Syn nechce do školky
Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu. Syn má 2,5 roku. Je citlivé, přemýšlivé dítě. Děti má ale rád a z jejich společnosti se těší. V jeho půlroce jsem se vrátila do práce na 3 hod. denně, starala se o něj chůva (je pro nás taková třetí babička). Zvládli jsme to krásně, já možná hůř než on. Ve dvou letech jsem musela pracovní dobu prodloužit na 6 hod. denně, začali jsme proto postupně zkoušet docházku do soukromé dětské skupiny. Vybrali jsme zařízení, kde se nám líbil přístup, je tam poměrně málo dětí, počítá se s tím, že ještě nejsou samostatné v sebeobsluze. Začátky v říjnu 2018 vypadaly slibně - chodil jenom v pátek dopoledne, neplakal, zdálo se, že školku snáší dobře. Pak měl kvůli neustálým nemocem v zimě pauzu a znovu začal chodit v březnu - na 3 dny, jenom dopoledne (vyzvedává ho chůva). A z chození do školky se stal boj. Syn v podstatě každé ráno, kdy pochopí, že se jde do školky, pláče. Některé dny jsou lepší, párkrát šel úplně bez slz, ale většinou prostě alespoň v šatně slzičky jsou. Kromě toho někdy pláče ze spaní, že nechce do školky. Myslím, že v zařízení samotném problém není, chodí tam i syn kamarádky (ještě mladší) a zvládá to v pohodě. Snažím se se synem mluvit - dokola vysvětluji, že maminka a tatínek musí do práce, proto on musí na chvilku do školky, kde si jenom pohraje, napapá se a půjde domů. Slibuji, co všechno budeme dělat odpoledně. Zkusila jsem i podplacení čokoládou/hračkou. Nic ale nepomáhá, Přes to, že hezky plynule mluví, není schopen říct, proč do té školky vlastně nechce. V poslední týdny začal být hodně plačtivý, takový ukňouraný. Ačkoli se mu pořád hodně věnujeme... Dnes po ránu opět velká scéna, že do školky ne. Už po pravdě nevím, jak dál. Dle všech návodů by si už měl zvyknout. Ještě jsem uvažovala nad změnou zařízení (možná si tohle konkrétní prostě špatně zafixoval), ale po různých průzkumech se mi líbila pouze jedna školka, kam nás bohužel nepřijali. Pokud jste dočetli až jsem, moc děkuji a prosím o radu, jak dál. Případně o Vaš zkušenosti, pokud jste to měli podobné - zlepší se to? Jak mu pomoct?
Jo a podle me pokud by to dite nedavalo skolku tak by to ty ucitelky rekly ony to prece musi videt, znam par pripadu kdy se treba po dvou mesicich zkouseni rozhodli rodice I ucitelky pro odklad...
@adela_maskova presne, taky jsem vzdycky s tezkym srdcem odjela a do 5ti minut mi cinkla fotka jak si vysmata hraje s ostatnima...proste to zkousi
@meronym dcera šla do soukromé školky ve 2.5 letech. Žádné zvykání jsme nestihli, prostě od prvního dne na celý den. Školku vedla příbuzná, kterou dcera znala, tak byla vlastně u tety. Osvědčilo se nám striktně dodržovat režim. Prostě každý den stejně. Dítě si zvykne, ví co bude následovat a zvládá to lépe. Horší to bylo vždy třeba po nemoci. Jakmile se opět zaběhl režim, bylo to v pohodě. Tak možná přestat péči příliš komplikovat.
Ahoj,
podle mě to není tou školkou, ale tou pauzou, kterou měl (krz ty nemoci) a prostě taky je něco jinýho na jedno dopoledne a nebo na tři dny, nebo jak si to psala, prostě vícekrát.
Myslím si, že by mu pomohlo, kdyby tam nemusel nějakou dobu chodit, s tím, že v tomto čase by se mu opět vysvětlovalo, že maminka a tatínek chodí do práce, proto on bude chodit za dětmi na dopoledne.
Z toho co píšeš, to na mě dělá dojem, že se mu "ubližuje", snad pochopíš, proč jsem to dala do úvozovek. Když pláče i ze spaní, je to prostě strach, a já bych neriskla být na tvém místě, aby mělo moje mimčo nějaké trauma, i když chápu, že práce a nutnost.
Je to těžký rozhodnout se, jestli tu jeho obavu potlačit, tak, že si prostě zvykne a později se třeba ukáže nějaký problém s tímto spojený, nebo upozadit práci a vzít ho na chvíli ze školičky pryč.
