Proč je problém, když dítě v restauraci vydá zvuk?
Včera jsme byli v restauraci a přísahám, že jsem měla chuť se normálně sbalit a odejít – ne kvůli dítěti, ale kvůli lidem okolo. Sedli jsme si, objednali, malé dítě samozřejmě nevydrží sedět jako svíčka, ptalo se, smálo se, cinklo lžičkou o stůl… nic hrozného, žádný řev, žádné běhání po podniku. A přesto jsem cítila ty pohledy. Ticho. Klid. Děti mají být potichu. Přesně ten pocit, že jakmile dítě vydá zvuk, je to problém.
A v tu chvíli mi došlo, že tiché dítě v restauraci není slušné dítě, ale dítě, které se bojí pohnout. Protože když jsem byla malá já, ticho znamenalo, že když promluvíš, přijde průšvih. A tohle teď chceme po dětech? Seď, drž pusu, nehraj si, neusmívej se, protože rušíš dospělé. A pak se divíme, že jsou děti doma nervózní, vybuchují, brečí za zavřenými dveřmi. Protože celý den sbírají napětí jen proto, aby byly venku „přijatelné“.Přijde mi úplně šílené, že restaurace je považovaná za místo, kde má dítě přestat být dítětem. Jako vážně – od kdy je normální, že dospělý může nahlas debatovat, smát se, pít víno a dítě má být neviditelné? A pak si kladu otázku, jestli nám jde o výchovu, nebo jen o to, abychom měli klid a děti naučili, že jejich přítomnost je na obtíž.
@anonym_autor já nesnáším, když matky pustí nahlas dítěti telefon nebo nějaký jiný přístroj, co vydává zvuk. Neskutečně mě to obtěžuje. Nejhorší je třeba v letadle kde sedí dítě před Vámi a má puštěnou třeba Blue nejlépe v čínštině a za Vámi dítě, které kouká na Binga. A Albi tužka v restauraci to je absolutní zhovadilost. Sama mám tři děti a pokud k této situaci dojde, mají sluchátka.
@aneta15 me prijde ze naopak deti ty sluchatka v letadle casto maji. A hlavne uz se delaji tak dobry sluchatka, ze to uplne potlacuje zvuky, takze v letadle si je kdyztak nasadim ja a neslysim nic. V letadle me osobne nejvic toci dite kopajici ze zadu do sedacky, protoze chapu, ze s tim rodic moc neudela, okrikovat ho co vterinu tezko bude a to maly dite delsi vzdalenost proste nevydrzi byt v klidu. Takze tam se nezbyva nez se smirit..protoze narozdil od hluku nema clovek zadnej nastroj jak si sam od kopani pomoct.
Jenze uplne stejne tady muzu zminit i smradlavy lidi nebo lidi co se roztahujou (treba i zadkem pres svou sedacku). Ale tuk tuk zatim jsme meli vetsinou stesti, ze k nam na trojradu davali nekoho z generace Z a ten se jeste vetsinou ptal zda si nechcem vymenit misto at dite sedi u okynka (asi aby mel klid 😄), casto se delime i o svacinu nebo chvilku pokecame. Me to letadlo zas tak nevadi, asi i z duvodu, ze se tesim na dovcu a nebo mam nabity baterky z dovci. Kdezto ta restaurace/kavarna je pro mne casto utocistem od nasich deti nebo hledani chvilky klidu s manzelem nebo knizkou
Pokud nikdo z hostů reálně nic neříkal a jednalo se jak píšeš “jen o pohledy”, tak bych to vůbec takhle nehrotila a už vůbec bych z jednoho konkrétního zážitku nezobecňovala, že celá společnost vyžaduje po dětech absolutní ticho a je jedno, že vynucené strachem. Já si myslím, že je to přesně naopak a děti v restauracích i jinde jsou běžnou součástí a až na pár výjimek se nikdo nad zvukovými projevy, co vydávají, nepozastavuje. A i kdyby Tvé dítě opravdu někdo odsuzoval za hlučnost, je to problém těch lidí, ne Tvůj (pokud jak píšeš nedělalo nic nestandardního), takže řešení je hodit se do klidu a chovat se v souladu se svýma zásadama - tzn., že pokud dítě bereš do restaurace a jsi připravená nějak regulovat případné nadměrně hlučné chování, je to naprosto v pořádku. A i kdyby byl např. někdo hodně unavený a chtěl se v klidu bez jakýchkoli zvuků najíst, je to jeho problém a měl si rezervovat salonek, protože v běžné restauraci je vždy mnoho zvuků - rozhovory, cinkání příborů, hudba (každý má jiný vkus), někdy televize, takže absolutní klid je málokde bez ohledu na to, zda tam jsou zrovna děti nebo ne.
