Školka a vegetariánská strava
Ahoj holky, chci se zeptat, jak to je v případě, když je dítě vegetarián a školka nevaří standardně vege stravu? U nás je státní školička moc fajn, v našem obvodu jediná, ale nenabízí jídla na výběr. Přemýšlela jsem, že bych pak třeba dávala dítěti stravu s sebou - může to školka zamítnout? Co když má dítě zdravotní dietu? To přece taky nemůžou nic namítat, nebo ano? Něco by samozřejmě jíst mohl, ale nechci v tom pak té školce dělat bordel...Máte zkušenosti? Díky.
Jestli se nekomu nelibi skolni jidelny, zmente to. Muzete tam jit varit, delat reditele, nebo si najit takovou praci, ktera vam umozni stravovat dite doma. Jestlize z meho presvedceni nechci, aby dite jedlo zde beznou a dost rozmanitou stravu, stravuji ho treba sama. Jestlize me dite neji koprovku, inu, to ze nesni tu, co jsem uvarila neznamena, ze jinde nevylize talir. ;)
A jeden pro me zajimavy rozhovor. Protoze tim, ze diteti ukazu a nabidnu vse, mu davam moznost volby. 🙂
http://terezabroschova.cz/o-detske-strave-s-mud...
blahova_andrea Nebylo to hysterický, jen jsem se fakt divila. Vůbec mě nenapadlo, že by to ještě někde fungovalo tak, že se děti do jídla/ochutnání nutěj.
Dome prostě nový jídlo dám na talíř a buď to ochutná nebo neochutná... a když to jíme všichni, tak pravděpodobnější je ta možnost že poprvé (nebo někdy příště) ochutná. Což si myslím, že funguje úplně stejně v dětském kolektivu, že dítě ochutná zcela dobrovolně, když to všechny děti jedí. Asi taky záleží, jak to muset ochutnat vypadá. Já si představila sebe ve škole, jak mě vraceli s jídlem, že jsem se toho nedotkla a musim to jíst. Prostě mi jen přišlo zvláštní napsat, že když je rodina vegetariánská, tak dítě maso nebude muset chutnat, ale ostatní děti musej ochutnat všechno...
A taky asi úplně nejde srovnávat zavádění příkrmů u půlročního dítěte s tříletým dítětem ve školce. Myslím, že na světě neexistuje člověk, kterej by zůstal kojenej a odmítal jinou stravu proto, že mu ten příkrm dali do pusy... ale bude asi pár takovejch, co něco nejedí proto, že to někdy v dětství museli jíst, i když nechtěli.
@pajula123 mrkni na tyto http://www.svetoutdooru.cz/clanky/termosky-na-j...
@misuled to není o nucení. je to prostě zavedené pravidlo a děti to tak berou a rodiče taky. jako vše ostatní ve školce. školka má svůj řád a pokud chci, aby do ní dítě chodilo, musíme se mu přizpůsobit. prostě má dítě ochutnat a samo se rozhodnout. nikdo mu to do krku násilím jak huse samozřejmě necpe. a je to přesně jak píšeš. jedí to děti okolo, tak to zkusí taky. když to kamarádovi chutná, tak proč by se měli o to ochudit, co když je to dobrota? syn třeba dost věcí přestal ve dvou letech jíst a začíná je jíst až teď a ne doma, ale začal ve školce, s ostatními a pak občas doma řekne, že už to zase jí a ukáže nám to 😀 nebo si o dané jídlo dokonce řekne. rozhodně to není to, co jsme ve školce a škole zažívali my, toho se fakt bát nemusíš. pokrok už nastal 😉 já mám dodnes školkové trauma z mléčné polívky 😅 ano, běžná praxe je, že děti musí ochutnat, ale pokud dojde maminka a domluví se s personálem na něčem, tak si zajistí třeba výjimku. je to vždy o domluvě dvou stran. v naší bývalé školce jsem byla svědkem toho, že to mamince prošlo. a to, že děti nemusí ochutnat, neznamená, že neochutnají 😀 většina z nás raději dělá to, co nemusí, prostě proto, že chce, ne? 😉
@bayt s těmi termoskami to moc nechápu. to jako dám do jedné omáčku, do druhé přílohu a vařím to ráno, aby to bylo na oběd v termosce ještě teplé? to snad ne 😅
@blahova_andrea ano, určitě, navařit ráno případně ohřát ráno a do oběda to udrží teplotu fakt horkou (tedy dle toho, co píšou)
@bayt už vidím maminky, které mají ráno čas vařit oběd než zavedou dítě do školky a povalí do práce? to jako fakt někdo zvládne?
jenom s tim suchym pecivem jeste, ono je to proste skolka od skolky nebo lepe hygiena od hygieny. ta ktera chodi do nasi skolky striktne rekla neexistuje, aby si deti mazaly pecivo samy. takze pecivo musi byt namazane a asi tezko kucharka bude kazdy den hadat kolik deti si da namazane a kolik nenamazane. co kdyz tentokrat bude chtit vetsina namazane a ona nachyst jen par, protoze vcera chut na namazane nebyla.
