icon

Syn nechce do školky

meronym
23. kvě 2019

Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu. Syn má 2,5 roku. Je citlivé, přemýšlivé dítě. Děti má ale rád a z jejich společnosti se těší. V jeho půlroce jsem se vrátila do práce na 3 hod. denně, starala se o něj chůva (je pro nás taková třetí babička). Zvládli jsme to krásně, já možná hůř než on. Ve dvou letech jsem musela pracovní dobu prodloužit na 6 hod. denně, začali jsme proto postupně zkoušet docházku do soukromé dětské skupiny. Vybrali jsme zařízení, kde se nám líbil přístup, je tam poměrně málo dětí, počítá se s tím, že ještě nejsou samostatné v sebeobsluze. Začátky v říjnu 2018 vypadaly slibně - chodil jenom v pátek dopoledne, neplakal, zdálo se, že školku snáší dobře. Pak měl kvůli neustálým nemocem v zimě pauzu a znovu začal chodit v březnu - na 3 dny, jenom dopoledne (vyzvedává ho chůva). A z chození do školky se stal boj. Syn v podstatě každé ráno, kdy pochopí, že se jde do školky, pláče. Některé dny jsou lepší, párkrát šel úplně bez slz, ale většinou prostě alespoň v šatně slzičky jsou. Kromě toho někdy pláče ze spaní, že nechce do školky. Myslím, že v zařízení samotném problém není, chodí tam i syn kamarádky (ještě mladší) a zvládá to v pohodě. Snažím se se synem mluvit - dokola vysvětluji, že maminka a tatínek musí do práce, proto on musí na chvilku do školky, kde si jenom pohraje, napapá se a půjde domů. Slibuji, co všechno budeme dělat odpoledně. Zkusila jsem i podplacení čokoládou/hračkou. Nic ale nepomáhá, Přes to, že hezky plynule mluví, není schopen říct, proč do té školky vlastně nechce. V poslední týdny začal být hodně plačtivý, takový ukňouraný. Ačkoli se mu pořád hodně věnujeme... Dnes po ránu opět velká scéna, že do školky ne. Už po pravdě nevím, jak dál. Dle všech návodů by si už měl zvyknout. Ještě jsem uvažovala nad změnou zařízení (možná si tohle konkrétní prostě špatně zafixoval), ale po různých průzkumech se mi líbila pouze jedna školka, kam nás bohužel nepřijali. Pokud jste dočetli až jsem, moc děkuji a prosím o radu, jak dál. Případně o Vaš zkušenosti, pokud jste to měli podobné - zlepší se to? Jak mu pomoct?

Strana
z9
julielim
23. kvě 2019

@bekyc já dávám dceru od 2,5 protože jsem chodila na brigádu dopoledne.. nechodila jsem denně, přesto malá denně chodila do školky a i teď chodí denně, pokud zrovna není nemocná (jako teď už 3 týdny). Ve školce se jí líbí, já vím že je o ní postaráno a vím, že mám čas. Na domácnost, na sebe... že si oddychnu. Je to velmi náročné dítě, už od narození. S klidem přiznávam, že jí tam dávám abych si odpočala a vůbec mi to nevadí. Myslim, že si to zasloužim, po tom, co jsem si s ní vytrpěla když byla miminko :D

westie
23. kvě 2019

@meronym Mám syna taky ve školce, od dvou let, soukromé zařízení. Také jsem se brzy částečně vracela do práce, moc jiných možností nebylo, hlídal manžel a babičky. Syn nijak nestrádal a myslím, že si to i užíval, že s ním tráví čas různí lidé. Takže bych neřešila rady, že máš radši zůstat doma🙈😉
Syn si ve školce zvykl ihned, ale měli jsme obrovskou výhodu, že jsme od jeho roku navštěvovali jednou týdně prostředí té školky v rámci klubu rodičů a dětí, vždy na hodinu - prostředí mu bylo blízké a znal to tam.
Zkuste se domluvit s učitelkou, co byste pro to mohli udělat, jestli třeba nemají nějaký program, kam byste mohli chodit mimo dny, kdy tam chodí do školky - třeba by si to začal spojovat s jinými zážitky.