@bayt zila jsi v nektete ze zemi, co jsem zminila? Ja v Belgii a opravdu, materka je tam 15tydnu, deti od 4mesicu chodi do jestli a chodi jich valna vetsina, odhaduji, ze 90% populace. Ja s detma doma byla za exota. Povazuji jesle a skolky za skvele instituce a take tvrdi, ze deti uz od par mesicu potrebuji socializaci ;)
@bayt to ja taky nepsala, že je to ok, právě naopak. to je nějaký omyl, ani se nehadam, to ja dobře vim, že tam vznikaly psychicke deprivace a subdeprivace (teď mám na mysli dětské domovy a ty týdenní jesle), ja praveze reagovala primerem tady na tu zminovanou demenci, protože argumentovat tim, že deti, které chodí do jeskli nejsou dementni, tak je to ok (nevim už kdo psal), je fakt nesmysl, ale na tu studii o těch dvouletech dětech ve skolce jsem fakt zvědavá a ráda si počtu, protože je to dle meho hodně odvážné tvrzení.
Presne to som chcela napisat, rozluckove ritualy.
Ahoj, necitam vsetko, tak sorry, ak tu uz nieco padlo a budem sa opakovat.
1.Pomohlo nam, ked tam mala kamaratky z ulice alebo z ihriska
2. Ked si so sebou vzala maznacika a starsia dokonca cumel;
3. Moje teda tiez este nemali 3 ale viac tvoj a pomohli nam este tieto dalsie veci:
-mali so sebou krabicku na pusinky. Normalne zoberies taku mini krabicku ako od zapaliek ( zapalky=sirky) a dovnutra nalepis fotky maminy a tatina. Pred odchodom tam akoby vlozis boztek a ked jej bude smutno, tak si krabicku otvori a pusinu vyberie.
4. Starsia mala aj vlastny fotoalbum, v ktorom mala svoje oblubene fotky ( mamina, tatino, segra, babka atd). Super veci. Bud plysovy alebo ako knihu, das jej to ruksaku.
5. Ak nechce povedat, co sa deje v skolke. Skus si s nim zahrat babkove divadielko a zahrajte sa na skolku. Proste nejaka postavicka nechce ist do skolky a skumate preco. Ale musis na to ist opatrne.
6. Pohovor s ucitelkou ci je na skolku zrely.
Drzim vam palce. Napis potom, ako vam to ide
Este ma napadlo, ze by to mozno chcelo vylepsit aj ranne ritualy. Vstat o 15 min skor, v klude s nim byt, nachystat vec vecer pred spanim a podobne.
Nešlo by se v práci domluvit než Po-Pa na šest hodin, třeba tři dny na full? V práci budete skoro stejně ale mnohem víc s dítětem. Nám taky pomohl kalendář, který jsem udělala a tam vyznacila dny, kdy bude se mnou a kdy ve školce. Těch dnů ve školce bylo stejně jako těch se mnou, protože svátky, víkendy, home office a babička, takže ta školka nevypadala tak nekonečně . .. Jinak já tohle absolvovala v jeho 3,5letech a bylo to docela ok, rok před tím by to bylo mnohem horší. Chápu, že do práce se musí, ale zkuste vám ještě vyšetřit víc času. Malé jsou fakt jen jednou.
@travnulee
videla jsem o tomhle dokument,ze se nekdy v 60.letech zavadely takovehle jesle kde deti byly tyden i dyl v kuse,melo to silene dopady na jejich pozdejsi vyvoj a psychiku
@zelenaesmolda ano, tohle je už prokazane
On hlavne dle zakona zamestnavatel MUSI umoznit zene zkraceny uvazek
@ilonne
@travnulee tak začala bych například studiemi od Jay Belského. Ty jsou "klasika". A pak se člověk dostane v literatuře, následných výzkumech apod. dál a dál. Tohle je jeho první výzkum, který to odstartoval https://psycnet.apa.org/record/1988-05494-001
Denní jesle a děcáky, těmi se zabýval Matějček.
@fifina86 Nevím o Belgii. Četla jsem studie z USA, kde není prakticky žádná mateřská. A tam teda v půl roce chodila rozhodně menšina dětí. Samozřejmě nevím, kolik jich pak bylo po chůvách, babičkách, to už si nepamatuju. Ale furt lepší chůva než jesle....
Každopádně ať si to v Belgii a kdejaký řiti dělaj jak chtěj. Já jsem matka a brečet mi dvou a půl letý dítě denně, že nechce do školky, tak bych to asi velmi rozvážila.
@bayt
Tak v USA jsou bezne chuvy a aupair,dite je doma s nekym koho zna.Navic jsou bezne zkracene uvazky treba na 16h takze se rodice bud stridaji nebo cast pokryje prave aupair 🙂
@lucie_1986 pokud mu to provoz dovoluje ;)
@bayt tak ony deti, co tam jsou proste od techn3mesicu jsou zvykle, ze se o ne stara nekdo jiny a nemaji pak pri prechodu (skolka tam zacina v 2,5letech) problem. Jinak ja sama jsem maminka ditete, ktere se ve skolce tezce adaptuje a i me napadlo, jak by to vypadalo jet v systemu dane zeme ...
