Rozdíl ve výchově dcera vs. syn. Pociťujete rozdíl v přístupu?

23. čer 2020

Četla jsem, že v přístupu ve výchově jsou matky k dcerám tvrdší a důslednější. Především se to týká úpravy zevnějšku, úklidu hraček, poslušnost, později důraz na zvládání domácích prací. Zatímco u synů, tak tvrdé nejsou, více je hýčkají, fyzicky mazlí apod. Naopak přístup otců bývá opačný na dcery jsou fixovaní, citliví, snaží se naslouchat, a fyzicky kontakt je jim bližší. Na syny jsou pak otcové tvrdší, a chtějí z nich mít drsňáky. Ve zkratce a velmi obecně řečeno. I v dnešní gendrově neutrální společnosti se toto údajně děje často. Zajimalo by mě jestli to tak máte, jestli pociťuje nějaký rozdíl v přístupu k dětem. Ať už se mu snažíte vyvarovat nebo ne. Taky jestli jste to zažily, třeba jako děti.
Já ze své zkušenosti můžu srovnat jen to, že zrovna neřeším jak můj syn (4 měsíční) je oblečený, zatímco kamarádka, která má stejně starou holčičku je posedlá módou. Její dcera vypadá vždy, jak dobře stylizovaný instagramový bonbonek. 🙂

kmarie81
23. čer 2020

No ono ať se to někomu líbí nebo ne gendr negendr - kluci a holky jsou rozdílný a ve společnosti budou mít rozdílný úkoly - tak i ta výchova je tak trochu jina

ai30
23. čer 2020

Ono bohate staci se podivat na diskuse a prispevky tady na KOnikovi a musi ti byt jasne, ze nase spolecnost je vsechno jen ne genderove neutralni.

beatty
23. čer 2020

Neco na tom bude. U sveho pulrocniho syna to taky neresim tolik, jako kdyby byl holcicka.
Ale obleceni neobleceni, holcicka vs. chlapecek, hlavni je z ditete vychovat slusneho a spokojeneho cloveka.

zirafka11
23. čer 2020

Já myslím, že je to i o povaze rodičů. Moje holčička byla vystajlovaná asi tak 3x za dosavadních 7 měsíců. Vzhled je sice důležitý, ale ne nejdůležitější. Raději se jí věnuju, než abych jí nakupovala zbytečné módní věci.

klea81
23. čer 2020

Výchova fakt není o hadrech 🙈

pavlinar
23. čer 2020

Ja mam dceru a nedovedu si predstavit, ze bych se s klukem mazlila jeste vic.. rada si ji obcas nastrojim, ale extremne to neresim.
Co opravdu nesnasim je takove to porovnavani a hlasky.. "na to ze jsi holka to mas teda naskrabany" "sed hezky v klidu jako hodna holcicka" "potrebuje se vyradit, vsak je to kluk" "nebrec, jsi chlap" atd.. jako chapu, ze nejaky rozdil v pristupu tam prirozene je. Ale tohle souzeni, ocekavani a nalepkovani jen na zaklade pohlavi me hnete. Mam s tim bohate zkusenosti, tak sama bych se tomu chtela vyvarovat, ale bude to tezke

marti89
23. čer 2020

Mám zatím 1 syna a druhý je na cestě, jejich výchova bude úměrná tomu, jakou budou mít povahu. Když syn zlobí - jsem tvrdší. Když je hodnej a zvídavej, ráda si pohraju a nebo ho něco naučím. Ve 2 letech miloval práci s nářadím, tatímu a dědovi pomáhal se stavbou svýho domečku a naučil se zatloukat hřebíky. Teď ve 3 letech chce naopak více sportovních aktivit, nebo mi pomáhat v kuchyni. Rozhodně odmítá čtení knih a písničky, tedy mu to nevnucuji - až na to bude připravený, tak si na to prostě sedneme. Neřekla bych, že co se týče vzhledu, tak péče o syna je jiná než o holčičku - i on si rád vybere tričko podle svého vkusu, učeše se, vyčistí zuby, vybere botičky a když má špinavý ručičky, tak vyžaduje jejich umytí. Je to o povaze dítěte i rodiče.

verionka
23. čer 2020

@pavlinar Ale tak třeba to, že se kluci potřebují více vyřádit, vybehat, je potvrzené i biologicky, množstvím testosteronu atd. Ale chápu, jak to myslíš, taky nesnáším větu "nebreci, jsi chlap, kluci nebreci. 🙈

zelenaesmolda
23. čer 2020

@verionka na to jsem taky alergicka

rebe
23. čer 2020

@pavlinar Spoustu věcí jsem si nedovedla představit, dokud jsem měla jenom dceru. Ale syn opravdu sdokrát, tisíckrát za den přijde, obejme mě, řekne si o pusu, schoulí se mi do náručí. Taky jsem si myslela, že je dcera mazlivá a v posteli jsme promazlily hodiny, ale se synem je to úplně jiná liga. A ne že bych se už s dcerou nechtěla mazlit, ale ona má tli kjiných věcí na práci, že si sama nepřijde, jen před spaním, on chodí pořád a nejde říct ne. Taky je hlučnější, divočejší, svěhlavější, nepořádnější a m,nohem míň všechno to, co se přisuzuje holkám. Má starší ségru, nosí tylové sukýnky, hraje si s panenkama a pomáhá v kuchyni, ale je úplně jinej, prostě "kluk".

