icon

Skoro 9 měsíců a nesedí. Pomůže sporťák?

olakolesnikova
11. pro 2015

Co kdyz ho dam do sportaku? Pomuze to? Protoze kdyz ho posadim nekam (s oporou) tak sedi, ale sam tak to neeeee (((

Strana
z3
elisc
12. pro 2015

@cajomilka já také neříkám, že s tím názorem souhlasím. Jen, že mi to říkala fyzio. Ale když se můj syn začal plazit, nijak jsem mu nebránila. Ve 4m mu neurolog určil hypotonii 2.st. a predilekci. Měsíc jsem s ním cvičila vojtovku Max 2x denně, než se mu srovnala predilekce, a pak jsem se na to vyprdla. Viděla jsem, že mu stačilo dát trochu času. Nyní je mu 8,5m a staví se. Podle dr. mírně napřed.

avantgarda
27. pro 2015

V 9-ti měsících má na sezení čas. Není kam spěchat. A posazovat ho někam s oporou ve chvíli, kdy ještě samostatně sedět neumí je blbost. Pokud miminko samo nesedí, není jeho tělo ještě dostatečně posílené a připravené na tuto polohu. A tím, že ho posadíte do sporťáku mu akorát uškodíte.

olakolesnikova
autor
28. pro 2015

v 9 mes a 1 tyd zacal se stavet na 4 )) aspon neco. ale s tim sezenim stale nic.

ilonkaseda
28. pro 2015

@olakolesnikova ty máš dvojčata že? a co ten druhý jak je na tom..nebyli i o fous dřív narození..ve vývoji platí korigovaný věk,tudíž to by měli zas ještě víc času..pročti si články z těchto dvou odkazů
http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...

http://zena-in.cz/clanek/kdy-by-melo-dite-zacit...

olakolesnikova
autor
28. pro 2015

@ilonkaseda dekuji ale narodili se ok, 39 tt, apgar score 9/10/10, v poradku. jeden uz sedi a zveda se na nozicky vsude. ale ten druhy ne a ne.... (

ilonkaseda
28. pro 2015

@olakolesnikova pokud nebyli jednovaječní,tak je různý vývoj úplně normální,jen jednovaječná dvojčata prý mají hodně podobný motorický vývoj a i to nemusí být pravidlo.Ten lehce línější zas třeba bude šikovnější na jiné věci,třeba na mluvení atd..

luciksima
28. pro 2015

na sezení má čas..neposazovat nehrotit to..naše malá do 10m.jen ležela ani se nehla po 10m. se začla až plazit sedla si až před 1 rokem a lézt až po 1.roce klid on na to přijde 🙂

olakolesnikova
autor
28. pro 2015

@luciksima
@ilonkaseda
dekuji ))) dvojvajecny jsou.

kocicinka
28. pro 2015

@olakolesnikova Moje holčička má téměř 10 měsíců a také ještě nesedí. A to leze už o 5. měsíce! Dle dr je velmi šikovná. Už 2 měsíce mi obchází nábytek , od 6 m stojí, ale ten sed ne a ne... už se těším, protože už si bude moci v sedě hrát. Moji dva starší kluci začali sedět jeden v 11 m a druhý až v roce!
Ona teda sedí mezi kolínkama, ale drží se vždy kraje krabice, sama se neudrží.

olakolesnikova
autor
28. pro 2015

@kocicinka no prave ze ten muj jen plazi ((

kocicinka
28. pro 2015

@olakolesnikova vše do času... však kdyby s ním bylo něco špatně, tak už by vás doktorka poslala na rehabilitaci. Rozhodně neposazovat. Moji kluci začali chodit skoro až v roce a půl... některé děti mají zkrátka na všechno dost času 🙂

pampalin
29. pro 2015

Naše slečna začla lézt v 9 měsících, neplazila se vůbec. Sedla si v 10 měsících a od 11. měsíce se stavěla. Teď je jí rok a chodí kolem nábytku. Určitě neposazovat, až bude mít posílené svalíky natolik, aby si sedl, pak si sedne. My teda chodíme na rhc a tam mi bylo řečeno, že čím dýl malá poleze, tím líp. Jinak ve sporťáku ji mám asi od půl roku, ale vleže, až když opravdu seděla, zvedla jsem jí opěrku. Jinak ji měla mírně zvednutou - ze 3 poloh v té nejnižší.