A také mám jednu zkušenost z naší školky, kam začal pár dní po synovi docházet chlapeček cca dva a čtvrt roku. Vodila ho tam maminka a chlapeček každý den plakal, nejdřív už při cestě s maminkou, pak potom, co maminka odešla. Problém byl v tom, že ta maminka to tomu synovi sdělovala strašně tragicky, že on musí do školky - bylo to z její strany podvědomé, protože sama hrozně těžce nesla ten stres, že tam zase bude syn plakat. Pochopila jsem, že situace se zlepšila, když tam klučinu začal vodit jeho tatínek, který mu to sděluje bez emocí jako fakt, nebo spíš pozitivně, co všechno si v té školce užije, než půjde domů. Zkuste si sama před sebou říct, jestli váš stres nepřenášíte i na syna. U nás pomohlo to, že manžel syna ze začátku navnadil vyprávěním, co všechno skvělého budou ve školce dělat a pojal to vyloženě jako zábavu.
Každopádně držím palce🙂

julielim
23. kvě 2019

@westie to máte taky pravdu s tím, kdo dítě vodí. už jsem výš psala, že malá taky ze začátku hodně plakala... a úplně jsem zapomněla, že vlastně tenkrát pomohlo, když jí do školky vodila tchyně. té neřvala vůbec, prostě se přezula, řekla čau a šla :D

travnulee
23. kvě 2019

@bekyc pokud to zvladne, což už jejeto v tomhle věku pravděpodobne a možná mu tam bude i lépe. Spíš bych si ohlidala, aby neměl dojem, že ho tam davas, protože se narodil sourozenec.ale pokud to zvladne v pohodě klidně dej. Ja teď byla ve stejné situaci.syn teda na me tehotenstvi citlivě reagoval a do skolky beze mě nechtěl, tak jsem si ho nechala prvniho pul roku doma a byl to teda zahul. Nastoupil do mš teď, když měl 3 a pul roku a musim říct, že v pohodě, i učitelky si ho chvalily, akorat teda po necelych dvou tydnech donesl střevní chřipku....

barumat
23. kvě 2019

@bekyc Ono je to vtipný. Jakmile byly dceři dva, všichni se mě ptali, jestli je ve školce, kdy jde do školky, proč není ve školce, že by mi jí vzali, atd. Počítám, že teď se to přesně otočí - proč jí ještě nemáš doma, když jsi doma s dítětem, to sis jí tam mohla ještě nechat, bla bla. Lidi se stále se*ou do věcí, do kterých jim nic není 😉

barumat
23. kvě 2019

@travnulee Nejsem si jistá. Je pláč a pláč, a je dítě a dítě. Já na dceři přesně poznám, kdy je opravdu smutná a potřebuje obejmout, pocítit náruč, blízkost, bezpečí. A kdy to prostě jen skrze slzy zkouší jako malá profi vyděračka. Ale to si musí každý rodič poznat a ošéfovat sám.

bayt
23. kvě 2019

@meronym Tak tohle by mi srdce nedalo. Rvát dvou a půl leté dítě do školky, když pláče. Jako každé dítě je připravené na školku jindy. Kámoška šla na poloviční úvazek a její holka se už ve dvoi strašně těšila, v podstatě prosila, že chce do školky. Kamarádky syn plakal ještě ve 3,5 letech, ve čtyřech najednou do školky chce.