@bayt a nějaký český zdroj by tam nebyl?ja vim jen o matejckovi a pokud vim, tak nebylo stanoveno jak moc dlouhý ten pobyt v jeslích musí být, aby to dítě poškodilo, jednoznačné byly pouze ty týdenní jesle.nebo se pletu?k těm zahraničním autorům, pokud to není nesmysl, tak ho musel nekdo od nás alespoň citovat, nebo nějaký clanek o něm, pokud došel k takovemu zjištění.
@travnulee Netuším, ale u nás nikdy nebyla taková rozmanitost předškolní péče (chůvy/malé jesle/velké jesle atd.) A jsme hodně malá země přece jen. Pokud člověka fakt zajímá výzkum, tak musí umět anglicky. Naše věda obecně a v humanitních vědách speciálně nijak nevyniká, aby se tady dělaly podobné studie. Matějček byl velká výjimka.
Jinak Belský právě došel k závěru, že předškolní péči pro děti mladší dvou let prostě nemůže doporučit. Tím si znepřátelil dost lidí v USA, kde tohle bylo poměrně dost běžné. U dětí mladších samozřejmě vždycky s časem stráveným v jeslích a s množstvím dětí na jednu učitelku stoupal ten negativní dopad....
@meronym pokud je pak pres den ok, tak bych vydrzela a zapracovala na loucicim ritualu. Dcera take chodi do miniskupiny od 2 let (je ji 2,5), ze zacatku rano plakala, ted uz malokdy. Po nasem odchodu pry v pohode a spokojena. Kazde dite ma nejaky ritual- my ji celou cestu do skolky vypravime o oblibene hracce, co tam ma, pak v satne 3 pusy a rychle pryc. Jinak pred tim klidne rano, snidane spolu a plany, co budeme delat odpoledne. Jina holcicka chodi s plysackem z domova a ma ho cely den, jeden kluk chodi s dekou, projde ospale satnou a jde se do tridy "dospat". Vstane za 5 min, ale proste to tak ma. Ty fotky nevim, nekdy to deti spise rozplace ( kdyz jsem nekdy vecer pryc, tak mi manzel nemuze ani zavolat, vzpominka na mamku ji vzdy rozesmutni). Nemyslim si, ze ma dite byt furt jen s mamou!
@bayt no je fain, že se o to někdo stará, ale zase mluvi o dětech mladších dvou let, což mě fakt neprekvapuje, no a u čtyř měsíčních, které mají být plně kojene, nám dává najevo sama příroda kam patří...ale tak jdeme obecně proti přírodě, kariera a výdělek je postaven na první místo. No co jsem stihla prelouskat mou slabou angličtinou, tak toho belskeho taky kritizují jiní odborníci, nezdá se to tak jednoznačné, ovšem u těch miminek bych se tomu negativními dopadu vubec nedivila
@meronym a jeste - nesmite vahat vy, nesmi citit tu nejistotu. Musite byt presvedcena a s tim tam jit. Je to super, ze jdes do skolky, pohrajes si, najis se, zazpivas si, ..., cokoliv co vymyslite, ale budes se mit skvele. A u nas tedy funguje, delat to vsechny dny stejne(take pracuju na 6 hod)-rano skolka, po obede chuva a v 15 maminka. Nedelam to kazdy den jinak, to mi prijde, ze je mate jeste vic. Proste rano po snidani se jde ve vsedni den do skolky a do prace, bez diskuse, tak to proste je, diskutovat muzeme nad jinymi vecmi 🙂
@meronym Já tvé dítě chápu. Já chodila do mš jen 2 roky a mnohem radši bych byla doma s mamkou. Proto jsem tohle svým dětem neudělala. Předškolní rok stačí.
Mám dětí 5 a mít doma starší děti, když jsem měla mimi, bylo výhodnější pro všechny a po všech stránkách (emoční, sociální,zdravotní).
Na kolektiv má tvé dítě dost času. Teď potřebuje mámu, lásku.
Děti mám už všechny ve škole a řeknu ti, že hodně vymazlené děti jsou do budoucna mnohem jistější, samostatnější než ty brzy odložené.
Nemyslím to zle. Sděluji svou zkušenost.

@meronym jestli je to tak, tak je to opravdu jen komedie pro vás a musíte to vydržet. Vím, ze je to pro Vás těžké vidět, tak malý brečí, ale podle toho co píšete, tak přesně zkouší co vydrzite. Kolikrát jsme uplakanym maminkam posílali fotku jejich dětí, jak doslova během jedné minuty přestaly přečetl a začaly hrát s ostatními dětmi. Pokud vidí, ze na Vás jeho pláč funguje, bude to zkoušet pořad do kola.
Vodí do skupiny někdy i tatka? Je zajímavé, ze tyto herecké výkony aplikují děti převážně na maminky 😁.