miska229
30. pro 2015

Můj starší syn začal sedět až v 11. měsících, do té doby se jen plazil. Doktorka nás koncem 10. měsíce poslala na vyšetření k neuroložce, a než nás vzala, tak syn začal sedět a stavět se na nohy. Chodit začal až začátkem 17. měsíce a až pak lezl po kolínkách. Vše chce svůj čas. Určitě neposazovat, já jsem vozila syna ve sporťáku od 9. měsíce, ale nechávala jsem ho v nejnižší poloze.

mischamish
12. led 2016

Pripada mi strasne zajimave, ze v CR motoricky vyvoj deti takhle prisne resite ... Ziji v zahranici a zde se deti normalne posazeji uz od te doby, co se jim davaji prikrmy, tedy cca od 4-6 mesicu. Nesedi tak buhvijak dlouho, ale pri jidle urcite. Nikoho by tu nikdy nenapadlo davat diteti prikrmy za lehu. Jak v CR vubec krmite deti, kdyz si jeste neumi sednout?

Nekteri sve deti dokonce posazuji i u hry a nepripada mi, ze by bylo na zapade tolik postizenych (zadove) lidi ... skoliozy existuji, ale nemyslim si, ze jich je zde vic nez v CR, kde tim kazdeho, kdo sve dite posadi, strasite.

Jinak dcera sedela v zidlicce od Ikey (aka plandajici nozicky) od 6 mesicu. Lezla po vsech ctyrech uz v 5 mesicich a chodila okolo nabytku v 9. mesicich. Do prostoru bez drzeni vyslapla az v 14 mesicich, ale jenom proto, ze od toho 9 mesice hodne padala a tak proste mela strach jit bez drzeni.

Fakt mi pripada, ze to v CR resite az neskutecnym zpusobem ... kdyz o tom nekdy reknu zde ve Svedsku anebo nejake Americke/Britske kamaradce, tak na me cumi, jako bych spadla z Marsu ... nedivim se jim. Taky cucim, co tu nekteri pisou - jako napriklad, ze pediatricka byla proti plazeni ... CO? 😕 A proc jako? Nektere deti nelezou po vsech ctyrech vubec - to se alespon rika tady ve Svedsku - a pry to vubec nevadi, hlavni je, ze je mobilni.

Takze to zas tak nereste. Dite invalidni nebude jenom proto, ze ho u jidla posadite anebo ze se misto lezeni bude plazit.

mischamish
12. led 2016

Jeste jsem chtela pridat, ze dcera je porad - i ve skoro 5 letech - porad sileny straspytel, takze chapu, proc ji tak dlouho trvalo nez vyslapla do prostoru.

Jinak mam i syna, kteremu bude brzy 9 mesicu a ten se akorat plazi - ale pouziva pri tom jak ruce, tak nohy a je fakt rychly. Tady tomu rikaji 'komando' styl a nasi doktorce to vubec nevadi. Na vsech ctyrech udela jeden nebo dva 'kroky' a okamzite jde zase na zem a plazi se - lezeni mu pripada prilis pomale ais 🙂 Jo, jinak ho posazuji uz taky od 6-7 mesicu a bohuzel sedet chudak musi docela dlouho hlavne po jidle, jinak mi vsechno vyzvraci. V takove te polohovaci zidlicce nevydrzi - okamzite se z ni snazi utect (a jednou se mu to podarilo a to byl pripasovanej).

cajomilka
12. led 2016

@mischamish Tady se děti ze začátku hodně krmí v autosedačce-vajičku, kde se nejedná o skutečný sed. Teda aspoň my jsme to tak dělali, ale když sedačka zrovna nebyla k dispozici, holt musely dcery tu chvíli (někdy pravda trochu dýl) sedět u někoho na klíně nebo v jídelní židličce a taky jsem si s tím nelámala hlavu, natož abych měla výčitky, že je posazuju, když ještě neumí samy sedět. A žádné následky zdá se nemají 😉 Jinak někteří pediatři jsou tady fakt šílení, starší dcera asi v 10 týdnech nepředvedla pasení koníků a dr. hned mluvila o Vojtovce, přitom doma už krásně pásla, jen v ordinaci se jí zrovna nechtělo 😉 Naštěstí tím to skončilo.

pampalin
13. led 2016

@mischamish Nebudu komentovat vše, co jste napsala, jen odpovím na dotaz, jak se děti krmí, aby to bylo "správné" - v polohovacím lehátku nebo v polohovací jídelní židličce, a to v polosedu.

Strana
z3