@blahova_andrea
budeme muset, holt si přivstanu, co půjde, uvaří se předem - navíc ne každé jídlo ve školičce bude masové...a u nás je to stejně jen na rok
taky má to dítě i tatínka :D tatínek vodí...
@tulikiss já jsem teda ráda, když si děti mohou mazat sami. u nás si nalévají i pití nebo polévku. prostě je to vede k samostatnosti a k péči o mladší kamarády, kterým pomáhají. jsem s tím systémem fakt spokojená 🙂
@bayt já moc neznám fungující tatínky 😀 tak proto možná blbý dotaz, no. já znám jen maminky, co se ráno dost honí, aby děti obstaraly a vypravily do školky a školy a stihly dojít do práce. tatínci bývají dávno pryč a nebo fakt zastanou jen samotný odvod, nic k tomu. sama jsem rozhodně líný rodič, protože já bych na to teda neměla kapacitu. ale asi jo...pokud je to něčí silné přesvědčení nebo zdravotní důvod, tak je to jiné, maminka má silný motor, který mě prostě chybí 😀
@blahova_andrea manžel zrovna dožehlil a vytřel podlahu :D
@bayt úžasné stvoření. já mám teda taky šikovného, ale nárazově. nemá běžně čas vše zastat 😀 a věci jako jestli má dítě ve školce čisté věci na převlečení, jestli je potřeba odnést špinavé apod. to ho nechává naprosto chladným. to mu raději svěřím tu podlahu než něco kolem školky 😀
@blahova_andrea
on je opravdu poklad, tuhle jsem přišla domů, stihnul vytřít, vydrhnout kout včetně odtokového kanálku, uvařil véču a když jsem přišla, zrovna dělal na něčem do práce :D
@bayt hotový poklad. škoda, že to není standard. mnoho žen by za to vraždilo 😀
@blahova_andrea jdu mu to ukázat, bude se pýřit ještě za týden :D
@bayt jojo, ono je to potřeba je i pochválit a nechat počepýřit 🙂
No, když vidím jídelníčky mateřských školek plné mléka (mléko k čemukoliv), tak to mi teda zdravou stravu nepřipomíná ani trochu.
A co mě teda fascinuje je, kolik lidí by tady na ostatní s jiným názorem volalo pomalu Barnevernet... :-/ Vychovávejte a krmte si SVOJE VLASTNÍ děti, jak chcete a výchovu a stravování dětí cizích nechte na uvážení jejich rodičů, prd je vám do toho, proč se rozhodli tak či onak.
@zmrz_lina ale to mléko dětem není nuceno. ve většině školek si děti mohou vybrat zda chtějí čistou vodu, čaj nebo mléko, kakao 😉 podle mě je fajn ta možnost volby dle preference dítěte 🙂
@blahova_andrea ty, ale ještě že tam nemají na pultíku i hranolky nebo čokošku :D je mi jasný, jak by dopadla ta preference :D
@blahova_andrea tohle je jídelníček jedné z našich mateřinek, chápu, že to mléko k pití nenutí, ale už jen to, jak často - a v jakých kombinacích - se objevuje, je pro mě dost k zamyšlení.
@bayt no tak to je jasný. já myslím, že školky fakt kolikrát vaří zdravěji než některé domácnosti
@zmrz_lina já to beru fakt jen jako možnost si ho dát a můj syn ho třeba miluje. nikdy jsem mu ho nenutila, spíš kolikrát omezuju, taky v něm nevidím nic až tak přínosného, abych ho tím prolévala, ale zase mi to přijde lepší, když mu chutná toto než když vidím některé děti pít od roka a půl kolu apod. 😝 a kombinace teda neřeším, protože proti tomu našemu čuňátku, co si občas chce dát...kam se hrabou těhotenské chutě 😀

@bayt kdybych se ridila všema vyzkumama a statistikama a doktorskymi radami tak nezeru a nepiju nic a bylo by potom snazší si to hodit 🙂 Já vlastně obdivuji všechny co dokážou sestavit jídelníček bez masa. Me se to podaří tak jednou v týdnu a zbytky musím vyhodit, protože u jídla doma kroutí hlavou kde je jejich kuře 😀