pavlinar
23. čer 2020

@verionka to verim. Ale kdyz se potrebuje vyradit i devce, tak proc je usmernovat nejak vic, nez chlapce? At si radi kdo jak potrebuje, primerene dane situaci, mistu.. 😉👍

peleta
23. čer 2020

Já mám dvě dcery, ale všichni známí, kteří mají páreček, tak jsou naopak jednoznačně tvrdší k synům. Ale je fakt, že je to vždy model, kdy kluk je starší a to taky podle mě hraje roli.

sudylichozrout
23. čer 2020

Predne, spolecnost neni gender neutralni a doufam, ze nikdy nebude. Gender, resp. urcite role dle pohlavi, maji naprosto nezastipitelne misto a jen blazen (nebo naivni levicak) se snazi o jejich popreni. Mam jen dcery, vychovavame je jako holky, ale maji spravne ztresteneho tatinka, takze se uci lezt po stromech, neboji se ani technicky narocnejsich veci a asistuji mu u oprav veci. Jsem rada, ze budou jednou umet hodne veci z obou "ranecku". Jsem presvedcena o tom, ze kdybych mela syna ci syny, pristupovali bychom k tomu stejne. At poznaji obe svety, muzsky i zensky. Ale rozhodne od nas maji klasickou vychovu a chci, aby vedely, ze jako holky maji urcite role, ktere se nedaji uplne obejit.

gracinka7
23. čer 2020

Nesmysl. Byly jsme dvě holky, já nesměla nic, mladší cokoli. Já měla spoustu povinností, ona ne.
Já mám dva syny a oba je vychováváme stejně. Oba si po sobě musí uklízet, prosit děkovat, doma pomáhají...

pavlinar
23. čer 2020

@rebe prala bych si taky jednou tohle srovnani mit 😉👍

zzuzinda
23. čer 2020

Máme kluka i holku, každý je jiný a tím pádem se i ke každému chovám trochu jinak. CO platí na jednoho, na druhého absolutně vůbec, co jeden miluje, druhému je fuk.... Od malinka je každý jiný. Oba jsou mazliví, tuliví, protivní, skvělí..... Oba pomáhají v kuchyni i třeba při přezouvání auta. Oba si rádi vyberou, co na sebe tak, aby se jim to líbilo.

rebe
23. čer 2020

@pavlinar Miluju to, vidět oba ty světy. Ale je toi hodně těžké, moje představy, jak budu vychovávat všechny stejně a nedělat rozdíly... To vlastně nejde, když jsou tak rozdílní a každý potřebuje něco jiného...

michaela_2
23. čer 2020

Je to jiné. A čím jsou děti starší, tím se to podle mne projevuje víc 🙂
Dcera je takový můj spojenec. Také mě ale dokáže spolehlivými způsoby zaručeně vytočit 😃
Oba kluci jsou jiní. Jsou divocejsi, min přemýšlí, jsou zbrklejší a v řadě situacích zase oproti ní takovi bezradní (pokud samozřejmě srovnávám, jak to měli ve stejném věku)

pavlinar
23. čer 2020

@rebe ale otazka, zda ta rozdilnost plyne z rozdilnosti povah nebo pohlavi 🤔
@sudylichozrout mohla by jsi konkretneji, co to znamena "vychovavat jako holky" a jak je budes pripravovat na budouci zenskou roli?
Mam jen malou dceru a zatim ten rozdil nevnimam, resp. nemam porovnani. Napadlo me jen, ze kluka bych vedla ke gentlemanestvi vuci zenam a pomoci slabsim. U holky jen pomoc slabsim 😉 budu moc rada za konkretni priklady a zrejme se tuknu do cela, ze no jo vlastne.
Jinak ja taky nejsem pro gender neutral, mame satecky a sponecky 😂a hracky co dceru bavi, od auticek po panenky

sudylichozrout
23. čer 2020

@pavlinar 🙂 Myslim tim to, ze je nechavame paradit, ruzne se fintit, ucime je tomu, aby umely sladit barvy a vzory. Uci se varit, pect, uci se pomahat doma a pecovat o miminko. Ale zaroven jim tata ukazuje i druhy svet.

pavlinar
23. čer 2020

@sudylichozrout no a prave.. myslis, ze u syna bys to delala jinak? Ze treba syn by byl vic s tatou a ty bys ho nechala nahlidnout i do druheho, zenskeho sveta?
Kdyby muj potencialni syn chtel delat to, co popisujes u holek, tak ho proste necham.. at taky vari, uklizi, stara se o miminko. Aspon si to ted myslim 😁

pavlinar
23. čer 2020

@pavlinar ja teda ani dceru nejak nefintim, je malicka.. ale kdyby chtel na krk korale nebo satek jako dlouhe vlasy.. ze by to videl u segry, tak bych ho asi nechala

puhelin
23. čer 2020

Mam syna a dceru. A ano, rozdil v tom je. Bohuzel je to asi podvedome. Jako ja jsem na dceru prisnejsi, tak i manzel je prisnejsi ne syna.