Chodit v půl roce na poloviční úvazek do práce je příliš brzy. Díte má matku nejistou, bojí se, že o ni přijde, a o to více teď budete mít potíže. Naopak děti, které se dostatečně nasytily toho kontaktu, ty už pak obvykle takové potíže později nemají...

meronym
autor
Autor odpověď smazal
bayt
23. kvě 2019

@meronym Ano, to mě taky fascinuje. Podle mě by se tohle mělo řídit individuální potřebou dítěte. Neznám dítě, které by bez problémů zvládalo docházku do individuálního zařízení na půl dne v půl roce, to ne. Nicméně od těch dvou let už jsou děti, které něco takového zvládají. Ale zjevně to není váš syn. Myslím, že vám dal dost jasně najevo, co potřebuje. Teď je jen na vás, jestli to přijmete, nebo ho donutíte. Žádný zázračný návod neexistuje. On prostě na školku není zralý. Kdyby byl , nebude vám brečet každý den před odchodem, No brainer...

travnulee
23. kvě 2019

@meronym v prve řadě píšu, že tě nesoudim, ani neodsuzuji.ale ty tři roky nejsoz hranice, stejně tak 12 let nejsou hranice puberty, je to individualni, ale většina deti opravdu dozraje kolem tří let (ne uderem tretich narozenin).a neni to jen česky trend, vývojová psychologie je všude stejná.o tom dozravani odloučení od matky okolo tří let píše např. Americký psycholog kevin leman. To, že i matky musí do práce, je věc druhá. Ja dokonce i chápu, když někdo, jde do prace, protože chce (pro každého to neni být zavřený doma, nestatna matka pro dítě taky neni dobry), ale mela by taky vědět, jake potřeby ma to dítě a zvážit vše pro a proti.

andza
23. kvě 2019

Tak já nevím jak pomoct, ale ty kecy, to stojí za to. Takže prosim Vas jak to.je s těma.detma po světe (Usa, Francie, atd) kde se chodi do školek dávno a nebo maji chuvu od narození? Jsou z nich dementi nebo jakto, že tam mámu "nepotrebujou" jako v ČR nejlépe do 4 let? A nebo naše generace? Vy jste nebyli v jeslích? Já třeba jo

bayt
23. kvě 2019

@andza Ne, nejsou dementi. Některé to přežijí úplně v pohodě. Jiné mají výchovné potíže, úzkosti, deprese. Záleží hrozně na dítěti, na zařízení (je rozdíl deset dětí na učitelku a tři děti na učitelku, je rozdíl být ve školce 3 hodiny nebo 6 hodin). Výzkumy hovoří jasně. Zbytek je loterie. Tak třeba se vsadím, že dítě, které usedavě každý den pláče, že do školky nechce, na tom bude jednou hůř než dítě, které se do té školky každý den těší. A můžou mít stejný věk.

A teda upřímně, pokud si to matka a rodina můžou dovolit, tak v USA ani ve Francii ani nikde jind etak malé děti do školky nechodí. Jsou děti, co chodí od půl roku někam, ale jsou to děti těch nejchudších rodin. Jinak je ženská doma a kolikrát opravdu dlouho, klidně do školní docházky. Tuhle jsem viděla jakousi statistiku a právě v USA bylo před druhým rokem ve školce překvapivě málo dětí, a před rokem velmi mizivá část.

PS. v jeslích jsem nebyla

ivis04
Autor odpověď smazal
ilonne
23. kvě 2019

@bayt Hm, pak bych se tedy zamyslela nad tím, proč mají výchovné potíže i děti, které jsou doma do 3 let i déle. Dneska hrozná móda svádět vše na školku a očkování....

tulikiss
23. kvě 2019

@meronym musim napsat protoze se to tu zacina stacet tam kam sem cekala... delej proste co musis, nekdy je pro deti tezsi zase se vratit do skolky po delsi nemoci, protoze si zvykly doma a proste nechteji zmenu. to ze nektere dite neni zrale ano mozna to tak je, ale ja cely lonsky rok sledovala jak predskolacka kazdy den cely rok dela sceny v satne, drzi se matky za nohy a kope a rve ze do skolky nepujde. ucitelka vzdy musela holku odtahnout a zavrit dvere, protoze tohle vydrzela delat klidne i hodinu. no a v 6 letech by uz snad zrala mela byt. letos uz je ve skole a no sceny jsou porad a ucitelka ji musi vodit do tridy a hlidat aby nezdrhla. takze nekdo asi nedozraje nikdy...nebo to proste u nekoho neni zralosti..

