Rodičovská dovolená a plánování 2. miminka.

ananka
23. únor 2020

Ahoj holky! ❤️

Jste tady šikovný a chytrý holky, mohla bych Vás poprosit o radu?
Malá má 23. července 3 roky. Rodičovský příspěvek i rodičovskou mám nahlášenou do jejích 3 let věku.
Ale, chci se, prosím zeptat! Plánujeme ještě jedno miminko. Jde prosím, zůstat doma do jejích 4 let věku? V práci to musím nahlásit, to je mi jasný. Můžou mi to zamítnout? Jak to prosím, funguje? Můžu kvůli tomu dostat i třeba výpověď? Smlouvu mám uzavřenou na dobu neurčitou. Příspěvek chci vybrat, do 3 let věku dítěte. To je mi jasné, jak to funguje. A když bych zůstávala doma do 4 let věku malé, tak za mě platí zdravotní a sociální stát?

Moc Vám děkuji, za reakce a informace! 🙏🏻
Ivča

loylii
23. únor 2020

@ananka já si myslím, ze určitě nebude platit sociální a zdravotní stát. Doma zůstat můžeš, ale podle mě budeš vedena jako žena v domácnosti, nezaměstnana a budeš si to muset platit. To by přeci takhle zůstával každý doma.

xkc
23. únor 2020

@loylii To si myslíš špatně.

“ Osoba, která pečuje o dítě do 7 let anebo o dvě děti do 15 let věku, může být také státním pojištěncem. Podmínkou však je, že o děti pečuje řádně a celodenně. Nesmí je tedy umístit do jeslí anebo do školky na déle než 4 hodiny denně. Svěřit je déle na hlídání nelze ani rodinným příslušníkům, kamarádům nebo známým.”

Sociální pojištění stát ale nehradí.

ajja87
23. únor 2020

@ananka Já mám v práci zažádáno o neplacené volno...ale zaměstnavatel ti to nemusí dovolit, je povinen ti držet místo pouze do 3 let věku dítěte.Ale jak je to s placením zdr. a soc. nevím, já si totiž prodloužila rodicak do 4 let.

ananka
autor
23. únor 2020

@xkc Děkuji! ❤️

malenka3
24. únor 2020

Tak trochu komplexní odpověď.
Pokud jde o práci - jsi povinná nastoupit do práce den po 3. narozeninách. Pokud nechceš, nemůžeš, máš dvě možnosti, buď zaměstnavatele požádáš o neplacené volno (to ti ale udělit nemusí, není to jeho povinnost) nebo budeš muset pracovní poměr ukončit (dohodou nebo výpovědí).
Ať tak, či tak, budeš muset pak vyřešit zdravotní pojištění. (sociální pojištění řešit nemusíš, to je povinnost odvádět jen z výdělku). Zdravotní můžeš nejelegantněji vyřešit tak, že si protáhneš rodičovský příspěvek až do 4 let (klidně si natáhni jen ten poslední na celých 12 měsíců, je jedno, kolik budeš brát). Pokud budeš rodičák pobírat, zdravotní za tebe hradí stát a máš neomezené možnosti stran přivýdělku a toho, jak může dítě do školky.. Pokud bys rodičák natahovat nechtěla, můžeš si platit zdravotní sama (to asi ale nechceš) nebo se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující. To sebou ale nese nevýhodu toho, že dítě má omezenou možnost být ve školce a kdyby se ti naskytla třeba nějaká brigáda, jsou tam omezující podmínky na výdělek.
Takže jak píšu, lepší mít prodloužení rodičáku.
V té práci to vyřešit dostatečně včas. Pokud ti neodkývnou neplacené volno a budeš muset podat výpověď, nezapomeň, že je tam dvouměsíční výpovědní lhůta. To už by pak bylo lepší ukončit pracovní poměr dohodou ke dni 3. narozenin dítěte.

ananka
autor
24. únor 2020

@malenka3 Jsi zlatá! Moc děkuji, za vyčerpávající odpověď! 😉 Posílám ❤️!

lenka603
24. únor 2020

@malenka3 velmi dobra odpověď 👍