sudylichozrout
23. čer 2020

@pavlinar Nechala bych ho, jasne 🙂 Ale rozhodne bych mu i rikala to, ze prave temi dovednostmi z "zenskeho" sveta ziskava informace o tom, jak to maji holky v a ze na nem bude zase jednou treba role zivitele rodiny, az bude jeho oartnerka na RD. Proste bych se z nej snazila vychovat gentlemana a cloveka, ktery bude sve partnerce oporou. Ale "ked mam henten jen ty tri dceeeery", tak jen teoretizuji. 🙂

pavlinar
23. čer 2020

@sudylichozrout taky si myslim, ze to je hodne i podvedome a intuitivni, a ze to krystalizuje s vekem. Ze batolata asi jiny pristup nepotrebuji, a az s pribyvajicim rozumem od nas berou zivotni moudra, jako byt oporou partnerce a postarat se domaci krb.. coz se hlavne uci zrcadlenim a dobrym prikladem 👍

katule1990
23. čer 2020

@verionka Já jsem v dětství poslouchala, že chlapi o tom nemluvěj a že chlapi nebrečej, i když jsem holka 😂. Táta chtěl holt víc kluka, no 😅. Ale jinak souhlasím, jsou to hrozný řeči.

cherie24
23. čer 2020

@verionka to s tim testosteronem moc neplatí. Testosteron se u malých dětí vyplaví jen na pár týdnů v děloze (to z nich udělá kluka) a pak jsou na tom hormonálně v podstatě stejně jako holky do nástupu puberty, kdy dojde k druhé vlně produkce, začne se z nich stávat chlap a pak už mají určitou hodnotu testosteronu stále, ale malý kluk testosteron neprodukuje.

verionka
23. čer 2020

@cherie24 Podle knížky Mámou ve světě kluků (Venzarová, 2019) hladina testosteronu stoupne už ve 4 letech, čímž se zvýší klucici bojovnost, agresivita a rivalita. Pak údajně kolem šestého roku znovu klesa a stoupne kolem toho dvavacteho. Cerpam z tohohle zdroje, ale jinde jsem to neoverovala. Z čeho čerpala autorka, to netuším 😉.

rebe
24. čer 2020

@pavlinar Myslím, že je důležité rozlišovat genderové stereotypy, které dětem mohou ubližovat, a vědomí rozdílů mezi pohlavími, které prostě bylo, je a bude. Vždycky byli kluci považování za divočejší, hlučnější, agresivnější, a myslím, že to není jen povahou. Čistě subjektivně - vždycky, když mi někdo říká, že holky dokážou být stejně divoké, odvážné a jánevímjaké jako kluci, vždycky nakonec vyjde najevo, že dotyčný má pouze dcery. Naopak se mi zrovna moc nestává, že by některý rodič obou pohlaví prohlášil, že holky jsou divočejší a hlučnější. Byť samozřejmě jsou kluci, kteří jsou spíš tišší, introvertní, přemýšliví.
Občas se v tom taky plácám. Pravda je, že ani dvě holky asi nejde vychvávat úplně stejně, když je každá úplně jiná. Je to jako u večeře naložit všem stejnou porci, aby to bylo spravedlivé. Někdo by se pak přecpal k prasknutí a někdo měl hlad.
Takže se snažím nehodnotit, když dcera leze po stromech nebo řádí v blátě, že se "chová jako kluk" ani nebránit synkovi hrát si v krajkové sukni nebo s panenkama nebo se mu smát, když brečí, že "je jako holka". Zároveň si prostě všímám, že při hře s autíčky si dcera tvoří rodiny a staví jim dům, kdežto syn staví skokánky a zkouší, které auto dokáže doletět až ke skříni a udělat větší ránu. A nebojím se synovi říct, že náušnice mu teda píchnout nenecháme, protože se mi to na klucích nelíbí, a že s tou růžovou tylovou sukní ať si raději hraje jen doma 🙂

izz76
7. črc 2020

Mám holky takže nemůžu objektivně říct, jestli bych byla na kluka hodnejsi, ale asi spíš přísnější 😃 Na dcery nejsem vůbec přísná, naopak jsem ten rozmazlovaci rodič,ale mám šikovné dcery, takže ani přísná být nemusim.. Z okolí vnímám, že od kluků se méně očekává, jsem skoro alergická na větu ,, na kluka dobrý,, nechápu proč by ten stejný výkon nebyl dobrý i na holku. Nebo proč se automaticky očekává, že holčička bude pečlivá jednickarka, je to samozřejmost, když takový bude kluk je to něco navíc.. Myslím, že dost maminek v dnešní době vychovává z kluků neschopné trouby..