icon

Příznaky autismu u dětí. Rady a zkušenosti rodičů.

22. led 2025

Ahojte všichni. Chtěla jsem se zeptat kdo má zkušenost. Syn má 2,5 roku. Nemluví, chodí po špičkách většinou, když si hraje s autíčky řadí je do řady, prohlíží si knížku a pak je všechny naskládá do řady. Bezdůvodně mě bije, kope, hodně řve a vzteka se že sebou plácne o zem a má hysterii. Když se ho snažím něco učit je bez zájmu, chvíli kouká nebo vůbec a jde pryč. S jídlem hrůza a děs, polévky, omáčky, přílohy nechce. Už když jdu s talířem k němu, že jdeme jist záchvat řevu. Jí opravdu minimum jídla, třeba rohlík, jablko, hruška, pribinaka... z vařeného maximálně brambory, kaši a nebo kuřecí maso na přírodno. Ale jak kdy, že to vůbec sní. Chystám se k doktorce, bojím se pokud se potvrdí, že je autista co bude dál. Už teď to psychicky nezvládám. Děkuji za každou odezvu.

Strana
z3
malytlustyhroch
23. led 2025

Kazda ta jednotliva vec se muze vyskytovat u uplne zdraveho ditete: špicky, vybiravost, razeni auticek a zejmena priserne zachvaty vzteku mezi 2-3 rokem (obdobi vzdoru). U vas je trochu zvlastni, ze se to vyskytuje vsechno naraz, takze chapu, ze holky radi zbystrit. Obzvlast kdyz jsi ze situace u vas doma ve stresu a mas pocit, ze si nevis rady. Take si myslim, ze hledat pro vas jako pro rodinu pomoc uz v tuhle chvili, je dobra volba. Ale radim nedelat unahlene zavery na zaklade toho, ze ti tady nekdo napise: jo, moje dite ma presne stejny zachvaty vzteku a ma diagnozu. Ono stejne chovani ve 2,5 letech a v 7 nebo 13 je proste neco jineho. Zrovna ty zachvaty vzteku kvuli "malickostem" k tomuhle veku fakt patri.

marge_s
23. led 2025

Moc drzim palce at to trefite 🤞 a at dobre pochodite 🙂

autor
23. led 2025

@malytlustyhroch děkuji moc za nazor 😊 asi už jsem v takové fazi, že chci vědět na čem jsem. Možná opravdu plasim, protože jak jsem zminovala s dcerou to bylo jine. Vím že se nemá srovnávat, ale toto už mi přijde někdy moc.

autor
23. led 2025

@marge_s děkuji moc 😊

etinka
23. led 2025

Přelouskala jsem celou diskusi. Mám 20 letého autistu. Určitě se dnes dá diagnostikovat v nízkém věku, čekat do 6 let je kravina, nesmysl. Pokud se ti něco nezdá, jdi si po tom,ať malého vidí nějaký psycholog. Hodně z toho, co jsi popsala, dělal i můj syn, ale já nejsem odborník 🙃😉. Když ti chce malý něco ukázat, bere tvoji ruku a používá ukazovák nebo tě jen prostě táhne? Tohle třeba dělal můj syn, byl to jeden z hlavních znaků, které se mi zdály divné......Jinak držím 👍, ať to nakonec nic není. Protože se může stát, že to je prostě jen součást vývoje.

autor
23. led 2025

@etinka děkuji moc za příspěvek 😊 táhne mě na místo co chce třeba podat... a když se netrefim co chce má záchvat řevu, nebo se válí po zemi. Prakticky co není po jeho řve a tím, že nemluví si myslím že to je horší. Dcera mi taky pozdě mluvila, ale umělá něco malinko, umělá zvířata, ukázala barvu. Nebo když jsem něco řekla ať udělá šla a udělala, nebo se pokoušela. Syn vůbec. Tak mi to začalo být divné, v jeho věku, že už by přece něco mohl umět, nebo se snažit.

autor
23. led 2025

@etinka a co mi přišlo divné i s tím jídlem.. ani to jídlo nechutná, zase hned řev. Jako rohlik se šunkou vůbec, krajicek chleba ani nakrajeny, rajče, okurek, paprika nic... z ovoce ji jen banan, jablko a hrusku jinak taky nic. Je jídlo být přílohy, zelenina, ovoce, co ani nikdy neochutnal. Nevím už co mu davat většinu nechce. Kdyby to ochutnal, řeknu si dobře nechutná mu to, ale já ani nestihnu položit talíř a rev.

urtica
23. led 2025

Negativní dotazník v 18 měsících bohužel neznamená, že to tam není....měli jsme to stejně. Upřímně - podle popisu a vlastní zkušenosti bych tipovala, že tam něco bude. Doporučuji objednat k dětskému psychologovi a rovnou zažádat o ranou péči. Na fcb je plno skupinek sdružující děti s PAS či vývojovou dysfázií, doporučuji a držím palce. Klidně napište SZ.

urtica
23. led 2025

@etinka Ano, to používání ruky rodiče je jedním z příznaků. Jinak s tím věkem souhlas, u vysokofunkčního Aspergera může být dg jasná až později, ale u mnoha autisticých dětí je rozpoznatelná mnohem dřív.

urtica
23. led 2025

@martt Tohle je super a gratuluju, ale fakt ne všichni autisti jsou skrytí géniové a PAS opravdu neznamená, že tam dříme nějaký skrytý talent. Ve skutečnosti je těchto lidí značná menšina...

autor
23. led 2025

@urtica děkuji mockrát 😊 budu intenzivně řešit.

lenivekotatko
28. únor 2025

Lehce jsem přečetla tema, zazivala jsem okolo tohodle veku neco dost podobneho, uz jsem byla docela zoufala a cekacky na vysetreni jsou masakr,do te doby muze byt vse jinak.doporucuju kontaktovat rannou peci,vzali nas hned,daji aspon tipy na to jak se chovat a co delat,dost mi to pomohlo,behem par mesicu se stal skoro zazrak a ja mam doma jiny dite,ne teda uplne ale zmena obrovska...jo a zacnete ihned davat rybi tuk,u nas zmena cca po mesici uzivani,nic tim nezkazite

Strana
z3