icon

Rady a tipy pro úspěšné odplenkování před nástupem do školky

2. črc 2024

Ahoj holky.V srpnu nám budou 3 roky a v září jdeme do školky,jen se bojím,že nestíháme odplenkovávat(zkoušíme už půl roku).Malý se na nočníku vyčůrá i vykaká,ale musím prostě u něj stát a dohlížet,protože jinak se vyčůrá kdekoliv.Lítat nahý venku nesnese ani na zahradě,takže pořád převlíkáme a to jsem si myslela,že se to přes léto prolomí.Navíc mě dost unavuje a morálně nepomáhá ani jak neustále slyším od prarodičů..... jaktože ještě pořádně nemluví, proč ho ještě vozíš v kočárku a nejhorší bylo, když mi někdo řekl,jak je možné,že ho ještě kojíš,když mu je 2,5 roku🙈............Takže jsem za neschopnou matku no😅
Je tu ještě taky někdo kdo odplenkovává?Máte kdyžtak nějaké případné rady a tipy?Předem moc děkuji a omlouvám se za anonym.

Strana
z2
adelisss
4. črc 2024

@prejeta_zaba Dceru jsem od 9 měsíců posazovala na nočník. Relativně spolehlivá začala být až okolo 3 let. Tak nevím, kdy jsem prošvihla správný čas učení na nočník.

martinka_33
4. črc 2024

@adelisss však naše slečna taky jeste nebyla in a uz je zase retro 😅 Taky do toho jeste nedospela a uz jsme asi prošvihli správný čas 🤔

adelisss
4. črc 2024

@martinka_33 Beztak je dcera po chlapovi. Těšila jsem se, jak bude sama chodit na nočník v roce jako já. A prd :D Skoro dva roky jsem ji tam vždycky musela posadit já. Moje nervy! Chlap taky začal sám chodit na WC až tak ve 3 letech. Někdo to tak má.

palja
4. črc 2024

@adelisss přesně tohle si říkám taky.
Starší dcera, VD, takže úplně nechápala o co jde, ale byla bez plen i na noc ve 2 letech a 4 měsících.
Malá dcera, zdravá, ta se posazuje na nočník od roku a teď má 2 roky a 7 měsíců, plně to chápe, ale bez plen být ještě nemůže..... Tak kdy jsem ten správný čas prošvihla? 🤔

mollyweasley
4. črc 2024

@adelisss Byla jsem na zajímavém školení ohledně dětského traumatu a někdy stačí relativní blbost z pohledu rodiče, třeba delší nemoc, zranění, a už se dítě vyvíjí v některé oblasti jinak. Někdy to může být nočník, jindy zase problémy v počítání.

martinka_33
4. črc 2024

@adelisss To muj muz uz se.maminky nezepta... ale na jidlo je vybiravá po něm a starsi deti maj jineho tátu, takze to svedem na jeho geny a je to 😀 ze me to nenapadlo dřív 😀

mollyweasley
4. črc 2024

@palja A obě měly stejný postup? Od roku byly posazované na nočník? Třeba si ta mladší zvykla, že ji vždycky někdo posadí a ona se vyčůrá, ale nepotřebovala se sama kontrolovat. Nevím, možností je víc, proč se někomu nedaří. Stejně jako třeba v té matematice. Někdo chápe násobilku v první třídě, někomu do hlavy nejde a naučí se jí až ve třetí třídě. Je ale obvyklé a v naší společnosti se vyžaduje, aby ji dítě ve druhé třídě pochopilo. Stejně tak vyžaduje předškolní vzdělávání, aby tříleté dítě zvládalo sebeobsluhu, protože po učitelích chce, aby vzdělávali, ne pečovali.

palja
4. črc 2024

@mollyweasley ano, obě stejný postup. Já si totiž myslím, jestli ještě v sobě nemá nějaké nezpracované trauma z porodu. Byla narozena v termínu, měla jsem tehotenskou cukrovku a přestala jí fungovat placenta, už se z ní vyučovaly škodlivé látky, ale tělo se nějak zmobilizovalo a došlo k prekotnemu porodu. Byla venku do 30 minut od prvních příznaků porodu. Nekříšená, živá, apgar 10-10-10. Byla celá od stolice a sražené krve. Sepsi a žádný zánět neměla. Po dvou dnech jsme šly domů. Vývoj normální.
Ale proč to píšu. Od narození se bojí vody. Musela jsem jí vzdycky rychle vykoupat a hned ven, jinak hrozný řev. Je možné, že se třeba ve mně dusila? Nevím. Pak se od roku až do dvou let nekoupala řvala, že se bojí, takže jen žínka. Všechno se ještě zhoršilo, když měla covid a horečky přes 40 st. Pak se přestala bát a postupně se vody přestala bát. Koupe se, ale jen tam kde dosáhne. Dr jen řekla, že z toho vyroste.
Ale mně se to pořád nezdá. Kde by se tohle mělo řešit? U nějakého léčitele třeba?
Je šikovná, bystrá, chytrá, mluví od roku, jen ty pleny se ještě nedaří odbourat, samostatná, nají se sama, oblékání také zvládne, jsme normální úplná fungující rodina.
Jak jste psala o těch psychických problémech, tak to mě zaujalo. Prostě myslím, že si třeba s sebou nese něco z toho porodu a proto má nějaký blok.

adelisss
4. črc 2024

@mollyweasley Těžko říct... Jako dcera neměla přes den plenky tak ve 2,5 letech. Ale musela jsem ji prostě hlídat, posazovat na nočník nebo na WC. A stávaly se prostě nehody, když jsem ji dost nehlídala. Docela nám pomohly učící kalhotky, že aspoň nebyla durch, když si trochu učůrla.

mollyweasley
4. črc 2024

@palja Zkus vygooglit Zdenku Štefanidesovou, jestli má nějaké veřejně dostupné semináře. Ta mě prostě aktuálně hodně zaujala.
Pomoct by mohl kvalitní psycholog, ale jakože opravdu kvalitní, který prakticky nejde sehnat.
@adelisss Kalhotky jsou super, Bambino mio místo klasického spodního prádla doporučuju všem, který mají problém.

palja
4. črc 2024

@mollyweasley děkuji.

michaela666
4. črc 2024

Holky a na noc bez plen byli vaše děti ve stejném věku nebo později? My máme problém ve spánku.
Od miminka byla učená na spaní v rušném prostředí a tím se naučila spát opravdu tvrdě. Když se v noci počůrá, tak to s ní vůbec nehne a zvládla by v tom být až do rána.
Učitelky ve školce ji mají problém vzbudit i po odpoledním spánku. Jsou dny, kdy vydrží týden bez nehod a pak zase třeba 14 dní v noci počůraná plínka ( nemám sílu třikrát za noc převlékat dítě i postel) .
Když plínku nedám a třeba dvakrát za noc jí spící posadím na nočník a říkám, že může čůrat, tak vykoná potřebu a stejně je do rána mokrá. Pije pořád stejně...... Nějaké rady?

Strana
z2