ilonne
23. kvě 2019

@tulikiss přesně pod tohle bych se podepsala. Zase hromada odborníci ohanejicich se výzkumy....

bayt
23. kvě 2019

@ilonne Tak to přece neznamená, že VŠECHNY děti mají výchovné potíže jen kvůli školce. To je, jakobyste řekla, že VŠICHNI nemocní s rakovinou plic museli být kuřáci. Jak jsem psala, je větší pravděpodobnost, že nezralé dítě ve školkce, zejména teda před druhým rokem, bude mít později emoční a výchovné potíže. To je celé.

travnulee
23. kvě 2019

@andza a máš dojem, že z deti z detskeho domova jsou dementi? a máš dojem, že je dětský domov ok? Býval i týdenní jesle,a tak z nich nebyly dementi, to je taky ok? Tak zaprvé, některé deti jsou prostě zralejsi a rychlejší a zvladnou v pohodě i ty jesle. Za druhé je velky rozdil chuva a kolektivní zařízení. Za třetí, záleží jak moc je to dítě nezralé, když nastoupí a trochu si poplače nebo když opravdu to psychika nezvládá (celodenní pláč, somatizace-boli je bříško). Jako taky neni dobré to dítě doma opecovavat jak sklenikovou kvetinku, ale ani ne hodit do vody zcela nepřipravené dítě, žádný extrém.

travnulee
23. kvě 2019

@bayt nevím, co máte za vzdělání, ale troudam, si tvrdit, že nesouhlasim....nebo na to byla nějaká studie. Fakt mě zajímá zdroj, když si troufnete vypustit takovou informaci.

adela_maskova
23. kvě 2019

Osobně zastávám názor, že dvouleté dítě do školky nepatří, ale na druhou stranu chapu maminky co do práce proste musí a nemají na vybranou. Každé dítě je jiné a potřebuje jiný přístup. Některé děti už ve dvou letech zvládají školku levou zadní, některé i ve čtyřech rano pobrekavaji. A už i takhle mali cvrčkové dokážou prokouknou co na nás maminy platí! Zkuste zjistit jak se chová po Vašem odchodu ze školky. Muze to být i “divadlo” pro Vás. Pokud je do par minut zas OK, tak to opravdu jen hraje a zkouší co vydrzite. Zamyslete se také nad tím, jak vypadá vás příchod do školky. Z vlastní zkušenosti vím, že dlouhé, i když lásky plné loučení, moc nepomáhá. Leckdy je mnohem lepší krátké rozloučení, zamavani z okna, než být půl hodiny v šatně a trápení dítěte prodlužovat. Zase opět muze to být to, ze prcek chce být s vámi ( což je naprosto pochopitelne, jste jeho máma) a ví, ze když bude brecet tak tam s nim budete o chvilku déle.
Nebo to je opravdu tím, ze na školu ještě není plne připraveny a pokud opravdu nemůžete jinak budete to muset chvilku vydržet.
Zkuste to zkonzultovat i s jeho paní učitelkou. Ta ví nejlip co které dítě u ni ve třídě potřebuje. Určitě Vám pořadí.

travnulee
23. kvě 2019

@tulikiss to už je ale na psychologickou pomoc, to nemůžete srovnávat

fifina86
23. kvě 2019

@bayt tak nevim, kdyby to byla pravda (ze nezrale dite bude mit pak emocni a vychovne potize) pak v takove Belgii a Francii je se to takovyma detma jen hemzi ;)

tulikiss
23. kvě 2019

@travnulee no pry je vporadku jen vice fixovana na maminku, od mala jen s ni a do skolky sla az jako predskolacka, protoze maminka ji chtela mit doma.