Ano, když jdu do restaurace, jdu se kvalitně najíst a posedět s přáteli nebo na obchodní jednání. Nechci u toho být rozptylována nebo dokonce rušena dětmi a jejich rodiči. Jak píšeš - chci klid.
Když si budu chtít užít děti (neznám tedy masochistu, co by se do podobných akcí pouštěl sám dobrovolně), zapluju na dětské hřiště nebo do školky / školy.
Ber to jako fakt. Dětem také nepouštím pro ně nevhodné filmy, stejně jako dospělým nevnucuji pohádkové animáky.
Prostě jednoduše respektuji prostor, nároky a věk různých skupin lidí. Říká se tomu ohleduplnost.
@brunetka11 Upne uprimne, na tohle ja lidem teda prdim. Kdo chce klid, muze zustat doma, ne jit si sednout do podniku vedle dalsich 40 lidi a ocekavat, ze budou vsichni drzet klapacky. Na obchodni jednani v tichu jsou k pronajmu zasedacky, ne restaurace. Do restauraci s detmi chodim, chovaji se primerene situaci a svemu veku.
Ale kazdy mame svoje, ja bych za pousteni videi a her nahlas v dopravnich prostredcich vrazdila. Onehda za mnou na cc 4h letu sedely dve decka a celou cestu si poustely nejake blbe animaky a ja jsem si rikala, ze kdyby to letadlo s nama spadlo tak dobre jim tak 😅😅
@brunetka11 Upne uprimne, na tohle ja lidem teda prdim. Kdo chce klid, muze zustat doma, ne jit si sednout do podniku vedle dalsich 40 lidi a ocekavat, ze budou vsichni drzet klapacky. Na obchodni jednani v tichu jsou k pronajmu zasedacky, ne restaurace. Do restauraci s detmi chodim, chovaji se primerene situaci a svemu veku.
Ale kazdy mame svoje, ja bych za pousteni videi a her nahlas v dopravnich prostredcich vrazdila. Onehda za mnou na cc 4h letu sedely dve decka a celou cestu si poustely nejake blbe animaky a ja jsem si rikala, ze kdyby to letadlo s nama spadlo tak dobre jim tak 😅😅
@ai30 V normální hospodě tohle neřeším. Ale když dáš za večeři nebo oběd pro dva yx tisíc, fakt nečekáš, že u toho nesmíš promluvit nebo cinknout sklenkou, ať “nerušíš” šestinedělku a jejího odloženého novorozence.
@anonym_autor takze vlastne chcete pochopeni k necemu, co je jen VAse domnenka? Ano deti jsou a budou a chapu,ze je lidi berou vsude.Ale proc hned vse ztahovat na sebe jen proto,ze mam dite???? A uprimne,vysvetlit diteti,ze cinkat necim je jednoduche ma pokud samamvite,ze Vase dite tuto navstevu nezvladne,nechodte tam a bezte do prostoru ktery je k tomu urceeny s detskym koutkem...
@ai30 V normální hospodě tohle neřeším. Ale když dáš za večeři nebo oběd pro dva yx tisíc, fakt nečekáš, že u toho nesmíš promluvit nebo cinknout sklenkou, ať “nerušíš” šestinedělku a jejího odloženého novorozence.
@brunetka11 Prosimte, kdys naposled v 1k+ restauraci za osobu potkala novorozence? Je to opravdu situace, ktera se stava tak bezne, ze to je problem? 🤣🤣

@anonym_autor já nesnáším, když matky pustí nahlas dítěti telefon nebo nějaký jiný přístroj, co vydává zvuk. Neskutečně mě to obtěžuje. Nejhorší je třeba v letadle kde sedí dítě před Vámi a má puštěnou třeba Blue nejlépe v čínštině a za Vámi dítě, které kouká na Binga. A Albi tužka v restauraci to je absolutní zhovadilost. Sama mám tři děti a pokud k této situaci dojde, mají sluchátka.