořádně pomačkáno,aby se nedusil pak jogurt z piškotem nebo banánem a na večeři krupici .TO je náš cely jídelníček jinak do něj nic nedostanu nechce kousat a neotevře pusu a ,když mu to do pusy vložím vyplivneto.Budte rádi,že tak pěkně baští.