meronym
autor
23. kvě 2019

@adela_maskova Jak už jsem psala - není to klasická školka, ale soukromá dětská skupina, jiný přístup, jiné počty dětí atd. S paní učitelkou i ředitelkou školky jsem se radila, obě tvrdí, že po mém odchodu je syn úplně v pohodě, hraje si, zapojuje se. Obě doporučují vydržet. Mám právě pocit, že ten raný pláč je už takový jakoby zlozvyk, trochu zkoušení, co kdyby to dopadlo a šli bychom domů (nechci aby to vyznělo tvrdě, mně to stejně láme srdce).

travnulee
23. kvě 2019

@barumat ja poslouchala do nedávna, proč staršího už nedám do školky....toto je pravda, že se lidi pletou do ceho jim nic, ale autorka se ptala, jak mu pomoci, což nechat aspoň trošku dozrát, je taky pomoc. Jinak ještě k tomu druhymu diteti.ze zacatku, jak mimco ještě hodně spalo, tak to šlo, že jsem se starsimu i venovala, ale pak po tom druhým měsíci, jak zacalo být mimco vic vzhůru, tak jsem mela dojem, že se pořádně nevenuju ani jednomu, už jsem jen cekala, kdy v mš prejdou chřipky a epidemi nestovic, a myslim, že ten nástup do mš prospěl všem třem (myšleno i mně). Tak přeji ať to vše v pohodě zvladnete, i příchod miminka i nástup do školky.

travnulee
23. kvě 2019

@tulikiss ja neříkám, že musí být psychicky nnemocná, ale už to není norma

travnulee
23. kvě 2019

@tulikiss a určitě to není, jen tím, protože ji chtela mit doma. Už jsem videla plno dětí co šli až jako predskolaci a zvladli v pohodě

antoinet
23. kvě 2019

Ja jsem nekde cetla, ze takto malicke deti potrebuji byt cely den s nekym, kdo je miluje, ne jen zodpovedne hlida, nemusi to byt matka, kdyz nechce, ale otec, babicka...i ta chuva, kdyz je fakt dobra a dite obejme, smeje se na nej atd.
To dite po odchodu matky to plakani samozrejme vzda, protoze pochopi, ze uz nic nezmuze.
Nezavirala bych oci nad faktem, ze je kazdy den nestastne.

kata267
23. kvě 2019

@meronym mala chodi na 3dopoledne do detske skupinky od 2,5r...ze zacatku taky asi cca mesic v kuse rano rev ale vysvetlovala jsem ze se po o vratim a nektery dny sem ji tam proste dala a sla I kdyz jecela (I kdyz mi to samozrejme nebylo jedno) a ted ty sceny pri odchodu rano zkousi zase a to uz tam chodi pul roku...ucitelka tvrdi ze do 5ti minut je pak v pohode a hraje si cely den takze ocividne jen zkousi...radila bych vydrzet, ono nikde neni psany ze za rok,dva to bude lepsi znam I predskolaky kteri si prave zvykli na neustaly servis maminek a rvou vic jak ty malinky deti

barumat
23. kvě 2019

@travnulee Ta reakce s lidmi co se ptají proč dítě je nebo není ve školce nebyla na autorku, té jsem názor řekla. Jinak osobně jsem ráda, že jsem ve dvou letech dávat do školky nemusela, ve dvou by to dcera možná dala, v těch dvou a půl by to bylo peklo pro všechny. Teď ve třech to na ní naopak úplně vidím, že nechat si jí teď doma, je to čistě sobectví ode mě vůči ní. Děti miluje, klepe se na ně, doma se nudí, nevyžije, nevybije. Myslím, že u naprosté většiny dětí je předěl ty tři roky. Někdo samozřejmě dřív, někdo později. Když není zbytí, hodí se každá rada, jak na ně 😁

Strana
z9